|

Leépíti védelmi szektoros érdekeltségeit a Samsung

A Samsung név hallatán vélhetően elsősorban a konzumer elektronikai cikkek jutnak elsőként eszünkbe, azonban nem szabad megfeledkezni róla, hogy igazából egy hatalmas konglomerátumról – pontosabban ha a dél-koreai besorolását nézzük, akkor ún. csebolról, azaz családi irányítású óriásvállalatról van szó. Dél-Korea legnagyobb csebolja pedig a riválisaihoz hasonlóan igen széleskörű tevékenységet folytat, többek között a védelmi szektorban is érdekelt. Vagy is inkább már csak volt, lévén a csoport több vállalatától is megszabadulnak.

A tranzakció az elemzők szerint elsősorban a cégen belüli generációváltáshoz, illetve tevékenység fókuszáláshoz kötődik. A Samsung jelenlegi elnökének, az alapítás óta a család 2. generációját képviselő, idén májusban szívrohamot kapott, azóta kórházban lévő 72 éves Lee Kun-hee gyerekeinek dolgát megkönnyítendő átstrukturálás részeként a Samsung a vegy-, valamint védelmi iparban való érdekeltségeit az anno robbanóanyagok gyártásával útnak indult, de mára szintén sokrétű tevékenységet folytató Hanwa csebol részére értékesíti 1,72 milliárd dollár ellenében.

A várhatóan 2015 első félévében véglegesítésre kerülő üzletben a Samsung General Chemicals és a védelmi szektorban (is) érdekelt Samsung Techwin, valamint ezen csoporttagoknak külföldi cégekkel létező közös vállalataik érintettek. Azaz az előbb megnevezett két tagon felül eladásra kerül a Samsung 50-50 százalékos részesedése az energiaszektorban érdekelt francia Totallal közös Samsung Total, illetve az anno szintén francia partnerrel létrehozott Samsung Thales esetében.

A Samsung Csoport tagjai összesen 57,6 százaléknyi részesedést értékesítenek a Samsung General Chemicals esetében és a Samsung Techwinben meglévő részvények 32,4 százalékán adnak túl. Töredelmesen megvalljuk nem tudjuk, hogy ez a teljes részvényállományt takarja-e, de az viszont biztos, hogy mindkét vállalat esetében az irányítási jog a Hanwa kezébe kerül.

A Samsung Techwin nevéhez kötődik a Dél-Korában nagy mennyiségben hadrendben álló K-9 Thunder önjáró löveg. (Melyből Törökország is fog helyben gyártani 155 darabot.)

A Samsung Techwin nevéhez kötődik a Dél-Korában nagy mennyiségben hadrendben álló K-9 Thunder önjáró löveg. (Melyből Törökország is fog helyben gyártani 155 darabot.) ,