|

Szabadul a ballaszttól a Honvédség

Jelentős költségmegtakarítást eredményez a honvédségi inkurrencia értékesítése. A felszabaduló eszközöket javarészt a polgári életben lehet hasznosítani. A MiG–29-esek állapotát egy orosz küldöttség mérte fel a közelmúltban.

Népes orosz delegáció járt a közelmúltban hazánkban. A tizenkét mérnökből álló küldöttség a Magyar Honvédség eladásra szánt MiG–29-es repülőgépeinek állapotát mérte fel. A vizsgálatokból kiderült, a rendelkezésre álló huszonnégy harci gépből négy bármelyik pillanatban hadra fogható lenne, további négy pedig egy egyszerű műszaki ellenőrzést követően a levegőbe emelkedhetne. Újabb négy MiG bizonyos alkatrészek cseréje után ugyancsak hamarosan repülhetne. A fennmaradó tucatnyi fémmadárból – amelyek hosszú ideje nem is szárnyaltak – elvileg négyet lehetne repképessé tenni, a többi jelentősebb ráfordítással repülőkésszé tehető – amelyhez az alkatrészek zöme rendelkezésre áll – vagy alkatrészbányaként funkcionálhat. Egy-egy gép értéke három-négyszáz millió forint körül mozog. Fontos részlet, hogy az első tucatból csak két példány érte el az 1400 üzemórát, a maradékot jelentősen kevesebbet használták. A második tucatnyi, régóta a földön álló géppark tagjai átlagosan kétszáz és hétszáz órát repültek. A MiG-ekhez jelenleg hetvenegy darab hajtómű áll rendelkezésre, ezek közül huszonegy ládába csomagolva várja további sorsát. Az orosz fél az előzetes jelentésben mindent rendben talált, s oda nyilatkozott, hogy a magyar tárolási körülmények, illetve az egyes alkatrészekhez mellékelt akták és formulák vezetése példa nélküli alaposságról árulkodik. A végleges tanulmányt egy hónap múlva postázzák a magyar félnek – amely külön szakértőt kért fel arra, hogy ellenpontozza az oroszok véleményét.

A kép illusztráció | Fotó: Phoenix, HTKA.hu ,

A MiG-ek értékesítése egyébként beleillik abba a folyamatba, amelyet Hende Csaba honvédelmi miniszter indított el 2010-ben, közvetlenül beiktatása után. A tárca vezetője akkor azt mondta, a Magyar Honvédség még mindig jelentős mennyiségű felesleges harci és egyéb eszközzel rendelkezik, amelyek tárolása rengeteg pénzt és energiát von el a fő tevékenységtől. Az idén május 23-án kelt és június 1-jétől érvényes, az inkurrencia értékesítésére szóló megbízási keretszerződés szerint a felesleg eladása során kizárólag a HM Hadfelszerelési és Vagyonfelügyeleti Főosztály (HM HVF) hatásköre az áruféleségek, az eljárásmód és a megszólítandó cégek meghatározása. Huszonötmillió forint fölött minden döntési jog a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt.-hez, az alatt a HM HVF-hez tartozik. A folyamatban a HM EI Zrt. megbízottként jár el, döntési jog csak az eljárás lefolytatása során, adminisztratív ügyekben illeti meg. Az értékesítéssel négy ember foglalkozik – a szakértők a kezdő feltételek megteremtésén (szabályzat megalkotása, az inkurrenciatárolók bejárása és az ajánlkozókkal történt személyes konzultációk) vannak túl. Első eljárásuk hirdetménye augusztus 22-től olvasható a zrt. honlapján.

Az értékesítésre váró tételek között pokrócok, híradóautók, gépkocsik éppúgy szerepelnek, mint T–72-es harckocsik, a fentebb említett MiG-ek, 65 M gyakorlóruhák, régi fegyverek és műszerek. Utóbbi tételből kiemelkedik két olyan berendezés, amely a szovjet harci repülőgépek fegyverzetét volt hivatott szolgálni. Az inkurrencia mennyiségére jellemző, hogy mintegy fél tucat egykori vagy ma is működő laktanyában őrzik.

Forrás: Magyar Hírlap

148 hozzászólás “Szabadul a ballaszttól a Honvédség”

  1. Ezeket a szamokat olvasgatva hat ahogy molni irta ez felfoghatatlan.
    200-700 oras gepeket hagytak szetrohadni.
    Ahogy lathatjuk az uzemidovel nem kellett volna sporolni.Vagy a magyarok azt hittek hogy kell akkor viszont rohadtul nem alltak a helyzet magaslatan.
    Mar latom is egy interjuban valaki megkerdezi orbant hogy miert is kellettek nekunk olyan hirtelen azok a Gripenek amikor volt itt meg akkor gyakorlatilag 20 Mig-29 es rengeteg uzemidovel.Miert kellett hagyni oket szetrohadni.Erre orban elmondana hogy hat keremszepen a hozza erto muszakiak meg tabornokok stb. mondtak hogy igy meg ugy a gepek elavultak meg kirepultuk oket stb.
    Na ha ez a cikk igaz amit itt allitanak akkor keremszepen nagyon sokan elmehetnek a f…..ba a honvedsegen belul meg a honvedseget iranyitok kozul a ROHADTUL NEM HOZZAERTESUKKEL!!!!

  2. Ok, dudi aláírom, hogy…! :)

    Azokban az időkben ment a feszkó a déli határainkon túl, és bármi is lehetett volna belőle, ha valaki téves adatok alapján hoz egy rossz döntést. De ez nem történt meg, hála az égnek!
    Meg azt is, hogy mindig kurtított védelmi büdzsés időkben (jó pár éve így megy ez már…) kímélni kell a technikát.
    No de hagyni úgymond „szétrohadni” a kék égbolt alatt, mintha használhatatlan roncsok lennének már…!!!

    Mert az előzetes orosz infókat nézve, a gépek többsége sok minden volt, csak nem tönkremenni való hulladék.

    Uff! ;)

  3. Azok a t-72-esek nem lennének még felhasználhatók alkatrészbázisnak, a most felálló HK zászlóaljnál ?
    Gondolom néhány fő alkatrész csereszabatos, még akkor is, ha a tankjaink többsége mindenféle verziót képvisel a T-72-n belül.
    A vadászgépekkel kapcsolatban, elképesztő, még laikusként is, hogy meg sem próbáltunk egy századot kipofozni és a Gripenek mellett hadrendben tartani, még évekig.

  4. „Az orosz fél az előzetes jelentésben mindent rendben talált, s oda nyilatkozott, hogy a magyar tárolási körülmények, illetve az egyes alkatrészekhez mellékelt akták és formulák vezetése példa nélküli alaposságról árulkodik.” – itt gondolom nem a csillaggarázsra gondoltak…

    erdifefoka: „Mar latom is egy interjuban valaki megkerdezi orbant hogy miert is kellettek nekunk olyan hirtelen azok a Gripenek amikor volt itt meg akkor gyakorlatilag 20 Mig-29 es rengeteg uzemidovel.Miert kellett hagyni oket szetrohadni.Erre orban elmondana hogy hat keremszepen a hozza erto muszakiak meg tabornokok stb. mondtak hogy igy meg ugy a gepek elavultak meg kirepultuk oket stb.” – ez azért nem fog megvalósulni soha, mert aki ezt számon kérné az kb. ugyanolyan sáros benne, hogy idáig jutottak ezek a gépek…

    Egyébként én személy szerint örülök annak, hogy legalább megpróbálnak pénzt csinálná azokból a dolgokból, amikre már nincs szükség és nem lesz ugyanaz, mint Szentkirályszabdján, vagy Pápán. (Azért egy duplasvancú maradhatna Szolnokon is…)

  5. Aki MiG-29-est szeretne látni repülni, annak jövő hét végén Szliácson a helye:

    http://www.siaf.sk/program/lietadla/

    MiG-29 Szlovák Légierő
    MiG-29M2 Russian Aircraft Corporation „MiG”

    Oldtimerek a levegőben: Spitfire, Mustang, P-38 Lightning, Jak-3

    Lengyel Szu-22 géppár bemutató is lesz.

    Statikus soron B-52.

    Lesz még svájci F-18, Red Bull gépek és a többi szokásos is.

    Magyar gripen statikuson.

    (Szeptember végén pedig a csehországi Ostravában a B-52 repülni is fog.)

    A HTKA facebook oldalán (https://www.facebook.com/htka.hu) azt írják hogy a második Forgó buszon még van néhány szabad hely.

  6. Oroszoknál ez jó körülmény lehet.
    Szerintem azért fogták vissza annyira az utolsó időkben a MiG-eket, mert minél jobb állapotban, ergo több pénzért akarták/akarják eladni. Akár a Gripen-szerződés óta benne lehet ez a pakliban…
    Hajtómű eladásról régebben felröppentek már hírek – én pontos adatokat nem találtam :S Nyilván az egyik legértékesebb alkatrész. Gépenként +3 hajtómű így meglepő, meg a rengeteg alkatrész. Mire volt ez tartalékolva?

  7. Üdvözöllek benneteket ,ehhez már nekem is hozzá kell szólnom.Mikor ilyen cikkeket olvasok,mindig eszembe jutnak katona éveim.Az ellőt 9 éles ,20 vak lőszer.Tiszta csere úgy volt hogy hazavittük a ruhát kimosni/komolyan/,néha az AVIA-ban se volt gáz olaj,az életkörülmények sem voltak rózsásak .Mindez95-96 ban miközben tőlünk pár kilométerre Jugok repkedtek.Csak nem értem a sok elajándékozott-eladott pokróc,fegyver,szétvágott teher autóból mért nem kaphatunk.Na ezeket a tiszteket kellene-kellet volna a hírekben bíróságra citálni.De azért szép is volt benne.

  8. A felsőbb vezetésből,meg úgy a honvédségen belül ezeket a „jó munkás embereket” ki kellene már vágni a p*csába,és helyükre tenni akaró,ujító,tanulékony,okos embereket. Én csak azokat sajnálom a seregen belül,akik próbálják megmenteni ezt a „beteg állatot”,csak a köztük lévő sok vízfejű akadályozza őket a munkájukban,és még a politikusokat ne is említsem:@. Hihetetlen amiket csinálnak,ez egy alternatív idősík,vagy mi?

  9. Az Aranysasban írták, hogy

    „a kivonásig használt gépek strukturális terhelése többszörösen felülmúlja a más országok légierőiben üzemeltetett hasonló gépekét, beleértve az oroszt is. Aránytalanul sokat műrepültek….”

    Magyarázza meg nekem valaki, hogy akkor hogy is van ez?

  10. zolika: gondolom, órában kevés idő ment beléjük, de a műrepülések %-os aránya sokkal nagyobb volt. Ha egy repülőgép eltölt vízszintes 700km/h-s sebességű repüléssel 500 órát, az gondolom nem terheli annyira, mintha 50-et műrepül. Ráadásul a magyar pilóták igen ügyesen pörgették a 29eseket – mindig is híresek voltak erről.

  11. Üdv Mindenkinek! Régóta olvasom az oldalt, bár a kommenteket már kevesebb rendszerességgel. Ezért ha a következő kérdésem már korábban kitárgyalásra került akkor elnézést kérek! Tehát a Mig-29, Grippen témán fanyalgóktól kérdezném, hogy a kilencvenes évek második felétől melyik országban éltek? Ugyanis ha emlékeim nem csalnak, az a tender, aminek a gyümölcsei a 12+2 griffünk lett, akkoriban indult. Eredetileg 28 gépről szóltak az igények és a szándék a pápai Mig 21-ek leváltása volt! Ahogy teltek az évek, változtak a politikai és gazdasági körülmények, igények, gyakran nagyon hirtelen. Mire realizálódott a dolog, oda jutottunk, hogy örülünk ha egy harci századot el tudunk tartani. AEzért a két típust párhuzamosan rendszerben tartani számunkra megfizethetetlen lett volna. Pedig annak idején megvizsgálták a 29-ek nagyjavításának, korszerűsítésenk lehetőségét is. „Turul”, rémlik? . Így lett a JAS-39 Magyarországon a Mig-29 váltótípusa, Pápa helyett Kecskemét a bázisuk és a légierő mérete is megközelítette a reálisan eltarthatót. Szóval ezért nem értem azokat a szemrehányásokat, hogy miért kellett nekünk a Grippen és miért nem kaptak üzemidő hosszabbítást a Migek. Tehát én így emlékszem erre a történetre, de ha véletlenül az emlékező tehetségem megtréfált, vagy pontatlanul írtam le a dolgokat akkor elnézést kérek és javítsatok ki.

  12. Szerintem itt most főleg tizenvalahány gépet kell nézni mivel a gépek fele már sok-sok éve hever a szabadban azok eleve kiesnek.
    Hír 12 gépről ír ami elég jó állapotban van. Ezek szerintem azok amelyeket átfestettek és tovább repültek. Bár nem tudhatjuk de le merném fogadni hogy olyan is van köztük amelyikkel műrepültek.

  13. Az első években jó párat szétrepültek.
    Még a makett.info-n olvastam, hogy állítólag Vári vagy két gépet nyúzott szét, egyik a 01. Állítólag van olyan gép a Jurassic Parkban, aminek elgörbültek a szárnyai/főtartói.
    Ott van még a két gép, amik a „jégverés” áldozatai lettek, aztán a „szörfdeszka” is, és még lehetne sorolni.

  14. Botrányos!!!!
    És a legbotrányosabb az , hogy 10 évig etettek minket!!!
    Nem is lenne ez ennyire bosszantó, ha nem a mi verejtékkel megkeresett adóforintjainkból élne az a sok bűnöző aki az országot vezeti!
    NAGYON BIRKA NÉP AZ AKI EZT TŰRI! Hú de nagyot röhögnék ha valaki megvenné őket itt a közelben és szépen helyrepofoznák őket.

  15. Komolyan modom, hogy nem értem a sok kiabálót. Mintha most derült ki volna számukra, hogy milyen „emberei” keretek között zajlott a 29-esek üzeme itthon.

    A birka népes megjegyzés is érdekes. Magyarországon lehet tüntetni, de értek el vele valaha bármit is…? A magyar politikai kultúra olyan amilyen. A sok birkázó talán megy, és holnap fegyveres felkelést robbant ki? Vagy a fórumban való üvöltözésen kívül csinálnak mást is…?

  16. Bocs, már megint belevartyogok…..
    Arra senki sem gondolt, hogy az orosz mérnök urak fejében marketing-szempontok is szerepeltek. Na, nem nagyon, de észrevehetően. Ha valakiknek el szeretnék adni valamit, azt általában feldicsérem.
    Tehát. Lehet, hogy ilyen jó állapotban vannak a MiG-jeink, de lehet, hogy kevésbé. NEM VAGYUNK A KÉRDÉSBEN AUTENTIKUSAK, így ne is fikázzunk senkit…. egyelőre…

  17. Azért lehet némi összefüggés a déli szomszédoknál nemsokára induló tender, a batajnicai Mig-invázió és a magyar gépek állapotfelmérése között. A döntés a szerb vezetők kezében van. Hogy mit választanak az már politika (is).
    A 21-esek és szu-22-esek kukába dobása óriási baklövés volt. Úgy gondolom, simán kihúztuk volna a Gripenekig a Fulcrum nélkül is.

  18. Hááát, lehet, hogy bennem van a hiba, de én a gép üzemóráinak 100%-os pazarlásnak tartom a műrepülést, mivel ugyanazt a gépnyúzást (ugye műrepülés eszi a gép élettartalmát) elhasználhatták volna AA és AG feladatok gyakorlására is, aminek még haszna is lenne…

  19. A filmet nem néztem, csak a nyitó képsorokon nosztalgiáztam.

    Ezt a 29-es kérdés milliószor le lett tárgyalva. Nem ismerjük a politikai hátterét, lehet ha ezt nem kérjük, akkor más sem lett volna.

    Ellenben felháborító, amit a jets.hu-n írt aerophyl, hogy volt olyan gép amit egy jégtelenítéssel kukáztak.
    Nem tudom mennyire volt sikeres az a – szerintem – blöff hogy pár pilóta szétműrepült 2-3 gépet, míg a többinek nem jutott repült óra. Lehet volt aki tényleg elhitte minden magyar zsoké egy műrepülő.
    Az egész légierős cirkusszal az a bajom, hogy hiába lenne egy század F-22 vagy F-35 M.o.-on, ha a Kecskeméti reptér egy ekkora ország közepén van és nincs a földön annyi vas ami ott helyt állna. Szerintem.

  20. Sulyid pont ez a mentalitás beli különbség az ami éles szakadékot húz.
    A Magyar Királyi légierő és magyar köztársasági légierő között.
    Hülye mű repülésekből is látszik hogy mennyire nem értették a gép harcászati alkalmazását.

  21. Mondjuk a műrepülésről mindig Tobak Tibor jut eszembe, aki pont az egyik könyvében írta (tán a Pumák földön-égen-ben), hogy kerültek az Pumákhoz olyan pilóták, akik Németországból repülték át a messzereket Magyarországra, s műrepülni kurva jól tudtak, tökéletesen ismerték a messzer különböző változatait, csak a légiharchoz nem értettek egyáltalán. :)

  22. Emlékezetem szerint az AS-ben is megemlítették, hogy a VB címnek nagy ára volt! Több gépet túlhúztak, még szerkezeti deformációk is előfordultak! A rep. órákat meg a kiképzés elöl vették el !

    Igen, a politikai vezetés a VB címekkel fedte el a nyilvánosság elöl milyen súlyos a légierő helyzete.
    Azt hiszem ezt hívják cifra nyomorúságnak !

  23. Sziasztok!
    Nem tudom olvasta-e valaki?

    http://hirekhirek.network.hu/blog/hirek_hirek_hirek_klub_hirei/izrael-vette-meg-tavaly-nyaron-a-magyar-mig29-eket-vajon-mi-lett-azota-izraelben-a-8-vadaszbombazonkkal

    Szóval lehet konteokat gyártani.Mielőtt ismét Zsidóellenességgel vádolnak meg, én ebben az évben 1x voltam Kecskeméten és nem számoltam meg a 29-eseke, de ha tényleg eladunk 8 gépet, és azt elszállították mert saját szárnyukon nem hagyhatták el a bázist, nagyon ügyesen intézték, mert egyetlen képet sem láttam, pedig még éjszaka is nagy felfordulást okozhat a szállítás. Talán vasúti megoldásban gondolkodnék + hajó valahol az adrián..

  24. Abban az értelemben, nem mindegy, hogy ha rákeresel a NET-en, akkor kiderül, hogy kvázi a hivatalos sajtó nem írta meg!!!

    Magánban is kérdezték tőlem mi van? Én oda is azt írtam lehet konteokat gyártani, de olyan hülyeségeket, hogy nagyjavított volt HunAF Fulcumokkal tankhajókat támadnak az iráninak álcázott izraeliek, azt már nagyon nagy hülyeség, mikor az Irániak F-4,F-5, Szu-24 vadászbombázókkal és csapásmérőkkel is rendelkeznek, akkor nem egy „kurtalábú” vadászgépet vetnek be, hajó ellen az Öböl felett..

  25. Fuha dudi.
    Ezen a linken a galeriat vegignezve szivem szerint sirva fakadtam volna.
    Ez megis mi?!? Mi ez??? Ennyi ember, egy kozepes airsoft meccshez is keves, es ott is komolyabb technika vonul fel eskuszom. Ez felelmetes. Ez tenyleg felelmetes. Tenyleg ennyi a MH? Ez a gyakorlat? Ez megis mire az istenert? Mi ez?!

  26. Most hogy megjegyezzem valaki beírta hogy az Izraeli haditechnikáról ír cikket. Az izraeli hadiipar és hadsereg kasztráltatná azt aki ekkora pazarlást okoz ami a magyar hadseregben van. Az eszközök egy része simán hasznosítható lenne, valami formában. Vagy átalakítás modernizáció után kellene velük üzletelni. Természetesen kisebb átalakítás után. Nem változott itt semmi. Csak arra gondolhat ez ember hogy akik értenek a dolgokhoz azért hallgatnak, mert úgy is tudják hogy előbb vagy utóbb sok sok pénzért majd új eszközöket kell beszerezni ezek az eszközök helyett.

  27. Egy észrevétel:

    A dudi által linkelt cikkhez kapcsolódóan az elöljáró parancsnok mindíg kiválóra értékeli a gyakorlatot. Vagy ti már olvastatok olyan sajtóanyagot, ahol nem volt minden tökéletes? Ez is kicsit irónikus számomra.

  28. dudi:
    Tártáska, szimatszatyor (csak modernebb változatban…), gyalásó, stb.! Nem változott nagyon semmi sem, csak a 65M gyakorló helyet bociruha van rajtuk…, és egyéb apró újdonságok. (A tiszteknél csak azt a lógni szerető térképtáskát hiányoltam a képekről.)
    Ja meg az AMD -t kivonták (így maradtak az AK-63 -ok) a hadrendből, és el is ajándékoztuk a „dicső Afgán nép” megsegítése keretében.
    Nagyon sok újdonsággal nem találkoznék egy újra kiképezésen, ha megint angyalbőrbe bújnék. ;) No jó, ez már szerződéses „profi” honvédség, mit ide a régi sorkatonai „szerencsétlenkedésünk”…!

  29. kelepisti!

    Izrael nem hülye! Lehet imádni, utálni, de figyelmen kívül hagyni nem lehet őket.
    Ezt azért jegyeztem meg magánvéleményként így az elején, mert ők okos taktika miatt vették vagy veszik majd meg a Magyar Mig-29-es gépeket, lévén van pár Közel-Keleti ország akikkel ők sosem voltak túl jóban és akiknek van Mig-29-es gépük. Lásd: Irán.
    A lényeg az, hogy így, hogy van nekik ilyen gépük lehetőségük nyílik arra, hogy kiismerjék a gép gyenge pontjait a légiharcok közepette amikor 1-1 Izraeli egymás ellen gyakorolva tudja meg, hogy milyen taktika alkalmas arra, hogy több eséllyel vegyék fel a harcot ellene.
    Nem hiába nyúlták le anno maguknak a Mig-21-est anno régen, lévén ezzel tudták megtanulni a gyakorlatok alatt, hogyan harcoljanak ellene hatékonyan.
    Bár már kb 3 éve bérelt magának Izrael Mig-29-es gépeket, de lehet azért vettek vagy vesznek gépeket, mert jobban megéri nekik ha a sajátjukként repülnek és gyakorolnak vele, mintha bérelnék azt.

    Másrészről a Mig-29-es a mai napig egy remek kis gép. Igaz nekem jobban bejön a Szu-27-es, de ez is elég jó.
    Lehet itt a nyálat verni a modernebb nyugati gépekre, de lássuk be a Gripen egy csúvos kudarcnak számít. Ha működik nagyon jó a levegőben, csak a baj, hogy sokat kell karban tartani ami nem jó és még költséges is. A Raptor is ilyen gép. Ha működik akkor jó, de azt is nagyon sokat kell karban tartani, és még akadnak életveszélyes hibái is. Lásd: Oxigénadagoló.
    Szar dolog, ha repülés közben elromlik és a kevés oxigén miatt bekómázik a pilóta és lezuhan a géppel. :D

    Közelről vagyis 15 Km-en belülről a Mig-29-es abszolút előnyt élvez a légiharcban egy ügyes és tényleg ügyes pilóta kezében egy nyugati gép ellen pl F-18-as.
    Távolról ezek a gépek lásd F-18-as jobb, de ha nem csalnak emlékeim és ebben nem vagyok biztos, akkor vannak példányok amikben van aktív radarzavaró rendszer. Ha ez így van akkor a távolról indított radarirányítású rakéták ellen így védve van, maradnak a hőkereső típusok amik ellen tud infracsapdával védekezni, így a végén marad a két fél között egy idegtépő ősi közeli légiharc amiben tényleg az győz aki ügyesebb, és aki többet tud elviselni G terhelés szempontjából, amiben a Mig-29 igen kiemelkedően teljesít nem beszélve a 2,3 Mach-os végsebesség ami szintén előnyt ad a típusnak a légiharcokban, és ha ehhez hozzáadom a sisakba épített HUD rendszert akkor a: Kösd fel a liberódat, mert hamar csokis lesz… típusú gépet kapunk.
    A gép egyik komoly hibája, hogy rövidtávú gép, mint minden egykori szovjet gép, de az újabb fejlesztéseknek hála a póttartály dolog itt is működik ráadásul ezt az Irániak megspékelték a levegőben való utántöltéssel is, szóval egy nagyon jó légvédelemre alkalmas gépet kaptak ezzel.

    Az a baj a Magyarokkal, hogy most is, mind mindig hülyék voltak. Rinyálnak, hogy sok a felesleges gépe ebből vagy abból a Honvédségnek.
    Akkor egyszerűbb lett volna azt a 12 gépet jól működően feljavítani, rendelni hozzá pótalkatrészt és kampó. Még mindig olcsóbb lett volna, ha ezt csináljuk, mintha BÉRELNÉNK, Gripen gépeket nagyon drágán ami nem is a mienk.
    De persze szándékosan leminősítették ezt a javaslatot, mert a vételből vagyis a bérlésből annyi pénzt lopott vagy loptak maguknak az illetékesek, amennyit nem szégyeltek.
    Nincs mit tenni, a Magyar politikus ott lop, csal, hazudik ahol csak tud.

  30. Másrészről a Mig-29-es a mai napig egy remek kis gép.

    Ez így önmagában értelmezhetetlen. Mégis melyik változata és mi ellen?

    Lehet itt a nyálat verni a modernebb nyugati gépekre, de lássuk be a Gripen egy csúvos kudarcnak számít.

    Milyen szempontból? A gép képességeivel semmi baj nincs. A magar pilóták is azt mondták, hogy szép és jó műrepülő képességgel bírtak a magyar 29-esek, de háborúba inkább a svéd acéllal mennének. Kettőt találhatsz, hogy miért…

    Ha működik nagyon jó a levegőben, csak a baj, hogy sokat kell karban tartani ami nem jó és még költséges is.

    Remek, csináljuk TESCO gazdaságos légierőt, mert az olcsó. Az, hogy közben halomra mészárolnak majd harc közben az mínuszos probléma. Szíria is tucatszám külde a röhejesen elavult vasakat az IAF-fel szemben 1982-ben. Az eredmény ismert…

    Egyébként a tisztességesen üzemeltetett MiG-29 és Gripen között úgy tűnik, hogy nagy különbség nincs. Ez nem azt jelenti, hogy a 29-es olcsób, a Griff drágább a marketing dumánál. Viszont a gép olyan képességekkel bír, hogy manőverezőképességet leszámítva a MiG-29 azon változata, amivel mi bírtunk, az segget csókolhat neki…

    A Raptor is ilyen gép. Ha működik akkor jó, de azt is nagyon sokat kell karban tartani, és még akadnak életveszélyes hibái is. Lásd: Oxigénadagoló.

    A jelek szerint nem az OBOGS-sal volt és az nem is „adagoló”…

    Közelről vagyis 15 Km-en belülről a Mig-29-es abszolút előnyt élvez a légiharcban egy ügyes és tényleg ügyes pilóta kezében egy nyugati gép ellen pl F-18-as.

    Bocs, de a 15 km még lazán BVR. A VWR az kb. 5-7 km táján keződik. Azt meg rohadtul nem értem, hogy a 29-esnél miért feledkezik el mindenki erről.

    2:30
    http://www.youtube.com/watch?v=7B6nKXVYcUk&feature=related

    http://img.irna.ir/1391/13910514/80260513/80260513-2802726.jpg

    A manőverező légiharc alapvetően arról szól, hogy elsőnek meglátni az ellenfelet és azonosítani. A legvaksibb pilóta is kilométerekről látja ezt a füstcsíkot. Égháttérben tiszta időben akár 7-8-ról is, mikor maga a gép nem is látszik. Iszonyatos hátrány, erről kérdezd a vietnámi F-4 pilótákat.

    Távolról ezek a gépek lásd F-18-as jobb, de ha nem csalnak emlékeim és ebben nem vagyok biztos, akkor vannak példányok amikben van aktív radarzavaró rendszer.

    Az elterjed 29-es változatokon nincs integrált ECM, de még konténer formájában sem hordozhattak ilyet.

    Ha ez így van akkor a távolról indított radarirányítású rakéták ellen így védve van

    Ez nem kő-papír-olló, a beépített elektronikai eszközöknek is van minősége. Na ez az, ahol az orosz elektronika legtöbbször elhasalt…

    maradnak a hőkereső típusok amik ellen tud infracsapdával védekezni

    Tényleg? Nem mondod. Azt vágod, hogy a 29-esen – és igaz, hogy sok USAF és Navy gépen is – igen kevés ven ezekből, az újgenerációs rakéták ellen tucatszám kellene hajigálni ezeket. Az MiG-29 függőleges vezérsíkja előtti svanba 2×30 töltet tárazható bel. Viszont jellemzően 50/50 %-ban az egyikben diplókötegek vannak, mert az ellenféle BVR képessége ellen is kell valami… Viszonyításképpen, az F-15-ön 8 darab kazette van, amibe jellemzően 6 darab MJU-7 vagy 15 darab MJU-10 tárazható be. Viszont a 2004 óta kezdenek feltünedezni a BOL sínes Sasok.

    http://s362974870.onlinehome.us/forums/air/index.php?showtopic=153922

    F-16-hoz is van olyan sín/gerenda, amivel növelhető az csalik mennyisége sőt, ahhoz vontatott csali is van…

    így a végén marad a két fél között egy idegtépő ősi közeli légiharc amiben tényleg az győz aki ügyesebb, és aki többet tud elviselni G terhelés szempontjából, amiben a Mig-29 igen kiemelkedően teljesít nem beszélve a 2,3 Mach-os végsebesség ami szintén előnyt ad a típusnak a légiharcokban, és ha ehhez hozzáadom a sisakba épített HUD rendszert akkor a: Kösd fel a liberódat, mert hamar csokis lesz… típusú gépet kapunk.

    Itt javaslom az „Gondolotok című cikkem értő elolvasását. A G terhelésben minden 4 gen gép ott van, a pilóta a szűk keresztmetszet.
    A M2.3-as végsebesség említése tökéletes indikátora annak, hogy lövésed sincs arról, hogy ez mit számít. Semennyit. Nem is állok neki leírni, hogy miért. Ha ötvenszer nem tettem meg, akkor egyszer sem. A cikkeiben bizotsan benne van, hogy miért irreleváns a max. sebessége említése. A MiG-29 sisakcélzóval bír, ami nem HUD és más adatok megjelenítése, mint a JHMCS esetén. Az csak a R-73 HOBS alkalmazásáea jó. Ennyi. Szó sincs semmiféle sisakdisplayről…

    A gép egyik komoly hibája, hogy rövidtávú gép, mint minden egykori szovjet gép, de az újabb fejlesztéseknek hála a póttartály dolog itt is működik ráadásul ezt az Irániak megspékelték a levegőben való utántöltéssel is, szóval egy nagyon jó légvédelemre alkalmas gépet kaptak ezzel.

    Az ’80-as évek 29-eseinél, ha a belső póttartályt hordzoni képes változatra felrakod a szárnyak alá, akkor 0 BVR képessége lesz a gépnek. Ez még talán elment volna 1980-as évek közepén – F-15 ellen ott se nagyon – de ma a seggedet törölheted ki komoly ellenfél ellen ilyen konfigurációval…

    Öszegezve, a posztod a „jaj, jaj, jaj”, kategória volt. Kár.

  31. >”ők okos taktika miatt vették vagy veszik majd meg a Magyar Mig-29-es gépeket”

    Nem az a kérdés hogy van-e értelme annak hogy Izrael MiG-29-eseket vesz, hanem hogy miért tőlünk, amikor máshonnan egyszerűbben és olcsóbban is beszerezhetnek ilyen gépeket.

  32. elektra1984

    Már nem haragudj de ilyen bullshit kommentet rég olvastam itt…

    A legszebb mondat: „Lehet itt a nyálat verni a modernebb nyugati gépekre, de lássuk be a Gripen egy csúvos kudarcnak számít. Ha működik nagyon jó a levegőben, csak a baj, hogy sokat kell karban tartani ami nem jó és még költséges is.”

    Mondj már egy gépet amit nem kell karban tartani! A kecsói 29-knek -sok más mellett – a karbantartásra fordított összeg hiányzott, ment a kannibalizálás…

    A harci repülő nem egy kőbalta amiről csak lemosod a vért…és ennyi

    Hál’ istenek, hogy a Grippenek karbantartására sokat fordítanak…így legalább nem jutnak a 29-ek sorsára.

  33. Én még mindig azon az állásponton vagyok, hogy a 29-eseket kellet volna jó állapotban tartani és NATO kompatibilissé tenni. Nagyon sok pénzt spórolt volna vele az ország, és szerintem kielégítő lett volna a típus légtérvédelemre. Számomra a Gripen program a meglévő állami vagyon hűtlen kezelésének (amit a 29-sekkel csinált a HM) és a hihetetlen korrupciónak (amit persze az ország kárára csinálnak) a legékesebb példája. Minden volt ott ami az elmúlt bő két évtizedben jellemezte ezt az országot. Összességében a végeredmény kb 700 milliárdos kár az adófizetőknek. (MIG-ek ára ugye ami az orosz államadósság egy része volt, azt az idő előtti kivonással kidobtuk+az új gépek beszerzése)

  34. Összességében a Gripen mindenképp jobb megoldás hosszú távon.
    Ki kellene használni a gép képességeiben rejlő összes lehetőséget.
    A MIG-29 nekem is tetszik, főképp hogy már írtam régebben, szerény lehetőségeinket figyelembe véve, új gépek beszerzése kapcsán, megtartottam volna egy századot.
    Azonban lássuk be, nem tudnánk működtetni rendesen 2 századnyi gépet.
    Ráadásul különböző típusokat.
    Sajnos így állunk, kitárgyaltuk már ezerszer, „szegény ember, vízzel főz”.
    A Közép Európai térségben, még mindig a Mi Griffünk a legjobb vadászgép.
    Egyik szomszédunk sem bír hasonlóval, irigykednek is Ránk kissé emiatt.
    Bízzunk benne, a Hende vezetés alatt, az elindított változások a légierőt pozitívan érintik és a gépek valós képességeinek kihasználására további lépések lesznek.

  35. Igazatok van abban, hogy a múlt hibáit nem lehet vissza csinálni :( ű
    Meg értem azokat is akik örülnek a Gripennek mert sok tekintetben jobb mint a MIG-29. Azt is megértem aki a MIG-21 esekkel is megelégedett volna. Sőt ha én minden képen új gép beszerzése mellet döntök akkor nálam az F-18/SZU-30 lett volna abban az időben a favorit orientációnktól függően. De a helyzet másként alakult szóval örülök annak, hogy a Griff van és jól üzemben tartják, én csak a „kidobott” horribilis pénz miatt sírok. Nah meg amiatt, ahogy a meglévő orosz technikával bántak…

  36. dudi

    Drágának drága de vannak fölösleges kiadások is. Az elmúlt évek azt igazolták, hogy 2000-2020-ig a MIG-29 is elégséges lett volna. Az így megtakarított pénzt pedig más fontos honvédelmi területen el lehetett volna költeni hasznosan. 360 milliárdból gondolom futná új helikopterekre vagy új tankokra, esetleg nektek normális felszerelésre. Mondom ez nem egy „feltétlenül szükség volt” helyzet volt. A MIG-ek is tök jól ellettek volna légtérvédelemben. 14 aktív és 10 megfelelően tartalékban tartott gép szerintem bőségesen elég lett volna a Magyar légtér védelmére. Szóval emiatt nem érzem indokoltnak az egész programot. De ha már van vigyázzunk rá! (nem úgy mint az „ingyen” MIG-ekre amik amúgy nem voltak ingyen…)

  37. Azok a Mig-eg megfeleloen karbantartva es modernizalva 2020-22 ig boven megfeleltek volna.Nem csak elegseges lett volna hanem nagyon is jo.
    14 gep aktiv, a maradek pedig lezsirozva barmikor aktivalhatova lehetett volna tenni.Mondjak hogy haboruban a Gripen jobb.Igen jobb.Csak haboruban az a 12 Gripen nem oszt nem szoroz.Semmilyen ertelemben.Elnezve a szomszedok legierejet azok a modernizalt Mig-29 esek boven jok lettek volna legifoleny kivivasara.
    En is csak azt a rengeteg ablakon kidobott milliardot siratom.

    Amugy egy kerdes.Ahogy itt egy masik hirben olvasni lehetett Venezuelaban a hadsereget gerillaharcra kepzik at.Egy ilyen kis orszag mint Mo. nem celszerubb ilyen jellegu hadsereget felepiteni??Csak velemenyekre vagyok kivancsi.

  38. erdifefoka

    Szerintem a gerilla harc csak a megfelelő környezeti adottságok mellet kivitelezhető. Mi egy kicsi, sík, erdők és extrém környezeti elemek nélküli ország vagyunk. Szerintem nem lehet itt gerilla harcolni. Ez az én véleményem.

    Amúgy én „ketté választanám” a honvédség szárazföldi erőit. Lenne egy olyan hadsereg csoport ami a megyei jogú városok (régiós központok) védelméért lenne felelős külön-külön, elsősorban gyalogos egységekre gondolok, városi harcra felkészítve.
    Meg lenne egy tankokkal megtámogatott gépesített lövészhadtestekből álló hadseregcsoport.
    Indoklásom: A mai háborúkban is nagyon fontos a városi harc, és egy saját várost védeni mindig könnyebb, mint mondjuk az ellenségtől elfoglalni. A határok közel vannak ezért nem árt ha helyben van egy jó helyismerettel és felszereléssel ellátott harcoló alakulat. Elképzelésem szerint annyi lenne a feladatuk, hogy addig tartsák a regionális központot amíg megérkezik a „főerőnk” a gépesített lövészekből álló hadseregcsoport.
    Szerintem ez segítene abban, hogy az országban „egyenletes” legyen a védelem elosztása, és egy esetleges háború esetén sem lenne „súlypont elmozdulás”. (Amíg a gépesített hadtestek mozognak, akár más ország területén is , addig a hátország bizonyos szintű egyenletes védelme is biztosítva lenne.

  39. „A venezuelai kormány egy közel egymillió fős gerilla sereg felállítását tervezi 2013-ig”

    Vagyis nem a hadseregét alakítja át. Amúgy nem a hadeseget szokás gerillaharcra kiképezni (kivéve pár spec alakulatot), hanem a lakosságot. Ha pedíg gerilla leszel, az azt feltételezi, hogy megszállt területen élsz, amit minden épeszü országgvezető szeretne elkerülni. Vagyis egyszerübb egy olyen reguláris erő fenntartása ami megelőzi azt a szitut, hogy gerilla legyél a saját udvarodon.

  40. Teljesen egyetertek Mackensen amit mondasz csak hat ez MO eseteben hogy olyan hadsereget fenntartani ami megeloz vagy csak a puszta letevel elrettent egy barmifele kulso tamadast hat az jelenleg lehetetlen.Persze jelen helyzetben igencsak szerencsesek vagyunk hiszen a szomszedoknak sincs olyan hadserege ami kepes lenne vegrehajtani egy kulfoldi invaziot,szoval minek is kellene ennel potensebb hadsereg.Akiket erdekel a haditechnika az azt valja hogy ez a 25000 fos Honvedseg egy barmilyen jellegu katonai konfliktus eseten semmire nem eleg.Ugy meg plane nem hogy abbol a 25000 bol kb 4-5 ezer a harcolo alakulatok szama.

  41. Néha balkáni viszonyokat érzek nálunk, de mégsem ott élünk azért. :)
    Tehát, a XXI. században, alapvetően, európai viszonyok közt élő lakossággal, kis országterülettel, nagyrészt gerillaharcra alkalmatlan terepviszonyokkal, nem működne ilyesmi kis hazánkban.
    Tömören, nem vagyunk rá alkalmasak !!!
    Ami a városi harcot illeti, igyekszik kerülni minden fél.
    A támadó fél a veszteségektől, a védők, ha nem vallási fanatikusok, az ott esetleg elpusztuló értékek sokaságától, a civil lakosságot érő szenvedéstől.

    „gépesített lövészekből álló hadseregcsoport.”

    Mielőtt ilyen kifejezések bekerülnek ide, nem ártana a szerzőnek tisztázni, melyik kifejezés, milyen katonai erőt is takar.
    A gépesített lövész, egy hadrendi elem.
    A hadseregcsoport, a nevében is benne van, több összfegyvernemi hadseregből álló magasabb egység.
    Az Orosz terminológia, frontnak is nevezi.

  42. Itt felesleges a gerilla-kiképzés. HA esetleg elfoglalnának kis hazánkban egy várost, a közigazgatás munkája felér egy gerillaháborúval. Teszem azt xy ország hadserege elfoglalja Budapestet. Természetesen a katonai közigazgatás támaszkodik a helyi közigazgatásra, innen kezdve az ellenségnek sikítva kell távoznia……

  43. Moli jé te is tudsz ezek szerint nagyon meredeket mondani.

    Egy megszállásnál a mostani helyzetnél is 1000X rosszabb lenne.
    Valamint mi garantálja, hogy a megszálló erő nem kezd nép írtásba vagy kitelepitésbe.
    Valamint te se örülnél ha magyar trafipaxos rendőrők helyett. Idegen katonák járöznének az utcákon.

  44. Nekem általam hozzáértőnek tűnő emberek azt mondták, hogy pici hazánk védhetetlen. Tudtommal mi nem támadnák megelőzőleg. Márpedig M.o. domborzata nem igazán segíti a védekezést. Kb a Duna az egyetlen határ folyó északon (félig). Hegy egy darab sincs. :-(

    Ugyan akkor nem örülne senki ha lenne 200e-es MH, ahol mindenki deltásokat eszik reggelire, ellenben jegyre adnák a kenyeret. ;-)

  45. „Szerintem a gerilla harc csak a megfelelő környezeti adottságok mellet kivitelezhető. Mi egy kicsi, sík, erdők és extrém környezeti elemek nélküli ország vagyunk. Szerintem nem lehet itt gerilla harcolni.”

    Szerintem pedig igenis lehet. Irakban sem sokkal jobb a helyzet. Lehet, hogy a sivatag „extrém környezeti elem”, de figyelembe véve a hatalmas amerikai UAV lefedettséget és a beduinok teljes(?) hiányát, semmivel sem könyebb elrejtőzni azon a terepen, mint a Bakonyban vagy az Északi-Középhegységben lenne, sőt, a növényzet hiánya miatt utóbbiakban még könyebb is.
    Emelett, ha megnézed a már említett iraki, vagy az aktuális szíriai helyzetet, akkor látható, hogy a támadások nagy része nagyvárosok területére koncentrálódik. A gerillaharc színtere a vidék mellett a betondzsungel is lehet, sőt, a vidéki népesség viszonylag alacsony aránya miatt a jövőben egyre inkább ez lesz a jellemző.
    http://en.wikipedia.org/wiki/Urban_guerrilla_warfare

  46. Gerillahadviseléshez:
    Mackensen: Gerillahadviseléssel nem csak megszállt területen lehet tevékenykedni (lásd 2. vh erdélyi és felvidéki történéseit, valamint a havanna bombázása utáni partraszállás-kísérletet). Mellesleg a különlegeseket nem szokás gerillaharcra kiképezni. Amire Te gondolsz az a diverziós tevékenység, ami picit másabb, lévén nem élvezik a lakosság szeretetét, ellenben a gerillákkal.
    Ajánlom mindenkinek (mindenféle politikai elfogultságtól mentesen) Che Guevara: A Partizánháború (The guerilla-warfare) c. művét. Asszem a kalasnyikov.hu-n a dokumentumok címszó alatt letölthető.

    A magyar viszonyok pedig teljes mértékben megfelelnek a gerillahadviselésnek– egyetemben a világ minden emberek által lakott pontjával. Lényeg a helyismeret. Az, hogy mi vagyunk itthon, mi ismerjük a helyet. A hegyoldalt ahová sétálni kijártunk, a várost ahol a mindennapjaink teltek, az utakat, ahol a nyári melegben vagy a téli fagyban róttuk a kilométereket. Az erdőt, ahol gombáztunk, az elhagyott TSZ-épületet, az iskolát, a kórházat, a munkahelyet, a félig lerombolt gyárat, a lakótelepet, a városi ligetet, egyszóval a saját élőhelyünket. Ha beütne a baj (gondolom mindenki érti hogy nem a szlovák vagy román szomszédainkkal való konfliktustól félek), akkor tudjuk hová lehet menekíteni a betegeket, vagy a környezetünk harc és menetképtelen tagjait, melyik az az épület ahonnan az egész környék belőhető… Ne váljon valóra egyik ilyen paranoiás gondolatom se, de szerintem jó ha az ember nyitott szemmel jár ez ügyben is…

  47. Che könyve valóban hasznos dolog ebben a témában szóval érdemes elolvasni.

    A legfontosabb az,hogy a nép támogassa a gerillákat hisz tőlük van a kaja ők bújtatnak ők látják el a sebesülteket stb stb.Ami a különleges műveleti katonákat illeti,kiképzik őket gerilla harcra is mint ahogyan képesek ilyen egységek kiképzésére azaz egy teoretikus megszállás esetén a mi különlegeseink egyik fontos feladata lenne ezen gerilla egységek kiképzése az egyszerű harcolni vágyó és erre alkalmas polgárokból.

  48. Európában, a Balkán volt az utolsó, ahol kemény gerillaháború folyt.
    Nevezhetjük polgárháborúnak is, megfelelőbb lehet a kifejezés rá.
    A környezet ideális volt, a lakosság mentalitása szintén.
    Magyarország erre nem alkalmas.
    1956 jól példázza ezt.
    A Szovjet megszállás ellen nem alakult ki gerillaháború.
    Rendkívül rövid idő alatt megszállták az országot és az ellenük kibontakozó harc, lényegében kis méretű összecsapásokból állt.
    Inkább helyi, ad hoc jelleggel, semmint megszervezve, országos méretben.
    Főképp a fővárosra koncentrálódtak a harcok.
    Nem tartott ez sem sokáig.
    A lakosság nem szerveződött, ha el nem is fogadta, de tenni nem tett fegyveresen később, a kialakult megszállt ország újbóli függetlensége ügyében.
    Az ország védelme, a Honvédség feladata.
    Más kérdés, hogy jelenlegi állapotában erre nem volna képes.
    Mint hogy szomszédaink sem, egy támadó háborúra, megszállásra ellenünk, jelenleg.
    Hangsúlyozom, jelenleg.
    NATO tagországként, van védelmünk, némelyik szomszédunk ellenében.
    Más szomszédunkkal, szintén NATO tagországgal történő konfliktusban, azt gondolom alapvetően csak magunkra számíthatnánk.
    Na, elsősorban emiatt kell békeidőben is, egy a mainál ütőképesebb aktív haderő, megfelelően kiképzett, ellátott, megszervezett tartalékkal rendelkezve.

  49. szerintem tök felesleges itt gerillamozgalomról elmélkedni, szerencsére a környéken mindenki csóró egy háborúhoz, ha meg egy fiktív helyzetben nyugatabbról vagy keletebbről jön valaki, akinek komolyak a szándékai, az meg úgy is a parlamantben kezdi, ahol az éppen aktuális vezetés, puskalövés nélkül szaré-hugyé eladja neki az országot, még egy marék pénzért a gerillák címeit is odaadják, mivel pontosan tudják hogy az elmúlt 20 évben szart csináltak ami védhetetlen, így utoljára még járjanak jól, azt irány a megszálló ország ahol letelepedhetnek, vannak dolgok, amik nem változnak…

  50. Mackensen: Amiről te beszélsz az már ugye a megszállt országban történő szabadságharc. De egy bekövetkező támadáskor a nép tökösebbik hányada nem várná ki míg a végén idegen nyelvű iratokat kap. Megjegyzem, kis hazánknak van 50.000 vadásza. Ha abból csak 15 ezer áll ki, abból pedig csak ötezernek van megfelelő golyós fegyvere, akkor még mindig komoly tényező egy esetleges benyomuló hadsereg ellen, főleg hogy támogatná az állam, a Honvédség és a lakosság is az ellenállást.

  51. silirusglanis, ismétlem gerillamozgalom csak és kizárólag megszállt területeken zajlik. Az, hogy a Disznó öbölben visszaverték az amikat azt már reguláris erőként csinálták. Attól függetlenül, hogy a hadseregük egy gerillamozgalomból alakúlt.

  52. Én téged kitűnően értelek. Akkor úgy fogalmazok, hogy irreguláris erők az asszimetrikus hadviselést alkalmazva tudnák késleltetni/feltartóztatni a támadó frontot. Tehát ezzel besegítve a honvéd erőknek. Példaként tudnám neked említeni a ’16-os erdélyi román betörés ellen harcoló Maderspach Viktor főhadnagyot és különítményét.

  53. @Molni

    Csak a helyzetre való példaként említettem meg.
    A páncélosokat is le lehet küzdeni. Példaként 2006-Libanon. Ha nem is Kornetünk, de a régebbi eszközökből még van néhány darab, ha jól tudom.
    Szóval a védelem kiegészítéseként egy ilyen szerveződést teljesen reálisnak látok.

    A nyílt és sík terepen (ha jól tudom) az irakiak szépen beásták magukat. Megvárták amíg a harckocsik elmennek, majd a tartálykocsikat lőtték.

  54. Azt azért tegyük hozzá, hogy a 10+ év alatt semmit nem értek el irakban a lázadók. Az amiknak sok nyűgöt okoztak, meg sok pénz ment el miattuk, de szvsz még mindig töredéke, mint amibe a háború került.

    Ellenben kis hazánkban lehet hogy sokat számítana, hogy ezek a szabadságharcosok (?) erőket kötnének le a támadóktól. Mert minket nem egy Amerika szintű nagyhatalom támadna meg. Ugyan akkor pont ezért – lásd Balkán – nem is úgy bánnának velünk. Teszem azt egy – két falut kiírtanak mert nem adják elő azt a két „vadászt”. :-S

  55. Miként jönnek ide a vadászok ?
    Főleg ha semmilyen katonai előképzettségük sincs ? :)
    Hagyjuk már ezeket….
    Összfegyvernemi ellenséges támadást, csak hasonló erő, hasonló képességekkel tud megfogni, visszavetni.
    Gerillák még nem nyertek háborút.
    Nehezíthetik egy megszálló erő és a helyi lakosság életét.
    Ahogy tették egykoron Jugoszláviában, Vietnamban, Afganisztán Szovjet megszállásakor, Irakban, vagy ismételten Afganisztánban.
    Azonban a megszállókat kiűzni nem tudták, nem fogják.
    Az említett helyeken a háborúk, megszállások, úgy értek véget, hogy a támadók kivonultak, önszántukból.
    Megnehezítették a helyzetüket ez igaz, de legyőzni nem tudták őket.

  56. Miként jönnek ide a vadászok ?
    Főleg ha semmilyen katonai előképzettségük sincs ? :)

    Hát szerintem jó részük volt sorkatona, szóval a semminél több. Mellesleg egy jó kondiban lévő természetjáró, aki már összeszokott a fegyverével, lehet még többet is ér mint egy gyorsan behívott „tartalékos”, aki túl van a tizedik lőszerén és nem bír tíz kilométert lemenni egyhuzamban…

    Senki nem beszélt kizárólagos gerilla-ellenállásról, hanem csak a reguláris erők melletti tevékenységről. Ebben az esetben nem is kell hogy magukban megnyerjék a háborút, meg ez lássuk be hülyeség is. Megszállt területen kibontakozó gerillamozgalom meg megint csak nem nyerhet, mert mikor elérik az ellenfél szintjét, fokozatosan átalakulnak reguláris erőkké. Így tényleg nem nyert még háborút egy ilyen csoport sem.

    A helyi lakosság életét meg a megszállók valszeg jobban nehezítik, éppen ezért lehetett mondjuk ennyi helyen és ennyiszer kibontakoznia az efféle népi ellenállásnak.

  57. „szerencsére a környéken mindenki csóró egy háborúhoz”
    Ez egy hatalmas tévképzet.
    Egy pillantást kéne csak vetni Afrikára és kb kiszúrja a szemünket a dolog.
    Ott van például az etióp-eritreai háború. A magyar GDP jelenleg kb 3 szorosa annak, amit ez a két ország együtt előállít, mégis egy évtizede olyan hagyományos háborút vívtak, ahol forrástól függően tízezres, százezres nagyságrendben vesztettek el katonákat.

    „Miként jönnek ide a vadászok ?
    Főleg ha semmilyen katonai előképzettségük sincs ?”
    Néhány ismertebb vadász: Simo Häyhä, Vaszilij Zajcev, Carlos Hathcock.
    Gyakorlatilag az összes sniper legenda gyerekkora óta vadászott, ezáltal olyan tapasztalatra tettek szert a lövészet terén, melyet egy, a behívásáig lőport sem szagolt ember sok-sok év kiképzéssel is alig tud behozni.

  58. F1End szerint:
    2012. augusztus 27. hétfő @ 13:47

    Teljesen igazad van. Sőt a vadász kérdésben tovább megyek, aki rendszeresen airsoftozik , főleg ha erdőben és nem csak pár órát hanem akár napokat is kint vannak, azok sokkal komolyabb elő képzettséggel rendelkeznek mint az aki BP-n punnyad a panelban és a gépen játszik lövöldözőset. Személyes tapasztalatom volt, hogy az aki airsoftozot az egyből tudta kezelni az éles fegyvert is amit a kezébe adtak, és biztos kézzel használta ellentétben a sok „CS”-s és egyéb otthoni PC lövöldözésen edződött rambóval. Sőt akikkel én anno együtt airsoftoztam többségében katonák lettek, vagy hobbiból vadásznak így felnővén. Egyszerűen megmaradt bennünk a fegyverek és a természet szeretete. Higgyétek el ezek a srácok nem sírnának ha be kéne feküdniük a pókok közé vagy egész nap nem ennének semmit és így kéne végig harcolniuk az egész napot (gyakran volt ilyen) és még sorolhatnám…

  59. fip7

    Aki AS-ozik nyilván előnyben van azzal szemben aki az élete 90%-t a panelben éli le de nem kell őket túlmisztifikálni.Az AS és a valós harcászat két teljesen más dimenzió.Arról nem is beszélve,hogy mennyivel veszélyesebb az amikor azt hiszed,hogy tudsz valamit és szentül meg vagy róla győződve,hogy az jó is mint ha nem tudsz semmit.

  60. dudi

    Ma már nekem is csak az FPS maradt:D

    Amúgy alapvetően arra próbáltam célozni, hogy sokkal gyorsabb és könnyebb kiképezni valakit akinek van némi tapasztalata. Meg ugye a beidegződések, például ha hirtelen lőnek én elvetődök egy árokba legyen akármilyen dzsuvás. Hidd el sokan pánikba esnek vagy elkezdenek agyalni és addig golyót kapnak. Ráadásul aki terepen mozgott sokat annak nem lesz új az erdő. Gondolok itt arra mondjuk, hogy hogy menj halkan az aljnövényzeten vagy ne szarj be ha előugrik egy vaddisznó stb… Szerintem előny, de persze igazad van , közel sem minden az ha airsoftozol, nem vagy tőle katona, és igen a hamis magabiztosság nagyon veszélyes lehet!!!

  61. fip7

    Pontosan a beidegződésekkel van a baj!Az AS-al teljesen más beidegződések alakulnak ki mint amire szükség lenne(ezek nem rossz beidegződések csak éppen az AS-hoz valók)márpedig sokkal könnyebb valakit a nulláról megtanítani valamire mint először leszoktatni a butaságról és azután megtanítani ugyan erre a dologra.

  62. Az M-4 es eredetibe is igencsak játéknak tűnik a sok műanyag miatt.
    És azt egy nemzetiségi megélhetési bűnöző is tudja hogy éles M-4est nemigen kapni maon se más sorozat lövésre alkalmas fegyvert. Egy fatusás AK-nak talán bedőlnének de a (dörzsöltebje már azon is csak röhögne egyet.) Ha meg pisztoly lenne a kezedbe azt nagy valószínűséggel riasztó fegyvernek vélné. De ha valami 2. vhs ismétlő lenne a kezedbe cső és tus szépen koptatva karcolászva egyebek na attol szerintem inkább befosna és hinné hogy igazi.

  63. @vitya

    Szerintem annyira még ők sem hülyék tudják, hogy itthon még maroklőfegyverre is gyak. lehetetlen hozzájutnia az áltlagpolgárnak. Majd pont automata fegyverrel rohangálsz…

    Viszont védőruha nélküli személy ellen közelről bizony elég fájdalmas a durvább paintball fegyver is. Az airsoft annál durvább nem? Fejre lőve meg aztán ihaj. Persze, ha utólag jól seggbe*** ért a bíróság…

    Sima painball puskába tegyél csapágygolyót, űres olajhordón úgy megy át, mint kés a vajon. Be, ki, a mm vastag alulemezen. Simán lehet vele komoly sőt, szélsőséges esetben talán életveszélyes vagy halálos sérülést okozni szerintem. Én nem próbáltam ki, egy fickótól hallottam, aki kipróbálta.

  64. molni

    A AS bármekkora távolságról csak lila foltot hagy(persze minél közelebbről lőnek annál nagyobbat).Ami veszélyes lehet az a rugós AS fegyver de azok általában mesterlövész puskák replikái de ezek is csak 20 méternél kisebb távolságról itt is max annyi lehet a baj,hogy felreped a bőröd.

    Az AS-ben nem használnak védőfelszerelést mert felesleges leszámítva a szemüveget ami viszont kötelező.

  65. vitya szerint:
    2012. augusztus 27. hétfő @ 17:13

    Hát elhinni nem fogja a fent vázolt okok miatt, de 4-5 méterről bőr alá bemegy a lövedék. Szem kilövése sem nehéz vele mivel full automata állás is van mint az igazin. (legalábbis a karabélyok) Jobb típusok pedig acél/spiáter és szerszámműanyag (ABS azt hiszem a neve)felépítésűek ha más nem jól oda lehet vele verni:P

  66. dudi szerint:
    2012. augusztus 27. hétfő @ 18:38

    Ez csak részben igaz. Nekünk olyan automata karabélyaink voltak amik a szabad bőrfelületet átlőtték 4-5 méterről. A dolog kulcsa, hogy hány FPS-el lő ki milyen nehéz lövedéket. Általában a kínai AS fegyverek ha jó márkát veszel elég combosak. A drága japán fegyverek harmat gyengék hozzájuk képest mert azoknál betartják a „sehonnan ne lyukaszd ki a másikat” előírást.

  67. dudi

    Mi egymást:D Két csapatra való ilyen hülye volt anno. Ha meg olyan helyre mentünk néhányan rugót cseréltek vagy kölcsönkértünk gyengébb fegyvert. Nagyon sokat nyomtuk, de komoly sérülés sosem volt mert vigyáztunk. Egyszer egy fog lett oda, egyszer a fülben egy porc, meg jó pár bőr alá menő lövés azt ennyi. Ilyen sok idő alatt ennyi emberrel ilyen erős fegyverek mellet ez nem rossz arány. Muszáj volt a nagy tűzerő ha például erdőben nyomtad, ott nem ritka hogy 50 méterre kell pontosan lőni. De azért mindenki hosszú vastag göncökben játszott még nyáron is :P

  68. szittya88
    „És azt egy nemzetiségi megélhetési bűnöző is tudja hogy éles M-4est nemigen kapni maon se más sorozat lövésre alkalmas fegyvert. Egy fatusás AK-nak talán bedőlnének de a (dörzsöltebje már azon is csak röhögne egyet.) Ha meg pisztoly lenne a kezedbe azt nagy valószínűséggel riasztó fegyvernek vélné.”

    Na evvel a gondolkodásmóddal szerbiában nem sokáig húzná egy betörő se,itt inkább a forditottja igaz,még a játékok is néha élesek,rengeteg a légfegyverből készitett flobert,na de szép számmal akad AK (zastava)is a szekrényekben,maroklőfegyver meg minden második házban,és ez szó szerint kell érteni.Legális TT ket lehet venni kb 50€ ért,engedély is gond nélkül megoldható,szinte mindenki megkapja,én 1 éve csináltattam,kb 120€ mindenféle ügyintézéssel együtt.A CZ 99 után meg fizetek kb 12€ adót,annyit szerintem megér a nyugalmam.:D

  69. dudi

    Pedig messzebbre pontosabb! Közelről tényleg nincs értelme, de itt is fontos a sebesség. Jól beállított Hop-Up al nagyon lapos ívben tudsz messzire és így pontosan is lőni. Sima AS fegyver 30 méterre annyira pontos, hogy eltalálsz egy álló alakot vele. Az enyém viszonylag erős volt, így „nehéz” lövedéket vettem hozzá, ehhez igazítottam a Hop-Up ot és így 30 méterről egy Nestlés üveg szájába könnyen bele tudtam lőni. Ilyen sokat számít! 50 méterre álló alak simán lőhető volt úgy hogy mindössze 20-30 centi volt a „nehézlövedék” esése. Egyik barátomnak volt egy brutál AK-103-asa, azzal az 50m fejlövés álló célpontra sima ügy volt. (fejre játékban nem illik lőni). Sőt még a csőhossz is számít pedig elvileg nincs olyan szerepe, mint a hagyományos fegyvereknél. Persze önmagában az erő ha nem állítod be jól a fegyvert és nem veszel hozzá megfelelő lövedéket nem sokat ér. De ha értesz hozzá és eltalálod a beállításokat egy olcsó (de nem gagyi) kínai cuccal is csodákra lehetsz képes. Mondjuk én egy jó ideje abbahagytam , fegyverem sincs már szóval nem tudom, hogy az új fegyverek mit tudnak.

  70. dudi szerint:
    2012. augusztus 27. hétfő @ 19:51

    Ez így van.
    Ráadásul az erős fegyver könnyű lövedékkel rémálom. A nehezebb lövedék jobban tarja meg a sebességét és így a pontosságát is, de ehhez olyan erős fegyver kell ami hasonló sebességre gyorsítja, mint a könnyű lövedéket, különben a lőtáv elvész. Ha a BB beesik egy bizonyos sebesség alá, akkor elkezd „szitálni” majd elhagyja az egyenes pályát. Megszűnik a stabilizáció. Ezért fontos a nagy sebesség a pontosság szempontjából, de persze túl nagy sem lehet, mert ha nem elég nehéz a lövedék akkor a nagy sebesség okozta közegellenállás kitéríti már az elején. Ez is egy fegyverrendszer, fontos a kiegyensúlyozott jó hangolás.

  71. na, akkor lehet segíteni, javasoljatok, erős, pontos, élethű fegyvert ;-)

    ne mesterlövészt, hanem inkább valami sima AK, M4 G36 (stb;-) ) klónt

    szememben a kinézet és a jó működés sokat dob, az ár kevesebbet ;-)
    /+ miket kell megvenni hozzá?/

  72. Vitya

    Ezzel tudsz számolni értékeket:
    http://www.pbalu.hu/airsoft/calculators/energy.htm

    Jó tanácsok pedig:
    1.Tudjon legalább 100M/s a fegyó egy 0.2-es BB vel.
    2.Amint megvetted szedesd szét hozzáértővel és nézesd át!
    3.Kérdezd meg a hozzáértőt, hogy milyen „tuningot” bír el és annak mik a következményei.
    4.Ezt mind úgy, hogy eldöntötted előtte mire akarod használni! (Épület vagy nyílt terep)
    5.Nyílt terepen erős fegyó kell, épületben pici.
    Ezeknek megfelelően válasz ki lehetőleg acél főelemekből, spiáterből és ABS/vagy Fa „bútorzatból” készült fegyvert.

    Nekem pl: egy AK-74SU „Beta Spetznaz” fegyóm volt. Az jó volt mindenre. Behajtható váltámaszosokat szerintem kerüld el, mert nem olyan jó a minőségük mint az igaziaknak. KB ennyi.

  73. vitya

    Vegyél egy jó fegyvert 100.000 kb (alatta nem érdemes mert akkor egy csomó mindent cserélni kell benne és ugyan ott vagy árban) ez az alap. Ha nem így kezded akkor nem fogja bírni az erős rugót a fegyver és valami megadja magát benne.Utána egy erős rugó,az sem baj ha dupla…
    meg nem árt valami nagy teljesítményű akku sem mert az erős rugó működtetése eszi az „áramot”.Ezután jön valami nehéz BB és kész is az emberölő puskád.

  74. Szépen kérlek ne tegyél ilyet. Sokan, sokat tesznek azért, hogy az airsoftosokat ne szélsőséges fegyvermániásnak nézzék. Minden második ismerősöm első kérdése ha meglátja az AEG-em, hogy éles-e…

    Vegyél inkább egy gázos AK-t legálisan, vagy egy gumilövedékes gázost. Legális, ér is valamit. Amúgy meg vegyél egy Fiscars gallyazót, az mindent visz. :-)

  75. vitya

    Szép fegyó de a behajtható válltámasza szerintem ennek is gagyi. Viszont képről ahogy nézem cserélhető. Az első markolat a szerelék sínen meg valószínűleg nem jár hozzá, azt külön kell megvenni. A 390FPS az elég. 100.000 fölöttit meg akkor vegyél ha tényleg rákattansz az AS-re. Én az anno 20.000-es AK-74SU-mat ugyanennyiért adtam el használtan is! Ezt egy 100+-ossal nem csinálod utánam… Szóval jónak tűnik a fegyver, de válltámasz cserére ruházz be szerintem, intenzív használat mellet nagyon gyorsan (1-2hónap) tönkre megy az ilyen kihajthatós.

    danielblack

    Igazad van. Otthon védelem onnan indul.

  76. Roni

    Szerintem is elég problematikus az, hogy egy parlamenti pártot lényegében a „fölszámolandó” kategóriába tesz egy papíron terrorelhárítással foglalkozó szervezett. Meg úgy érdekelne, hogy ilyenkor miért nem óbégat a TASZ és az egyéb gyökér szervezetek, hogy: „veszélyben a demokrácia”. Mert ha valami veszélyes a demokráciára az az, hogy állami szervek a hatalmon lévő párttal rivális pártokat számolnak/számolnának fel…
    De ha ennyire unatkozik a TEK-nős akkor tudok nekik én feladatokat javasolni:
    1. Vasúti síncsavarok ellopásának felderítése-ami jobb helyeken terrorcselekmény
    2. Nyomortelep közepén giccses villában lévő uzsorások begyűjtögetése (őket hallgassák le ne pártokat)
    3. Emberkereskedelem/rabszolgatartás (csicskáztatás) fölszámolása
    4. Körözött bűnözők elfogása, mert már kicsit unom, hogy a kicsit is komolyabb alakokat a külföldiek kapják el helyettünk…
    5. Amikor lincselésre összegyűlik 100-200 C típusú állampolgár azok begyűjtése, nem pedig mindenféle max. önmagára veszélyes gárda kergetése 600!!! emberrel, amikor elvileg semmire sincs rendőr.
    6. Drogfesztiválok fölszámolása, ha épp terrorista nem akad. STB…

    És most ezeket pártszimpátiától függetlenül írtam…