|

Az Apache mellett döntöttek a dél-koreaiak

A korábban még a tavalyi év végre várt, majd az elnökválasztás miatt elhalasztott döntés megszületett: Szöul a legbrutálisabb lehetőség mellett döntött a harcihelikopter tenderen, mely nem más, mint az AH-64 Apache Block III Longbow köré csavart Boeing csomag.

A dél-koreai bejelentés szerint az AH-64E Guardian mellett döntöttek a Bell AH-1Z Viper és a Turkish Aerospace Industries T129B rovására.

Emlékeztetőül: a Védelmi Biztonsági Együttműködési Ügynökség (DSCA – Defense Security Cooperation Agency) még tavaly szeptemberi kongresszusi tájékoztatója alapján a 36 helikopterről szóló csomag az AH-64 esetében nagyjából 1 milliárd dollárral kerül többe, mint a Super Cobra legmodernebb változatát tartalmazó.

Természetesen ezek csak becsült költségek, és nem 36 darab helikopterre, hanem komplett csomagokra vonatkoznak, tehát beléjük kalkulálták a fegyverzetet, a tartalék alkatrészeket és hajtóműveket, a személyzetek és műszakiak kiképzését, stb.

Az AH-64 gyártója a korábbi információk alapján a csomagban a 36 forgószárnyas mellett 84 hajtóművet (T-700-GE-701D), 400 AGM-114R1 Hellfire és 11 020 70 milliméteres nem irányított Hydra levegő-föld, valamint 438 Stinger Block I 92H levegő-levegő rakétát, 774 144 darab 30 milliméteres gépágyúlőszert, sisakcélzókat, a Longbow-rendszer elemeit, valamint az elmaradhatatlan logisztikai támogatást ad.

A mostani bejelentéskor ugyanakkor a koreai fél részéről nem nyilatkoztak az árcédula kapcsán, így egyelőre a sajtóértesülésekre lehet hagyatkozni – ezek pedig szöges ellentétben állnak a DSCA tavalyi becslésével: 1,5 milliárd dollár körüli összeget emlegetnek. Azaz vagy nagyon téves ezen infó, vagy az Apache-ok körítése változott nagyon meg időközben.

Annyi azonban bizonyosan tudható, hogy a koreai tervek szerint 2016-2018 folyamán kerülne átadásra a 3 tucatnyi forgószárnyas.

3 hozzászólás “Az Apache mellett döntöttek a dél-koreaiak”

  1. Szerintem is várható volt.. alapból a politika miatt,most inkább az „amcsi” támogatására van szükségük,mint a törökre Nyilván nem tűnt volna el az USA arról a környékről, de inkább ez megerősíti a külpolitikát,meg az Apache az mégis csak egy Apache.. :) Védelmi szempontból szerintem „tökéletes”.