|

A Csendes-óceánról érkezik orosz kötelék a Földközi-tengerre

Az elmúlt hónapokban több hír keretében is foglalkoztunk a szíriai események miatt a Szovjetunió összeomlása óta a Földközi-tengeren tapasztalt legjelentősebb orosz haditengerészeti jelenléttel. Nos, itt az újabb híranyag.

De előtte emlékeztetőül: a 2012 vége felé már fokozott jelenlét az idei év januárjának végén a Földközi-tenger keleti medencéjében tartott nagyszabású hadgyakorlatban csúcsosodott ki, mikor is a régi „játszóteret” egy időben mutatták meg a Fekete-tengeri, Balti és a Csendes-óceáni Flottánál ma szolgáló ifjúságnak.

Az Orosz Haditengerészetnek a régióba történő visszatérése kapcsán a következő jelentős esemény Szergej Sojgu védelmi miniszter azon március elejei nyilatkozata volt, melyben arról értekezett, hogy a hosszú évek után immáron valóban elkötelezettek, elkötelezettnek kell lenniük az állandósult jelenlét megvalósítása mellett. Elmondása szerint ennek meglépése szükségszerű a régióbeli orosz érdekeltségek védelme érdekében.

Értelemszerűen nem az 1967-től kezdődően az amerikai 6. Flotta orrba verésére kiépült és 1992-ig fenntartott jelenlétre kell gondolni, hiszen Moszkva jelenleg maximálisan 10 hajóban gondolkodik – amiben már benne vannak az ellátó szerepkörűek is.

A várhatóan 2015-től aktívvá váló kötelék összetételéről továbbra sem tudni sokat – korábbi értesülések szerint a januári nagy hadgyakorlathoz hasonlóan több flotta állományából, rotációs alapokon állna össze, míg más értesülések szerint a régióért eddig is felelős és addigra új technikával felvértezni kezdett Fekete-tengeri Flotta adná a hajók többségét.

Az Oroszországot képviselő aktuális kötelék esetében azonban nincs ilyen probléma, egyértelműen tudni lehet, hogy mondhatni a világ másik végéről, Vlagyivisztokból érkezik. Ami persze igen valószínűvé teszi, hogy a Fekete-tengeri és Balti Flotta partraszállító hajóinak határait nem tudják tovább feszegetni, azok részére a több hónapnyi intenzív, minimális megszakításokkal tarkított ingázása után muszáj volt alaposabb karbantartási szünetet beiktatni.

A Csendes-óceánról érkező flotta kapcsán legutóbb április 5-én és 6-án nyilatkoztak. Pénteken arról értesítették a publikumot, hogy az Udaloj-osztályú Admiral Pantelejev romboló vezette kötelék elhagyta a Dél-kínai-tenger területét és úton van a Szuezi csatorna irányába. A Pereszvet és az Admiral Nevelszkij nevezetű partraszállító hajókat is magában foglaló, valamint 1 ellátóhajóval és 1 vontatóhajóval színesített kötelék másnap lépett be az Indiai-óceán vizeire a Malaka-szoroson keresztül.

Tengeralattjáróknak jobb lapítani, avagy tengeralattjáró vadász Udalojok találkozása a Dél-kínai-tengeren. Az Admiral Pantelejev (548) által vezetett kötelék itt találkozott a hazafelé tartó testvérhajó, az Admiral Saposnyikov (543) által vezetettel.

Tengeralattjáróknak jobb lapítani, avagy tengeralattjáró vadász Udalojok találkozása a Dél-kínai-tengeren. Az Admiral Pantelejev (548) által vezetett kötelék itt találkozott a hazafelé tartó testvérhajó, az Admiral Saposnyikov (543) által vezetettel. ,

A kötelék május közepei érkezésén felül annyit tudni biztosra, hogy a két partraszállító hajó látogatást tesz Tartúsz kikötőjében. (Ahol majd nyilvánvalóan kipakolnak bendőjükből ezt-azt…)

A Project 775M / Ropucsa II osztályú Pereszvet | Forrás: giaoduc.net.vn

A Project 775M / Ropucsa II osztályú Pereszvet | Forrás: giaoduc.net.vn ,

One Response to “A Csendes-óceánról érkezik orosz kötelék a Földközi-tengerre”