|

Dübörög a Rafale-lobbi Malajziában

Amennyiben Malajzia a Dassault Rafale-t választja feleslegessé vált MiG-29N-jeinek a leváltására, akkor a rendszeresítendő francia gépek az ázsiai országban készülhetnének.

A fenti ajánlatot Eric Trappier, a Dassault Aviation vezérigazgatója pendítette meg kedden a LIMA (Langkawi International Maritime & Aerospace) 2013 rendezvényen.

Malajzia még 2009-ben döntött úgy, hogy költséges üzemeltetésű MiG-29N flottáját kivonja és az így megspórolt összeget meglévő Szu-30MKM és F/A-18D gépek fenntartására és új vadászbombázók beszerzésére költik majd. Kuala Lumpur egyértelműen nyugati típust akar, a lehetséges versenyzők a Rafale mellett a Boeing F/A-18 Super Hornet, a Eurofighter Typhoon és a Saab JAS-39 Gripen NG, de egyelőre még elég képlékeny, hogy ki is lenne a befutó, azonban a hazai gyártás felajánlása könnyen a franciák oldalára billentheti a mérleget.

Fotó: Dassault Aviation

Fotó: Dassault Aviation ,

Mindenesetre kicsit kezd zavarossá válni ez a beszerzés is: az orosz típusokat tulajdonképpen kitiltották a tenderről, tavaly a maláj kormány megszellőztette, hogy Gripeneket lízingelnének (bár ez utóbbit a héten megcáfolta a védelmi minisztérium, miszerint Malajzia csak hadieszköz-vásárlásban érdekelt, bérlésben nem), miközben a pilóták és a műszakiak a már rendszerben levő F/A-18D utódjának tekinthető Super Hornet mellett vannak.

3 hozzászólás “Dübörög a Rafale-lobbi Malajziában”

  1. Sok fugg majd a nemsokára esedékes választásoktól is. Mely után új tender lesz hirdetve, ahol a Szu-30MKM-et is benevezik az oroszok. A Mig-29 -esek felújítására pedig kedvezo ajánlatot adtak az oroszok, mely részleteit Moszkvában fogja megvitatni a malajziai kuldottség…..