|

Putyin: nem kell félteni az orosz védelmi szektort a szankcióktól

Vlagyimir Putyin orosz elnök egy hétfői, az orosz védelmi szektort tárgyaló ülésen úgy nyilatkozott, hogy a nyugat, illetve Ukrajna által lekorlátozandó védelmi import ugyan probléma, ám meglátása szerint nem jelent veszélyt sem az orosz hadiparra, sem pedig az orosz haderő folyamatban lévő újrafegyverzésére – sőt!

Az ülésen egybegyűltek felé úgy fogalmazott, hogy azzal ott mindenki tisztában van, hogy az orosz védelmi szektor bármit le tud gyártani önerőből, bár tény, hogy az árcédulára és a minőségellenőrzésre szigorúan oda kell figyelni. Véleménye szerint az ukrajnai események hozadékaként jelentkező helyzetet előnyükre kell fordítaniuk: ahol az import miatt korábban nem volt saját (gyártó)kapacitás, ott ki kell építeni azt, ezzel is fejlesztve az orosz (had)ipart.

A videó végén a dolog vállrándítással történő letudása az üt :)

A kiadott ukáz alapján kiemelt prioritásúnak lett minősítve a külföldi, adott esetben „szerződésszegő” partnerektől való függés felszámolása.

Az orosz elnök természetesen nem most foglalkozik először ezzel a kérdéssel, hiszen például áprilisban már kifejtette azon véleményét, miszerint az ukrán – orosz védelmi együttműködés megszűnése katasztrófális lesz az ukrán hadipar számára, hiszen lényegében Oroszország az egyetlen nagy felvevőpiacuk. Moszkva pedig az elkövetkező 2 – 2,5 évben években teljesen lezárja az ukrán importot, hazai gyártással helyettesítve azt.

A repülő és helikopter-hajtóművek miatt az Ukrajnából érkező import egy problematikus szelete a Motor Szics, mint jelentős beszállító potenciális kiesése. ----- Fotó: Mixabest, Wikipedia

A repülő és helikopter-hajtóművek miatt az Ukrajnából érkező import egy problematikus szelete a Motor Szics, mint jelentős beszállító potenciális kiesése. —– Fotó: Mixabest, Wikipedia ,

Mixabest, Wikipedia">