tulsai esetre, mikor is az Oklahomai Nemzeti Gárda 138. Vadász Ezredének egyik F-16-osa teljesen akaratlanul, úgymond lebombázott egy házat.">
|

Se pilótahiba se technikai hiba nem történt Tulsa-ban

Visszatérő olvasóink minden bizonnyal emlékeznek a tulsai esetre, mikor is az Oklahomai Nemzeti Gárda 138. Vadász Ezredének egyik F-16-osa teljesen akaratlanul, úgymond lebombázott egy házat.

A kiképző repülésre felszálló, Kansas államba tartó géppár egyik F-16-osáról esett le egy 11 kilógrammos, gyakorló BDU-33-as bomba. A bomba egy apartmann épületre zuhant, amit ugyan megrongált értelemszerűen, de szerencsére személyi sérülés nem történt.

BDU-33 gyakorló bombák
BDU-33 gyakorló bombák egy F-16 fegyvertartó pilonján. Az Mk. 82 bombát szimuláló eszközök becsapódáskor füstfelhőt generálnak.

Az Oklahomai Nemzeti Gárda vizsgálóbizottságának március 21-i nyilatkozata szerint sem az F-16D pilótája, sem a földi személyzet nem volt hibás, továbbá a gyakorló municióval sem volt gond…

Namármost akkor jó kérdés, hogy mégis mi a fenétől esett le akkor az a gyakorló bomba??

A bizottság igen súlyos esetnek minősítette az esetet, aminek minden elemét igen alaposan meg fogják vizsgálni, ám ezidáig a vizsgálatok nem utaltak hibára.