|

Az Új-Zélandi Királyi Haditengerészet eladná pár éves járőrhajóinak egy részét

A friss hírek alapján úgy tűnik, hogy az Új-Zélandi Királyi Haditengerészet pár éven belül 2 járőrhajó kivonását kell elkönyvelje. Ugyan a 2 darabos mennyiség elsőre gyanús lehet ezen kis haditengerészet összetételét ismerők számára, de nem, nem a Project Protector program kapcsán beszerzett 2 OPV-ről van szó, hanem az ugyanezen program keretében megvásárolt, a partközeli régiókban tevékenykedésre szánt 4 darabos járőrhajó állomány esetleges felezése került terítékre.

HMNZS Rotoiti

2009 tavaszától azonban már a négy Protector-osztályú IPV valamelyikével találkozhatunk Új-Zéland vizein | Forrás ,

A 2 nagyobb, OPV besorolású kuzinjaikhoz hasonlóan szintén Protector osztály név alatt futó 4 IPV felének eladása végül is anyagiakra vezethető vissza, de inkább csak közvetetten: már több éve nincs elegendő létszámú emberanyag a szóban forgó hajókhoz. Amin egyértelműen nem segített azon pár évvel ezelőtti kormányzati döntés, miszerint a 2014/15-ös költségvetési évig 400 millió új-zélandi dollárt kellene lefaragni a védelmi költségvetésből. Ez ugyanis olyan intézkedések meghozatalát eredményezte, melyek hátrányosan érintették a morált, jelentősen megemelve a haderőt otthagyók számát. Ez a haditengerészet vonatkozásában nagyjából 100 fős csökkenést jelent a 2010-es állapotokhoz, avagy a Protector program záróévéhez képest: az Új-Zélandi Királyi Haditengerészet gerincét adó 7 új modern hajó mindegyikének szolgálatba állásának évében 2162 főt számláló haditengerészet személyi állománya mára cirka 5 százalékos csökkenéssel 2059 főre esett vissza. (1-1 Protector IPV-re 20-20 főnyi tengerész kell.)

A 4 Protector IPV egyike, a HMNZS Taupo

Talán nem mondunk meglepőt azzal, ha megemlítjük, hogy a Protector IPV-k ügye nem most, egyik pillanatról a másikra került napirendre, hiszen 2012-ben már pedzegették, hogy emberhiány miatt leállítanák a hajók felét.

Ez mostanra az eladás lehetőségére változott – azzal a változással, hogy pótolnák is a kieső hajókat. Konkrétabban arról van szó, hogy egy nagyobbal helyettesítenék a két kisebb járőrhajót, a 2 Protector OPV vélhetően kapna egy „húgit”. 5 éven belül.

HMNZS Otago ás HMNZS Wellington

HMNZS Otago ás HMNZS Wellington ,

A 2 IPV helyett egy nagyobb, OPV kategóriás hadihajó beszerzésének lehetőségét megerősítik az új-zélandi ONE News által hivatalos csatornákon keresztül lekért dokumentumok, illetve maga a kormánypárt védelmi minisztere is, aki úgy nyilatkozott, hogy ha a szeptember vége felé esedékes választásokon újból a Nemzeti Párt kerül kormányra, akkor 2015 folyamán a parlament elé terjesztik az ügyet.

A kérdésben Jonathan Coleman védelmi miniszter úgy nyilatkozott, hogy ha a jelenlegi flottaösszetételt optimálisnak tartanák, értelemszerűen nem foglalkoznának a kérdéssel, ezzel az esetlegesen meglépendő változtatással.

Azt nem tudni, hogy ha a választásokon esetleg ellenzéki győzelem születne, akkor mi lenne a szóban forgó IPV-k sorsa, ám a Protector programot 2001-ben elindító, jelenleg ellenzékben lévő Munkáspárt részéről a korábban védelmi miniszteri posztot is betöltő Phil Goff úgy nyilatkozott, hogy az akkori döntés meghozatalakor úgy kalkuláltak, hogy a haderő járőrhajóira olyan szintű igény mutatkozik a határrendészeti, illetve az exkluzív gazdasági zóna vizeinek ellenőrzésé kapcsán, mely indokolja 4 hajó beszerzését. Elmondása szerint a nemzet (határainak és gazdasági érdekeinek) védelme iránti igény természetesen nem csökkent, ám az érintett minisztériumok részéről anyagi megszorítások miatt időközben kisebb igény jelentkezhetett csak ezen járőrhajók biztosította képességek kihasználására.

Kapcsolódóan megemlítendő, hogy Új-Zéland exkluzív gazdasági zónája a világ legnagyobbjainak egyike, ennek felügyeletére jelenleg összesen 6 járőrhajó áll rendelkezésre: 2 OPV és 4 IPV. A járőrfeladatok ideje alatt ezen hajók fedélzetén róják a vizeket többek között olyan kormányzati szervek, mint például a halászati, vagy környezetvédelmi hatóságok illetékesei. De említhetőek a vámügyi szervek, vagy a rendőrség is. A haditengerészet a célzónákba történő eljutásban asszisztál, illetve természetesen biztosítja a munkájukat végző civilek védelmét. Olyan ez, mint mikor rendőri kísérettel mennek a hatóságok razziázni az éjszakába :)

Az egyik Protector osztályú OPV a HMNZS Otago halászati ellenőrzési akció támogatása közben.

Az új-zélandiak haditengerészete 2011-ben ünnepelte fennállásának 70. évfordulóját. A fenti videón látható, a Cook-szorosban végrehajtott, teljes flotta felvonultatás ennek apropóján történt. A kötelékben a 2 nagyobb hadihajó a kivik 2 ANZAC fregattja. A német MEKO 200-ra alapuló fregattokból 1993-2004 között összesen 10 épült meg Ausztráliában – 8 az ausztráloknak, 2 az új-zélandiaknak. A kivik éppen most hajtják végre 2 fregattjuk modernizálását. A videó zenei aláfestéséért meg mi kérünk elnézést az Új-Zélandi Királyi Haditengerészet nevében… :)