|

A tiltás ellenére további orosz helikopterek vásárlására készül a Pentagon

A tavalyi év végén elfogadott, 2013-as National Defense Authorization Act (Nemzeti Védelmi Felhatalmazási Törvény) rendelkezik egy kiegészítéssel, mely megtiltja, hogy az Egyesült Államok bárminemű pénzügyi tranzakcióba keveredjen az orosz állami exportvállalattal.

Az úgy mellékesen amerikai védelmi vállalatok által kampánypénzekkel támogatott törvényhozók által is jegyzett kiegészítés mindezt azzal indokolja, hogy a Roszoboronexport fegyverzettel látja el a szíriai rezsimet. Mindezek ellenére azért nyitva hagytak egy kiskaput: abban az esetben, ha az amerikai védelmi miniszter megalapozottnak találja, hogy az oroszokkal üzletelés az Egyesült Államok biztonságát szolgálja, akkor átvihető az üzlet.

A védelmi minisztérium pedig pontosan ezt akarja kihasználni annak érdekében, hogy további Mi-17-esekhez juttassa az afgán védelmi erőket. Nyilvánvalóan arra építve, hogy a korábbi ilyen vásárlások esetében is az volt az egyhangú megállapítás, hogy Afganisztán számára az orosz technika a legmegfelelőbb, melynek következményei a lehető legrövidebb átfutási idő, illetve a leggazdaságosabb beszerzés.

Az aktuális helikopterbeszerzésben Washington 690 millió dollárral kínálná meg az oroszokat, melyért cserébe 30 Mi-17 típusú szállítóhelikopterrel gyarapodna az afganisztáni géppark.

Afgán Mi-171-esek | Fotó: Cecilio M. Ricardo Jr., USAF

Afgán Mi-171-esek | Fotó: Cecilio M. Ricardo Jr., USAF ,

4 hozzászólás “A tiltás ellenére további orosz helikopterek vásárlására készül a Pentagon”

  1. Olyan ötletük nem lesz, mert nem áll érdekükben!
    Ellentétben a Pápai szállítógépekkel, mellyel jól jártak ők is, és a Boeing is. Ja, és mi is. – Hisz ha helikopterre nem jut, miből jutna szállítógépre…???
    Tudod, fontosabb a Felcsúti stadion! Röhej!!!