|

A HTKA.HU (avagy magyarok hatása a fegyverkezésre és a biztonságpolitikára)

Előjáték egy projekthez…

2012 elején újabb dokumentumokat szivárogtatott ki a Wikileaks, ami érdekes megvilágításba helyezi a média-manipuláció és a világpolitika összefüggéseit.
Minden egy szigetelt szobában kezdődött Washingtonban. Jelenlévők: hat magyar származású potentát, a valódi nevük nem lényeges. Az egyikük a Külügyminisztérium képviselője, a második a Lockheed Skunk Works egyik alapítója, a harmadik a Federal Reserve Bank egyik alelnöke, a negyedik a Navy nyugalmazott tengernagya, az ötödik CIA képviselője, a hatodik Andrew Vajna.

Tisztában voltak azzal a ténnyel, hogy e világon mindent magyarok találtak fel, de ha nem is, akkor is csak ellopták a találmányukat. Bajban voltak. A költségvetési megszorítások miatt odalett az innováció a hadiiparban, az USA külpolitikája pedig már az inaktivitás jeleit mutatta. Ők pedig: ötleteket akartak!

Négy nap, négy éjszaka tanácskoztak. Ha nem tudnak igazán előremutató, tiszta, sablonoktól mentes ötletekkel előállni, Amerikának egyhamar vége lesz. Már nem tudni, kinek az agyából pattant ki az ötlet: forduljunk kis hazánkhoz, ott mindenki mindenhez ért a foci mellett. De vigyázat! A dolognak megfelelő fedettséget kell biztosítani, hogy az ötletek, javaslatok igazán innovatívak legyenek és nemzetközi botrány se törjön ki.

Megalakult a HTKA Lapcsoport…

Az eredmények már rövid időn belül érzékelhetőek voltak. A HTKA.HU szerkesztői – mind xx-es besorolású tisztek – érdekes témákat vetettek fel, érdekesnél érdekesebb híreket röppentettek fel. A dolgot árnyalta kissé, hogy a szerkesztői nicknevek, érdekes módon mind amerikai fegyverfajtákat takartak. Ennek később lett jelentősége, de ne szaladjunk előre.

Pozitív példaként fel lehet hozni az F-35 ötödik gen. repülőgép történetét. Az alap gép egy F-16-nál csak a lopakodó és szupercirkáló képességben jobb gépről szólt. A Htka.hu kommentjeinek következtében – igaz tíz év csúszással – a világ legjobb harci repülője lett.

Röviden, néhány, kommentekből született innováció:

  • Silent Eagle
  • F-35
  • Virginia Class
  • Freedom Class
  • Ford Class CVN
  • Pct és különböző lövedékek
  • Új összetételű páncélok
  • Új járművek
  • Új kézifegyverek

Nagy jelentőségű döntések születtek a Pentagonban és a Külügyminisztériumban a kommentelőknek köszönhetően. Egy mexikói fejedelemről nevét kölcsönző hozzászóló miatt az USA lerohanta Irakot és Afganisztánt. Néhány bíráló komment miatt leváltották a külügyminisztert, majd más kommentek miatt újra kinevezték.

A hozzászólásoknak köszönhető események röviden:

  • Szomália
  • Iraki háború
  • Afganisztáni háború
  • Ausztráliai hídfő
  • Ázsiai folyamatok
  • Irán elleni szankciók

Az örömbe azért némi üröm is vegyült. A szerkesztők későn kapcsoltak, hogy a rivális hatalmak is átlátták a Htka.hu jelentőségét és – érdeklődő hozzászólók képében – ügynököket juttattak az információk közelébe. Kínai kommentelők az ötletek nagy részét ellopták, más hozzászólásokat manipulálni igyekeztek. Ezzel sikerrel megakadályozták, hogy Tajvan amerikai fegyvereket kapjon. Kommentháború tört ki Izraeli és beépített Hamasz ügynökök között, melynek szintén hasznát látta a szerkesztőség. Különös hasznot húzott a Htka.hu ötletgyárából India. Köztudott, hogy náluk még gép nem maradt fönn. Meghirdették az MMRCA tendert, melyet a francia trollok tevékenységének következtében a Rafale nyert.

A vezető erő…

Mára a Htka.hu a nemzetközi részvételnek köszönhetően a világpolitika alakítója lett, az ENSZ BT állandó tagjai – álnéven – a szájton fogalmazzák meg gondolataikat, érdekeiket és ezek alapján döntenek. Hasonló tendencia figyelhető meg a fegyverzet-innováció és hadfelszerelés vásárlások terén is. Napjainkban minden – magára valamit is adó – gyártó, szállító és potenciális vásárló jelen van a Htka.hu oldalon.

Egy kormányzati kezdeményezésből így lett a jövőt alkotó vezető erő.

(Forrás: Hihileaks, a wikileaks alapján)

Szerző: Littlejohn

—–
Jelen írás a HTKA Lapcsoport által szervezett Hír- és Cikkíró versenyre érkezett és megfelelőnek ítéltetett a publikációra.

One Response to “A HTKA.HU (avagy magyarok hatása a fegyverkezésre és a biztonságpolitikára)”