|

Kalibr robotrepülőgépet kapnak a Kilo-k és az Akulák is?

A Kalibr robotrepülőgép az utóbbi időkben elég sokat szerepel az Orosz Haditengerészettel kapcsolatos hírek között. Az oroszok persze nem hazudtolják meg magukat és ködösítenek – konkrétan arra gondolunk, hogy a Kalibr megnevezés előszeretettel emlegetnek egy 300 km és egy 2 500+ km hatótávolságú, kilotonnás kaliberben játszó nukleáris töltet célba juttatáséra is alkalmas robotrepülőgépet is.

Mindkettő a 3M-54 / 3M-14 Kalibr / Klub család tagja kell legyen, ahol a 3M-54 kódúak a hajó, a 3M-14 kódúak pedig a szárazföldi célpontok ellen bevethető változatokat takarják. Ezen alapjelölés a tengeralattjáróról indítható változatokat jelöli, míg ha a jelölés végén ott a „T” betű, akkor hadihajókra telepített változatról van szó (3M-54T / 3M-14T). A Novator Tervezőiroda robotrepülőgép családjának export változata Klub néven fut és képességei jobbára ismertek – a hazai változatok paramétereit azonban homály fedi, de hatótávolságban garantálhatóan jobbak, hiszen nem vonatkoznak rájuk azok a nemzetközi egyezmények jelentette megkötések, amiket az exportváltozatok esetében alkalmazniuk kellett az oroszoknak.

A 3M-54 / 3M-14 család export változata Klub néven ismert. Ezen a fotón a család tengeralattjáró és hadihajó vadász tagjai. Balról jobbra: a tengó elleni 91RE2 és 91RE1, illetve a végfázisban szuperszonikus, felszíni hajók elleni 3M54E, illetve a teljes repülési idő alatt szubszonikus testvére, a 3M54E1. Az E betű az export változatra utal.

A 3M-54 / 3M-14 család export változata Klub néven ismert. Ezen a fotón a család tengeralattjáró és hadihajó vadász tagjai. Balról jobbra: a tengó elleni 91RE2 és 91RE1, illetve a végfázisban szuperszonikus, felszíni hajók elleni 3M54E, illetve a teljes repülési idő alatt szubszonikus testvére, a 3M54E1. Az E betű az export változatra utal. ,

No, de ezen kis eszmefuttatás után talán térjünk is rá a hír tényleges apropójára, mely nem más, mint hogy az orosz haditengerészeti illetékesek elképzelése szerint a Kalibr változat a modernizálás és átfegyverzés alatt álló Project 949A / Oscar II SSGN-ek, illetve a hadrendbe állítás küszöbén álló Project 855 / Jaszeny-osztályú SSN-ek mellett visszaköszön majd az Akulák és a Kilo-k arzenáljában is. (A Kilo-osztály számára eddig sem volt ismeretlen a Klub család természetesen.)

Az orosz Izvesztyija napilap értesülései szerint az első Akula, illetve Kilo már 2013-ban megkapná a fegyverarzenál bővítést. Akula vonatkozásban a 2011 nyara óta szeverodvinszki wellness kezelésen dagonyázó K-328 Leopard, míg Kilo vonatkozásban a Fekete-tengeri Flotta számára gőzerővel épített 3 Project 636.3 változatú acélcápa első tagja, a B-261 Novorosszijszk a kiszemelt.

Ha minden az elképzelések szerint megy, akkor 2014-15 folyamán a másik két 636.3-as Kilo is elkészül és megkapná a Klaibr-t. A távolabbi jövőre nézve a tervek között szerepel az Északi-Flotta Kilo-inak fegyverzetbővítése is. Apropó, ha már Északi Flotta: az értesülések szerint Akula vonalon elsőként az Északi Flotta SSN-jei kapnák meg az új fegyvert, a csendes-óceániak csak ez után. Természetesen megfontolás alatt van az egyelőre egyetlen Lada esetében is a móka.

Zárásként nem tudunk elmenni az Izvesztyija híranyagban szereplő egyik idézet felett: a napilap által kifaggatott illető a Kalibr fényezése mellett, – miszerint még az orosz Sz-300 és Sz-400-as légvédelmi rendszerek sem tudják lemeszelni – elvileg tett egy olyan kijelentést is, miszerint egy Kalibr robotrepülőgépekkel felfegyverzett, hirtelen felemelkedő tengeralattjáró komoly pusztítást tud véghezvinni. Mi azért megnéznénk azt a tengeralattjáró kapitányt, aki a felszínre emelkedne a fegyverzet útnak indítása érdekében… :) (Természetesen elképzelhető, hogy az angol változat ferdítésre sikeredett fordítás helyett…)

53 hozzászólás “Kalibr robotrepülőgépet kapnak a Kilo-k és az Akulák is?”

  1. Tcat

    Jó a fordítás. itt az eredeti cikk: http://izvestia.ru/news/539466
    Szó szerint: hirtelen felmerülő….Залп – magyarul, azt hiszem, sortűz? Furcsa, mert az előző bekezdésben arról van szó, hogy rakéták a hagyományos 533 mm torpedócsőből indulnak. Minek kell akkor felmerülni? Bár az újságírónak rossz fogalmazása se zárható el.
    Egyszer már linkeltek. Kalibr indítása a kaszpi flotta legújabb „Dagesztán” hajóról 1.22 nél…
    http://tvzvezda.ru/news/forces/content/201210242206-rbmz.htm

  2. Egy tengonak nem kell a felszinre emelkednie hogy a fegyvereit hasznalja. Raadasul ha ezt tenne egy megfelelo keszultsegben levo hadihajo kozeleben akkor a szo szoros ertelmeben masodpercei maradnanak a megsemmisulesig.

    Raadasul meg valogathatnba is hogy tori majd kette. Raketa loveg torpedo..

    Mas !

    Mito lesz egy raketa robotrepulogep nukihordozo kepessegu es forditva ????

  3. Boki

    A yasen graney mennyi 2500 km hatótávú rakétát képes vinni ?
    Régebben arról volt hír hogy a 24 hajó elleni rakéta mellett még 2500 km hatótávolságú rakétát is hordoz .
    Tehát van 24 300km hatósugarú anti-hajó rakéta meg van ismeretlen számú nagy hatótávolságú rakéta?

    Hogy van ez?

  4. „Mito lesz egy raketa robotrepulogep nukihordozo kepessegu es forditva ????” Kb atrtól hogy mit szerelnek rá… igazából csak a harci részben különböznek illetve némely esetben a nuk. töltetűek hatótávja nagyobb , a töltet relatív kis súlya miatt.

  5. Ha már orosz rakétatechnikáról van szó….egy kis humoros képsor orosz-grúz háború időkből, „Tocska-U” telibe talált egy rendőr „Niva”-t…Ennél preciziós fegyver nem létezik:)Szóval igazi FAU-2
    http://antif.ru/news/765-raketa-zemlja-zemlja-upala-na-nivu-gruzinskikh.html

    Ijedségen kivül más nem történt. Senki nem halt meg…Egyébként, aki tudja, ez az a változat, amikor 2 km magasságban a fej leválik és kb 80 hektáron szétszórja fémgolyókat, a többi rész így lezuhan. Gyalogság ellen hasznos.

  6. Ez csak egy üres Iskander hajtómű és fejrész. aA legalsó képen lehet látni a szubmuníció üres vázát. Maga a résztöltet sokféle lehet. Van gyalogság vagy harcjármű elleni is. A képen látható szerintem az utóbbihoz (PTAB-2.5) tartozik. Persze így is elég tré ha a kocsira esik.

  7. Dima a képen látszik a felirat :)))
    A 9M723 az Iskander rakétájának GRAU kódja. A Tochka 9M79 kód alatt fut. Még azon a légtartályszerűségen fehérrel kézzel festett feliraton is olvasható a kód.

  8. Lehet,hogy én nem értek a feliratokhoz, de tessék megnézni ezt az oldalt…
    http://talks.milkavkaz.net/viewtopic.php?f=14&t=176&start=30

    Az egyik képen tényleg Iskander hátsó rész egy gruz lakásban Potiban….Alatti még képek a két tipusról…Teljesen más a Tocska és Iskander alsó része. A Niván tuti hogy Tocska van, az viszont lehet, hogy a képek nem egy helyszínen készültek és azért van ott még Iskanderes alkatrész.

  9. The second reason is that Russia may have had little confidence in the capabilities of its anti-radiation missiles to destroy Georgian radars, given the failure of the Russian Kh-58 anti-radiation missile in the August 2007 attack on the Georgian radar near the town of Tsitelubani.

  10. most látom dudi
    „Milyen fiaskó?Amikor szétlőtték a nemzetközi reptér radarját???Az nem fiaskó hanem ésszerű lépés,az is radar az is érzékeli a gépeket,azt is fel lehet használni katonai célokra!”
    ez egy évvel a háború előtt volt :D

  11. duckdodgers

    Szerintem ez nem lehet akadály mert Szerbia felett azért nyugati rakéta került szerb(és ezzel együtt orosz)kézbe meghibásodás miatt vagy nem semmisültek meg a lezuhant gépekkel de ez nem akadályozott senkit meg abban,hogy továbbra is használják őket.

  12. Ha még nem vagytok álmosak, akkor itt van talán a legjobb képösszeállítás grúz elfoglalt technikáról….Van itt minden, több szétlőtt radar, Buk M, Osza,..pont egy kép, ahogy orosz deszantosok érkeznek a radarhoz…:http://forum.topwar.ru/topic/2094-%D0%B2%D0%BE%D0%B9%D0%BD%D0%B0-%D0%B2-%D1%8E%D0%B6%D0%BD%D0%BE%D0%B9-%D0%BE%D1%81%D0%B5%D1%82%D0%B8%D0%B8-7-12-%D0%B0%D0%B2%D0%B3%D1%83%D1%81%D1%82%D0%B0-2008-%D0%B3-%D0%BF%D0%BE%D1%82%D0%B5%D1%80%D0%B8-%D1%81%D1%82%D0%BE%D1%80%D0%BE%D0%BD-%D0%B2/

  13. Nem rossz képek. Ahogy én tudom a legtöbbször repterek és légvédelem ellen spec alakulatokat dobtak be mert a BUK-októl és pár nyufgati cucctól kicsit fostak miután ledurrantottak egy Tu-22est, Szu-24est meg pár Szu-25öst.Igazából elég gyengén nyomták taktikailag a légierőt, és nem is voltak rendesen átdobva alakulatok, de hát ugye gyakorlat teszi a mestert…

  14. Roni: Ez örökzöld kérdés. Ha gyártok egy olyan tankot, amit a saját rakétámmal sem tudok kilőni, akkor most a rakéta szar, vagy a tankom túl jó? :)

    Dima:

    A grúz háborús képeken hogy lehet eldönteni(képfeliratozás nélkül), hogy orosz vagy grúz tankot, BMP-t, BTR-t, teherautót látok? Tehát amiből mindkét félnek van.

  15. Roni

    Értsd úgy, hogy az Sz-xxx-ek a világ legjobb légvédelmi rendszerei, de a legjobb hajó és tengó elleni rakétákat, amiket szintén ők gyártanak, még a saját best of rendszerük se képesek leszedni. Próbáltam oroszosan megfogalmazni, és/vagy ahogy ők gondolják.

  16. Rommel28

    Először a grúz technika van, pontos számokkal,hovatartozásokkal, kilővési módszerrel és pontos helyszínnel. Amerikai M4 kupac után következik orosz vesztesség. Azt hiszem 3 tank összesen. Aztán még az oszetin hadseregi…

  17. Azért érdemes fenntartással kezelni ezt az Sz-300, Sz-400 sem tudja leszedni dolgot. Én azt gondolom hogy földi telepítésű radarral eleve nehéz felderíteni egy ilyen célt ebben semmi új dolog nincs. Kis radarkeresztmetszet, alacsony magasságú repülési profil szóval nem egyszerű. Bizonyos esetekben akár igaz is lehet ez, de épp a közelmúltban volt egy olyan légvédelmi gyakorlat ahol élesben valódi robotrepülőgépek elfogását gyakorolták. Állítólag sikerrel :)

  18. De azokat nem Pantsirokkal szedték le? Mintha valami ilyesmit olvastam volna.
    Amúgy pontosan az ilyen korlátozó tényezők miatt vannak a rövidebb hatótávulságú rendszerek Buk, Tor stb, hogy kitöltsék azt az űrt.

  19. Igazából a körülményektől függ szerintem, hogy mivel célszerű lőni rá. Teszem azt egy tenger vagy sík terület felett közeledő robotrepülőgép ellen ugyanúgy hatásos lehet bármelyik modern orosz légvédelmi rakéta. És ugyanígy pl egy hegyvidéki területen lehet hogy a Pancir is hatástalan ellene.

  20. ehh megint elnyomtam…
    Ezért fontos alégtérellenőrző gépek használata a mai légvédelemben mert míg a földi radarok elöl megfelelő terepen és repülési profillal eredményesen tudnak bújkálni a robotrepülőgépek addig ezt egy „AWACS” ellen már jóval nehezebb kivitelezni.

  21. Hát ezt nem igazán hinném, tekintve hogy aerodinamikailag nem igazán olyan kialakítású egy ilyen eszköz, hogy komoly manőverekre legyen képes függetlenül attól hogy épp melyik verzióról is beszélünk. Értem ez alatt a nagy hatótávolságú hangsebesség alatti, illetve a kis-közepes hatótávolságú szuperszonikus családtagokat is.