|

HTKA Hírhalom 2015. 36. hét

A HTKA HÍRHALOM olyan hírek gyűjtőhelye, amiket rövidségük, vagy éppen időnk hiánya miatt nem tudtunk kellő formában megírni, így igen lényegre törően, de mégis közzétesszük ezeket minden hétvégén egy csokorba fűzve.

A tajvani AIDC repülőgépgyártó vállalat két új kiképzőgép koncepcióját mutatta be augusztus 13-án a Tajpeji Légi és Védelmi Technológiai Kiállításon. Az AT-3MAX a Tajvani Légierőnél már évtizedek óta szolgálatot teljesítő AT-3-as továbbfejlesztéséve jönne létre, míg a XAT-5 alapjául az F-CK-1 szolgál. A gépeknek a méretarányos modelljét állították ki egy olasz M346-os mellett. Utóbbi típus szintén pályázik a 66 kiképzőgép leváltására kiírt, 2,1 milliárd dolláros költségvetésű programban, ám győzelme esetén ezek a gépek is Tajvanon készülnének az AIDC üzemeiben, így a helyi vállalat mindenképp profitál az üzletből.

Szintén Tajvanhoz köthető, hogy a Nemzeti Chung-Shan Tudományos és Technológiai Intéztet közzétett egy videót, melyen az általuk fejlesztett pilóta nélküli gép repülése látható. Az UAV meglehetősen hasonlít az amerikai Predatorra.

Az Indiai Légierő csökkenteni akarja a beszerzendő FGFA vadászgépeinek számát. Köztudott, hogy évek óta részt vesznek az orosz 5. generációs típus fejlesztésében, melynek hazai igényekhez igazított változatát jelölik egyelőre az FGFA mozaikszóval. Az eredeti elképzelés 127 példány szolgálatba állításáról szólt, azonban most úgy tűnik, költségvetési okokból ezt a felére csökkentik. Jelenleg 3 harci század felállítását tartják reális célnak, egyenként 18 géppel, ezen felül jönnek még a kiképzésre használt példányok, így összesen 65 repülőgép viselheti az IAF jelzését.
A csökkentés mellett az is felmerült, hogy ha a típus fejlesztése elhúzódik, kisebb példányszámban kész T-50 PAK-FA-kat vásárolnak Oroszországból, hogy minél hamarabb megkezdődhessen az 5. generációs vadászbombázó szolgálatba állítása.

FGFA fantáziarajz | Forrás: livefistdefence.com

FGFA fantáziarajz livefistdefence.com,

Modernizálják a Török Légierő Block 30-as szériába eső F-16-osait. Ez 25 példányt jelent, melyek mind 1988 és 1990 között készültek. A gépek nagy része már 8000 repült órát gyűjtött, így az elektronikai fejlesztés mellett a sárkányszerkezet élettartamát is kitolják.

Franciaország új kiképzőgépeket keres a légierejének. A híresztelések szerint a PC-21 a legesélyesebb, de a hamarosan kiírásra kerülő tenderen nevez az olasz Alenia Aermacchi is az M-345-el. 20-25 gép beszerzéséről van szó.

Elvesztette egyik Do 228-asát a Nigériai Légierő augusztus 28-án. A szállítógép Kaduna városában egy házra zuhant, a fedélzeten tartózkodó 7 személy életét vesztette. A földön tartózkodók közül szerencsére senki sem sérült meg.

Fotó: Olatunji Obasa

Fotó: Olatunji Obasa ,

A Pentagon fegyvertesztelő részlege feladatául kapta az F-35 CAS (Close Air Support – közeli légi támogatás) képességének kielemzését. A tesztsorozatra 2018-ban kerítenek sort, amikor már elérhető lesz a teljes harci képességet biztosító Block 3F szoftver. Az új típusnak nem lesz egyszerű dolga, ugyanis az eredményei összehasonlítják az A-10-es teljesítményével, sőt, talán más vadászbombázókat is bevesznek a összevetésbe. Michael Gilmore, a Pentagon Hadműveleti Tesztelő és Kiértékelő Irodájának vezetője szerint most bebizonyosodhat, hogy bizonyos körülmények között az F-35-ös jobban is teljesíthet mint a CAS szerepkörben más kiválóan bizonyított A-10-es.



F-22 Raptorok érkeztek Európába. Az Amerikai Légierő 95. vadász századának 4 csúcsragadozója települt át a floridai Tyndall légibázisról a Németországban található Spangdahlemi bázisra, ahonnan kiképzőrepüléseket végeznek majd.

A légierő fejesei azt szeretnék, ha a ritka alkalmat teljes egészében kihasználnák és a lehető legtöbb típus ellen gyakorolnák a légi harcászatot a Raptorok pilótái. Ez természetesen az olyan gépekre vonatkozik, melyek nem fordulnak elő a tengerentúlon, így a Német Légierő Typhoonjai mellett vélhetően a Cseh Légierő JAS-39 Gripenjeivel és azok pilótáival is összemérhetik erejüket. Erre első alkalomként a szeptemberben kezdődő Ample Strike cseh hadgyakorlat szolgál.

A 95. vadász század egyik Raptorja Németországban | Fotó: U.S. Air Force/Aiman 1st Class Luke Kitterman

A 95. vadász század egyik Raptorja Németországban | Fotó: U.S. Air Force/Aiman 1st Class Luke Kitterman ,

Augusztus 17. és 28. között érdekes képet láthattak az Edwards légibázis közelében tartózkodók ha az égre emelték a tekintetüket, ugyanis A-4 Skyhawkok és F-35 Lightinng II-ek légiharcára lehettek figyelmesek. A Draken International által üzemeltetett régi csapásmérők légi gyakorlat keretében, az Arizonai Nemzeti Gárda 162. vadász ezredének 6 F-16-osával kiegészítve szolgáltatták az ellenség szerepét az „Villámokkal” szemben. Utóbbiak a Holland Királyi Légierő gépei voltak, így igazán különleges összetételű hadgyakorlat jött össze a sivatagban.

3 generáció egy képen | Fotó: Frank Crebas

3 generáció egy képen | Fotó: Frank Crebas ,

AH-64E Apache Guradianná alakítaná 50 WAH-64-esét az Egyesült Királyság. A szándékról már értesítették is az Amerikai Kongresszust, az üzlet értéke 3 milliárd dollár. Az ár még annak ellenére is magasnak hangzik, hogy 110 új, erősebb T-700-GE-701D gázturbina beszerzését is tartalmazza.