|

Nem repülnek bemutatókat az idén az USAF gépei

A pénteken hatályba lépett automatikus költségvetési megszorítás Pentagonra jutó vaskos szelete miatt az USAF egy lépéssel tovább vitte a repülőnapokkal kapcsolatos 2012-es álláspontját: míg tavaly csak a szóló gépek bemutatóit nem támogatta, addig idén már semmiféle dinamikus mutatványt nem tud finanszírozni.

A már hatályba is lépett döntés értelmében a tartalékos és légi nemzeti gárda alakulatok semmilyen, a nagyközönségnek szóló dinamikus eseményen sem vehetnek részt – a repülőnapokon, kiállításokon való részvétel lefújva és a megszokottakkal ellentétben nem jut ki USAF gépek általi áthúzás a nagyobb sporteseményeknek sem.

Idén be kell érniük a himnusszal?

Szintúgy kihúzva az F-22 demonstrációs, illetve a történelmi emlékrepülések.

2013-ban az Air Force Heritage Flight alapítvány támogatására sem lesz pénze a Légierőnek

Az F-22 Demo Team – tavaly még erre is volt pénz

Hovatovább az USAF hivatalos bemutatócsapata a Thunderbirds sem kápráztatja el a nagyérdeműt az idei évben, lévén a 2013-as szezon számukra április 1-vel véget is ér. Megjegyzendő, hogy a csapat hivatalos oldalán olvasható, hogy a március 23-24. között a floridai Titusville-ben megrendezendő Tico Warbird Airshow-n még részt vesznek a tervek szerint.

http://youtu.be/nO_20CpKBFA

Ezt is érdemes végignézni!

Ahogy fentebb már olvasható volt a történelmi emlékrepüléseknek is lőttek az idén, a légierő nem tudja támogatni a Heritage Flight csapatot sem – bár az idei évre szóló felkészülési folyamatot még esetükben is befejezik, hátha alapon…

A Mark A. Welsh tábornok a légierő vezérkari főnöke a helyzettel kapcsolatban úgy nyilatkozott, hogy míg a külföldön állomásozó erőknél, illetve a nukleáris elrettentésért felelős bombázók, illetve a pilótaképzési program első lépcsői esetében a repült óraszámot érintetlenül hagyják, addig a hazai bázisokon állomásozó alakulatok mintegy 2/3-a esetében érezhető lesz a megszorítás.

Ami nem csoda, lévén az USAF 18 százalékkal kénytelen megvágni a repülésekre fordítható órakeretét. Ha emellett figyelembe vesszük, hogy a publikus eseményeken való részvétel a gyakorló repülésekre szánt órakeretből kerül kigazdálkodásra látható, hogy a légierő vezetése kénytelen volt ezen döntést meghozni – bármennyire is foghúzásos élmény lehetett számukra. (A haderőnek a lakosság felé történő prezentálása egyrészt nagy múltú, másrészt nagyon fontos arrafelé.)

„A lakossággal való kapcsolattartás a Légierő egyik alapfeladata, továbbá a lakossággal való kapcsolattartás és kommunikáció napjainkban még inkább fontosabb mint korábban bármikor is volt.” – nyilatkozta Les Kodlick dandártábornok, az Air Force Public Affairs vezetője. Elmondása szerint a költségvetési év végén a Légierő meg fogja vizsgálni hogyan tudná – akár visszavágott formában – folytatni a haderőnemnek a lakosság felé történő ilyetén prezentálását.

5 hozzászólás “Nem repülnek bemutatókat az idén az USAF gépei”

  1. Ebben az évben 85 milliárd dolláros megszorítást kell véghezvinni Obamának, amelynek a fele a Pentagont „illeti”. Így nem lehet csodálkozni azon, hogy elmaradnak a bemutatók. A kecskeméti részvételük eddig nem tűnik biztosnak, a repnap honlapján sárgák, az airshowinfo-n zöldek. A minisztériumban biztos többet tudnak róluk, mindenesetre sajnálnám, ha kimaradnának.
    http://www.hirado.hu/Hirek/2013/03/02/05/Drasztikus_megszoritas_az_Egyesult_Allamokban.aspx