|

Szaud-Arábia megrendelte Eurofighterjeit

Szaúd-Arábia megrendelt 72 db Eurofighter Typhoon vadászgépet az Eurofighter GmbH-tól.A gépeket a BAE Systems fogja legyártani.

A szerződéssel kapcsolatban nyilatkozott Aloysius Rauen, az Eurofighter konzorcium vezérigazgatója:

„A szerződés nagy előrehaladást jelent az Eurofighter számára, hiszen ez a második, és eddigi legnagyobb volumenű megrendelése egy olyan ország részéről, mely nem vett részt a fejlesztésben.Továbbá megerősíti azt, hogy a program nagy szerepet tölt be a globális repülőgép-piacon, és megmutatja az európai repülési ipar erejét az új, 5. generációs gépek gyártása terén is.Nincs más európai repülőgép-gyártó, mely ekkora külföldi megrendeléshez jutott volna.”

A Szaúdi Királyságot beleértve jelenleg 707 Eurofighterre van megrendelés hat nemzet részéről, ezek a következők:

  1. Egyesült Királyság:232 db
  2. Németország:180 db
  3. Olaszország:121 db
  4. Spanyolország:87 db
  5. Szaúd-Arábia:72 db
  6. Ausztria: 15 db

Eddig 137 Typhoont kézbesítettek a vevőknek:

  1. RAF:48 db
  2. Luftwaffe:37 db
  3. Regia Aeronautica:26 db
  4. Ejército del Aire:18 db
  5. Österreichische Luftstreitkräfte:2 db

Ezeken felül a gyártó rendelkezik hat kísérleti példánnyal is.

Eurofighter
Eurofighter a Luftwaffe kötelékében…

Mindösszesen 28.000 repült óra jött eddig össze a gépekkel 2004 eleje óta, ebből 5.500-at a gyári flotta „hozott össze”.

Harminc Tranche 2 szériához tartozó gép jelenleg a végső összeszerelési szakaszban tart.Ezeket jövő nyáron már kézbesíteni akarják a megrendelőknek.A most rendelt szaúdi gépek is ehhez a sorozathoz tartoznak majd.

Eurofighter
…és Brit felségjellel, a RAF szolgálatában

Az Eurofighter-program Európa legnagyobb repülési programja, és a jelenlegi csúcstechnológiát képviseli a kontinensen.A 400 közreműködő kisebb-nagyobb vállalat 100.000 munkást foglalkoztat.

A gép legnagyobb európai vetélytársa a francia Dassault Rafale.A program kezdetén a Dassault is a konzorcium tagja volt, de hamar kilépett, és saját típusának fejlesztésébe kezdett, ez lett a Rafale.

Rafale
A legnagyobb ellenfél: a Rafale

Másik ellenfele lehet még a Saab JAS-39 Gripen, de az még a 4. generáció tagja, míg a két másik már az ötödikhez tartozik.