|

Kuvait újból C-17-est rendel

A nagy sikerű teherszállítóért a régióban Kuvait harmadikként sorolt be Katar és az Egyesült Arab Emirátusok mögé. A folyamat 2010 őszi engedélyeztetési szakaszának elindulásakor még nem lehetett tudni, hogy az 1 db gépnek lesz-e folytatása, mostanra azonban kijelenthető, hogy a kuvaitiaknak újabb a Big Mac-re jött meg az étvágyuk, lévén újabb gép beszerzésének folyamata indult be.

A Védelmi Biztonsági Együttműködési Ügynökség (DSCA – Defense Security Cooperation Agency) április 16-án jelezte a Kongresszus irányába az újabb kuvaiti kérelmet. A Foreign Military Sales program keretében megvalósítandó programban ezúttal is 1 „Big Mac” kerülne szállításra.

A csomag tartalma nagyon hasonló az előzőéhez: egy darab Boeing C-17 Globemaster III nehéz szállító repülőgép, négy Pratt & Whitney F117-PW-100 Turbofan hajtómű (ez eggyel kevesebb, mint az első rendeléskor, azaz most nem kerül tartalék hajtómű a csomagba), egy AN/ALE-47 dipólszóró berendezés, egy AN/AAR-47 rakétaközeledés-jelző rendszer (utóbbi kettő a C-17 alapvető önvédelmi berendezése), valamint a megszokott többéves logisztikai ellátás, a teljes műszaki dokumentáció, a leendő pilóták és műszakiak kiképzése.

A mostani csomag ugyanakkor már lényegesen olcsóbb – lévén a második gép beszerzésekor már sok olyan dolog rendelkezésre áll, vagy megvalósult, amiért nem kell újból kicsengetni pénzmagot. Az aktuális csomag árcédulája 371 millió dollár körül alakul majd, míg az első körös beszerzés nagyobb csomagja esetén 693 millió dollár körüli árról lehetett olvasni.

Globemaster III a 2010-es Kecskeméti Repülőnapon | Fotó: HTKA.hu - Spawn

Globemaster III a 2010-es Kecskeméti Repülőnapon | Fotó: HTKA.hu – Spawn ,

2 hozzászólás “Kuvait újból C-17-est rendel”