|

Maláj utasszállító – Az USA nyilvánosságra hozta a rakéta röppályáját ábrázoló térképet

Az Egyesült Államok kijevi nagykövetsége nyilvánosságra hozott egy térképet, ami annak a rakétának a röppályáját ábrázolja, amely öt nappal ezelőtt a maláj utasszállító gép tragédiáját okozhatta – jelentette kedden késő este a kijevi média.

A diplomáciai külképviselet Facebook-oldalán látható, műholdas felvétellel készített térképen a röppályán kívül be van jelölve a rakéta becsapódásának és a gép lezuhanásának a helye, továbbá a rakéta és a gép típusa is kiolvasható belőle.

Az UNIAN hírügynökség azt írja, hogy a térképen láthatók is megerősítik azt a feltételezést, miszerint a maláj gépet Buk típusú föld-levegő rakétával lőtték le a szakadárok ellenőrzése alatt álló donyecki területről. Az Egyesült Államok kizárja azt a lehetőséget, hogy a tragédiát az ukrán hadsereg kötelékében lévő Buk-rakéták okozták volna.

malaysian_crash_map

„Ukrajnában is rendszeresítve vannak Buk-rendszerek, de meggyőződésünk, hogy az ukrán légvédelem egyik ütege sem volt a katasztrófa környékén. Az ukrán erők nem lőttek fel egyetlen föld-levegő rakétát sem a konfliktus ideje alatt, holott gyakran panaszkodtak arra, hogy orosz harci repülőgépek megsértik az ország légterét” – olvasható a nagykövetség közleményében.

Az amerikai külképviselettel szemben Moszkvában azt állítják, hogy a katasztrófa napján az ukrán erők a lázadók kezén lévő térség közvetlen közelébe szállítottak egy Buk-üteget, majd a gép lezuhanása után sietséggel eltávolították onnan, és pont a katasztrófa napján vagyis július 17-én működtek a legnagyobb intenzitással az ukrán légvédelem lokátorai. Ráadásul egy ukrán harci gép közelítette meg a maláj utasszállítót a tragédia idején – közölte hétfőn az orosz védelmi minisztérium.

Forrás: MTI