|

HTKA Hírhalom 2019. 31. hét

A HTKA HÍRHALOM olyan hírek gyűjtőhelye, amiket rövidségük, vagy éppen időnk hiánya miatt nem tudtunk kellő formában megírni, így igen lényegre törően, de mégis közzétesszük ezeket minden hét elején egy csokorba fűzve.

A Francia Légierő tovább bővíti a H225M flottáját, egy újabb példányt rendeltek az Airbus Helicopterstől. A gép Cazaux-ban állomásozik majd és a különleges erők kutató-mentők feladatait segíti a jövőben. Franciaország jelenleg 10 darabot üzemeltet a típusból.


Az Elbit Systems közel a megállapodáshoz a Fülöp-szigetek képviselőivel, az ázsiai ország pilóta nélküli gépeket vásárolna az izraeli cégtől. Egyelőre sem típust, sem darabszámot nem neveztek meg.


Két ember életét vesztette, amikor balesetet szenvedett Vietnámban egy Jak-52-es kiképzőgép június 14-én. Az egyik pilóta a helyszínen belehalt a sérüléseibe, társa a kórházba szállítást követően hunyt el.

Végrehajtotta első repülését egy B-52 fedélzetén a Lockheed Martin által fejlesztett AGM-183A ARRW (Air Launched Rapid Response Weapon). A hiperszonikus sebességű fegyver repülési tesztjeit június 12-én az Edwards támaszpontról felszállva kezdték meg.


Az Olasz Légierő az első 5 példányt követően további 13 darab M-345 HET (High Efficiency Trainer) típusú sugárhajtású kiképzőgépet rendelt a Leonardotól 300 millió euró értékben. Olaszország összesen 45 darab gép rendszerbe állítását tervezi.

A Saab AB bejelentette, hogy a Gripen E nem vesz részt a svájci tender keretében tartott tesztsorozaton. Svájc vezetése csak olyan típusok részvételét engedélyezi, amelyek 2019-ben hadrendben állnak, azonban a Gripen E-ből még csak tesztpéldányok léteznek, korábbi verziók tudása pedig nem releváns az új változat szempontjából.



Július 31-én, helyi idő szerint 10:00 környékén elvesztette egy pilótáját és egy F/A-18E Super Hornet gépét a U.S. Navy VFA-151 „Vigilantes” százada, mikor a Charles Z. Walker hadnagy által vezetett gép a Rainbow Canyon nyugati bejáratának egyik falába csapódott.

A Death Valley Nemzeti Park területén található kanyon ismert úgy is, mint Star Wars Canyon, vagy Jedi Transition és alacsony magasságú, terepkövető repülésekhez használják régóta az amerikai haderő pilótái.

A gép becsapódás helyszínének közelében parkoló, kilátópont is található, ahol a gép szétrepülő kisebb darabkái 7 francia állampolgárt sebesítettek meg.

Megkapta a szerződést a Lockheed Martin a Szlovákia számára leszállítandó 14 db F-16 Block 70 legyártására. Az Egyesült Államok védelmi minisztériuma által közzétett anyagban olvashatóak szerint a költségvonzata 799 955 939 USD, a Szlovák Légierő új gépeinek pedig legkésőbb 2024. január 31-ig kell elkészülniük.

Az F-16V gépek a szlovák csomag kisebbik hányada, hiszen a 2018. júliusában bejelentett, a korábban rebesgetetthez mérten jelentősen visszavágott beszerzés értékét cirka 1,9 milliárd Dollárban nevezték meg.

F-16V fegyverzettel

A Leonardo részéről július 30-án, jelentették be, hogy megvan az M346 kiképzőgép típusuk M-346FA jelölésű könnyű vadászbombázó változatának első vásárlója. Az olasz központú vállalat részéről ugyanakkor csak annyit árultak el, hogy 6 gépről szerződtek egy jelentős vásárlóval.

A 2017-ben bemutatott változatot Dél-Amerikában és Kelet-Ázsiában népszerűsítette nagyobb erőkkel a Leonardo, illetve egy múlt hónapi másik nyilatkozat alapján már jelezték, hogy közel állnak az első exportszerződés megkötésére. Azon nyilatkozatban Argentínát nevesítették, mint egy érdeklődőt.

M-346FA (Fighter Attack)

Nem új információ, hogy Marokkó harcihelikopter beszerzésén dolgozik – ennek kapcsán már egy ideje eldőltnek tekinthető, hogy az amerikaik kiütötték a törököket, a T-129 ATAK helyett Ah-64 lesz a beszerzés tárgya.

Konkrétumok ugyanakkor egyáltalán nem voltak eddig. Most is csak úgymond fű alatt: az USA Kereskedelmi Minisztériumának kezelésében álló export.gov weboldalon többek között országprofilok is találhatóak, melyekkel a minisztérium az exportáló amerikai vállalatokat segítik in formációkkal. Nos, a Marokkóról szóló aloldalon a biztonsági, védelmi kötődésű fejezetben egy 2019. július 15-i frissítés után az olvasható, hogy Marokkó 24 db Ah-64 Apache helikoptert vásárolt az idén 1,5 milliárd Dollár értékben.

Az üzlet tényleges realizálódása esetén ezzel Egyiptom után Marokkó lesz a típus 2. üzemeltetője a kontinensen.

AH-64E Apache Guardian

Az amerikai nukleáris csapásmérő erő teljes megújítás alatt/előtt áll, ennek egyik eleme a szárazföldi telepítésű láb 450 db Boeing Minuteman III interkontinentális ballisztikus rakétájának leváltása 2027-el kezdődően. A Ground Based Strategic Deterrent nevű programban 2020-ban kéne győztest megnevezni, miután 2017 nyarán a Boeing és a Northrop Grumman 3 évre szóló előkészítési szerződést és arra fejenként mintegy 350 millió kapott. Nos ebből lépett ki a napokban önszántából a Boeing.

A Boeing sajtóanyagában olvashatóak summázása, hogy bár történtek finomítások a Pentagon ajánlatkérési felhívásában, viszont az álláspontjuk szerint az a legutóbbi verziójában sem vállalható, a beszerzési folyamat továbbra sem biztosít kiegyensúlyozott feltételeket a 2 rivális számára.

A dolog hátterében leginkább az húzódik meg, hogy mind a Boeing, mind a Northrop Grumman az Orbital ATK vállalatot választotta rakétamotor szállítónak, csakhogy a Northrop Grumman 2018-ban felvásárolta azt, így a Boeinggel szemben „házon belül” tudja megoldani a rakétamotor kérdését is. Ez egyrészt igen komoly előnybe hozhatja riválisával szemben, másrészt a Boeing szerint a Northrop Grumman sokáig nem mutatott hajlandóságot arra, hogy olyan megállapodás szülessen, mely szavatolja, hogy a rakétamotor vonalon együttműködés közben nem szivároghat át információ a riválishoz.

Hogy a Boeing részéről mennyire gondolják komolyan a 85 milliárd Dollárra taksált programból kihátrálást, azt nem tudni, de valószínűbb, hogy inkább csak a védelmi minisztérium puhítását célozza, hiszen így a Pentagon konkurens nélkül maradt vállalattal kellene az árakról egyeztessen.

A kaliforniai Vandenberg légibázisról rendszeres időközönként végrehajtott, az eszközállomány megbízhatóságának becslését segítő Minuteman III indítások egyike.

Augusztus 3-án hadrendbe állították a 17. LCS hajót: a 15-ös oldalszámot viselő példány Montana állam legnagyobb városának, Billings nevét viseli. A Freedom hajóosztály 8. tagja, honi kikötője pedig a floridai Mayport lett. Magára az ünnepélyre ugyanakkor Florida állam déli csücskébe, Key West kikötőjében került sor.

Érkezés a közeli Naval Air Station Key West-hez kapcsolódó kikötőbe.