|

Tankerral randevúzott a PAK-FA

Az elmúlt napokban elszórtak némi hírmorzsát a PAK-FA-val és leendő indiai elfajzásával az FGFA-val kapcsolatban is. Kezdjük talán az orosz helyzetjelentéssel.

A Szuhoj augusztus 21-i sajtóközleménye szerint a PAK-FA második prototípusának segítségével sikeresen végrehajtották az első tanker megközelítést. Az Orosz Légierő 5. generációs típusának prototípusa egy Szu-25UB társaságában kereste fel a tesztre kirendelt Il-78-as tankert.

A szűkszavú közlemény vaskosítása végett szerepeltetik benne azon infókat is, miszerint a 3. prototípussal megkezdődtek a típus AESA radarjának tesztjei, – erről korábban már hírt adtunk – illetve hogy a 4. Szuhoj T-50 prototípus is becsatlakozik a tesztelési programba még az év vége előtt. Utóbbiról pontosabb információt nem adtak.

Fotó: Paralay.ru ,

Menetközben az indiaik is jelentkeztek némi fejleménnyel a saját változatuk kapcsán. A PAK-FA-n alapuló, de az indiai igényeknek megfelelően átalakított, módosított, jelenleg FGFA kódnév alatt futó program kapcsán az Indiai Légierő vezérkari főnöke úgy nyilatkozott, hogy az orosz – indiai együttműködésben megvalósuló típus első prototípusa 2014 vége előtt érkezik meg Indiába, ahol egyből intenzív tesztelési program startol majd el. Elmondása szerint a 2. prototípus 2017-ben, míg a 3. 2019-ben érkezik majd a jelenlegi tervek szerint.

39 hozzászólás “Tankerral randevúzott a PAK-FA”

  1. HA igazak a dátumok, 2019-ben felgyorsul az indiai 5. gen. repülő fejlesztése. Mivel Kínában is kb. akkorra lesz készen az ő gépük, az indiaiak megspóroltak cirka 5 évet. Ráadásul jóban vannak Izraellel, aki némi infó ellenében telepakolják az pakfájukat mindenféle elektronkával. Hovatovább, ha az F-35 forráskód-kiadás hiánya és az izraeli cuccok integrációja elhúzódik, akkor esélye lesz egy izraeli PAK-FA-nak, héberül SÁBESZ-DEKLI repülőgépnek. Az volna csak a csoda…… Felébredtem, bilibe lóg….. :) :)

  2. Nekem van egy olyan benyomásom De lehet hogy az idő érzékem a rossz De mintha az Oroszok gyorsabban haladnának az ö gépükkel mint az Amcsik haladtak a CSODA gépükkel az F-35 tel

    Majd mindjárt kapok a fejemre az Amerika barátoktól hogy milyen hülyeségekről beszélek :D :D

  3. Molnibalage,

    Ez így csúsztatás. A Két YF-23-as összesen 50-szer emelkedett a levegőbe, ott 65 órát töltött el, mig a két YF-22-es 39-szer repült, 61 órát, a PAK-FA, már rég túl van a századik felszálláson és jelenleg ezt pár felszállástól eltekintve két géppel oldották meg.

    Akkor kapásból két-két prototípus állt rendelkezésre, rögtön a repülési tesztekhez, míg itt folyamatosan csatlakoznak a gépek a programhoz.
    Eltelt húsz év, ez már egy egész más világ.

    De az F-35-ös projekt is más, a PAK-FA programhoz kár hasonlítani, ez tény.

  4. Molni, itt egy kissé elszámoltál valamit…

    Szépen repkedtek az ami gépek ezt nem vitathatja senki, de a mennyiséget ilyen adatokból összemérni kicsit merész lenne…

    Arról nem is beszélve (bár nyilvánvalóan a hatékonyságot elősegíti) hogy két olyan gép repóráját hasonlítjuk össze a szu géppel, amelyek egy versenyre voltak felkészítve, és a mostani gépnek elég kevés köze van a versenygéphez… Nem véletlen emelkedett a program költsége folyamatosan…

  5. Srácok! Azért szerintem a dátum is sokat dob a latba, hogy mennyit tudunk meg a repülőről repülésközben és mennyit tudunk ma leszimulálni egy szuper komputerrel! A két amerikai gép akkor repült amikor egy szuperszámítógép teljesítménye a tablet-tem teljesítményével egyenlő! SZVSZ

  6. Mi az a tablet-tem? A Cray-2 a ’80-es évek közepi cucc volt. Annak teljesítményét asztali számítógép valamiko a 2000-es évek elején érte el asszem, bár ezen a téren nem vagyok hozzáértőnek mondható. Akkor volt az, hogy 1000 dollár alatti számítógép hozta azt a teljesítményt, amit a ’80-es évk közepi csúcs szuperszámítógépe.

  7. Másik az se feledjük hogy most oroszok szabadabban hozzá férnek nagyobb teljesitményű CPU-k-hoz.
    Lassan már két magvas procik is elavultak. 3 magvasak terjednek. 4 magvasak meg most jelennek meg.

    Pocok moli vélhetőleg jól mondja.
    486 90 évek elején 64 MHz tudot ksőbbi Pentium 1 133/188 MHz.
    reális hogy egy 85-87 közötti top szupergép 1 GHZ óra jellel dolgozott. Poén jobb RAM-ok óra jelevel egyezik meg manapság ez a érték.

  8. @Pocok75

    Gőzöm sincs. Nekem a számítógép az asztali PC és a max. a laptop, amit már nem is annak hívnak… A többi rohadtul nem érdekel. Azt sem tudom, hogy mi az a sok marhaság, amit az emberekre akarnak tukmálni.

    Az okostelefonomat is csak azért vettem, mert elegem volt a sorra tönremenő kurvadrága mp3 playerekből meg a régi telefont leadtam a faternak, mert az övő tönkrement. Egy telefon túl drága ahhoz, hogy 6 hónapot se bírjon ki, remélhetőleg így sokáig lesz mp3 playerem. (Bár a mikrofont már cserélni kellett…)

  9. molni

    A telefon nem kalapács :D

    OFF

    Látom van pár kocka köztünk én meg nagyon nem vagyok az de kéne egy új alaplap,most egy Gigabyte GA-EP35-DS3 van és kéne egy hasonló teljesítményű(vagy kicsit gyengébb)de SATA3-as(állítólag az enyém SATA-2 bármit is jelentsen ez).

  10. dudi: sata3 : soros busz merevlemezek/háttértárak illesztésére. A Sata2-nél sokkal gyorsabb, de ha a végén ficegő lemez lasú, akkor nem ér semmit, ha gyors a tyúkbél. A sata3 akkor kell, ha ssd-s (félvezető alapú, nem mechanikus/mágneses) merevlemezt veszel. Amúgy mindegy.

  11. Dudi: nekem is 775-ös a processzor foglalata és egy MSi G41M-P28-as alaplapom van hozzá. 2x 4GB DDR3-as memória van beletéve és megy mint a szél. 10-12 ezer között adják mostanában, sata2-es, de hidd el „normál” winchesterhez ez is bőven elég.

  12. Te Úr isten..

    Ennyire kockák azért nem lehetnek emberek!!! Egy harci repülőgép alkalmazásra nem raknak be, egy asztali/noti/tablet stb. processzort… Itt van egy kis fizikai igénybevétel is. (Tudom, hogy van STANAG-os tablet is meg noti, leejtett egy méterről, meg berakod egy kád vízbe, de ez nem ugyanaz).
    Ugyanakkor a repülőgépek célhardweréhez a polgári fél évente készülő újabb generációs procik helyett, lényegesen kisebb teljesítményűt használnak, amely persze fizikailag nagyobb igénybevételt is kibír, mint polgári boltban kaptható cuccok..

  13. Egyszer elrettentő példaképpen meghallgatták az egyik honatya sirámát, és valami F-14esbe beszereltek egy amúgy csúcsszuper SONY videókamerát. Az első leszállást sem élte túl. És a 800 dolláros kalapács árából is meg tudnék magyarázni legalább 200 dollárt. Popszegecs darabonként 1 $ért. Persze, csak milióból 1 lehet hibás. Kínából vehetnének 1 kilót 1 $ért.

  14. „486 90 évek elején 64 MHz tudot ksőbbi Pentium 1 133/188 MHz.
    reális hogy egy 85-87 közötti top szupergép 1 GHZ óra jellel dolgozott. Poén jobb RAM-ok óra jelevel egyezik meg manapság ez a érték.”

    Uhhh, ez nagyon nem igy mukodik… ha ez csak az orajelen mulna, akkor egy 3Ghz+ P4 elmeletileg „gyorsabb” lenne, mint egy Core2Duo 2.xGhz, de ez nem igy van…

    A masik, hogy ezek a szuperszamitogepek mas elvek szerint mukodnek, mint egy desktop es eleve erre a hardware-re optimalizaltak a software-t, mely hatalmas elonyt jelent, szoval ezt sem lehet direktben osszehasonlitani.

    btw: Azert van 3GB limit annal a gepnel, mivel feltetelezem, hogy 32 bites windows van rajta, melynek van egy ilyen korlata. Ha ezt kicsereled 64 bitesre, akkor mar mukodni fog 3x2GB SIMM-mel is!

  15. papichulo: az intel a 64bit támogatást (is) meg a virtualizáció támogatást is igen összevissza osztogatta régebben a termékvonalak differenciálására.
    Másfelől a 188mhz elég ritka volt, mert a PCI busz 33MHz-s órajeléhez való könnyű illeszthetőség miatt minden processzor és FSb a 33Mhz egész számú többszörösei voltak (kissé leegyszerűsítve a dolgot).

    de aki érdekel amit papichulo említett, az javaslom a következő kulcsszavaknak nézzen utána:
    memória sávszélesség, (L1, L2 utasítás/adat) cache, csővezetékezés, szuperskalár processzor, multiprocesszor, sorrend szerinti végrehajtás, elágazás jövendölés.

    papichulo: ma már a DIMM a menő :P SIMM ramot utoljára a 386DX-40-es procimhoz használtam.

  16. „az intel a 64bit támogatást (is) meg a virtualizáció támogatást is igen összevissza osztogatta régebben a termékvonalak differenciálására.”

    Na igen, arra nem is gondoltam, hogy esetleg a CPU nem 64 bites… bar annak mar eleg reginek kell lennie.

    „ma már a DIMM a menő :P SIMM ramot utoljára a 386DX-40-es procimhoz használtam”

    Igaz… Dual FTW! :)

  17. „64 bites win7 van rajta.”

    Akkor nem latom be, hogy miert ne lehetne 3GB+ memoriat hasznalni benne.

    Megneztem az alaplapot specifikaciojat es ott ezt irjak:

    ” 4 x 1.8V DDR2 DIMM sockets supporting up to 8 GB of system memory
    Dual channel memory architecture
    Support for DDR2 1200 (O.C.)/1066/800/667 MHz memory modules ”
    http://www.gigabyte.com/products/product-page.aspx?pid=2741#sp

    Mivel dual channel kell neked, ezert en a helyedben vennek 2*4GB-os modult. Vagy vehetsz 2 darab 2GB-ost es kiveszed az egyik mostanit, igy 6GB-od lesz. Lenyeg, hogy legyenek parban.

    Viszont mivel mar szinte mindenhol DDR3-at hasznalnak, ezert a DDR2-nek felment az ara, en ezt talaltam nagykerben (netto arak):

    VERITECH Memória DDR2 2GB 800MHz VG VER 2GB/DDR2/800/VG 4 840 Ft
    ADATA Memória DDR2 4GB 800MHz Kit ADA AD2U800B2G6-2 11 520 Ft