|

Megérkeztek a német Tigerek Afganisztánba

Új szakaszába ért Németország afganisztáni szerepvállalása, miután a közelmúltban négy darab Eurocopter Tiger UHT harci helikoptert telepítettek át Mazár-i Sarífba, a térségben tevékenykedő szövetséges erők közeli légi támogatásának megerősítésére. A dolog nem ment egyszerűen: több évig tartó politikai huzavona, technikai és humán-erőforrás problémák nehezítették a forgószárnyasok misszióba küldését, ám a Német Hadsereg erőfeszítéseit siker koronázta, hiszen múlt hét szerdán végrehajtották az első, egyelőre csak gyakorló bevetést Afganisztán kietlen tájai felett. Nem mellesleg némi történelmi jelentőséggel is bíró tettről beszélünk, hiszen még sosem fordult elő, hogy Németország harci helikoptereket telepítsen egy másik ország területére.

A német Tigereket a Volga-Dnepr légitársaság An-124 teherszállító repülőgépe vitte el Afganisztánba |Fotó: Katharina Winkler, Deutsches Heer

A német Tigereket a Volga-Dnepr légitársaság An-124 teherszállító repülőgépe vitte el Afganisztánba |Fotó: Katharina Winkler, Deutsches Heer ,

Carsten alezredes, a német Tiger – misszió egyik pilótája szerint egyelőre még nem fognak éles harci bevetéseket teljesíteni, azokra csak februártól kerülhet sor. A két évig tartó, mindenre kiterjedő felkészítés után most a helyi adottságokkal ismerkednek, szokják az afgán viszonyokat, valamint integrálódnak a koordinációs rendszerbe. Eric Hanes őrnagy, a Mazár-i Sarífban állomásozó, többek között a harci helikoptereket is irányító felügyeleti szerv egyik vezető tisztje elmondta: a cél egyértelműen az, hogy csökkentsék az Amerikai Hadsereg AH-64D helikoptereinek leterheltségét az észak-afganisztáni régióban, így azok közül több áttelepíthetővé válik délre, ahol az utóbbi időben egyre súlyosabb harcok dúlnak. Ez természetesen nem jelenti azt, hogy az amerikaiak teljesen átadják ezt a feladatot, de némileg kevesebb hozzájárulást kíván majd tőlük.

 

A szállításhoz leszerelték a főrotorlapátokat |Fotó: Katharina Winkler, Deutsches Heer

A szállításhoz leszerelték a főrotorlapátokat |Fotó: Katharina Winkler, Deutsches Heer ,

Ulrich Ott ezredes, a Tigereket üzemeltető egység parancsnoka szerint helikoptereik komoly lélektani előnyt adnak a német katonáknak.

„A tudat, hogy szükség esetén német harci helikopterektől kaphatnak légi támogatást, büszkeséggel tölti el a harcolókat, mivel azt érzik: hazájuk megvédi őket, ha kell.” – nyilatkozta az ezredes.

Emellett szintén nem elhanyagolható, hogy ezentúl már a Német Hadsereg Tiger-pilótái is rendelkezni fognak éles harci tapasztalatokkal, amiket átadhatnak majd otthon maradt társaiknak, illetve beépíthetik azokat a leendő hajózók kiképzésébe. Tippeket, tanácsokat egyébként a többi, afganisztáni helikopteres missziót folytató NATO-országtól is kapnak, az együttműködés ezen a téren folyamatos és gördülékeny.

Már Afganisztánban |Fotó: Heath Druzin, Stars and Stripes magazin

Már Afganisztánban |Fotó: Heath Druzin, Stars and Stripes magazin ,

3 hozzászólás “Megérkeztek a német Tigerek Afganisztánba”

  1. specialist

    Gépágyú van a Tigereken és azért nincs a német gépeken mert nem felelt meg nekik a francia gépágyú és amúgy is harckocsik ellen tervezték bevetni a helikoptereket de elvileg meg van a lehetőség arra,hogy gépágyút építsenek be ha a tapasztalatok ezt mutatják.