|

A francia közvélemény az orosz Mistral hordozók leszállítása mellett van

Az elmúlt durván 5 évben nem először szondáztatják meg a francia lakosságot az Oroszország számára szállítandó Mistral osztályú helikopter-hordozók ügyében. Lássuk, hogy mi a helyzet most, a La Tribune által megrendelt közvélemény kutatás alapján.

Fotó: David Vincent, AP

Fotó: David Vincent, AP

Nos, a helyzet az, amit a címbe is beleszőttünk: a franciák többsége nem érzi jó döntésnek, hogy külső nyomásra Párizs végül meghátrált a hordozók leszállításától: a megkérdezettek 64 százaléka érzi úgy, hogy Franciaországnak teljesítenie kéne a szerződésben vállaltakat. Már csak azért is, mert 75 százalékuk szerint amúgy sem lenne semmilyen kihatással az orosz – ukrán helyzet megoldására, ellenben a francia védelmi, illetve hajóépítő szektorra valóban negatív hatással lehet a szerződés felrúgása.

A kedden közzétett, január 9. -12. között lefojtatott közvélemény kutatásban megkérdezett lakosok 56 százaléka érzi úgy, hogy az orosz félnek történő fityisz mutatás árt Franciaország megítélésnek és 77 százalékuk véli úgy, hogy közvetlen negatív hatással lesz a hajóépítő szektorra nézve. 72 százalékuk érzi úgy, hogy a védelmi szektor egészére, illetve további szerződésekre is kedvezőtlen hatással lehet a szerződésben vállaltak alóli kényszerű kibújás.

Mint ismert lehet az első orosz Mistral novemberi átadásának elmaradása után az orosz fél már jelezte, hogy ennek a szerződésben foglaltak alapján anyagilag sem lesz jó vége, de egyelőre még várnak. A napokban tett orosz nyilatkozatok alapján még mindig várnak egy kicsit, de Szergej Sojgu védelmi miniszter által elmondottak szerint Moszkva kész 6 hónapon belül bíróságra vinni az ügyet.