|

MiG-ekkel szemezik Egyiptom

Nem is olyan rég a HTKA is beszámolt a RIA Novosztyi orosz hírügynökség által megszellőztetett, küszöbön álló 4 milliárd dolláros orosz-egyiptomi fegyverüzletről. Könnyen lehet, hogy a fegyvercsomag egy részét MiG-29M2 típusú repülőgépek alkotják majd.

Az egyiptomi eseményeket követően az amerikai kormány leállította többek között a megrendelt F-16-osok leszállítását, így a meg nem érkező gépek helyett alternatíva után kezdett kutatni az afrikai ország vezetése. Ruszlán Pucsov orosz képviselő közlése szerint Egyiptom 24 darab MiG-29M2 típusú vadászbombázó beszerzésén ügyködik, a csomag értéke 1.7 milliárd dollár.

MiG-29M2 Szilácson | Fotó: HTKA.hu - Nighthawk9

MiG-29M2 Szilácson | Fotó: HTKA.hu – Nighthawk9 ,

A napokban orosz és amerikai küldöttség is utazott Egyiptomba, előbbinek a szerződés elősegítése, utóbbinak a szignózás megakadályozása volt a célja. Hogy sikerült-e lebeszélnie John Kerry amerikai külügyminiszternek az egyiptomi vezetést a „csacskaság”-ról, azt egyelőre nem tudni, mindenesetre érdekesen mutatnának egymás mellett az F-16-osok és a MiG-29 korszerű változatának példányai. Erre eddig csak Lengyelországban volt példa.