|

Tovább zsugorodik a holland F-35 beszerzés

A legfrissebb hírek szerint a holland politikai erők közel állnak a megegyezéshez, mellyel 36 darabban maximalizálnák az F-35A beszerzést – de még az is megeshet, hogy a 68 gépes F-16 géppark váltására szánt pénzügyi keretbe ennél is kevesebb, mindössze 30 gép fér majd bele.

Ezen mennyiség lényegesen, mintegy 60 százalékkal kisebb, mint az eredeti holland tervek, amik annak idején 85 Lightning beszerzéséről szóltak – de jelentős csökkentés azon tavalyi nyirbálási tervekhez képest, mely még 56 Villám beszerzését vetítette elő.

A holland parlamentben a jelenlegi legtöbb helyet magáénak tudó VVD (Szabad Demokrata Néppárt) mindig is az F-35 beszerzés erős támogatója volt, ám a beszerzést ellenzők erős tábort alkottak – a VVD koalíciós partnere, az aktuálisan a VVD-nél mindössze 3 hellyel kevesebbet magáénak tudó PvdA (Munkáspárt) mindig is ellenezte a beszerzést és ezen kérdésben több kisebb-nagyobb holland párt támogatását is élvezte, sikeresen akadályozva a végleges, kötelező érvényű holland döntés meghozatalát. A jelenlegi parlamenti felállást tekintve 88 : 41 arányban áll az ellenzők és támogatók tábora.

Ennek ellenére egy konszenzus közeli állapot alakult ki, melynek egyes források szerint komoly löketet adott azon a parlament elé került információ, mely szerint a holland F-16 gépparkból különféle okokból mindössze 24 gép van azonnal bevethető állapotban.

Az információk szerint ezen csökkentett gépmennyiségű beszerzés a koalíció által jóváhagyott pénzügyi keretbe – bruttó 4,5 milliárd Euró – is beleférne.

Eközben Texasban - március 2-án a második holland Villám is elhagyta a Lockheed Martin Forth Worth-i szerelőcsarnokát. | Fotó: Tom Arbogast, Lockheed Martin

Eközben Texasban – március 2-án a második holland Villám is elhagyta a Lockheed Martin Forth Worth-i szerelőcsarnokát. | Fotó: Tom Arbogast, Lockheed Martin ,

Az F-35 program költségnövekedéséről tavaly ősszel közöltünk le egy cikket, mely ide kattintva tekinthető meg.

7 hozzászólás “Tovább zsugorodik a holland F-35 beszerzés”

  1. Jelenleg abban a kényelmes helyzetben van a NATO közösség, hogy a világ egyetlen légiereje se jelent gondot a csendőrségi feladatoknak (igen, az orosz se, de ugye atomhatalommal nem kekeckedünk) ellátásában…
    A jelenlegi válsággócok csak a vicc kategóriáját jelentik a légierő(nk)nek…

    Persze hogy visszafogottá válik, vagyis a politikai játszótér területévé ócskásodnak a megrendelések…

    Nyilván nincs a világon tíznél több politikus, aki arra az időszakra tervez, amikor ő már rég a föld alatt van… – főleg úgy, hogy a költségeket ő nyeleti le, és emiatt bukhat a következő választáson.

    Az F-35 az elkövetkezendő 30 évben biztosítja az univerzális gépeknél elvárt kötelmeket, és jelenleg senki nem tud hasonlót se fölmutatni. Nyilván drága. …és nincs ellenfél. Hááát, persze hogy az „okos politika” itt látja a megszorítás lehetőségét…