|

Az F-35-„káosz” miatt növekedhetnek a Gripen-eladások

A Saab AB prognózisa szerint ahogy egyre több ország gondolja át a részvételét az F-35 JSF programban, úgy emelkedik az esély további Gripenek exportjára.

A két jelentősebb mozgatórugó ezen a téren a Dániában újrainduló közbeszerzés, valamint a lassan végeláthatatlan szappanoperához hasonló kanadai típusváltás. Kanada ugye már régóta rágódik az F-35 kapszulán, a fixáras beszerzés ellenére a határidők csúszása és az üzemeltetési költségek növekedése miatt a már meglévő Hornetek üzemidő-hosszabbítástól kezdve a Dassault Rafale, Eurofighter Typhoon, Saab SAF-39E/F Gripen és a Boeing F/A-18 Super Hornet rendszeresítésig szinte minden szóba került, az meg már csak egy bónusz adalék, hogy az F-35A Lighting II rendszeresítése esetén a kanadai tankerflottába is vastagon bele kell majd nyúlni.

Vajon lesz kanadai és dániai F-35? | Foto: Lockheed Martin

Foto: Lockheed Martin ,

Dánia esetében szerencsére azért nem ennyire komplex a probléma, ott egyelőre „csak” szimplán a Lockheed Martin F-16AM/BM leváltásáról van szó, amely során a dánok fejében felmerült, hogy inkább mégse ötödik generációs típus kell nekik. A Dassault Rafale kivételével itt is a kanadaiaknál „házaló” társaság adta be a pályázatát annyi változással, hogy a Saab itt egy külön, Dániára igazított, Gripen DK jelölésű repülőgéppel jelentkezett be. Persze a 4+ generációs gépek mellett az F-35 is versenyben van még és várhatóan 2015 végén születik meg a döntés a győztesről.

Visszatérve a bevezetőben említett prognózisra, Eddy de La Motte, a Gripen Exports feje szerint a Gripen jelenlegi változatainak, valamint a Gripen NG-nek az eladásai meghaladhatják a 300-as darabszámot a következő két évtizedben. Elmondása szerint az európai és amerikai vadászgép-gyártók, mint a Boeing, Lockheed Martin, EADS több tengerentúli piacon is szinte harcolnak az eladásokért, mert ahogy a hazai eladások a végéhez közelednek, úgy merül fel a gyárbezárások veszélye is. A Saab ebből a szempontból kivételt képez, mivel a Svédországgal kötött megállapodással bebiztosította a Gripen jövőjét. „Fix áron, fix teljesítőképességgel és fix ütemtervvel tudunk ajánlatot adni” – nyilatkozta de la Motte.

Fotó: Saab AB

Fotó: Saab AB ,

A lehetséges eladásokkal kapcsolatban Kanada nehéz dió, mivel rengeteg szál fűzi az Egyesült Államokhoz, de Dániával kapcsolatban már jóval magabiztosabb a svéd vállalat, azonban nem csak ez a két piac áll a Saab rendelkezésére a Gripen eladásaihoz, ugyanis Csehországgal és Svédországgal is folynak tárgyalások a meglévő Gripen-flották továbbüzemeltetéséről, illetve Malajziában is esélyes a típus egy hazánkéhoz hasonló lízingszerződés formájában, emellett a már túl régóta húzódó brazil FX-2 tenderen a Gripen a befutó – legalábbis a légierőnél, a kormány álláspontja sajnos már nem ennyire stabil az egész beszerzéssel kapcsolatban.

9 hozzászólás “Az F-35-„káosz” miatt növekedhetnek a Gripen-eladások”

  1. Ez a lopakodózás már kicsit túl van játszva. Egy EF vagy Rafale is meg tud oldani ezt azt, megfelelő taktikával. A Rafaleról olvastam, hogy a Spectra rendszere „láthatatlanná” tette egy hadgyakorlaton. Ez is egy megoldás ha nem Kína a célpont. Ki tudja mire elterjed az F-35 még ér-e valamit a lopakodó képessége( főleg a külföldi változatokra gondolok).

  2. Akkor szerinted az amcsik a hülyék, hogy költenek a MALD-ra. Szerintem meg van eszük és nem bíznak csak a lopakodásban. Nem sok infó van róla, gondolom nem véletlenül. De primitívnek nevezni egy új eszközt….

    Egy 20 évig még minimum van létjogosultságuk a 4+ generációs gépeknek. Hiába terveznek 5. generációsakat szinte sehol nem váltja a teljes régi flottát. Mire megtehetnék ezt már elavulnak és jön valami még újabb.

  3. „A kis háború ellenben nem zárja ki azt, hogy alacsony észlelhetőségű gép jön szembe…”
    Amely vagy kikapcsolt radarral maga is vakon keresi ellenfelét vagy bekapcsolja a radarját és akkor nem lopakodó többé.

    A tények sorozatoan megcáfolják „érveléseidet” és költői kérdéseidet molnibalage, vagy mindenki más szimpla hülye, korrupt. (lassan az egész világ).

  4. „Amely vagy kikapcsolt radarral maga is vakon keresi ellenfelét vagy bekapcsolja a radarját és akkor nem lopakodó többé.”
    Mondjuk ez érdekes kérdés mert, itt olvastam hogy ezek a gépek pont a radarjukban különlegesek, vagy voltak különlegesek. Az akkori időkben azt mondták hogy ezek a radarok képesek a kimenő teljesítményüket illeszteni a környezethez és amiatt a bemért gép nem érzékelte azt hogy felderítették. Illetve adat linken átküldték az adatokat. Azóta azonban a többiek is felzárkóztak radar technikában, úgy hogy ki tudja mi az igazság.

  5. Sokadszorra igazolódik be hogy képtelen vagy túltenni magad ezen a balkáni reálproli ferdítéseken, részleges elhallgatáson alapuló, énvédő öncélú takarózáson. Vannak NUMERIKUS MÓDSZEREK. Végeztél te felsőfokú műszaki vagy természettudományos tanulmányokat?