|

Négyszáz katona kapcsolódik be az árvízi mentésbe

Kedden négyszáz katona kezdi meg munkáját az árvízi mentésben – mondta Benkő Tibor honvéd vezérkari főnök kedden az M1 Ma reggel című műsorában.

A vezérezredes közölte, a Magyar Honvédségnél már hétfőn elrendelték a készenlétet. Elsőként az aktív katonai szolgálatban állókat vetik be, szerdától viszont az önkéntes védelmi és az önkéntes műveleti tartalékosokat is bevonják – tette hozzá.

A vezérkari főnök arra is kitért, hogy a Magyar Honvédségnél állandó készenléti szolgálat is van, amely például a katasztrófavédelmi feladatok ellátására kijelölt erőt jelenti. Ez – a szükséges eszközök mellett – mintegy 1500 embert jelent.

A helikopterflotta már csak árnyéka önmagának, de kényszerhelyzetben a leállított példányokat is be kell fogni | Fotó: Csontó Dorottya

A helikopterflotta már csak árnyéka önmagának| Fotó: Csontó Dorottya ,

Megkezdték a technikai eszközök átcsoportosítását is az ország keleti részéből Győr és Tata térségébe – mondta Benkő Tibor. A honvédségnek számos olyan eszköze van, amely az árvízi mentésben nagy segítséget jelenthet, például olyan helikoptereik, amelyek kéttonnányi homokzsák szállítására is alkalmasak. Ha elrendelik a veszélyhelyzetet, akkor a honvédség hat helikoptert tud bevetni.

Hétfőn Giró-Szász András kormányszóvivő azt mondta: az elmúlt ötven évben nem volt olyan magas vízszint a Dunán, mint amilyenre a következő napokban számítani kell. Pintér Sándor belügyminiszter az Országos Vízügyi Főigazgatóság kezdeményezésére rendkívüli készültséget rendelt el Győr-Moson-Sopron és Komárom-Esztergom megyében.

A Honvédelmi Minisztérium (HM) szintén hétfőn közleményben tudatta, hogy az árvízvédelmi feladatok ellátására a tárca közigazgatási államtitkára elrendelte a honvédelmi katasztrófavédelmi rendszer (HKR) részleges aktivizálását. A honvédség készen áll a várható feladatok végrehajtására – írták.

Forrás: MTI

9 hozzászólás “Négyszáz katona kapcsolódik be az árvízi mentésbe”

  1. Hahaha… mai hír az is, hogy a honvédség (vagy Magyarország, már nem tudom, :))) „felajánlotta” segítségét Ausztriának az árvíz elleni védekezésben, mentésben.

    Jaj, de blőd, mennyire demagóg…. most ezek ezzel akarnak „erőt mutatni”, közben meg a szükséges minimális létszámot, technikát, ellátmányt sem tudják biztosítani, időben (meg sehogy sem) megszervezni a saját országukban sem?

    Látjátok, osztrákok? Szerencsések vagytok, ilyen királyos a szomszédotok, most jól néznétek ki!

    Ez engem arra emlékeztet, amikor a honvédség „felajánlotta” segítségét a mali konfliktusba (persze miután a hadműveleteknek vége volt), sőt, még LÉGIERŐT IS küldött volna, :))))))

    Ne már, ez már komikus…

  2. kb. 15:30-kor páztázta komáromnál a dunát egy kék(fehér) rendőrségi szitakötő…rá pár percre a felvidéki oldalon egy kisgép nagyon alacsonyan szintén a folyó vonalát követve repült…beindulni látszik a gépezet, mindkét oldalon :)

  3. Kedves Mendler!

    Nem vagyok katona, viszont cserkészként vettem már részt többször árvízi védekezésnél önkéntesként. Legutoljára 2010-ben, bent voltam Felsőzsolcán. Ha Te is vettél részt ilyen védekezésben, akkor biztosan tudod, hogy nem csak az emberek számítanak, hanem az eszközök is.
    Az utolsó napokban néhány tucat katona volt például csak bent Felsőzsolcán, de azok olyan eszközöket kezeltek (PTSZ-ek, Új Rábák, amik szügyig vízben mászkáltak stb) amikkel ők többet értek, mint a sok száz civil meg rendőr, aki ott volt.
    Ha vettél már részt védekezésbe, akkor azt is kell tudnod, hogy a nem a honvédség létszáma és eszközei, nem is a civil önkéntesek hadai a legszűkebb keresztmetszet, hanem az olyan vízügyi szakember, aki egy adott helyzetben tényleg jól tudja, hogy hol, milyen erőfeszítés szükséges és elégséges.

    Nem igaz, hogy jól kiszámíthatóak az árvizek. Például 2010 óta nem volt semmi komoly, a Dunán pedig 2002 óta nem volt igazán veszélyes helyzet. Felsőzsolcán is egy nem teljesen szabályosan megépített nagyáruház felhajtója okozta a katasztrófát, amire nem számítottak, vagy kevesen szóltak, akiknek nem hallatszott elég messzire a hangjuk.

    A 2010-es árvízi tapasztalatok alapján hozta létre a Honvédség az önkéntes tartalékosi rendszert. Ezeknek a mozgósítása, mint minden más eszköz mozgósítása azonban nagyon sok pénzében kerül a költségvetésnek, amivel szintén csínján bánnak.
    Te vajon tisztában vagy azzal, hogy a Honvédségnél mit jelent a készültség fogalma és hogy vajon mi az oka, hogy most rendelték el?

    Nem vagyok hanyatt esve a Honvédség felszereltségétől, sokszor rugalmatlanul és lassan reagálnak a vezetőik, de egyrészt a helyszínen az a tapasztalatom, hogy a katonák nagyon kitesznek magukért, másrészt amit Te itt összehörögtél az inkább tipikus magyar társadalmi pszichózisnak tűnik (fikázzunk mindent, ezt tanultuk az index-ről) mint igazán körültekintő véleménynek.

    Ráadásul már valahol valaki előttem leírta, hogy nem minden a honvédég dolga és nem ők koordinálnak, hanem a katasztrófavédelem.

    Ez egy haditechnikai fórum, ahol szívesen látjuk a véleményedet, hogy milyen eszközöket látnál szívesen a védekezésben.

    Addig is hívlak, hogyha még eddig nem Tetted volna, hogy gyere a gátakra és szerezzél első kézből tapasztalatot!

  4. Ne haragudjatok,de kicsit meg kell védenem mendlert! Mi is a honvédség feladata??Na szóval,az meg,hogy itt ebben az országban mindenki arról beszél,hogy mi mennyire jó,és közben ránk omlik szépen lassan az egész az teljesen igaz! 2006-ban a Tiszánál voltam! Ha a civilek nem hoznak kaját,ehettük volna egész nap a jó kis magyar /zöld tetejű/ májkrémünket! Ha pedig a Duna,most megmutatja mire is képes,higgyétek el,a 8000 /dolgozó/ katona kevés lesz! Mivel a tetőzések még ezután jönnek,várjuk meg,hol és mikor szakad gát!Kevés a katona,az eszköz és a pénz is! 16 hk. az egész országban??Röhej!Alibizés ez az egész,csak hogy a sok főtisztnek,és nyugalmazott főtisztnek legyen kis jövedelme! Ja,és a Katasztrófavédelem,csak jól fizetett vezetőkből áll,nincs alárendelt állomány,ők a katonák,rendőrök,tűzoltók,és a beosztott civilek!Szóval erről ennyit!Nálunk,még mindig /ha kis létszámú is/, de a honvédség tudja adni a legtöbb kezet az ilyen helyzetekre! Kivétel persze a polgárokat,akik maguktól is megteszik /persze nem mindenki/ amit kell! Szóval rossz ez úgy ahogy van! Lehet én is rosszul látom,de kevés az ember,a dolgozó ember,és sok akarja őket irányítani! Na ez itt a baj! Tisztelet persze mindenkinek,aki most kinn van és teszi,amit kell! Bocsánat a véleményemért,de én így látom!

  5. Hát Kedves Galland,

    A helyszíni tapasztalataim alapján azt kell mondjam, rosszul látod.
    Abban egyetértek Veled, hogy a Honvédség komoly fejlesztésre szorulna, de nem csak az árvízvédelem a feladat és nem csak az ő feladata az árvízvédelem.
    Szerintem nem baj, ha önkéntesek tömegeire van szükség és nem baj, ha van olyan talpraesett az átlag magyar, hogyha kimegy a gátra, akkor visz magával kaját, ivóvizet és zseblámpát, ahogy én is tettem tegnap.
    Az a rossz, ha az emberek mindent az államtól várnak, hogy megoldja helyettük.
    Van olyan helyzet, amikor nekünk is be kell szállnunk!
    Tegnap éjfélig homokzsákot töltöttem a Margitszigeten és bár néha volt egy kis fejetlenség az önkéntesek elosztásában és felszívásában, minden más volt bővében. Volt lapát, zsák, kesztyű, ivóvíz, kaja, munkagépek.
    Amúgy azon és el kéne gondolkodni a fikázóknak, hogy az übermájer németek a csúcs Bundeswehrrel hogy tartanák már 17 halottnál és irgalmatlan elöntött területeknél.
    Lehet, hogy a magyarok a szerényebb képességeiket okosabban használják fel?
    Lehet, hogy a sok mindenért szidott magyar szervezetek mégis fel vannak készűlve egy árvízre?
    Azt pedig csak megismételni tudom, hogy nem csak a kezek számítanak, hanem a megfelelő gépek, a hozzájuk tartozó képzett személyzettel és a jól írányító vizűgyi szakemberek ezrekkel érnek fel.
    Továbbá mendlernél az is a habzásról árulkodik, hogy 1 méteres homokzsák töltéseket vízionál mindenhova. Ebből is látszik, hogy nem túl sok ilyet épített.

  6. Hát,én nem így látom,árvíz és árvíz között nem a hatalmon lévők kilétének kellene számítania!Persze,hogy kell az átlagpolgár a védekezésben,és egyre többen részt is vesznek benne! Mutatja ezt a márciusi hóhelyzet is! /Lovasok vitték az élelmet az elakadtaknak!/ Nem is ez a baj! Katasztrófavédelem!!! Van egy szervezet vezetéssel,ahová bekerülnek a családok,barátok,ivócimbik!Nincs állomány! Még ha ki is van képezve a vezetés a mit is kell tenni adott helyzetben-re,az adott állomány,aki épp végrehajt,az nincs,mert jön a Kovács Pisti a lakóparkból,aki homokot csak cserépben látott,esetleg!Ugye nem mindegy,hogy rakják kötésbe a zsákokat!Szóval a lényeg,a Németeknél 17 halott,de ott apad,nálunk még csak most jön a java,nyugtával a napot!Az a honvédség,ami most van valljuk be,nagyjából semmire nem jó!Se állomány,se technika!Ha jól tudom a honvédség összlétszáma 28000 fő ebből 8000 a végrehajtói állomány!Akkor most miről beszélünk??Ezelőtt 10 évvel még több tábornokunk volt,mint az USA haderejének!!!Fejetlenség,szakmaiatlanság,sógor,koma,jó barát!Ez van ma,és nem csak a seregnél,az egész országban!