|

Pénzügyi okokból kikötőben marad több amerikai hadihajó is

Az automata „fűnyírás” miatt a Pentagon sincs könnyű helyzetben, a haderőnemek mindegyike nem betervezett döntéseket kényszerül meghozni. A légierő például a repülőnapokon dinamikus programokkal való való részvételét fújta le határozatlan időre, míg az idei évben 4 milliárd dollárral megvékonyított haditengerészet a tervekkel ellentétben például nem küldi ki feladatra egyes hadihajóit.

A védelmi miniszter még a múlt héten 5 olyan feladatot törölt, amikre április folyamán hajóztak volna ki amerikai hadihajók – egy fregattot pedig idő előtt hazarendeltek. De ez még nem minden, lévén további 3 hajó esetében még nincs döntés, de elképzelhető hasonló kimenetel. A haditengerészet illetékesei által az automatikus költségvetési megszorításokkal indokolt lépés egyelőre tehát az alábbi hajókat érinti:

A USNS Comfort kórházhajó nem indulhat el a Continuing Promise 2013 név alatt futó humanitárius útjára, melyben április és augusztus között Belize, Costa Rica, Guatemala, Honduras, El Salvador, Jamaica, Nicaragua és Peru lakosainak nyújtottak volna egészségügyi szolgáltatásokat.

Az USA Déli Parancsnoksága (USSOUTHCOM) által kezelt és dominánsan a U.S. Navy 2, Mercy-osztályú kórházhajának egyike köré épülő programra először 2007-ben került sor, majd ezt követően minden évben felbukkant a nagy fehér hajók valamelyike Közép- és Dél-Amerika partjai mentén. (A USNS Mercy és a USNS Comfort közül az utóbbi vett benne részt több alkalommal.)

Az amerikai részről gyakorlási és kapcsolatépítési befektetésként is értelmezhető humanitárius programban minden alkalommal több ezer rászorulón segítettek az amerikai szakemberek – nem kizárólagosan egészségügyi vonalon. Megvalljuk őszintén, arról nem találtunk infót, hogy a Continuing Promise 2013 valamilyen szinten megvalósul-e, lévén ugyan a kórházhajó a program domináns eleme, ettől még a korábbi években más amerikai hajók is besegítettek.

A USNS Comfort Haiti partjai mentén 2009-ben | Fotó: Landon Stephenson, U.S. Army

A USNS Comfort Haiti partjai mentén 2009-ben | Fotó: Landon Stephenson, U.S. Army ,

A Déli Parancsnokságnál maradva folytatódik a sor: a szóban forgó parancsnokság felelősségi területére hajózott volna ki Norfolkból április elején a USS Kaufmann fregatt, illetve a hónap második felében a Kaufmannhoz hasonlóan szintén Oliver Hazard Perry-osztályú USS Rentz tette volna ugyanezt San Diego-ból.

Ám ha már San Diego-nál tartunk, akkor megemlítjük gyorsan a USS Jefferson City atom-tengeralattjárót, mely szintén innét kelt volna útra.

Végül az Európai Parancsnokságnak nélkülöznie kell egy vontatóhajót, lévén a korábban kijelölt USNS Grasp is virginiai kikötőjében marad.

A hír bevezetőben említve lett egy idő előtti visszahívás is: ezen parancsot a San Diego-t honi kikötőjének nevező USS Thach fregatt kapitánya kapta meg. A Thach az Oliver Hazard Perry-osztály tagjai esetében nem szokatlan, drogcsempészet elleni, 6 hónapos feladatra hajózott ki, aminek nagyjából a felénél tartott már.

Ezen a 2003 nyarán készült fotón a USS Rentz legénységének tagjai egy, drogcsempészek által felgyújtott motorcsónakot oltanak éppen valahol a Csendes-óceán keleti medencéjében. | Fotó: U.S. Navy

Ezen a 2003 nyarán készült fotón a USS Rentz legénységének tagjai egy, drogcsempészek által felgyújtott motorcsónakot oltanak éppen valahol a Csendes-óceán keleti medencéjében. | Fotó: U.S. Navy ,

A Navy illetékeseinek közlése szerint igyekeztek addig halogatni a döntést, amíg csak lehetett, ám az elmúlt időszak eseményei miatt nem volt lehetőségük másképp dönteni. A USS Preble és a USS Momsen rombolók kihajózásáról még nem döntöttek, ahogy a USS Shoup romboló idő előtti visszahívásáról sem.

3 hozzászólás “Pénzügyi okokból kikötőben marad több amerikai hadihajó is”

  1. Ez nekem inkább figyelemfelkeltésnek tűnik. Messze nem a harci feladatokról van szó. A Navy szempontjából elég mellékesek a diplomáciai, gyógyító, katasztrófa elhárító és drogcsempész meg kalóz hajkurászó műveletek.

  2. Egy ház sokáig áll az alapvető karbantartás nélkül is, és csak később lesz lakhatatlan. Az első jeleket nem is lehet észrevenni.
    A SZU haditengerészete és hadserege alapvetően a pénzhiány miatt esett szét annak idején. Gondolom ott is először a háttér és támogató egységek sínylették meg, és csak azután a harcoló alakulatok.
    Kiváncsi lennék, hogy ezekre a ” morzsákra” hogyan reagálnak a színfalak mögött a NATO tagállamok, és reakcióik folyományaként esetleg milyen folyamatok indulnak majd meg, illetve már milyen megindult folyamatok szélesedhetnek ki. (PL: A franciák már évek óta közelednek az oroszokhoz…)