|

2026-ig biztosan maradnak a MiG-31-esek

Az orosz MiG vállalat igazgatója szerint a következő évtized második feléig szolgálatban marad a kéthajtóműves elfogóvadász.

Szergej Korotkov, a MiG tervezőiroda első embere a RIA Novosztyi hírügynökségnek adott interjúban elmondta, az 1981 óta szolgálatban lévő típus biztosan hadrendben marad 2026-ig, de már dolgoznak a váltótípuson is, mely a korábbi hírek szerint „Blackbird-verő” lesz M4.3-as csúcssebességével és (erős optimizmussal) már 2020-tól szolgálatba állna.

2026-ig biztosan szolgálatban maradnak a Kopók | Forrás: air-ace.blogspot.com

2026-ig biztosan szolgálatban maradnak a Kopók | Forrás: air-ace.blogspot.com ,

Az Orosz Légierő jelenleg 190 darab MiG-31-essel rendelkezik, de a hírek szerint csak alig több mint 100 példány repülőképes. A tervek szerint 2020-ig akár több mint 60, MiG-31BM változatra modernizált elfogóvadászt vehetnek majd át. Kopók ezen ráncfelvarrás után elviekben részben glass-cockpittel, képességnövelésen átesett radarral (Zaszlon-M komponensek, új szoftver, régi antenna) és fedélzeti számítógéppel, avionikával rendelkeznek majd, egyben némiképp többfeladatú géppé avanzsálnak az eredeti nehézsúlyú elfogóvadász szerepkörből néminemű levegő-föld képesség megszerzése révén. Levegő-levegő vonalon az R-37 és R-77 integrálása említendő elsősorban.