|

Belgium F-16-osokat küld Afganisztánba

Belgium jelenleg 370 katonával képviselteti magát Afganisztánban, azonban Kanada eheti kivonulási fenygetőzése után született NATO felkérésére válaszként további katonákat és 4 F-16-os vadászgépet küld a ázsiai országba.


A nagyrészt a kandahari nemzetközi reptér védelmét ellátó belga csapatok létszáma őszig azonban nem változik Afganisztánban, lévén a 140 fős csapaterősítés és a 4 vadászgép 2008. szeptember 1-től érkezik meg az országba.

Belga F-16osok Afganisztán felett
Belga F-16osok őrjáraton valahol Afgansiztán felett
Forrás: baha.be

A vadászgépek Kandahar-ba települnek, 100 katona pedig a holland csapatokat erősítendően a déli Uruzgan tartományba érkeznek majd, de a hírek szerint a harcokban nem vesznek majd részt. A helyi erők kiképzését segítendó októbertől Brüsszel várhatóan további 20 katonát küld Kabulba vagy Kunduzba.

Ugyanakkor mindez egy röpke pár hónapos kiküldetésnek tűnik, hiszen az év végére az Afganisztánban állomásozó belga csapatok létszámát 260 főre kívánja csökkenteni Brüsszel.

Afganisztán déli régióiban jelentős veszteségeket szenvednek el az amerikai és kandai csapatok. Mindkét nemzet folyamatosan lobbizik további NATO mozgósításokért. Kanada a héten kivonulásával fenyegetőzött, ha más nemzetek nem hajlandóak csapatokat küldeni a régióba.