|

Harcra kész az RSS Swordsman

Persze azért még nem fog nekirontani más hajóknak, de április 30-án hivatalosan is combat-ready, azaz „harcolásra alkalmas” minősítést kapott a második szingapúri Archer-osztályú tengeralattjáró.

Az esemény kapcsán a Changi haditengerészeti támaszponton tartott ceremónia keretében Tharman Shanmugaratnam, helyettes miniszterelnök és pénzügyminiszter mutatta be az üzembe helyezési parancsot az Swordsman parancsnokának, Loh Mun Heg alezredesnek.

A Tharman Shanmugaratnam helyettes miniszterelnök (középen) és Loh Mun Heng alezredes (jobbra), valamint az a bizonyos parancs | Forrás: Szingapúri Védelmi Minisztérium

A Tharman Shanmugaratnam helyettes miniszterelnök (középen) és Loh Mun Heng alezredes (jobbra), valamint az a bizonyos parancs | Forrás: Szingapúri Védelmi Minisztérium ,

„Az RSS Swordsman, testvérhajója az RSS Archer és a mi négy Challenger-osztályú tengeralattjárónk egy integrált harcoló rendszer részét képezik – együtt a lopakodó fregattjainkkal, tengerészeti helikoptereinkkel, rakétás korvetteinkkel és aknász hajóinkkal – egy olyan erőét, amely biztosítja Szingapúr tengeri érdekeltségeit és megvédi területi egységünket.” – nyilatkozta a miniszter.

A Swordsman parancsnoka elmondta, hogy beosztottjainak elegendő volt mindössze négy hónap, hogy felkészítsék új hajójukat az átadásra. „Azonkívül, hogy az RSS Archer legénysége ellátott minket tanácsokkal, a legénységem fele eleve egy Challenger-osztályú tengeralattjáróról jött és amikor áthoztuk a tapasztalatainkat, képesek voltunk gyorsítani a tanulási folyamaton.” Nyilatkozta az alezredes, majd hozzátette, hogy „Az operacionalizálásnak nincs végső állapota…” és folytatják képességeik fejlesztését.

Az RSS Swordsman a Changi tengerészeti támaszponton | Forrás: Szingapúri Védelmi Minisztérium

Az RSS Swordsman a Changi tengerészeti támaszponton | Forrás: Szingapúri Védelmi Minisztérium ,

Szingapúr az immár aktív Swordsmannel együtt összesen hat tengeralattjáróval rendelkezik: négy darab, 1997 és 2001 között modernizált ex-Sjöormen, manapság Challenger-osztályú tengeralattjáró, amelyek már igencsak közelednek 50. életévükhöz, szóval hamarosan érik a váltásuk, illetve a fentebb is említett Archer-osztályú Archer és Swordsman, amelyek húszas éveiket tapossák és hajdanán a Västergötland-osztályba tartoztak.

4 hozzászólás “Harcra kész az RSS Swordsman”

  1. Szia LJ

    Tudod a tengereken ritkan van terero ;-)

    Amugy a Szingapuriaiaknak van mit felteniuk mert a terseg sot a vilag egyik legmeghatarozobb gazdasagi penzugyi kozpontja aminek „elestevel” vagy ellehetetlenulesevel ertelem szeruen a kinaiak vennek at ezt a poziciot.
    Emelett Szingapur a kelet Gibraltarja. Olyan elhelyzkedese van ami altal gyakorlatilag uralja a a terseg osszes tengeri forgalmat es ez szinten csiphati masok szemet.

    Ami erdekesse teszi a dolgot hogy igen igen jelentos meghatarozo a kinai kissebbseg aranya szingapurban es eszuk agaban sincs a nagy kinanak behodolni.

    Amugy amig egy tengeralalatjaro kultra kialakul az bizony sok penz es evekbe telik.