|

Tengerészeti járőrgépet készítenének a Herculesből

A Lockheed Martin Aeronautics tárgyalásokat kezdett a NATO-tag és szövetséges országok kormányaival, melynek célja egy nemzetközi konzorcium létrehozása a C-130J Super Hercules továbbfejlesztése érdekében.

A Lockheed közel egy éve mutatta be az SC-130J jelzéssel illetett tengerészeti járőrgépet, melyeket a P-3C Orionok leváltására ajánlanak. A ‘Sea Herc’ néven beharangozott n+1. Hercules-variáns a jelenleg is alkalmazott (és jól bevált) Orion rendszerei kapná, tengerészeti járőrfeladatokra (MPA), tengeralattjárók elleni harcra (ASW), valamint hírszerzésre (ISR) egyaránt alkalmas lenne, ráadásul akár különleges igényeket kielégítve egy-egy feladatra specializálni is lehetne a teherterébe szerelhető, modulrendszerű, így könnyen cserélhető eszközökkel és kezelőszervekkel. A Hercules szárnyain elhelyezett pilonokon, melyeken a többi verzió póttartályt hordoz, a Sea Herc esetében fegyverzetet lehetne függeszteni. A SC-130J program két ütemben valósulna meg: az első szakaszban az ISR és MPA képességek realizálódnának, míg a másodikban sor kerülhetne a gép felfegyverzésére.

SC-130J látványterv | Lockheed Martin

SC-130J látványterv | Lockheed Martin ,

Nos, a masina még csak „papírrepülőgép”, azaz a gép még csak tervezőasztalon létezik, a tényleges fejlesztéshez még csak most toboroz partnereket az amerikai vállalat, ugyanis eddig nem nagyon kapkodtak a vevők a tengerész Hercules után, főleg úgy, hogy számos két hajtóműves típus (C-295 MPA, ATR 42MP, Q400MSA) is található a piacon, ezek üzemeltetése mindenképpen olcsóbb mulatság lenne.

Az azonban biztos, hogy a jelenlegi Hercules üzemeltetők gyors átalakítással kaphatnának egy járőrözésre és tengeralattjárók elleni tevékenységre is alkalmas eszközt, mely adott esetben szállítási feladatokra is alkalmazható. Ezt meglovagolva már van racionalitása az új variánsnak, melynek kifejlesztését nem saját zsebből kívánják finanszírozni, hanem a fejlesztéshez partnerországokat keresnek. Számításaik szerint 35-45 példányt tudnának értékesíteni a nemzetközi piacon.

A Hercules a partiőrség színeiben nem ritka látvány a partmenti vízek felett |  Fotó: USCG

A Hercules a partiőrség színeiben nem ritka látvány a partmenti vízek felett | Fotó: USCG ,

A Lockheed Martin hátsó szándéka egy hasonló európai egyenüzemeltetést létrehozni, amit anno az F-16-osok esetében sikerült létrehozni. A kinézett országok mind üzemeltetik a Hercules valamely variánsát, így a karbantartási és kiképzési költségeket is alacsonyan lehetne tartani, „mindössze” az átalakítás költségeit kéne kicsengetni.

Különös figyelmet fordítanak Nagy-Britanniára, ahol a 2010-ben bejelentett megszorításoknak köszönhetően 2015-től kivonásra kerül a Nimrod MRA4. Természetesen a Lockheed Martin kapva-kapna az alkalmon, és a C-130J Super Hercules szállítógépekkel rendelkező szigetországra megpróbálja rásózni a típust. Amennyiben nem sikerül, abban az esetben használt P-3C Orionokat próbálnak majd elpasszolni a briteknek.

2 hozzászólás “Tengerészeti járőrgépet készítenének a Herculesből”