|

Szu-30-asokat telepített a Krímbe Oroszország

Szevasztopol kormányzója, Szergej Menyailo pénteken a RIA Novosti hírügynökségnek adott interjújában elmondta: Oroszország Szuhoj Szu-30 típusú vadászbombázókat telepített a város melletti Belbek légi támaszpontra. S bár a repülőgépek számáról nem tudott pontos tájékoztatást adni, számukat – melyet a hírügynökség becslése is megerősít – 20 körülire saccolta, vagyis egyszázadnyi mennyiségről lehet szó. Korábbi hírek alapján a repülőgépek valószínűleg Szu-30SzM változatúak, és minden bizonnyal az orosz Fekete-tengeri Flotta állományát erősítik.

Menyailo információja minden bizonnyal megfelel a valóságnak, hiszen illeszkedik azzal a tervvel, amit nemrégiben hozott nyilvánosságra az orosz védelmi tárca. Eszerint az idén Ukrajnától elfoglalt Krímben négy katonai repülőtérre telepítenének különféle repülőeszközöket, s ezek közül az egyik Belbek lenne. Sőt, mit több: a bázisnak központi szerepet szánnak, melyről bel- és külföldi polgári járatok is indulnának, valamint nagyobb számú katonai repülőtechnika is üzemelne innen.

Szu-30SzM | Forrás: Irkut

Szu-30SzM | Forrás: Irkut ,

Az ügy kapcsán a kormányzó felvetette a Krím repülőtér-hálózatának felújítási igényét is, mely szerinte az egyik legsürgetőbb feladata lesz a térség újdonsült tulajdonosainak. Szerinte a szovjet időkben csúcskategóriássá fejlesztett krími repülőtereket az ukrán állam éveken át hagyta elkopni, fejlesztéseket nem hajtott végre rajtuk, sőt, a szükséges karbantartások is elmaradtak.