|

Párizs felfüggesztette a Mistralok szállítását

Úgy tűnik az elmúlt hónapok huzavonája után Párizs beadta a derekát az Oroszországnak szállítandó 2 Mistral osztályú helikopterhordozó kapcsán és az ukrajnai helyzetre hivatkozván felfüggesztette az átadási folyamatot. Ugyanakkor egyből le kell azt is szögezni, hogy egyelőre csak egy amolyan tessék-lássék intézkedésről van szó és még az is megtörténhet, hogy ezen lépés ellenére a Vlagyivosztok a tervezett november 1-i dátummal átadásra kerül.

A Vlagyivosztok március 5-én hajózott ki első tengeri tesztútjára | Fotó: brunoh, shipspotting.com

A Vlagyivosztok 2014. március 5-én hajózott ki első tengeri tesztútjára | Fotó: brunoh, shipspotting.com ,

brunoh, shipspotting.com">

„A helyzet súlyos. Oroszország közelmúltbeli, kelet-ukrajnai akciói ellentétesek az európai biztonság alapelveivel” – olvasható a francia elnöki hivatal által közzétett nyilatkozatban, melyben kitértnek arra is, hogy az orosz – ukrán tűzszünet ellenére nincsenek meg azok a feltételek, melyek lehetővé tenné Párizs számára az első helikopter-hordozó áradását.

Ugyanakkor az elnöki hivatal arról is értesítést adott, hogy ezen döntés még november előtt felülvizsgálatra kerül és ha az orosz – ukrán helyzetben javulást állapítanak meg, akkor folytatódhat a szerződés kivitelezése.

„Jogilag semmi nem változott, a szerződés érvényben van, az első hordozó átadási ideje pedig továbbra is november 1. Ugyanakkor politikai döntés született; az elnök álláspontja az, hogy ha semmi nem változik, akkor nincs lehetősége engedélyezni a szállítást” – tájékoztatta az orosz RIA Novosztyi hírügynökséget Francois Hollande francia elnök egyik megbízottja.

Oroszország álláspontja jelenleg az, hogy megértik, ha Franciaország a külső diplomáciai nyomás hatására nem tudja tartani magát a szerződésben vállaltakhoz – persze abban az esetben ha ezzel párhuzamosan kész megfizetni a szerződésben rögzített kártérítést, ami adott esetben meghaladhatja a hajók tényleges árát is.