Splav State Research and Production Association olyan UAV-ot fejleszettt ki az általa gyártott Smerch rakéraindító rendszerhez, mely kilőhető egy 300mm-es rakétával. A 42 kilogrammot nyomó UAV a 800 kilós rakétára szerelve 4 perc alatt 90 kilométeres távolságba juttatható el, ahol 200-600 métreres magasságban mintegy 30 percet képes üzemelni. A TV kamerával és szenzorokkal felszerelt kis gépecske a felvételeket és a koordinátákat továbbítja a kilövőrendszernek a pontosabb célzás érdekében.

A tesztek során az UAV használatával 25%-al kevesebb rakétaindítással sikerült eltalálni a célt. "Példa értékű eset" - nyilatkozta Sergei Malevsky a cég egyik vezetője. "Ráadásként a rendszer három az egyben szintre fejlődött: felderítés, csapásmérés, irányítás.". Az 5 éves fejlesztési folyamat költségeiröl a cég nem nyilatkozott.


"Ezeidáig csak a cég saját pénze van a projectben. Lehetőséget láttunk ezen termékben, ezért is vágtunk bele a fejlesztésbe". Malevsky ugyanakkor elismerte, hogy ezidáig nem kaptak sem hazai, sem külföldi megrendelést, és még nem tisztázott, mikor kezdődhet a tömegtermelés. Arra is panaszkodott, hogy a költségvetési megszorítások miatt nehéz lesz az orosz hadsereg számára reklámozni a terméküket, ennélfogva a legvalószínűbb megrendelők a Smerch rendszert hadrendben tartó országok közül kerülhetnek ki. Az 1987 óta hadrendben álló Smerch az 1990-es évek közepén Kuvaitba, 1999-ben pedig Algériába lett exportálva. Oroszország, Kuvait és Algéria mellett Indiai is érdeklődést mutathat a rendszer iránt. (Kashmir megfigyelése)">
|

MLRS-röl indítható UAV