|

Inaktívvá válik áprilistól a RAF „Gátrobbantó” százada

Ha meg kéne nevezni a világ 10 legismertebb repülőszázadát, akkor teljesen biztos, hogy a válogatásban benne lenne a brit Királyi Légierő 617. százada, mely a skóciai Lossiemouth támaszponton állomásozik. Valószínűleg ez a megnevezés sokak számára még nem mond semmit, ezért muszáj említést tenni a század becenevéről is, nem másról van ugyanis szó, mint a híres-neves „Dambusters”, magyarul „Gátrobbantók” századról, melynek 19 Avro Lancaster bombázója 1943. május 16-17-én sikerrel bombázott szét két, és rongál meg egy további hidat a német Eder, Möhne és Röhr folyókon. Az akció további érdekessége, hogy mindezt Barnes Wallis „pattogó bombáival” érték el. A század azóta (eltekintve egy-két rövidebb, átképzési időszaktól) folyamatosan a RAF aktív állományának részét képezte, most azonban egy időre szünetet tartanak, hogy pár év múlva új típussal folytathassák hazájuk védelmét.

Az eredetileg bombázókra szakosodott század ennek kapcsán egyre inkább el-vadászosodik, ha szabad így fogalmaznunk, ugyanis a jelenleg használt Panavia Tornado Gr.4 helyét a Lockheed Martin F-35 Lightning II veszi majd át 2018-tól. A „Gátrobbantók” eddigi történetük során, a Lancasteren kívül repülték még az Avro Lincoln, English Electric Canberra és Avro Vulcan bombázókat, valamint természetesen a Tornadót. Inaktivitásba idén április 1-jén vonulnak, hogy ők lehessenek majd az első brit „Villám-lovas” század négy év múlva. Az ideiglenes búcsú előtt viszont még egy kis izgalmat hagytak maguknak, ugyanis eddig Afganisztánban, Kandahár repülőterén teljesítettek szolgálatot, melyet tavaly novemberben kezdtek meg, és most fejeztek be.

A 617. század egyik GR4-es Tornado vadászbombázója, 2004-ben. Érdemes megfigyelni, mi rejtőzik a törzs alatt - azok ott már a Storm Shadow csapásmérő robotrepülőgép példányai | Fotó: Royal Air Force / brit Védelmi Minisztérium

A 617. század egyik GR4-es Tornado vadászbombázója, 2004-ben. Érdemes megfigyelni, mi rejtőzik a törzs alatt – azok ott már a Storm Shadow csapásmérő robotrepülőgép példányai | Fotó: Royal Air Force / brit Védelmi Minisztérium ,

Az utolsó éles bevetést természetesen nem más, mint a századparancsnok, Mark Jackson teljesítette: feladata a földi csapatok közvetlen légi támogatása volt. Missziós szolgálatuk alatt egyébként a század vadászbombázói 188 bevetést teljesítettek, melyek során 1500 órát töltöttek a levegőben. További érdekes adat, hogy a karbantartó állománynak ehhez 11 352 órát kellett dolgoznia a gépeken, vagyis egy repült órához 7,5 munkaóra szükségeltetett.
A RAF ezzel egyébként nem vonja ki Tornadóit Afganisztánból, az expedíciós erők támogatására egy másik század váltja le a 617-eseket február elejétől.