Aviaton Week január 17-i számában arról számol be, hogy Kína nagy valószínűséggel sikeres anti-műhold tesztet hajtott végre, melynek részeként kilőtték az egyik kiöregedtt meteorológiai műholdjukat. Az 530 mérföld magasságban keringő FY-1C műhoddal minden valószínűség szerint egy ballisztikus rakétán célba juttatott, kinetikus energiával operáló (azaz nem robbanó) fej végzett, mikor is az 4 foknyira nyugatra haladt Kína egyik nagy űrközpontjától, Xichang Űrközponttól.

">
|

Kína szétlőtt egy műholdat?

Az idáig hivatalosan még nem erősített teszt időpontját január 11-re, 17:28-ra teszik. (A keleti part időzónája szerint. Ez 22:28 UTC, azaz magyar idő szerint 23:28.) Annyi bizonyosnak tűnik, hogy az amerikaik számíthattak valami hasonló tesztre, mert az amúgy napjában kétszer monitorozott műholdra a források szerint a teszt napján négyszer is ránéztek. A teszt elött, majd utána is. Az amerikai műholdak valószínűleg jelezték a rakétaindítást és emiatt egy ilyen teszt lehetséges célpontjait különös alapossággal figyelhették az amcsik. Ami szintén biztos, hogy a publikusan elérhető adatbázisok alapján a NORAD nem sokkal késöbb abbahagyta az FY-1C pályadatainak publikálását. Késöbb ugyan átmenetileg egy időre érkeztek zavaros adatok a műholdról, de azóta semmi. Valószínűsíthetőleg a maradványok azonosítása zajlik éppen.

Ha a hír igaznak bizonyul, akkor az elemzők elképzeléseinél Kína gyorsabban fejlesztette ki a technológiai alapokat, mellyel eredményesen beleszólhat Washington űrbéli dominanciát dédelgető álmaiba. Másrészről ezen teszt felveti az ilyen jellegű tesztek betiltását. Érthetően nem kimondottan szerencsés az amúgy is mindenféle törmelékben már gazdag pályák további telítése. Merthogy ezen tesz után marha sok szemét keletkezett a műholdból az igen valószínű. A Bush adminisztráció ilyen jellegű lépéseket egyébként azért nem kezdeményezett, mert szerintük nincs semmiféle űrverseny. Nos most úgy tűnik kaptak egyet a nyakukba, elöbb mint várták.

Amint rendelkezésre áll újabb információ, azzal természetesen jelentkezni fogunk.