|

Visszahívták az orosz csapatokat

Vlagyimir Putyin orosz elnök utasítására visszavonják az orosz katonai egységeket az Ukrajnával határos délnyugat-oroszországi Rosztovi területről – jelentette az Eho Moszkvi rádió vasárnap.

Előzőleg, szombaton Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter arról tett jelentést az államfőnek, aki egyben az orosz fegyveres erők főparancsnoka is, hogy befejeződött a Déli Katonai Körzetben nyáron elkezdett hadgyakorlat – tájékoztatott Dmitrij Peszkov elnöki szóvivő. A newsru.com hírportál tudósítása szerint a védelmi tárca vezetője azt követően jelentett Putyinnak, hogy az elnök az orosz nemzetbiztonsági tanács állandó tagjaival tanácskozott. Az államfő utasítása nyomán mintegy 17 ezer 600 katona tér vissza állandó állomáshelyére.

A békéhez vezető út akadályokkal teli | Forrás: time.com

A békéhez vezető út akadályokkal teli | Forrás: time.com ,

Az ukrajnai válság, valamint a délkelet-ukrajnai szakadárok és az ukrán hatalom fegyveres konfliktusának kiéleződése idején Moszkvában először április 24-én jelentették be, hogy a Délkelet-Ukrajnával határos orosz régiókban hadgyakorlat kezdődött. Az orosz védelmi miniszter nem közölte a műveletben részt vevők számát, csupán annyit, hogy a csapatok „kijelölt feladatot hajtanak végre”, s a légierő gépei az államhatár közelében végeznek repülést. A NATO tisztségviselőinek becslése szerint Moszkva mintegy 40 ezer katonát vezényelt az ukrán határhoz. Alig egy hónap elteltével, május 20-án az orosz védelmi tárca arról tájékoztatott, hogy az orosz katonai egységek parancsot kaptak: térjenek vissza állandó állomáshelyükre az ukrán határ közeléből. A csapatok a Rosztovi, Belgorodi és Brjanszki területeken hivatalos közlés szerint előre eltervezett hadgyakorlaton vettek részt.

A NATO csak május végén erősítette meg, hogy a 40 ezer fős orosz katonaság legalább egy részét a hátországba vezényelték. Mintegy 20 ezer katona azonban az Ukrajnával szomszédos délnyugat-oroszországi területen maradt. Kijev és a nyugati államok azzal vádolják Moszkvát, hogy fegyverekkel támogatja a délkelet-ukrajnai oroszbarát szakadárokat, és augusztusban katonákat is küldött segítségükre. A Kreml tagadta a vádakat. Borisz Nyemcov vezető orosz ellenzéki politikus, volt miniszterelnök-helyettes az orosz csapatok visszavonásának hírére a Facebook internetes közösségi oldalon azt írta, hogy szerinte ezzel a Kremlben pontot tettek az úgynevezett Új-Oroszország létrehozataláról szóló elképzelésre.

Az Ukrajna délkeleti részén önhatalmúlag kikiáltott szerveződést az oroszbarát szeparatisták a szakadár „donyecki és luhanszki népköztársaságból” alakították meg. Az ukrán válság megoldását célozza, hogy Vlagyimir Putyin orosz államfő a tervek szerint a jövő hét második felében Milánóban találkozik Petro Porosenko ukrán elnökkel. Azt megelőzően, jövő kedden Szergej Lavrov orosz külügyminiszter Párizsban tárgyal amerikai kollégájával, John Kerryvel.

Forrás: honvedelem.hu/MTI