|

Líbia régi-új helikopterei

A 2011-es líbiai események óta sokan találgatják, hogy a felkelés és NATO légicsapások során megtizedelődött Líbiai Légierő újra felfegyverzése, mikor és milyen forrásból fog megtörténni.

A Szovjetunió és Franciaország által a nyolcvanas években leszállított hatalmas arzenál napjainkra a múlté. Csak néhány típus maradt hadrendben és ezek is csak egy-egy századnyi mennyiségben. A jelen fő feladata a belső rend megszilárdítása, amihez nem nagysebességű vadászbombázó repülőgépekre, hanem elsősorban rugalmasan alkalmazható helikopteres erőkre van szükség.

A belső rendteremtés céljaira, a Szabad Líbiai Légerőnek vegyes állapotú Mi-2-es, Mi-8T, Chinook és Mi-24V helikopterek állnak a rendelkezésre. Líbia legújabb beszerzése ez utóbbi típushoz kötődik. Az ország déli vidékein, a rend fenntartására alkalmazott Mi-24-esek elégtelen száma miatt, nemrég használt Mi-24P harci helikoptereket szereztek be.

A 2011-es harcokban megsemmisült Mi-24-es Bengázi repülőterén. Líbia számára az első Mi-24D helikoptereket a nyolcvanas évek elején szállította a Szovjetunió. Ezeket kisebb számban Mi-24V változat követte. A 2011-es eseményeket csak ez utóbbi típusváltozat érte meg.

A 2011-es harcokban megsemmisült Mi-24-es Bengázi repülőterén. Líbia számára az első Mi-24D helikoptereket a nyolcvanas évek elején szállította a Szovjetunió. Ezeket kisebb számban Mi-24V változat követte. A 2011-es eseményeket csak ez utóbbi típusváltozat érte meg. ,

Az harminc milliméteres, fixen beépített gépágyúval felszerelt „új” Mi-24P harci helikopterek közül eddig négy példányt azonosítottak. Származásuk jelenleg még nem tisztázott, de festésük alapján Szudán a valószínű. Szudáni terepszínre festett Mi-24P harci helikopterek nagyjavítását, tavaly végezte Oroszországban a kalinyingrádi 150-es számú javító üzem. Valószínűleg ebből a szállítmányból kerültek az „új” helikopterek Líbiába.

Az új Mi-24P helikopterek festése jelentősen eltér a korábban Líbiában alkalmazottól. A sötét terepszínű helikopterekről tavaly év végén került nyilvánosságra az első, még rossz minőségű fotó, melyet napjainkra több éles felvétel követett.

Az új Mi-24P helikopterek festése jelentősen eltér a korábban Líbiában alkalmazottól. A sötét terepszínű helikopterekről tavaly év végén került nyilvánosságra az első, még rossz minőségű fotó, melyet napjainkra több éles felvétel követett. ,

http://www.facebook.com/video/embed?video_id=4741687068888&_fb_noscript=1

A forradalom óta a repülés biztonság és a titkolódzás sokat lazult az országban.

—–
Szerző: Galcom

2 hozzászólás “Líbia régi-új helikopterei”