|

Egy Topol leszedéséhez 5-7 elfogórakéta kellhet

Egy Topol-M nukleáris ballisztikus rakéta elhárításához az Egyesült Államoknak 5-7 darab GBI* (Ground Based Interceptor) elfogórakétára lehet szüksége – állítja egy orosz szakértő.

A szóban forgó szakértő Viktor Jeszin vezérezredes, az Orosz Hadászati Rakétaerők volt parancsnoka, aki egy, az amerikai Rakétavédelmi Ügynökséghez közelálló kapcsolatra hivatkozik állításában, bár azt nem részletezte, hogy pontosan miként is jutott hozzá ehhez az információhoz. Hozzátette azt is, hogy az Egyesült Államok jelenleg 30 darab GBI-t telepített, 28-at Alaszkában és négyet Kaliforniában, ezért az USA rakétaelhárító-képessége „némiképp korlátozott”.

Szimulált Topol-M indítás

Időközben az amerikaiak szanálták a Lengyelországba telepítendő védelmi ernyőt és – a hivatalos indoklás szerint a nukleáris létesítményeit újraindító Észak-Korea jelentette fenyegetés miatt – inkább az alaszkai Fort Greely-ben található telepet bővítik ki, illetve Japánba is telepítenek egy előrejelző radart. Az oroszok természetesen továbbra is aggodalmukat fejezték ki aziránt, hogy mindez ellenük irányul és az amerikaiak megpróbálják ellehetetleníteni Oroszország nukleáris csapásmérő képességeit (ami a világ legnagyobb atomarzenálján csücsülő országától érdekes kijelentés, de azért van benne némi ráció is). Még korábban Anatolij Antonov helyettes védelmi miniszter arról adott tájékoztatást, hogy az amerikai és orosz illetékesek május 23-24-én összeülnek tárgyalni a helyzetről.

*A GBI, azaz Ground Based Interceptor egy silóba telepített elfogórakéta-egységet jelent, amely része az ún. GMD-nek, vagyis Ground-Based Midcourse Defense rendszernek és elsődlegesen ez utóbbi hivatott ellátni az Egyesült Államok védelmét ballisztikus fegyverekkel szemben.

Egy GBI-t tuszkolnak bele a silóba | Forrás: Wikipédia

Egy GBI-t tuszkolnak bele a silóba | Forrás: Wikipédia ,

7 hozzászólás “Egy Topol leszedéséhez 5-7 elfogórakéta kellhet”

  1. Egy darab rakétához(ez a rendszer a rakétát támadja még az űrben? vagy egy darab visszatérőegységhez?Ha az utóbbi és csak a fele igaz akkor nyugodtan kijelenthetjük,hogy annyit ér a rendszer az oroszok ellen mint a szarnak egy pofon(bár ez eddig is nyilvánvaló volt).

  2. Ha nem tudja senki, hogy milyen nehéz leszedni ezt, akkor nem is fognak annyira félni, mint amennyire azt az oroszok akarják.
    Brutális sebességgel emeli függőlegesbe azt a hatalmas rakétát a szekér. Milyen méretei vannak egy ilyen Topol-M rakétának? Csak mert jócskán a fák fölé magasodik. :-)

  3. A teljes aktív lista:

    Specific types of Soviet ICBMs include: Active

    R-36 SS-9 Scarp
    R-36M2 Voevoda / SS-18 Satan
    UR-100N 15A30 / SS-19 Stiletto
    RT-2PM Topol / 15Zh58 / SS-25 Sickle
    RT-2UTTKh Topol M / SS-27 / RS12M1 / RS12M2 / RT2PM2
    RS-24: MIRV-equipped.
    R-29R SS-N-18 Stingray
    R-29RK SS-N-18 Stingray Mod 2
    R-29RL MIRV-equipped/SS-N-18 Stingray Mod 3
    R-29RM MIRV-equipped/SS-N-23 Skiff
    R-29RMU Sineva MIRV-equipped/SS-N-23 Sineva mode 2
    R-29RMU2 MIRV-equipped/SS-N-23 Liner
    RSM-56 Bulava MIRV-equipped/SS-NX-30