|

Mali – Napi 2,7 millió euróba kerül a háború Franciaországnak

A Maliban négy héttel ezelőtt elindított katonai intervenció eddig 70 millió euróba került Franciaországnak – mondta a Le Parisien című napilap értesülése szerint egy zárt ajtók mögött rendezett parlamenti meghallgatáson szerda este Jean-Yves Le Drian védelmi miniszter.

Ebből a legtöbbe, 50 millió euróba a logisztika, a 4 ezer katona és a hadi felszerelések Maliba juttatása került. A legnagyobb összeget a konfliktus elején költötte el a vezérkar. „Két hét alatt 10 ezer tonna felszerelést kell szállítanunk. Ez nagyobb mennyiség, mint amit az afganisztáni csapatkivonás egy éve alatt hazahozunk” – hangsúlyozta a miniszter a lap szerint.

A további 20 millió euróból fedezték a francia erők repülési költségeit, a fegyverzetet, a muníciót és a katonák prémiumát. A repülési költségekbe beletartozik a támaszpontok személyzetének fizetése és járművek üzemanyag-fogyasztása. Egy Gazelle típusú helikopter esetében ez óránként 1600 euró, a Rafale vadászbombázóknál 14 ezer euró, a Tigris helikopterek üzemeltetése óránként 11 ezer euróba kerül, a Mirage 2000-D pedig óránként 7-8 ezer euróba kerül. A járművekre kerülő fegyverezetnek is vannak költségei, egy Rafale például háromszor annyit tud szállítani, mint egy Mirage. A Gazelle-ek HOT típusú rakétája egyenként 40 ezer euróba kerül, az AASM föld-levegő rakéták viszont 350 ezer euróba.

Fotó: Dassault Aviation

Fotó: Dassault Aviation ,

A bevetésen lévő katonák egy része dupla, mások tripla fizetést kapnak. A háborús prémium katonánként 4 ezer euró. Az állomány fizetésére és jutalmazására eddig 5 millió eurót költött Maliban Franciaország.

A Le Parisien összesítése szerint a mali háború naponta 2,7 millió euróba kerül a francia adófizetőknek. Összehasonlításképp a líbiai beavatkozás naponta 1,6 millió eurót emésztett fel, az afganisztáni misszió pedig 1,4 millió eurót. A miniszter szerint azonban ezek csak jelzésszerű adatok és nem lehet őket összehasonlítani egymással, miután minden háború más. Líbiába például nem küldött Franciaország szárazföldi csapatokat.

A mali beavatkozás végösszegét egyelőre nehéz megbecsülni, mivel az a misszió időtartamától és a légi csapások, illetve a felhasznált lövedékek számától függ. Francois Hollande államfő szerdán annyit mondott, hogy márciusban Franciaország megkezdi csapatainak kivonását az afrikai országból.

Az úgynevezett külföldi katonai műveletekre a védelmi tárca 630 millió euróval rendelkezik évente. A tárca teljes költségvetése 31,4 milliárd euró 2013-ban. A miniszter álláspontja szerint amennyiben a mali intervenció a nyár folyamán befejeződik, a rendelkezésre álló összeg elegendő lesz a költségek fedezésére.

Forrás: MTI

2 hozzászólás “Mali – Napi 2,7 millió euróba kerül a háború Franciaországnak”