|

Lezuhant egy algériai és egy indiai Szuhoj

Az elmúlt 2 napban 2 Szuhoj gép is lezuhant, mely repeseményekben érintett 4 hajózó közül ketten sajnos életüket is vesztették: hétfőn egy algériai Szu-24, kedden pedig egy indiai Szu-30MKI került veszteséglistára.

Az algériai védelmi minisztérium által kiadott közlemény alapján az Algériai Légierő gyakorló repülésen lévő Szu-24 típusú repülőgépe a Djefla városától északnyugatra található Hassi Bahbah település közelében zuhant le. A hajózók életüket vesztették.

Szintén gyakorló repülésen vett részt az Indiai Légierő azon Szu-30MKI típusú vadászbombázója, mely helyi idő szerint kedd késő délután került veszteséglistára: a szerencsés végkimenetelű balesetben a már leszállásra érkező orosz gép célpontjától, a légierő púnai, Lohegaon légibázistól 22 kilométernyire zuhant egy cukornád ültetvényre. A gép két fős legénysége sikeres katapultálást hajtott végre, kisebb sérülésekkel megúszva az esetet és lent sem keletkezett kár emberéletben – bár a nagyméretű vadászbombázó a hírek szerint nagyjából 200 méternyire ért földet egy kisebb lakott terület szélétől.

A balesetben érintett, díszfestésű Szu-30MKI lényegében egyben maradt a becsapódást követően. | Forrás: indianexpress.com

A balesetben érintett, díszfestésű Szu-30MKI lényegében egyben maradt a becsapódást követően. | Forrás: indianexpress.com ,

A balesettel kapcsolatos „érdekesség”, hogy a most lezuhant Szu-30MKI pilótája, Sidharth V. Munje ezredparancsnok ugyanaz a személy, aki a Szu-30MKI első, 2009-es, a gép vezérlőrendszerének meghibásodása miatt bekövetkezett balesetekor is az első ülésben foglalt helyet és súlyosan megsérült, akkori hajózótársa, P. S. Nara ezredparancsnok pedig életét vesztette.