|

Továbbra is kelet-afrikai kalandokra készül az Ukrán Haditengerészet

Nagyjából egy hónappal ezelőtt, a Román Haditengerészet zászlóshajójának Afrika szarvától történő elbúcsúzásakor említettük, hogy újabb Fekete-tenger menti ország, konkrétabban Ukrajna részéről merült fel, hogy konkrét jelenléttel is segítené a szomáliai kalózok tevékenysége elleni fellépést koordináló európai programot.

Az EU NAVFOR (European Union Naval Force) részére történő hadihajó küldés tehát már korábban megfogalmazódott Kijevben, ám konkrétumokat nem lehetett tudni azon felül, hogy szintén a zászlóshajó menne – mely ez esetben nem egy ex-angol, hanem egy ex-szovjet, konkrétan egy Krivak III, a Hetman Szahajdacsni.

Az Ukrán Haditengerészet zászlóshajójaként funkcionáló, Krivak III típusú és a Hetman Szahajdacsni nevet viselő fregattot 1993 áprilisában állították hadrendbe, azaz idén lesz 20 éves. A fenti fotó 2012 júliusában készült a Fekete-tengeren, az amerikaikkal közös Exercise Sea Breeze 2012 gyakorlaton. | Fotó: William Jamieson, U.S. Navy

Az Ukrán Haditengerészet zászlóshajójaként funkcionáló, Krivak III típusú és a Hetman Szahajdacsni nevet viselő fregattot 1993 áprilisában állították hadrendbe, azaz idén lesz 20 éves. A fenti fotó 2012 júliusában készült a Fekete-tengeren, az amerikaikkal közös Exercise Sea Breeze 2012 gyakorlaton. | Fotó: William Jamieson, U.S. Navy ,

A decemberi elejei információ megszellőztetése után újból csak pedzegetni kezdték a témát, hiszen az Ukrán Haditengerészet parancsnoka kitért arra, hogy a szomáliai kalózok elleni műveletekből Ukrajna kész kivenni a részét a Hetman Szahajdacsni fregattnak a régióba küldésével.

Jurij Iljin ellentengernagy sajtónyilatkozatában arról beszélt, hogy a korábbi évekkel ellentétben nagyságrendekkel komolyabb anyagi törődést kapó haditengerészet jelenleg 11 teljes harcértékű hadihajóval rendelkezik és kész arra, hogy elkezdje fokozni jelenlétét a Fekete- és Földközi-tengeren, továbbá egy helikopter kíséretében Északkelet-Afrika partjaihoz küldje zászlóshajóját.

Hogy erre pontosan mikor és milyen időtartam erejéig kerülhet sor, arról egyelőre továbbra sem szól a fáma.