|

Nemkívánatossá vált a tengerészgyalogság toborzóirodája a kaliforniai Berkeley városában

Nem szívesen látottá vált a tengerészgyalogság toborzóirodája a kaliforniai Berkeley városában.


A kaliforniai város vezetősége állást foglalt a tengerészgyalogság helyi toborzóirodájával szemben. A Békéért és Igazságért Testület egy olyan nyilatkozatot adott ki, melyben az Egyesült Államokat bírálja annak „illegális, immorális, provokált háborúi” miatt, melyek közül a legutóbbiakat a Bush adminisztráció indította meg, hogy az iráni helyzetet már ne is említsék.

Ezen felül az ismerten háborúellenes és rendkívül liberális város vezetősége a toborzóirodák munkájának akadályozására szólította fel a lakosságot.

A város vezetősége megtévesztőnek tartja a tengerészgyalogság toborzási módszereit, illetve ezen lépésüket az iraki háború lezárásában segédkező folyamat részének tekintik.

A tengerészgyalogság 2007 elején nyitott egy kis toborzóirodát az egyetemi városban, amit a tavalyi év őszéig nem is nagyon szúrtak ki a háborúellenes tüntetők. Ezután azonban beindultak a tengerészgyalogság távozásáért folyó heti tüntetések. A tüntetők számára ennek mintegy megkoronázásak is tekinthető a város vezetőinek ezen hivatalos nyilatkozata.

Code Pink tüntetők Berkely-ben
Code Pink tüntetők a toborzóiroda elött. A város vezetősége ingyenes parkolást biztosít nekik az iroda elött.

A város vezetőségének javaslata után a Jim DeMint és David Vitter szenátorok a 2008-as Semper Fi Act keretén belül 2 millió Dollárt csoportosítanának át a város fejlesztésre és oktatásra szánt alapból a tengerészgyalogságnak.

A város bejelentése nagy port kavart, az egész ország figyelmét a városra irányítva. A fellángoló ellentétek lecsillapítása végett Berkeley vezetősége jelenleg egyébként a kijelentés visszavonását fontolgatja.