|

Szíriai vegyes

Assad csapatai a végső csapásra készülnek Damaszkuszban

Szemtanúk és helyszínen tartózkodó informátorok szerint a szír katonai egységek tüzérségi támadás alá vonták Damaszkusz Tadamun körzetét mely jelenleg a lázadók utolsó bástyája a városban. A város felett katonai helikopterek köröznek és légi támogatást biztosítanak a földi csapatok számára. Az informátorok és szemtanúk elmondása szerint a korábbi napokban heves harcok zajlottak a felkelők és a hadsereg között melynek eredményeként a hadsereg a korábbi napokban szinte teljesen uralma alá vonta a kérdéses városrészt és megkezdte a felkészülést az utolsó csapásra.

Kormányzati hírforrások szerint a szombati heves összecsapások után ismét a hadsereg uralma alá került Damaszkusz városa.

Fotó: RIAN ,

Aleppó

Szíria második legnagyobb városában és egyben gazdasági központjában még jelenleg is heves harcok zajlanak. A szír hírügynökség (SANA) jelentése szerint a lázadók a napokban megpróbálták a központi rádió és televízió állomást elfoglalni. Kísérletük nem járt sikerrel, a támadást az állami erők visszaverték, az összecsapások során több felkelő is életét vesztette.

A SANA közlése szerint a nagyvárosok közül már csak Damaszkuszban és Aleppóban zajlanak összecsapások, ezen városok visszafoglalása után az ország felett ismét a kormány veheti át a teljes uralmat. Aleppó városa különlegesen fontos mivel a város elvesztése azaz a lázadók kezére kerülése esetén a török határ mellett egy pufferzóna alakulna ki ahol a kormányellenes erők folyamatos utánpótlást kaphatnának és továbbra is harcba szállhatnának a kormány erőivel. A kormányközeli al-Watan lap szerint Aleppóban jelenleg mintegy 6-8000 főt számláló lázadó csoport található akik közül már több százan életüket vesztették a heves összecsapásokban. Az AFP hírügynökség szerint a kormány oldalán közel 20 000 katona sorakozott fel a városban.

Szíria gazdasági és pénzügyi segítséget kért és kapott Putyintól

A Szíria ellen bevezetett szankciók lassan elérik céljukat, a szír vezetés gazdasági és pénzügyi segítségre szorul. Kadri Dzsamil szíriai miniszterelnök helyettes moszkvai útja során jelezte orosz partnere számára, hogy országa komoly hiányt szenved kőolajipari termékekben és egy jelentősebb anyagi kölcsönre is igényt tartana, hogy szankciók által okozott negatív gazdasági hatásokat enyhíteni tudja.

A találkozó után pénteken tartott sajtótájékoztatón Kadri Dzsamil bejelentette, hogy Oroszország ígéretet tett a szír kőolaj és kőolajszármazék hiány enyhítésére. Az egyezség értelmében hamarosan orosz tankhajók indulnak majd Szíriába. Ugyanakkor a sajtótájékoztatón elhangzottak szerint Oroszország fontolóra veszi a pénzügyi segítség kérdését is, ez ügyben később várhatóak fejlemények. A szóban forgó hitel mérete egyelőre nem került megnevezésre.

Forrás: acus.org ,

Az orosz haditengerészet nem zárja ki egy szíriai látogatás esélyét

Viktor Tschirkow admirális korábbi nyilatkozatait megcáfolva, pénteken az orosz védelmi minisztérium kijelentette, hogy immáron nem kizárható, hogy a nagyszabású hadi gyakorlatról hazatérő orosz hadihajó kötelék ki fog kötni Tartus városában is. Az minisztérium közleménye szerint elképzelhető, hogy a hajók tengeri úton kapnak majd ellátmányt az útjuk folytatásához, de ugyanakkor könnyen elképzelhető, hogy hazavezető útjuk meghosszabbítása esetén meglátogatják a szír kikötővárost is. Burhan Ghalyoun a Szíriai Nemzeti Tanács elnöke szerint az orosz hadihajók kikötése egyértelműen Assad támogatását jelentené és nagyban hozzájárulhatna a további megtorlásokhoz.

Forrás: RIAN ,

A törökök 75%-a nem támogatna egy Szíria elleni támadást

A török Stratégiai Kutatási Központ felmérése szerint a törökök 72%-ának véleménye, hogy egy Szíria elleni katonai fellépés csak az imperialista nyugati hatalmak érdekeit szolgálná. A török Cumhuriyet újságban megjelent információk szerint a válaszadók 36,8%-a azon a véleményen van, hogy Törökországnak semmilyen formában sem szabad részt vennie egy ilyen akcióban. A válaszadók további 38%-a szerint az országnak csak politikai támogatást szabad nyújtania egy esetleges beavatkozás esetén. Az újság összegzése szerint a lakosság több mint 3/4-e elutasítja az esetleges Szíriai elleni fellépés lehetőségét.

Kofi Annan lemondott

Kofi Annan az ENSZ és az Arab Liga közös különmegbízottjaként hónapokon keresztül próbálta leállítani a harcokat Szíriában, de nem járt sikerrel. A csütörtöki hivatalos ENSZ bejelentés szerint augusztus végén távozik posztjáról és nem kívánja, hogy megújítsák mandátumát.

Annan lemondását követően Jay Carney a Fehér Ház szóvivője azzal vádolta Oroszországot és Kínát, hogy a különmegbízott az ő tétlenségük miatt mondott le. Oroszország elutasította a vádakat és kijelentette, hogy az ő meglátásuk szerint sem a nyugati országok sem pedig a Szírai Nemzeti Tanács nem tett semmilyen lépést sem a békés, tárgyalások útján történő rendezés érdekében.
Teherán pénteken tartott sajtótájékoztatója szerint Annan visszalépése után csökkent egy szír invázió lehetősége. Teherán az orosz véleményt osztva a békés rendezés támogatja. David Cameron brit miniszterelnök szerint az eddigi próbálkozások megbuktak, részben Oroszország és Kína miatt. A brit miniszterelnök szerint fokozni kell az Al Assadra nehezedő nyomást, véleménye szerint országa jelentős erőfeszítéseket tesz annak érdekében, hogy a jelenleg széttöredezett Szíriai Nemzeti Tanácsot egyesítse és támogassa. Cameron leszögezte, hogy országa nem kíván fegyvert szállítani a tanácsnak, de jelentős anyagi támogatásban részesíti őket és mindent elkövet annak érdekében, hogy a szír beavatkozással kapcsolatos folyamatokat felgyorsítsa. Az orosz miniszterelnök Vlagyimir Putyin sajnálta Annan lemondását, véleménye szerint Kofi Annan egy kiváló diplomata és tisztességes ember volt. Éppen ezért sajnálja lemondását, a szír helyzetet ugyanakkor tragikusnak nevezte, valamint reményét fejezte ki, hogy a nemzetközi közösség folytatni fogja munkáját és mindent elkövet a helyzet minél előbbi rendezése érdekében. Az orosz helyettes külügyminiszter Gennadi Gatilow szerint sokan szerették volna Annant eltávolítani, hogy szabad kezet kaphassanak egy agresszív beavatkozáshoz, ehhez számukra már semmilyen kétség sem fér. Gatilow szerint Annan személyének távozása számos kérdést vet fel, egyrészt a követője személyét illetően másrészről pedig a szír helyzet rendezésével kapcsolatban.

Forrás: haraldsun.com ,

Titkos török kiképzőtábor

A Reuters információi szerint a dél törökországi Adana városban a török kormány, Szaúd-Arábia és Katar egy titkos kiképzőbázist létesítettek ahol fegyveres szír lázadókat képeznek és látnak el fegyverekkel. A dohai informátor szerint a határtól 100 km-re fekvő bázis török irányítás alatt áll. A lázadókat elsősorban orosz fegyverekkel látják el, az informátor szerint azért mert sokan a katonai képzésük során ezen fegyverek használatát sajátították el. A fegyverek szinte mind a feketepiacról származnak. Az Reuters riportjából nem derül ki egyértelműen, hogy a bázis a városban található amerikai légibázison vagy attól független helyszínen található. A jelentésben kitérnek a bázison állomásozó katari tanácsadókra akik korábban már tapasztalatokat szereztek Líbiában is. A tábor felállításának ötlete állítólag a szaúdi Abd al-Asis Bin Abdullah Al Saud herceg törökországi látogatásakor merült fel.

Fotó: diezeit.de ,

A Reuters hírének napvilágra kerülése után a török munkáspárt (TIP) helyettes vezetője Hasan Basri Özbey követelte, hogy az amerikai főkonzult Daria Darnellt Adana városában minősítsék „Persona non grata” személynek. Álláspontjuk szerint ő felel a szír „terroristák” kiképzéséért. Hasan a továbbiakban még követelte az Egyesült Államok légibázisának, valamint Hatay és Kilis tartományban található menekülttáborok bezárását is. A török lapokban megjelent kormányzati informátorokra hivatkozó cikkek szerint a Hatay és Kilis tartományban található menekülttáborokban a CIA és a Moszad emberei képezték ki a lázadókat egyes információk szerint közel 5000 főt.

Russia Today: Mossad és CIA ügynökök Szíriában

Szíriában elfogott állítólagos Moszad ügynökök

Izraeli fegyverek a lázadók kezében

25 millió dollár és CIA támogatás az Egyesült Államoktól

Az amerikai külügyminisztérium szóvivője bejelentette, hogy az Egyesült Államok Nagy Britannia, Katar és Szaúd-Arábia után szintén támogatni fogja a szír felkelőket, hivatalosan erre a célra 25 millió dollárt különítettek el. A szóvivő szerint a támogatás nem fegyvereket jelent, hanem elsősorban orvosi felszereléseket, gyógyszereket és kommunikációs berendezéseket szállítanak majd a felkelők számára. A CNN és a Reuters korábban kormányzati információk alapján feltárta a CIA és egyéb amerikai titkos szervezetek támogatását és jelenlétét is. A megjelent hírek szerint a titkosszolgálatok beavatkozását Barack Obama személyesen hagyta jóvá.

Elraboltak 48 iráni zarándokot a lázadók

A Szabad Szíriai Hadsereg alakulatai elraboltak 48 iráni zarándokot akik Damaszkusz nemzetközi repteréről indultak és a Sayyida Zeinab-mecsetet szerették volna megtekinteni. A zarándokok buszát feltartóztatták majd eddig ismeretlen helyre szállították az iráni állampolgárokat.

Sayyida Zeinab-mecset | Forrás: rian.ru ,

A Szabad Szíriai Hadsereg internetre feltöltött videóján azzal vádolja a zarándokokat, hogy valójában kémek és az Assad rezsim támogatására érkeztek az országba. Az elraboltak között nem voltak nők és gyermekek. A lázadók a videó tanulsága szerint az egyik zarándoknál fegyvertartási engedélyt találtak melyet teóriájuk bizonyítékaként mutattak be.

Ali Akbar Salehi iráni külügyminiszter az esemény után segítséget kért Katartól és Törökországtól. A két ország közleménye szerint nagyon jó kapcsolatot ápol a lázadókkal, ezért fordult hozzájuk.

Az elrabol irániak | Forrás: rian.ru ,

Az iráni zarándokok nem ismeretlenek Szíriában, évente mintegy 700 000 iráni látogatja meg az ország vallási látványosságait. A lázadások kitörése óta nem ez volt az első alkalom amikor a lázadók iráni zarándokokat ejtettek foglyul.

Menekülnek a keresztények

Több ezer keresztény menekül Szíriából a lázadók elől. Szíria 22 milliós lakosságának közel 10%-át kitevő keresztény közösség Assad uralma alatt vallási szabadságot élvezett, számos vezető beosztású kormánytag is ezen közösségből került ki. Azonban a vallási fanatikus lázadók kemény kézzel lépnek fel a keresztény lakossággal szemben. A templomok és keresztény közösségi épületek közkedvelt célpontjaivá váltak az ellenzéki erőknek, a lázadó erők rendszerint porig rombolják ezen épületeket, a keresztény vallású embereket pedig kisemmizik és elüldözik. A német Focus Online internetes magazin által megszólított keresztény menekültek rettegnek, hogy soha sem térhetnek vissza otthonaikba, elbeszélésük szerint a lázadók megjelenésével egy időben megszűnt a villany, a gáz és a telefonszolgáltatás Aleppó városában, egyik napról a másikra bezártak a boltok, nem volt élelmiszer és tiszta víz. Elbeszélésük szerint ugyanez történt Irakban is Szaddám Huszein bukása után, az új kormány vezetése alatt az iszlamisták elüldözték a keresztények, egyes adatok szerint az iraki keresztény közösség mintegy fele menekült el az országból. Az menekült keresztény szerint ő sem szimpatizál Assad reformjaival, de szerinte a lázadók sokkal rosszabbak és alkalmatlanok az ország vezetésére mivel vezetőik a Szíriai Nemzeti Tanács tagjai is megosztottak Szíriai jövőjével kapcsolatban. Elmondása szerint számos lázadóval találkozott és jelentős részük nem szíriai, a nyelvet ugyan törten beszélik de akcentusuk ismeretlen volt számukra.

A német Bild.de oldal által megkérdezett Simon Jacob szerint a szír lázadók brutális akasztásokat is végeztek a keresztény lakosság között, elmondása szerint ahol a radikális muszlimok megjelennek ott nem marad hely a keresztények számára. Simon Jacob a szír ortodox keresztények németországi képviselője. A magazin szerint a tomboló erőszak lassan vallási háborúba torkollik.

Figyelem propaganda!

A német Süddeutsche.de internetes portál egy cikkben hívja fel a figyelmet a szíriai katonaság és a rezsim által elkövetett állítólagos bűnökben felfedezhető furcsaságokra. Rengeteg Youtube felkerült a szír rezsim brutalitását bemutató videóban találhatunk furcsaságokat. Egy videón például egy külföldi riportert temetnek el élve, a gyenge minőségű felvételen mégis észrevehető a hiányos katonai ruházat az uniformishoz viselt tornacipő és a hiányos rangjelzések. Számos videót manipulálnak, megvágnak tényeket ferdítenek el. Ezen furcsaságokra hívta fel korábban a figyelmet az orosz Russia Today és több más nemzetközi média is. Még olyan nagy tévécsatornák mint az Al-Arabiya, Al-Jazeera, CNN, BBC is többször ellentmondásba kerültek vagy éppen videóikban közölt tények kerültek megcáfolásra.

Russia Today: A média manipulációkról

Egy leleplezett videó a sok közül
http://www.youtube.com/watch?v=kaNei6tuiUU

Russia Today: Leleplezett manipulációk

Békés tüntetők közé vegyült fegyveresek

BBC riporter

Szerző: forest

206 hozzászólás “Szíriai vegyes”

  1. Nem rossz kis összefoglaló.

    Gondolom, hogy a bizonyítványt nem kell magyarázni, egy ideje akad némi „kis hiba” a lobbik által finanszírozott mainstream médiában illetve erősödik a feszültség az ottomán-vonal és a nyugatpárti belső érdekcsoportok között Törökországban is, nem az utóbbiak csillagának emelkedése látható/tudható, bár erről már anno megemlékeztünk.

    A kurd csoportok aktivizálódtak a térségben, beleértve Irakot is. A kurd mozgolódás a siíta közösségeket is aktivizálta, Szaúd-Arábiában a belső feszkó folyamatosan emelkedik.
    A térségben a háború kiterjedése már nem állítható meg, a nyugati háborúpárti lobbi tevékenysége sikeres volt ebből a szempontból.
    (Az arab tavasznak csúfolt sakkfigura borítgatásra gondoltam, ami ráadásul nem egészen úgy sült el, ahogy gondolták.)

    Izrael: egyre kétségbe ejtőbb stratégiai helyzetbe kerül, az egyiptomi és török helyzet sok jóval nem kecsegtet Tel-Aviv számára rövid távon sem.
    A jelenlegi izraeli belső helyzetről és állapotokról a két alábbi cikket javaslom:

    http://hvg.hu/vilag/20120720_meghalt_az_izraeli_onegeto

    http://www.hirado.hu/Hirek/2012/08/01/08/Ujabb_halalos_onegetes_volt_Izraelben.aspx

    Néhányan az elmúlt napokban szép hosszú, ámde komoly tévedésektől nem mentes írásokat tettek közzé kőkemény biztpol témában. Természetesen sem kijavítani, sem leoktatni nem fogom őket, a szándékot kell értékelni. Csak így tovább fiúk!

  2. Az izraeli honvédelmi leépítésekben az is közrejátszhat hogy gyakorlatilag senki nem fenyegeti már a területi épségét. Nem lesz semmiképp újabb arab-izraeli háború egy jó pár évtizedig.

    Nem a miniszterelnöknek kell elhullania hanem Assadnak. Ez gyenge tűzoltás volt a forradalomra.

  3. A tegnapi nap folyamán közel 30 katona és katonatiszt is elhagyta az országot Törökország irányába és menekült státuszt kértek.

    Assad időközben további csapatokat mozgósított Aleppó városában ahol a katonai erők száma egyes információk szerint eléri a 25 000 főt.

  4. „A más esetben olyan hangos liberális és baloldali “jogvédők” ilyenkor miért nem kárognak,”

    Azok jogvédő liberális balfaszok az akasztófára valók .

    „miért nem követelik Európától a keresztény kisebbség védelmét?”

    Mert magasról leszarják őket!

    ” A dohai informátor szerint a határtól 100 km-re fekvő bázis török irányítás alatt áll.”

    Akkor meg verjék szét az oroszok .
    pl szárnyas rakétákkal .

  5. Remélem közeljövőben. Az orosz patrialka felszólal a orosz törvényhozásba és követeli a keresztények védelmét.
    Hol vannak ilyenkor a EU-s jogvédők?
    Hol van ilyenkor Roma püspöke a nyugati egyház vezetője?

    Na mindegy oroszok készülődnek. Majd partra száll pár ortodox hitestvér.

  6. Tcat: Jó kis összefoglaló. Igen érdekes ami az elemzésben is bent volt, és máshol is olvastam, hogy a Szír hadsereg teljesen alkalmatlan az ilyen esetek kezelésére. Állítólagos gépesített egységeiket nem is képezték ki városi műveletekre. Az állítólagos infók szerint a hadsereg gyors ütemben próbál létrehozni, összeállítani és gyorstalpalóval olyan egységeket összeállítani amelyeket ellátva megfelelő fegyverzettel már alkalmasak lennének a felkelők elleni harcra.
    A másik infó szerint Törökország adott esetben kettős játékot is űzhet.
    Először is nem hiányzik neki egy kurd állam, másrészt bizonyos elemzők szerint a felkelés leple alatt arra készülnek hogy a szír hadsereg és a török határ közé benyomuló terrorista elemek likvidálják. Tehát a látszólagos támogatás bizonyos szervezetek számára (és személyek) akár halálos csapda is lehet. Ezzel a határain mintegy steril körülményeket biztosítson. Majd az idő megoldja melyik elmélet az igaz.

  7. Van egy olyan érzésem, hogy a nyugati szabadságmániás médiamanipulátorok elérték azt a célt, amelyet a mögöttük álló erők szabtak nekik. Kivéreztetik a szélsőséges erőket. Hiába győztek pl. Egyiptomban vagy Líbiában, előbb-utóbb erős kézért fog kiáltani a nép. Az orosz hajóhad pedig a szíriai kereszténység megmentője lesz a római pápa (és a moszkvai metropolita) áldásával.
    A végeredmény: egy stabil, gyenge közel-kelet, kivérzett szélsőségekkel. A kínai birodalom pedig Khorramsharrig, Abadanig terjed…. Szép, új világ (Huxley)

  8. Tetszik a cikk, szép munka. Szerteágazó, de mégis könnyen érthető és tárgyilagos. Nekem az egész Szíriai helyzet egy nagy nyugati szarkavarásnak tűnik, nagyon sajnálom a lakosságot emiatt. Szerintem Assad végül maradni fog és ezt az oroszoknak köszönheti majd. Az én véleményem az, hogy ezzel járnak a legjobban a szíriai emberek. Megtorlás lesz, de valószínűleg utána „enyhülés” fog beállni a diktatúrában. Ez hosszú távon pozitív fejlemény.

    Továbbá a Szír kormányzat nem az embergók miatt szorul elsősorban kölcsönfelvételre, hanem a polgárháború miatt áll a Szír gazdaság, így adót sem fizet senki, ebből pedig az következik, hogy nincs pénze a Szír államnak. A háborúhoz (mint tudjuk) három dolog kell: pénz,pénz,pénz!

    Az, ami a keresztényekkel történik sajnálatos, de a legszörnyűbb az, hogy Európa kussol az ügyben a jogvédőkkel együtt. Sőt a keresztényeket elüldöző gyilkosokat támogatják pénzzel fegyverrel. Ez a szégyen. Úgy érzem igazam van olyankor amikor Európát szidom. Ez nem az az Európa amiről álmodunk…

    Tcat-s cikkhez:
    Azért nem tudom, hogy hány ország van fölkészülve a lázadók elleni harcra. Például ha már Magyarország segélyezési képessége megszűnik/beszűkül és a nyugat érdeke az, hogy megborítsa a mindenkori magyar kormányt, mi mit tudnánk tenni? Gondoljatok bele.
    Az USA/EU pénzelne/fegyverezne egy több tízezres cigány lázadósereget , és mondjuk Szlovákiában képeznék ki őket. Közben a nyugati média a cigányokkal szembeni kegyetlenségekkel lenne tele, kapnánk embergót is a nyakunkba, meg folyamatos fenyegetést, hogy le leszünk rohanva. Mi mit csinálnánk?
    Hiába van jobb hadseregünk/rendőrségünk lehet kivéreznénk. Ezen érdemes lenne elgondolkodni.
    A lázadások ellenszere nem a demokrácia vagy a diktatúra, hanem a stabil gazdaság és az erős állam ami be tudja tartatni a törvényeit. Most nálunk a gazdaság is rogyadozik, stabil jövőképe nincs az embereknek (talán ez a legsúlyosabb), nagyon széles a szociális olló, továbbá az állam nem képes betartani a törvényeit, emiatt tekintélye sincs, korrupt stb…
    Ezeket érdemes végiggondolni akkor amikor a hazai politikát nézzük, lehet nincs olyan messze Szíria, mint ahogy azt mi gondoljuk!

  9. Ezt a „nyugati szarkavarás” dumát soha nem érettem. Ti komolyan azt hiszitek, hogy ekkora mértékű felkelés csak úgy összehozható kintről, ha nincs meg az alapja? Gondolok arra, hogy ennyire vágynak arra, hogy a regnáló vezeték elhúzzon a halál faszára…? Az, hogy utólag támogatják, az megint egy más tészta.

    Érdekes, hogy a ’48-as forradalmaknál fel sem merül a sok turbóban, hogy „biztos az angolok szították”, hogy megbontsák a kontinens erősödő hatalmait.

  10. Moli az arroganciád néha határtalan.
    Már régen ki lett tárgyalva az társadalmi helyzet. Egy szűk kisebbség uralkodik egy nagyobb etnikai egységen.
    Ezen nincs mit ragozni.

    Viszont ezek a szegény elnyomottak nem jobbak mint a jelenlegi vezetés.
    Sőt a keresztény üldözés! Vér lázító.

    Ha személyeskedhetek ez totálisan ugyan az a eset. Mikor nagyapádat elűztek Felvidékről. Elvéve mindenét.

    Ebből is látszik a régi nagy Európa a múlté. Mivel az keresztény volt, és nem tűrte a keresztény templomok rombolását.
    Mivel a templom az Urunk háza!

  11. Arrogancia? Miért van az, hogy valaki x ezer km távolságból beírja azt, hogy „szarkavarás”, akkor indul a bólogatójánosok hada, bezzeg ha valaki nem nyel le élből ilyen dumát pontosan ugyanilyen távolságból, az már arrogancia.
    Kemény…

    A felkelés indítéka és az, hogy most már keresztényeket is üldöznek az meg szezon és fazon esete. Nem ezért keltek fel, hogy hébe-hóba keresztényeket gyepáljanak. de ha a felkelők között vannak ilyenek szándékkal rendelkezők és nincs központi hatalom, akkor lényegében azt csinálnak, amit akarnak. Ez már folyománya és nem oka valaminek…

  12. Nézd ez több szálú dolog.
    Nyugat is benne, és azért szapuljuk itt páran. Ha már fegyvereket szállítanak. Kilehetne kötni hogy ha keresztényeket üldöznek és vagy templomokat lőnek. A patronnációnak vége.

    Abban igazad van,hogy folyománya. De attól még az asztalra kellene csapni és figyelmeztetni őket, hogy nem merjék tovább ezt művelni.

    Az nem működik hogy iszlám vezetők Eu-ban jogokat követelnek maguknak.
    Közben a Közel-Keleten keresztényeket üldözik. Egy cseppet visszás a dolog.

    E miatt is én is az orosz tengerészgyalogos Líbiába úgy várom. Mint éhező a falat kenyeret.

  13. Molni……….
    Adva van az ellenségem. Azt szeretném, ha elhúzna onnan, ahol épp van egy támaszpontja/gazdasági/katonai érdeke.
    Az illető ország baráti az ellenségemmel, stabil, de egy szélsőséges, fanatikus vallási kisebbség jelen van. Mi a teendő?
    Ráerősítek médiával/pénzzel a szélsőségre, destabilizálom a rendszert, netán „forradalmat” robbantok ki. Ha győz a forradalom, az ellenségemet kirúgják, elveszíti pozícióit. Ha mégsem győz, az ország meggyengül, kvázi az ellenségemnek pénzbe fog kerülni korábbi pozíciója visszaszerzése, megszilárdítása…..
    Így megy ez….. semmi konteo…..

  14. Molni

    A nyugati szarkavarás igen is valós. Most gondold el, hogy kirobban valahol egy felkelés. Ha közbe lép a karhatalom akkor az meddig tart normális esetben? Nekem nagyon úgy tűnik, hogy a nyugat foggal körömmel küzd azért, hogy a konfliktus ne érjen véget. Szerinted meddig tartanának ki ezek a lázadók a karhatalommal szemben nyugati segítség nélkül? És miért van egyáltalán nyugati segítség? Lehet velem van a baj, de nekem nagyon nem úgy tűnik, hogy a nyugat a béke pártján állna. Ha így lenne szimplán nem segítenének és így a lázadás elbukna napok alatt.
    Az, hogy van a Szír társadalomban egy törésvonal az nem azt jelenti, hogy évekig tartó polgárháború lesz. Ráadásul miért vagy benne biztos, hogy a Szír lakosság annyira Assad ellenes? Ha tényleg mindenki utálná már rég nem lenne hatalmon. Ennyi ideig kitartani komolyabb társadalmi bázis nélkül nem lehet. Forest cikke erre szerintem nagyon jól rávilágít. Előző hozzászólásomban lévő MO.-s példa is erre reflektál. Azért raktam bele, mert így talán könnyebben érthető az ami ott zajlik, és az, hogy miért tart még mindig, és miért nem tudnak a karhatalmi erők kezdeni a helyzettel semmit. De látom valakinek nem jött át….

  15. Na abból indulj ki, hogy itthon senkinek sincs fegyvere és a civil nem ért hozzá, mert soha nem volt még sorkatona sem. Arrafelé az átlagférfinak vannak katonai ismeretei, mert tudtommal sorkatonaság van. Ezen felül hozzánk képest állig fel vannak fegyverezve. Van honnan zabrálni…

    És mivel az szír haderő nem egy elitalakulat ezért a civil ismeretei adott esetben nincsenek messza egy katonáétól. A felszerelés mennyisége tér el, viszont helyismeret az van, ha otthonához közel harcol.

    Egyébként miféle konkrét nyugati supportot tudsz bizonyítani. Igen, láttam izraeli kézifegyverket. Az n+1 háború és rajtaütés alatt ezeket zsákmányolhatták.

    A polgárháború lényege, hogy legalább két tábor van és mindegyik kellően elszánt. Ezért lesz háború.

  16. Egyébként miféle konkrét nyugati supportot tudsz bizonyítani. Igen, láttam izraeli kézifegyverket. Az n+1 háború és rajtaütés alatt ezeket zsákmányolhatták.

    Molni, a lázadók több százmillió dollárral való támogatása, a felkelők számára zsold fizetése szerinted nem support? Csak kérdezem. Mert ugye a fekete piacon azt veszel a pénzből amit akarsz. A szaúdi, katari, amerikai, brit kormány konkrétan beismerte, hogy sok millió dollárral támogatja a lázadókat direktbe, az egész nyugati sajtó felfedte, hogy ott vannak a CIA emberei és katari kiképzők. stb. Milyen supportot akarsz még? Obama menjen oda egy bicskával és szurkáljon halálra egy katonát vagy mit? Komolyan nem értelek néha, pedig értelmes gyereknek látszol.

  17. Felesleges olyan dolgokat bizonygatni, amelyek nyilvánvalóak.

    Csak annyit javaslok néhány társunknak, hogy ne akarjon amerikaibb lenni az amerikaiaknál és izraelibb az izraelieknél. Sok olyan „tétel” van, ami már sem az USA-ban sem Izraelben nem tartja magát, itt mégis még mindig ugyanazt nyomjátok.

    Javaslom, hogy maradjon inkább mindenki a kaptafájánál, de közben tanuljon is végre valamit olyan területekről, amihez lövése sincs egyébként. Ez igaz a haditechnikai szakterületekre és igaz az összes többire is. És igaz mindenkire, kivétel nélkül.

    Molni úr:

    „Egyébként miféle konkrét nyugati supportot tudsz bizonyítani.”

    És melyeket tudod bizonyíthatóan cáfolni?

    De ez csak játék a szavakkal, a gond az, hogy nem akarsz szembenézni néhány dologgal, mert ez alapjaiban kellene hogy felülírja az eddigi megnyugtató világképedet. Én értem a problémát, nem is erőltetem tovább a dolgot.

    M

  18. Molni

    Forest cikkét elolvastad? Török kiképzőtábor+fekete piaci fegyverbeszerzés, CIA, Moszad segítség. Katari, USA pénzek. Ezeket nem én halucinálom be.

    A szír civilek talán több katonai ismerettel rendelkeznek, mint mi , de azért itt sem olyan régen szűnt meg a sorkatonaság. (a sorkatonaság megszüntetése nemzetvédelmi szempontból nagy hiba volt)

    „Egyébként miféle konkrét nyugati supportot tudsz bizonyítani.”
    A cikk alapján a török fegyverbeszerzési segítséget. kb ennyit. De azért hidd el arra felé sem alszik mindenki AK-val. Az, hogy ott mindenkinek fegyvere van az butaság. Szülővárosomban sok a vadász és a rendvédelmi vonalon mozgó, szóval itt elég sok embernek van fegyvere. De ez mégis a helyi lakosság kb 5% a lehet. Meglepne ha arrafelé egy diktatúrában elérné ez a szám a 15%-ot.
    Mondjuk ellenpéldának Szerbiát tudom felhozni, ott a háborúk miatt majdnem mindenkinél maradt fegyver. Egyik legjobb barátom Montenegrói származású, és gyakorlatilag nem nagyon van olyan rokona (kint Montenegróban) akinek ne lenne egy AK-ja vagy legalább valami pisztolya. De szerintem Szíriában nem ez a helyzet.
    A másik meg a lőszerutánpótlás kérdése. Kétlem, hogy akinek fegyvere van az több ezer lőszert tart hozzá amivel meg lehet vívni egy polgárháborút.

    „A polgárháború lényege, hogy legalább két tábor van és mindegyik kellően elszánt. Ezért lesz háború.”

    Molni, kérlek ne nekem akard elmagyarázni, hogy mi a polgárháború. Elég morbid helyzet:D

    Polgárháború akkor ALAKULHAT! ki, ha a társadalomban egy vagy több törésvonal van és ezek a törésvonalak jelentősek. (főleg etnikai, vallási, kulturális). Továbbá a hatalom nem képes válaszd adni az adott társadalmi szituációra. (Továbbra is MO-s példám, etnikai törésvonal, széles szociális olló az etnikai vonal mentén, gyönge állam amely nem tudja kézben tartani az erőszak monopóliumot.) Továbbá kell a konfliktusnak egy gyújtópont, egy olyan esemény ami miatt kirobban több erőszakos esemény. Polgárháborúvá a helyzet pedig akkor szélesedhet ha széles társadalmi támogatást kap.

    Szíriában először nem polgárháború hanem a hatalom elleni lázadás volt. „felkelés” Aztán a hatalom a felkelés hatására még jobban visszaszorult és így a felkelők elkezdtek önkényesen visszaélni a kezükbe került erőszak monopóliummal az etnikai/vallási törések mentén. Így lett polgárháború. Mivel a felkelőket kezdettől fogva a nyugat támogatta (és ezért nem tudtak a karhatalmi erők erélyesen közbeavatkozni) ezért a nyugat felelőssége a polgárháborús helyzet. A cél valószínűleg nem ez volt, de ez lett belőle, és az még mindig a nyugat felelőssége, hogy ezek után is támogatja a felkelőket.
    A felkelés még lehetett volna jó a Szíriai népnek, de a polgárháború, mint látjuk már egyáltalán nem jó nekik.
    Remélem így már kicsit érthetőbb az álláspontom.

    UI: Molni, én nem USA ellenes vagy Orosz barát vagyok, csak tényeket értékelek a saját nézőpontomból. Ha az oroszok csinálnák ezt, ugyanez lenne a véleményem.

  19. Arbalest, csak viccelt.
    Azért jönnek ide, mert Európában el lehet lőni, hogy „Azért, mert bevándorló vagyok?” Ismerős nem?

    Egyébként az nem a lázadók támogatása (gy.k.: support magyarul, hogy egy teherhajónyi csatahelikoptert visszafordítottak?

  20. @david86

    Arról a szennyportálról azt linkelsz, amit akarsz. Meg sem nyitom.

    @forest

    Pontatlanul fogalmaztam. Az, hogy a balhé után szállnak be írtam, hogy egy más dolog. Nem úgy kezdődött, pénz, tábor és polgárhábprú. Úgy kezdődött, hoy tüntetés, erőszak, polgárháború, X idő után meg reagált a külföld. Ez rohadtul nem mindegy. Ennek felcserélése olyan, mitha az mondanád, hogy Afganisztán 1980-ban azzal kezdődött, hogy Stinert vitt oda az USA…

    @Montezuma

    Mint írtam, féleérhetően fogalmaztam. A támogatás nálam azt jelenti, hogy ők támogatták, hogy kezdjék el.

    @fip7

    A SZU olyan mennyiségű fegyverzetet szórt szét, amit mai fejjal alig tudunk elképzelni. Azon felül a diktatúrákban a mennyiség jellemző a minőség helyett.

    a nyugat felelőssége a polgárháborús helyzet.

    Ah, persze. Ezek szerint az orvos felelőssége az, hogy létezik rák? Mert ez kb. ilyen szintű érvelés. Az, hogy a hatalom mit művelt, az úgy látszik nálad mínuszos dolog…

  21. Molni:

    „Úgy kezdődött, hoy tüntetés, erőszak, polgárháború, X idő után meg reagált a külföld. Ez rohadtul nem mindegy.”

    Nem. Nem így kezdődött és ez nem az, aminek néhányan láttatni akarják. Amíg ez az álláspontod, kár tovább bármiről is értekezni. Ezek a dolgok nem így működnek.

  22. Gyerekek, csak egy kis komolyságot!
    A jovonk.info alapján alkottok véleményt ami még a kurucot is zs.bérncnek tartja.

    Nagyon izzadságszagú amit ti nyugatellenességben eljátszottok. Ölik az embereket Szíriában, de jobb ha marad Assad, mert mégse éri meg ha teret nyer a nyugat. Nem lehet komolyan vannei a htka 80%-át.

    Nem értem mi ez a radikalizálódás. A Barikád igen korrektül foglal állást az ügyben pedig ugye nem tesz jót a nemzeti ügynek a nyugat térhódítása.

  23. OFF

    Nem érted a radikalizálódást?! Nézz körül! Minden országban radikalizálódik a helyzet. S hogy miért? Kitalálod, melyik népcsoport miatt? Vajon ok nélkül? Ok nélkül üldözik őket több ezer év óta?

    Mindenki válaszolja meg magának a kérdéseket figyelembe véve a hazai politikai-gazdasági-társadalmi sajátosságokat vagy épp a líbiai és/vagy szíriai helyzetet. Vagy épp a holokauszttal kapcsolatos kártérítéseket és megemlékezéseket…

    Egy kis komolyságot?!?!?!
    Az a komolytalan, aki behunyja a szemét, mi folyik pl. itt ebben az országban!
    Hogy a kuruc zs.dóbérenc? Lehet. Elég csak Szegedi Csanád ügyére gondolni.

    Nem veszitek észre, hogy pl. azt se meri leírni senki, hogy zs.dó?! Csak kipontozva! Érdekes dolgok ezek…

    Gondolkozhatsz, hogy miért radikalizálódik a helyzet. Vagy pl. megtekintheted az F-35: Csatat nyert Izrael cikk első hozzászólását is. Utalva a társadalmi sajátosságokra/változásokra…

    Ébresztő!

  24. panoz, csak nyugodtan lehet sírni.
    Emberi jogok stb.
    Hol vannak a jogvédők mikor a Közel-Keleten keresztényeket ölnek.
    Itt Európába mindenki legyen torreráns megértő. Mindenkit fogadjunk be.
    Ez nevezik soha eddig nem látott társadalmi kísérletnek. Mivel ilyen még soha nem volt.

    A kapitalizmus mint képződmény egy természet ellenes rendszer.
    A nagy EU-s múltik akik termelésüket ki vitték. Most már pityeregnek mert a bólogató jános kicsi kínai lenyúlja a technikát.
    Eközben Európában munka helyek szűnnek meg.
    Na mindegy.
    Éljen Nyugat éljen a párt.

    Mi ez a radikalizálódás.
    Ha jólét van = emberek csendben maradnak.
    Kádári Gulyás kommunizmus= Nálunk úgy kellett mű demokráciát csinálni.
    Mivel nagy nép tömegeknek tökéletesen megfelelt a Kádár rendszer.

    Hiány. bajok esetén demokrácia és a liberalizmus nem nyújt megoldást.
    Bajba közösség kell egy cél egy akarat. Egyszóval jövőkép.

  25. @david86

    Jelen esetben tökéletesen egyetértek molnival, azzal, hogy a radikalizálódást a zsidó kisebbséghez kötöd csak szegénységi bizonyítványt állítasz ki önmagadról. A radikalizálódás a gazdasági körülmények és a társadalmi elégedetlenség miatt erősödik számos országba. Erről számos cikket olvashatsz az interneten. De elég ha körülnézel Európában és a megjelent társadalmi radikalizálódás mellet megvizsgálod az adott terület gazdasági helyzetét. Nézz csak át keleti szomszédunkhoz.

    Az pedig különösen elítélendő, hogy bárkit is faji, etnikai hovatartozása miatt bármilyen kirekesztésnek is kitegyünk. Csak gondold végig határon túli magyarjaink sorsát vagy éppen gondolj arra, hogy számos MO-ról elüldözött zsidó a későbbiekben milyen történelmet meghatározó felfedezést, fejlesztést tett a nyugati világban.

  26. @molni

    Tekerjünk picit a mondatodon és emlékezzünk vissza, hogy hogyan is kezdődött a szír forradalom.

    Adott egy vezető aki jelentős többséggel megnyeri a választásokat, adott egy nyugat barát ellenzék melynek vezetői Európában és Amerikában élnek (Szír Nemzeti Tanács). A megválasztott vezető oroszbarát, szabad vallású országot vezet. Az ellenzék radikális muszlim beállítottságú és így is képzeli el országa jövőjét, mindemellett kiváló kapcsolatokat ápol a szaudiakkal és katariakkal.

    Assad a világgazdasági válság és az ország elfuserált gazdasági berendezkedése miatt reformokat jelent be. Az emberek az utcákra vonulnak, először békésen majd később mikor az SZNT támogatni kezdi a tüntetőket hirtelent a kivezényelt rendőrökre tüzelni kezdenek. A rendőrök viszonozzák a tüzet. A nyugati sajtó és az SZNT rettegni kezd a rezsim brutalitása miatt és elkezdődik minden. Azaz így kezdődött minden. Tegyük fel a kérdést, hogy az SZNT megjelenése után miért és hogyan kaptak fegyvereket a tüntetők közé vegyült terroristák?

  27. @molni

    Illetve engedd meg, hogy utaljak az arab tavasz során lezajlott események közötti párhuzamokra. A facebook és twitter forradalomra, a külföldi tanácsadókra, külföldi támogatásra, a radikális iszlamistákra, a hazudó médiákra stb. Túl sok az összecsengés a történetekben.

    A különbség csak az orosz jelenlétben van ez alkalommal.

  28. Forest!

    …vagy gondoljunk arra, hogy magyarjaink sorsa miatt ki fizetett kártérítést… …és mi ennek ellenére kiknek fizetünk mi…
    …vagy gondoljunk arra, hogy a gazdasági körülmények kiket is súlyt és kiket nem…
    …vagy gondoljunk arra, hogy a multik éleink 90%-ban kik foglalnak helyet…
    …vagy gondoljunk politikusaink kettős (vagy több) állampolgárságára, ahol az egyik a magyar mellett teljesen véletlenül vajon micsoda?…

    Ezt a faji, etnikai, vallási, szexuális és miegymás hovatartozása miatti aggodalmat pedig tudod, kik üvöltik a legerőteljesebben?

    Jelenleg ott tartunk, hogy melegnek lenni menő. Sőt! Rögtön celeb is lesz belőled mondjuk az RTL klubnál. Az etnikai kirekesztésnél pedig én még nem hallottam, hogy valakinek is baja lett volna mondjuk a sváb kisebbséggel…
    A vallás. Tudtommal Magyarország több, mint 1 000 éve keresztény ország. Akkor ne folyjon még a csapból is a nagy szenvedők menetele…
    Faji kérdésnél meg ajánlom felütni a Tórát, mert sok mindent írnak benne a fajokról… Csak ajánlani tudom!

  29. @molni

    Nézz vissza Egyiptomra, Líbiára és most Szíriára. A történet ugyanaz. Szerveződés a facebookon, eleinte békés tüntetések, ezt követik a radikális ellenzéki erők majd eszkalálódik az egész. A társadalmi tüntetések szervezői pedig a facebook a twitter névtelensége mögé bújva elfelejtődtek. Nem látod a hasonlóságot?

  30. Márminthogy az elindítók eltűntek és más lett a vége a történetnek? Hát, a francia forradalom vége is Napóleon lett, meg sokminden más…

    Egyébként ennyi erővel akkor miért nem tette fel eddig a kérdést senki, hogy ’48 forradalmai esetleg szervezettek voltak?

  31. Ejj Dávid, árad belőled a hurut infó. Van egy olyan megérzésem, hogy hamar el fogod veszíteni a nickedet ha így folytatod és akkor majd meséled mindenkinek a neten, hogy mekkora egy zsidó oldal a HTKA…

  32. Forest egyet kell érteni.
    Történelmileg a térségünket: A Zsidó kereskedők és népet iparos réteg erőszakos ki telepítés nagyon megnyomorította.

    Kis adalék:

    http://www.napi.hu/magyar_gazdasag/johet_matolcsy_a_legkalapaccsal_tobb_szaz_milliardos_lyuk_a_budzseben.527554.html

    http://www.napi.hu/nemzetkozi_gazdasag/brutalisan_rossz_hir_olaszorszagbol.527557.html
    Az Euró zóna 3. legerősebb gazdasága van bajba.

    http://www.napi.hu/tozsdek-piacok/itt_az_ujabb_bankbotrany_irani_penzt_mosott_a_stanchart.527550.html

    Ej Angolkák :)

    http://www.vg.hu/vallalatok/mezogazdasag/sertestartasi-valsag-van-magyarorszagon-382429
    No comment

    http://www.vg.hu/gazdasag/gazdasagpolitika/forrong-az-orszag-mar-nacizzak-a-nemeteket-az-olasz-lapok-382416
    :) mi lesz itt még :)

    http://www.vg.hu/gazdasag/gazdasagpolitika/szembemegy-becs-merkellel-penzt-nyomtatnanak-az-osztrakok-382415

    http://gazdasagiradio.hu/cikk/80786/
    Görögök új adózást találtak ki a turistáknak :) ügyesek

  33. Itt és most, de lehet, hogy sokadjára a htka fóruma elérte az átlag magyar fórumok színvonalát.
    Végül sajnos oda zuhant a többi mellé. Ez már nem színvonal, ez színgödör. Szánalmas.
    Emberek képesek oldalakon keresztül írni egy haditechnikai fórumba, hogy a haditechnika szóba sem kerül.
    Tökmindegy miről kellene szólnia egy cikknek, milyen témát dolgoz fel, úgyis politikai szófosás lesz belőle, ráadásul, a silányabb fajtából.
    Gratulálok a kedves résztvevőknek.

    UI:
    Molni!
    (attól függetlenül, hogy nem mindenben értek egyet veled – nem a jelen cikk kapcsán)
    Te tényleg sokat feccölsz ebbe a htka-ba. Legalább Te ne süllyedj le az átlagfórumozók közé politizálni. Maradjatok meg a Kn-eknél, Mach számoknál, hatósugárnál, meg fegyverterhelésnél.
    Ne is méltassátok szóra azt, aki eltér a tárgytól.
    Üdv és hajrá.

  34. Egy gondolat részemről azoknak akik a haditechnikában jelenleg csak fizikai fegyvereket látják

    A világ változik, az informatika előretörésével s térnyerésével új típusú fegyverek jelentek meg. Eleinte voltak a vírusok, a DOS támadások, az informatikai hírszerzés stb. Mára eljutottunk a Stuxnetig a közösségi oldalak fegyverként való használatáig. Számos országban már több ezres nagyságrendű hacker csoportokat alkalmaznak, az információ és az informatika egyértelműen fegyverré vált ugyanúgy mint a média.

  35. Lejáratott eszméket és avult elveket akarunk szembeállítani a kőkemény gazdasági/hatalmi realitásokkal.

    Akit érdekel a háttér és a valós mozgatórugók, az merüljön bele a biztpol témakörébe.

    Akinek meg elég egy előre csomagolt instant verzió, az egye azt, nincs jelentősége. Maximum majd nem érti, hogy mi és miért történik avagy nem történik.

    Hogy a Nyugat felbújtó-e? Ez teljesen egyértelmű és ráadásul reális is. Naná, majd az emberi jogok és a demokrácia védelmezői, mi? Pont úgy, ahogy a másik oldal.

    Hogy a Kelet keveri-e a szart? Naná, hogy ők is keverik.

    Mégis, mit gondoltatok, a politika miről szól keleten és nyugaton vagy bárhol a világon?
    Elárulom: megetetni veletek a szart. Ennyiről szól. De ez legalább langyos és kényelmes megoldás, csak agymosott fogyasztók kellenek hozzá. Ez is bőven adott.

    Valóban nincs értelme túl sok biztpolt vinni a hozzászólásokba, mert vagy csak ismétlegetjük a sajtó cikkeit vagy konteót kiabálunk.

    Gondolkodni meg valamiért fáj. Illetve biztpol hozzászólásokat olvasni – néha bizony az is nagyon fájdalmas tud lenni.

    Molni:

    „Akkor én is csavarok egyet. Akkor most a “nyugat” vagy az SZNT a felbújtó és a “hibás”?”

    A Nyugat a hibás. Meg a Kelet. Meg az összes lakájelit, aki ezt végig kiszolgálta, Egyiptomtól Szírián át egészen Izraelig. A Big Business bedőlni látszik és ez magával hozza egy letűnő korszak maradékának a bukását is. Mert tündérmese abban hinni, hogy a boldog 90-es évek majd visszatérnek. Erről szó sincs.

    A SZU bedőlése nem egy korszak vége, hanem a gyorsuló globális erózió első látványos meghasalása volt. A korszakhoz tartozó többi kortárs rendszer is ugyanúgy lejtőre került, csak ehhez ismerni és érteni kellene olyan összefüggéseket, amelyek kifejtéséhez per pillanat semmi kedvem.

    A haldokló beteg is az utolsó előtti napon hirtelen tök jól érzi magát.
    Az utolsó 15-20 év történelmi távlatban szemlélve az „utolsó előtti nap”, ahol még nagyon jól érezhetted magad. A többit a saját szemeddel fogod látni te is, meg mi is, mindannyian.

    Mivel értelmes ember vagy, teljesen feleslegesen magyarázunk túl mindent. Nincs jóságos USA, nincs igazságos demokrácia. A Te viszonylagos jóléted népek és nemzetek lerablásán alapul.

    Vagy Te csak annyit fogyasztasz, amennyit megtermelsz? És a Nyugat? Egy rendszerből nem vehetsz ki többet, mint amit beleraktál – kivéve, ha másokat rövidítesz meg ezáltal. Röviden így működik a mostani kapitalistának csúfolt plutokrata rendszer, amelyet az USA és Anglia fő pénzügyi körei felépítettek.

    Jó volt eddig? Persze, nagyon fasza.
    És vajon ez meddig tart még? ???
    Ki a hibás?
    Az összes haszonélvezője, aki működtette a rendszert.

    Majd azok, akik ezt alapjaiban felborították, de inkább sorolom: jalta kivégzése, ABM szerződés felrúgása, ENSZ felhatalmazás nélküli háborúk indítása, erőszakos monopolhelyzet teremtése, véres feudális diktátorok minden határon túli támogatása.

    Ez pedig ez idő szerint nem Moszkva és Peking, hanem döntően Washington hobbija.

    Alig várom a forrásokat és linkeket, ahol ezeket az állításokat cáfolják. Persze az USA kormányzati és cenzúrázott oldalait leszámítva. Mert ez is van, legalábbis a New York Times nemrégiben megjelent cikkében erről ír. Ugye a NYT nem minősül szélsőséges konteós újságnak?

  36. p51d!

    Tudod, igazad van! Tényleg! Nem erről kellene vitázni egy ilyen fórumon.

    Viszont az a bökkenő, hogy az életszínvonal romlik, és egyesek már éheznek egy olyan országban, ami önmagában eltartana mondjuk 50 000 000 embert (vagy többet) élelmezésben.

    Ahhoz pedig, hogy ezen változtathass, rá kell ébreszteni az embereket, hogy ne a csodát várják xy bábú narancsültetvényestől vagy szegfűmező-kertészektől vagy álradikális jelmezbe bújt farkasoktól, hanem egy kicsit ki kell lépni a Rád erőszakolt, és a média által felkínált lehetőségekből, és bizony radikális útra kell lépni. Mert ma mi a radikális? Ami nem a mai rendszert szolgálja… Gondolom, nem kell magyarázni ez a rendszer kit szolgál…

    Ezért kell ilyen fórumba is írni ilyeneket, mert minél több felületet találsz, ahol talán egy kis önálló (nem a média által irányított/manipulált) gondolkodásra tudsz bírsz egyeseket, annál nagyobb a lehetőség, hogy a TE sorsodon is javíts!

    Hidd el, én is örülnék, ha nem kellene ezzel foglalkozni! DE JELENLEG KELL!

    Ui.: Persze ez valakiknek sose fog tetszeni. A rendszer kedvezményezetteinek…

  37. Veér István

    david86: ez a hánymillót eltartana duma elég nagy csúsztatás. Ugyanis a komcsik alatt (de ugyanakkor nyugatos ugyanolyan módszerrel) felfuttaott nem fenntartható mezőgazdaság termelékenységi adataira alapozol. Közben pedig azzal elsivatagosítos az országot, tönkreteszel mindent.

  38. Veér István

    Amiről Te beszélsz, az a Római Bizottság, valamint többek között a Riói Konferencia eredménye. Az a nagy helyzet, hogy bármelyik oldalról is nézem, a legkívánatosabb megoldásuk a fenntartható fejlődéshez a radikális népességcsökkentés. 7 000 000 000-ból mondjuk 1 000 000 000 ember.

    Vajon Te melyik halmazban leszel?

  39. Veér István

    david86: magyarország 10millió embert el tudna tartani, csak nem kell a Európa éléskamrája szerepében tetszelegni. Én pedig nem vagyok hajlandó az általam megtermelhető javakról lemondani, mert afrikában éheznek. ők így jártak, ők ne szaporodjanak. Itthon is van olyan réteg, aki szaporodik, de nem termel. Azt kell mondanom, hogy így tér is van a radikális népességcsökkentésre… Az már egy másik kérdés, hogy a radikális népességcsökkentés eszközei, és azzal a céllal vannak itt kitenyésztve, hogy ők is, mi is elhulljunk.

    Ez persze kontaó, majd megkapjuk, meg szélsőséges őrület. És ha az amcsik őket fegyverzik fel, ahogy fentebb tán éppen te ecsetelted, akkor a tudathasadásosak mennek közéjük lőni a magyart.

  40. Veér István

    TCat: milyen témánal? Szíriánal? Az sajnos konteó kategória, a cikk aljas hazugságai olyan nyilvánvalóan a konteó kategóriába esnek, hogy a nagybecsű index sem hozta le, csak Asszádné állítólagos luxuscikkrendeléseit! :)

  41. David86

    Ez a téma mutatja meg legjobban hogy a HTKA olvasó közössége ténylegesen két táborra osztható.

    A radikálisok és azok az emberek akinek a helyi közösségük helyzete fontosabb mindennél.
    Valamint azok aki próbálnak kozmopolita ként élni a minden napokban.

    Tömören a történelem az bizonyítja hogy a baj esetén a kozmopoliták az első áldozatok.

    Mert aki nem tartozik sehova az bizony egyedül könnyű célpont.

  42. Veér István ! ….” felfuttaott nem fenntartható mezőgazdaság termelékenységi adataira alapozol. Közben pedig azzal elsivatagosítos az országot, tönkreteszel mindent. ”

    Azért ez nagyon kemény ! Hazánkban soha sem volt nem fenntartható mezőgazdasági termelés !
    _A baj az,hogy egész iparágakat adtak el a nyugatnak akik lenyomták a termelést! Például a korábbi 120 000 hektáros cukorrépa termelési terület jelenleg alig több mint tizede !
    ( Persze nem a sivatagosodás miatt, ami ugyan zajlik de teljes mértékben a globás felmelegedés következménye., )

  43. silirusglanis

    Sziasztok!
    OFF
    Most jöttem, és mivel ez most egy elég látogatott cikk, így ide írnék, ha szabad.
    Szóval nickem a szürkeharcsa után lett silirus glanis, remélem majd a dunai tengó neve is ez lesz :)
    Kb. fél éve olvasom/figyelem az oldalt és kommentfelületét.
    Gyorsan leszögezném, hogy főként tanulni jöttem ide (ha nem vagyok regelve, nehéz kérdezni). Elsőre ennyi lennék, remélem senkit nem fogok túlzottan felhúzni a tapasztalatlanságommal és szakmabeli sutaságommal :)
    Elsőként szeretnék reagálni David86 írásaira, merthogy itt valami nincs rendben. (Nem szerettem volna ezzel kezdeni, na de ez van :( )
    Dávid hozzászólásaiból azért picit érezzük az enyhe soviniszta szellőt,ezzel pedig komoly ellentmondásba kerül az általa linkelt oldal/csoport szellemiségével. Ezzel pedig akaratlanul is sikerül/t lejáratni az egészet. Ha már „onnan” linkelünk, legyünk vele tisztában hogy ők hogyan vélekednek az okokról, okozatokról és megoldásokról. Mert első helyen nem a cigányt és nem az izraelita csoportokat említik a bajok listáján.
    Az meg hogy teljesen másként látják a világot, mint az emberek többsége (nem a legjobb megfogalmazás, de remélem értjük) az meg nem jelenti azt hogy egy szennyoldal szennyes emberei lennének.
    Plusz mez.gaz. szakemberek 2010-es számításai alapján az EGÉSZ Kárpát-medence tudna neccesen eltartani harmincmillió embert, természetes módszerekkel, további befogás nélkül. (HTKA, Szíria, erre mez.gaz. :D )

    ON

    Ha jól emlékszem az Oroszország Hangja írta hogy Putyin gazdasági segítséget ad Damaszkusznak. Nekem ez azt jelenti, hogy már nem számol sokáig polgárháborús állapotokkal, ellenben a meglévő kormánnyal igen. A puffer zóna (idáig) nem sikeredett összeállni…

  44. silirusglanis

    Az ON részhez. Régebbi hozzászólásomban már leírtam, hogy a kölcsön célja valószínűleg a Szír kormány fizetőképességének a megőrzése. Nincs pénz nincs háború. Abban pedig csak bízunk, hogy hamar vége lesz már végre…

  45. silirusglanis

    (Kis vitaindító)

    Mint azt láttuk a végeláthatatlan szíriai videófelhőben, hogy a lázadók jelentős hatékonysággal használtak páncéltörő eszközöket (Most nem a hajtómű nélküli repülő ellen indított kornetre gondolok :)) a viszonylag régi orosz járművek ellen, amiből a világban rengeteg van, kb. hasonló felállásban. Jelentheti ez később ezen típusok védelmi képességeinek utólagos növelését, vagy már régiek hozzá?
    Ezeket a veszteségeket be lehet tudni kizárólagosan a helytelen használatnak (a sok-sok városi harc pl.)?

  46. OFF

    silirusglanis 2012. augusztus 7. kedd @ 21:59

    Üdv szürkeharcsa! Vagy MNA. Vagy ami utána jön…
    Hasznos dolog a(z időközönkénti) névváltoztatás ill. -módosítás, én is belátom s tapasztalom. Hisz valljuk be, a nem csupán nick-ként használt Dávid névvel nem lennének igazán hitelesek az írásaim… ;)

    A csoport szellemiségével tisztában vagyok. Azonban ha be is linkelek egy-egy cikket mondjuk ide, az nem azt jelenti, hogy csakis onnan szemezgetek. Mondhatni elég szerteágazó az információs bázisom, szóval nem kell aggódni, nem a csoport nevében szólok. Viszont ha találok egy olyan írást, ami épp megfelel a célnak, akkor közszemlére teszem. Ide is lenne egy a témába vágó onnan szemezett cikkem, de érzékenységetekre (vagy a többes szám használata véletlen volt részedről?!) való tekintettel nem linkként fogom megjeleníteni, hanem a cikk keltezésének idejét tüntetem fel: 2012. június 29. – 21:55

    A soviniszta helyett nyugodtan használhatod a tapasztalt jelzőt, amennyiben ez nem fog fellengzősnek tűnni a szemedben/szemetekben!

    Kritikádra reagálva nekem is lenne egy megjegyzésem a csoporttal kapcsolatban. Nagyon régóta követem figyelemmel az oldalt (ahogy a HTKA-t is), de a hangzatos szavakat és lelkesítő szövegeket nem nagyon követik tettek. Ez akarva akaratlanul is eszembe juttatott egy tömegmanipulációs eszközt, a reményt. Míg hangoztatják valakik, hogy van remény a változásra, hogy valamikor történni fog valami (amit az oldal keményen ismételget), addig a cselekvésre való hajlandóság csekély marad… (Tán pont ez a cél?)
    A másik dolog pedig ami szúrja a szemem, az egyetlen igaz út hangoztatása. Mintha nem lenne másik lehetséges megoldás, csakis az, amit az én fejemből pattant ki. Ez a gondolkodásmód nagyon emlékeztet valamire…

    Jó éjszakát!

  47. OFFOFFOFFOFFOFFOFFOFFOFFOFF
    @david86
    1.Mielőtt félreértés esne, közelében sem vagyok az MNA-nak.
    2.Az a csoport csendben dolgozik, és hatásosan, hogy kerüljék a reflektorfényt. Éppen ezért szerintem lassan vége lesz a daluknak.
    3. Én is olvasom, meg most már itt is megismerhette az oldalt (ami amúgy sokszor rettentően rosszul informált!) akit érdekel, így szerintem többet NE linkelj onnan, a többség hozzáállását látva. Ez pedig amúgy is egy tech oldal lenne!

    Én ezzel végleg lezártam.

  48. „Mint azt láttuk a végeláthatatlan szíriai videófelhőben, hogy a lázadók jelentős hatékonysággal használtak páncéltörő eszközöket (Most nem a hajtómű nélküli repülő ellen indított kornetre gondolok :)) a viszonylag régi orosz járművek ellen, amiből a világban rengeteg van, kb. hasonló felállásban. Jelentheti ez később ezen típusok védelmi képességeinek utólagos növelését, vagy már régiek hozzá?”

    Hát Szíriában elég sok a modernizált sokszor ERAs T55/T72 és láthatólag ez nem segít rajtuk. Van erről pár topik nemzetközi szinten ha érdekel.

    Érdekes a kontraszt amiknak uis nagyon bejött az M1et a frontba városban ld pl Faluja. Az Orosz tankoknak láthatólag ez Szíriában (sem) jött össze.

  49. [OFF]

    Most csak én nem értem, hogy Szíriától hogyan jutottunk el a radikális zsidó kisebbség mezőgazdaságáig, amikor önálló gondolkodásra kell bírni a éhező meleg celebeket a manipulált nyugati médiával vagy mindenki más T-72-es?

  50. Hogyan kapcsolódik az arab tavasz az általad említettekhez?

    Volt két nagy forradalmi hullám. Az egyik szerinted (?) vagy a nagy többség szerint mind „magától” tötrént, a másik meg csakis nyugati segítéggel. Nemhogy már azzal magyarázd, hogy ez csak a technika miatt lehetséges.

    N+1 forradalom és felkelés volt, amibe utólag szállt be akárki. Valamiért ma mégis divatos lett abban hinni, hogy bezzeg mindenért az a mocsok nyugat..

  51. @david86

    Nagyon régóta követem figyelemmel az oldalt (ahogy a HTKA-t is), de a hangzatos szavakat és lelkesítő szövegeket nem nagyon követik tettek.

    Itt azt nem tudom, hogy miről beszélsz. A HTKA egy HT témájú oldal. Miféle lelkesítést vársz és mivel kapcsolatban? Úgy érzem, hogy te valamit nagyon benéztél…

  52. @molni

    Cöcöcö, hát elfelejtetted, hogy a HTKA A HT témájú oldal. Tcat-nek Kissinger csókolommal köszön, miközben a kiküldött munkatársak A400M-et és A380-at boncolgatnak víájpi :)
    Mit gondolsz, az F-15 cikkedet miért sürgetik annyira, sok álnickes kínai ügynök már alig várja, hogy lefordítsa és küldje haza :D

    Ám kezdetben én sem értettem a dolgot, de szerintem arra gondolt, hogy a másik oldal (nem a HTKA) nem csinál semmit a hangzatos tudomisén mik után. Mondjuk a stílusán lenne mit csiszolni.

  53. Fade!

    „miközben a Magyar GDP nagyjáért és a jól fizető munkahelyek ~80+%áért ők felelősek.”

    Lássuk csak!

    1. Jól fizető munka…. Melyik munkaterületen? Melyik szinten? Ki kinek ad jó pénzt?
    http://www01.apeh.hu/data/cms239734/Kiutalt_Szja_1__2011_egyhazak_eloiranyzat.pdf
    Számold már ki, kérlek, hogy az egy főre jutó 1%-os SZJA mekkora volt egyházanként! Vajon melyik tornyosul a többi fölé? Érdekes adat…

    2. GDP… Egyszer ez a GDP – ami most kb. 1980-as szinten van az inflációval korrigálva – a magyar munkaerő magyar „vállalataiban” jött létre. Most mi is a helyzet? Kik privatizáltak cégeket pl. 1 forintért(MKB)? És a legfőbb kérdés: kiknek?!

    Szerintem, ez a két pont már elég meggyőző, de ha gondolod, folytatom.

  54. david86/Fade

    Mindketten eléggé kisarkított képet alkottatok a magyar gazdaságról. Gondolom fogalmatok sincs arról, hogy miből mennyi pénz származik. (adóbevételekből vissza lehet számolni, de rohadt bonyolult, tudom mert többször csináltam)

    Továbbá multi és multi között is van különbség, ugyan úgy mint ember és ember között.

    A magyar mezőgazdaság (emlékeim szerint) a GDP 5%-át adja.
    A modern társadalmakban általában:
    3-6% a mezőgazdaság
    30-40% az ipar
    55-65% a szolgáltatóipar GDP arányosan

    GDP, GNP, és társai közti különbséggel nem tudom, hogy tisztában vagytok-e? (ezt nem kioktatási célzattal írtam, csak nekem úgy jött le hogy nem)

    david86

    Továbbá, a jövőnk info és társait hanyagoljuk. Ez egy HT oldal, amin azért van havi egyszer politika, mert olyan a cikk, hogy a teljes kép megértéséhez szükség van hozzá! (egyesek szerint nincs)
    Ezenkívül, legutóbb valaki belinkelt egy ilyen szélsőjobbos cikket a demokráciáról. Minden egyes mondata tele volt tárgyi tévedésekkel és kb látszott, hogy aki írta atom hülye az adott témában. Ritkán olvastam annyi baromságot mint ott. Szerintem erre a színvonalra sincs szükségünk. Én csak közgázban és politika tudományokban mozgok otthonosan, amit ebből a szempontból láttam ezeken az oldalakon az rémisztő! Más témakörben meg nem nagyon okoskodok mivel nem értek hozzá, csak bizonyos rálátásom van néhány dologra.
    Szerintem politikai/gazdasági kérdésekben inkább kérdezz meg olyat aki ért hozzá.

    UI:A hozzászólásomat nem sértésnek és személyeskedésnek szántam!

  55. @david
    „”Ezenkívül, legutóbb valaki belinkelt egy ilyen szélsőjobbos cikket a demokráciáról. Minden egyes mondata tele volt tárgyi tévedésekkel és kb látszott, hogy aki írta atom hülye az adott témában. Ritkán olvastam annyi baromságot mint ott. Szerintem erre a színvonalra sincs szükségünk.””

    Erről beszéltem…

  56. fip7 2012. augusztus 8. szerda @ 09:24

    Tisztában vagyok a GDP és GNP közötti különbséggel. A Corvinuson végeztem…

    Nem olyan bonyolult visszaszámolni a jövedelmet. Tedd meg! Magad is meglepődsz, mekkora különbségek vannak a különböző egyház tagjainak jövedelmeiben. Véletlenek nincsenek.

    A 2. pontban leírtakkal pedig nehezen lehet vitatkozni. A tények tények maradnak. A privatizációknak utána lehet nézni. Igaz, nehezen, de megoldható.

    A „modern” társadalmak épp most fognak porrá lenni. Alapvetően az egyetemeken oktatott közgazdasági minták hibásak! Itt persze megint írhatnám azt, hogy kik írják a könyveket, amiket be kell magolni, de nem fogom… :)

    A demokráciáról én nem linkeltem be semmit onnan. Ne mossuk össze a dolgokat! Van saját véleményem ezzel kapcsolatban, nincs szükségem különböző oldalak tartalmaira.

    silirusglanis 2012. augusztus 8. szerda @ 09:47

    Mint feljebb is írtam, nem én linkeltem be a hülyeséget.

  57. david86

    1. Nem az egyházak jövedelmének visszaszámolására gondoltam, hanem a költségvetés tervezetet/valós bevételéből a gazdasági befizetők jövedelmének kiszámolására. Mivel a MO. gazdasággal foglalkoztak a hozzászólások. Az egyházak engem nem érdekelnek.

    2. A privatizációt elszúrták ez tény, de lényegében mi szúrtuk el. Nem az a hibás aki megvette a cégeket, hanem mi hogy eladtuk, bár a fele cég hasznavehetetlen volt.

    3. Melyik egyetemen oktatott közgáz hibás? A Milton Friedman-féle monetáris megközelítés vagy a John Mayer Keynes féle modell? És ha hibás miért?

    4. A modern társadalmak nem lesznek porrá max ha atomháború lesz, de akkor szó szerint.

    5. A demokráciáról nem te linkeltél be hanem más, nem ebben a topicban volt már, de attól amit írtam még igaz.

  58. fip7

    1. Én se az egyházak jövedelmére gondoltam. Hanem az egyes egyházaknak felajánló személyek jövedelmeiről. Nem véletlenül írtam úgy, ahogy.

    2. Én nem szúrtam el a privatizációt és a családom se. A társadalom többsége nem szúrta el a privatizációt. Tudod kik szúrták el direkt(!)? (Egyszer már utaltam rá egy korábbi hozzászólásomban.)
    Nevezzük őket: akik hatalmon voltak/vannak. Azok pedig nem egyenlők velem.
    Hihetetlen, hogy itt is mekkora manipuláció folyik! Az „elit” hibáinak összemosása az átlaggal…
    A cégek fele hasznavehetetlen volt? Miről beszélt? Bankot adott el az állam 1 forintért! Ezer és ezer ilyen eset van. Ha populárisabb információforrásra van szükséged, akkor ajánlom, nézd meg a Háború a nemzet ellen című dokumentumfilmet!

    3. Az a kérdés, hogy melyik nem? A liberális, államellenes Milton Friedman-féle? Vagy a látszólag állam-piac párti John Mayer Keynes, aki nem veszi figyelembe, hogy a piac árai is manipuláltak, az állam élén pedig a piac urai által irányított személyek vannak?
    Alapvetően az összes hibás, mert nem veszik figyelembe, hogy zárt rendszerben élünk. Asztrofizikai témába szerintem ne menjünk bele…

    4. Képletesen értettem a porrá szót. Bár ha így folyik a nyersanyagok iránti kiolthatatlan versenyvágy, akkor könnyen lehet, hogy a szó szoros értelmében is porrá lesz.

    5. Nagyon röviden leírom, mi a problémám nekem a demokráciával…
    Nagyon lesarkítva 4 évente van demokrácia. Utána meg kemény diktatúra van, amit a nép elé tolt megválaszthatók és „nem létező” uraik diktálnak jogszabályok formájában…

  59. david86 szerint:
    2012. augusztus 8. szerda @ 11:38

    1. Tudom mire gondoltál de ez miért fontos? Azt hiszem a zsidók adózzák a legtöbbet a Jehovák a legkevesebbet (1%-ból visszaszámolva). Azt akkor most mi van? A Jehovák adócsalók? Vagy mi bajod ezzel? Sokat keresnek a zsidók? Jah de ezek szerint sokat is adóznak. Akkor mi van? Mit fáj ez neked?

    2. De, te is meg a családod is, ugyan úgy ahogy mindenki. Csak nem azt akarod mondani, hogy nem te szavaztad meg azokat akik privatizáltak? Az emberek szavazták, szavazzák meg ezt a sok gyökeret, nehogy már másra fogd. Demokráciásat akart a nép játszani, ez lett belőle, mert hülye volt hozzá. Ezzel nem a komcsi diktatúrát mentegetem. Mindenki felelős azért ami most van.
    A cégek fele meg tényleg selejt volt, nézz kicsit jobban utána. A Háború a Nemzet Ellen pedig jó film, csak pont a másik 50%-ról szól, ami nem volt selejt, arról amit azok kótyavetyéltek el akiket a nép megszavazott.

    3. Asztrofizika hogy jön ide? A Keynes féle modellről pedig az élet bizonyította be, hogy működik, elég jól. Friedman féléről meg az élet pont most bizonyította be, hogy nem működik hosszú távon. Amúgy a közgáz jó, nem egy tudomány ág tehet arról, hogy kit hova ültetnek.

    4.Ez stimmel.

    5. Ez egyébként igaz, itt négy évente diktátort választanak. Német modell a mienk, arra kezd a rendszer hasonlítani. Pártot meg te is alapíthatsz az más kérdés, hogy az új választási törvény miatt max. egyéniben juthatsz be a parlamentbe. Országos lista állításhoz irgalmatlanul sok pénz és meglévő apparátus kell már. De itt jön megint a kérdés? Ki szavazta meg azokat akinek mondjuk ezt a törvényt köszönhetjük? Jah, mi a nép. Akkor ki a hibás? Hát nem is a marslakók vagy a világméretű cionista összeesküvés, vagy a zebrák vagy tudom is én mi. Mi magunk.
    Amúgy meg a demokráciát lehet jól is csinálni, van rá példa a világon rendesen. Ugyan úgy Autokráciát is lehet jól és rosszul is vezetni. Az emberi minőség a meghatározó szerintem, nem az államforma. Továbbá a demokrácia a középszerűséget jutalmazza. Azt választják meg aki a legjobban hasonlít rájuk. Szóval ha körülnézel a parlamentben akkor azt a szintet látod amit kint az utcán. Elég elkeserítő de ez van. Diktatúra detto. Azt fogadják el vezetőnek aki egy a sok közül, és elhiszik az emberek neki azt, hogy azt teszi amit ők tennének. Sajnos az emberek nagy része gyűlöli azt aki jobb nála. Ez van, lehet elmélkedni.

  60. off:

    @silirusglanis:
    „2.Az a csoport csendben dolgozik, és hatásosan, hogy kerüljék a reflektorfényt. Éppen ezért szerintem lassan vége lesz a daluknak.” -> ezt nem értem, hogy mire gondolsz. elmagyaráznád?

    @david86: „Míg hangoztatják valakik, hogy van remény a változásra, hogy valamikor történni fog valami (amit az oldal keményen ismételget), addig a cselekvésre való hajlandóság csekély marad… (Tán pont ez a cél?)” -> ebből a szempontból a jobbik például még rosszabb mérleggel rendelkezik, és a jobbik nem is mondja azt, hogy a rendszer önerőből bedőlését várja (aminek realitására utaló jeleket lehet tapasztalni, bár kétséges mit hoz a jövő) hanem inkább még beállt a sorba lefölözni a hasznot.

    A megölt orosz tábornokhoz: ez még nem lehet indok a beavatkozásra, nem ilyen egyszerű a világ. Az oroszok azt sem szeretnék, ha eszkalálódna a konfliktus, és esetleg az amcsik is jobban beszállnának. Nem kell nekik sem még egy vietnak/korea/afganisztán. Annyira nem erősek gazdaságilag, és jelenleg katonailag sem. Nem lennék meglepve, ha megmaradnának olyan jellegű támogatások szintjén, ahol most vannak, valamint fedett akciókkal beavatkoznának esetleg, ahogy feltehetően az amcsik is teszik a másik oldal esetében (bár ez a játszma véleményem szerint már régóta folyik ilyen módon)

  61. OFF

    fip7 2012. augusztus 8. szerda @ 13:06

    1. Azért fontos, hogy megvilágítsa, jóval többet keresnek, mint az átlag. Szerinted ennyivel nagyobb teljesítményt nyújtanak? Nem. Itt arról van szó, hogy zsíros állásokba csakis őket rakják. A Lauder Javne Zsidó Közösségi Iskola egykori tanulója, Vitézy Dávidka 26 évesen vezérigazgató a BKK-nál. Biztosan a tehetsége és munkatapasztalata miatt. Ugyan már!

    2. Ne mosd már össze az árulók cselekedeteit az enyémekkel. Én felhatalmaztam, hogy javítson az ország helyzetén, nem pedig hogy lopjon, csaljon, hazudjon. A nép hibája csupán az, hogy birka módjára mindent bekajálnak, amit a média mond. Persze nem lehet mindenki agytröszt, ám ha éppen felébreszteni akarja valaki őket (mint pl. itt és most ebben a fórumban), akkor rögtön megtámadják, hogy szélsőséges, radikális, antiszemita stb. Nem akarnak felébredni. Vagy nem hagyják valakik az izzadságszagú magyarázkodásaikkal…
    Demokráciásat pedig pont ugyanannyira akart a nép annó, mint most Szíria esetében…

    3. A bolygóról beszéltem. A Földről. Ugye Te sem gondolod, hogy folyamatosan lehet növekedni?! Hova? Miből?

    4. Kitárgyaltuk.

    5. „irgalmatlanul sok pénz” kell. Igen. Kiknek van irgalmatlanul sok pénze? (lásd. 1-es pont)
    Kik szavazták meg… Na igen. Játszunk el a gondolattal, hogy Téged egy döntési helyzetbe hoztalak én, mint vezető. A felajánlott lehetőségeket mind én kínálom, és mindegyik valójában nekem lesz jó. Viszont meghagyom neked az illúziót, hogy Te döntesz sorsod felől, és ha netalántán valamit elb.szol időközben, akkor majd Rád fogom, hogy Te döntöttél így, dönthettél volna másképp is… :) Így működik ez.

  62. @david86: ok, de nem állítottam, hogy hiszel, vagy kötődsz bárkihez/bármihez. Mindössze az állításodat kommentáltam. Arra gondoltam: „ha őket tartod szelepnek/féknek, akkor bizony a Jobbik mi lehet?” Őszintén szólva szerintem elég kevesen tudnak egyéltalán az MNA létezéséről az országban, nem hinném, hogy ilyenformán hatékony eszközök lehetnének az általad sugallt szerepben. Mutattam egy valószínűbb példát, bár a véleményem szerint a Jobbik sem titkosszolgálati művelet, vagy ilyesmi, hanem egyszerűen a jelenlegiekhez hasonló férgek alakok egy újabb csapata gyülekezik a húsosfazék körül (egy nagy halom naív ember jószándékát naivitását meglovagolva)

  63. Achtung, achtung, idiot!
    Egyedi eset fordult elő, mégpedig az, hogy egy hírnek a közzététel előtt nem néztem utána. Arra meg már nem volt előbb időm, hogy a saját marhaságomat megcáfoljam. A hír KAMU, elnézést kérek!

  64. Visszasírjátok Ti még a jó kis biztpol elemzéseket! :D

    Demokrácia:
    Eredetileg a többség akarata érvényesül a kisebbség akaratával szemben.
    Ez itt nincs.
    Csak az szavazhatna, aki adót is fizet.
    Ez sincs.
    A többi stimmel.

    Molni:
    Az 1848-as európai forradalmak nem spontán történtek. Ha esetleg utánanézel, hogy Kossuth miért nem tudta megszerezni az USA támogatását a magyar szabadságharchoz, akkor talán több kérdés nem is lesz az ügyben.

  65. OFF
    Veér István:
    A Szegedi hangfelvételt pl. először ők tették nyilvánosság elé, s ez még csak a jéghegy csúcsa. Érdemes megfigyelni, hogy egy rendkívül zárt közösséget építenek ki, több lépcsőben. Ezért a beépülés, belső szétzúzás is jóval nehezebb. Valószínűnek tartom a külföldi kapcsolatokat is. Nem egy heccből létrejött szervezet, vannak céljai és módszerei. Meglátásom szerint azért sokan tudnak róluk. Lassan de biztosan fejlődnek, és nekem nagyon az jött le eddig, hogy az alkalmas pillanatban megpróbálkoznának egy puccsal. Így érthető?

    Másik: A demokrácia teljes egészében soha és sehol nem működött. Már Athénban sem, ha visszaemlékezünk láthatjuk, hogy gyorsan eljött a türannoszok kora. A hatalomba jutáshoz pedig népességi támogatás, vagy ha az nincs, de legalább ellent nem állás kell hogy legyen. Ugyan ez van Szíriában is, és pontosan ezért nem épít pl. az MNA sem a széles tömegekre, mert tudják hogy az ellenfélnek csak a vezetését kell megbontani, a lakosság meg nem fog és nem is tud közbeavatkozni.

  66. mz: Ezt én írtam neked már kb ~fél éve legalább.

    Mert lehet a hszeid egy részével nem értettem egyet, de mindig ott volt benne a sokszor persze nekem abszurd de logika. Lehetett beszélgetni, vitatkozni, mégha a végén akár mindketten is a hajunkat téptük.

    Ellenben mi van itt pl Daviddal. Beírom, hogy nagy ötlet a multik elkergetése csak akkor eltünik a GDP 2/3a, meg a jobb állások 90%a… erre David válasza egy velős zsidózás.

    Namost evvel nincs értelme vitatkozni.

    fip7: Ha lehet most neköss bele. Ha a néhéz/könnyűiparhoz kötött GDP, meg a valós nem lakossághoz köthető szolgáltatások eltünnek MOról akkor avval hiába csak a GDP ~25%a tünik el magával ránt minden más szektort is és onnan onnan se jön semmi adóbevétel.

  67. Fade

    Ebbe nincs mit bele kötni.
    Nem kötekedni járok ide. Szeretem a hadtechet és a biztpol. a szakmám. Én a mindenkinek kijáró tisztelettel helyesbítek csak, hiszen a gépemen és a fejemben van elég sok adat pl. a gazdaságról.

    Viszont David az az ember aki azt hiszi tud, de igazából semmit nem tud. Aki sokat tud az tudja, hogy sosem tud eleget. Elég közhelyes, de erre a helyzetre igaz.
    Minden nap tanulok valamit még mindig, és azért elég sokszor kérdezek is, főleg technikai kérdésekben. De volt itt humán témában is nem egy számomra nagyon értékes és építő jellegű hozzászólás.
    Viszont dogmákban hívő emberekkel nem lehet vitatkozni. Olyanokkal sem akik „mindenkinél okosabbak” mindenben. Ezek az emberek a vita lényegét sem értik. Nem a fejlődést szolgálja náluk, hanem a másik legyőzését. Az meg, hogy ki milyen egyetemre jár…

  68. Mai események:

    A lázadók korábbi közleménye miszerint a csapataik elfogták és megölték Wladimir Kuschejew orosz tisztet az orosz külügyminisztérium szerint kamu volt. Wladimir Kuschejew valóban járt Szíriában de már korábban hazautazott Oroszországba, a nap folyamán sajtótájékoztatót is tartott Moszkvában.

    A Reuters és Rian.ru információi szerint Assad erői visszafoglalták Aleppó városát, német hírportálok egyenlőre még csak Assad seregének előrenyomulásáról tájékoztatnak.

    Az iráni Press TV a nap folyamán azt állította, hogy a harcok során elhunyt Abdul Jabbar al-Oqeidi a lázadók vezetője. A hírt egyenlőre semmilyen más média nem erősítette meg.

  69. Ha már megy itt a nagy agyalás.
    Apámmal beszélgetem. Mondom erősödött a forint. Mondja ez természetes míg a kereskedők meg nem veszik a gabonát és kukoricát csak addig lesz erős forint. Mivel így a parasztnak kevesebb jár.Ha ennek vége lesz még 310-350 euró is :) Kamatos pénz behajtás a köbön :)

    Vannak bizonyos tendenciák.

  70. fip7 és Fade!

    Miért nevezik zsidózásnak az igazságot?
    Vajon egy dokumentált, zsidó által mondott beszéd is zsidózás, ha most közzé teszem? :) Érdekes mérce a tiétek…

    http://www.youtube.com/watch?v=0wivMmZPUu4&feature=related

    Itt pedig egy „közellenség” és „terrorista” beszéde, hisz kimondja az igazságot:

    http://www.youtube.com/watch?v=PCHOW2yfFWg&feature=related

    Jó szórakozást/felháborodást!

  71. Fade és a többi Kommentelő Társunk!

    1. Sok konteó igaz. Tetszik, nem tetszik, a világ nem csak úgy vakon sodródik előre, különböző szinteken mindig megtalálja zsák a foltját. Gondoljatok a saját melóhelyetekre, lakóhelyetekre, kell, hogy folytassam? A világ leggazdagabb és legnagyobb hatalmú érdekcsoportjai szerintetek nem mutyiznak le oda-vissza folyamatosan?

    2. Mindenről a zsidók tehetnek = konteó.
    Ezerszer írtam már, de utoljára még egyszer: a Tóra és a Talmud nem fér össze. A zsidó a Tóra szerint él (csak a hívőkről beszélek), a Talmud írásait a cionista követi. És itt a fő csúsztatás: a cionista nem feltétlenül zsidó, ellenben remekül felhasználja (bűnbaknak, áldozatnak, bárminek) a zsidókérdést arra, hogy pl. a tömegek haragja egy irányba forduljon, miközben a fő manipulátorok a háttérben maradhatnak.

    Aki a háttérből irányít, azt nem lehet számon kérni!

    Az külön tragédia, hogy egy csomó zsidó embert is behülyített a „nem tisztázott eredetű” pénzeken futtatott szélsőjobbos média valamint az elvakult Izrael pártiság szócsövei. Mindkettő tévút!
    Az összes véres szájú fanatikus izraelpárti valamint az összes antiszemita szélsőséges ugyanazon az oldalon áll valójában, hiszen a cél a gyűlölet irányított szítása oda-vissza. Amíg bőrszín/vallás/származás alapján tömegek készek akár tömegeket legyilkolni, addig senki sem figyel arra a szintre, ahol már rég nem a vallásod és a bőrszíned számít.

    Fip7:

    Tőlem egy pipa, de csak akkor van értelme tovább elemezni ezt az egyre veszélyesebb helyzetet, ha van még valaki, akit érdekel. Ha állandóan le kell állni újra és újra alaptételeken rágódni, megette a fene az egészet.
    A zsidózás mellett tényleg elveszik a lényeg. Három dologra emlékeztetném a zsidóellenes és az Izrael párti olvasókat is:

    1. Város Őrzői. Ortodox zsidó szekta, akik fő központja az USA és Anglia. A 2006-os libanoni háború idején mindkét városban felvonuló ortodox zsidó szervezet tagjai Tórával a kezükben izraeli zászlókat égettek. Az amerikai és brit rendőrség és politikai elit moccanni sem mert.
    A Város Őrzői azt állítják, hogy a mostani Izrael nem az az Izrael, amiről az Ószövetség ír. Szerintük ellopták a nevüket, a vallásukat és a jelképeiket, majd ezek a „tolvajok” az ő nevükben irányítják az utólag betelepült zsidóságot a Szentföldön, felhasználva saját céljaik érdekében őket folyamatosan megsértve Mózes 10 Parancsolatát.

    (Kedves szélsőjobboldaliak és Izarelfanok! Velük tessenek vitatkozni! Képzeljétek el, hogy mi van, ha ez az igazság. Lehetetlen lenne?)

    2. Iránban 60 ezres zsidó diaszpóra él békében és háborítatlanul. Az iráni rabbik rendszeresen felszólalnak politikai és vallási gyűléseken is. Valamilyen rejtélyes oknál fogva Tel-Aviv nem akar tudomást venni az iráni zsidóság véleményéről (sem).

    3. Izraelben – amely elvileg a Közel-Kelet egyetlen demokráciája – a szefárd zsidó (Sötét bőrű, konkrétan néger is akad közöttük!) nem mehet be az askenázi zsidók iskoláiba, épületeibe, stb. Azért ez 2012-ben egy demokráciában kicsit erős, nem fiúk?

    Jó gondolkodást mindenkinek, remélem, lesz néhány ember, aki képes végre használni a pici agyát is. Nem mellesleg a zsidókérdés abszolúte mellékes ahhoz képest, ami a nagyhatalmak között készülődik, kár, hogy ezzel senki sem akar foglalkozni. Pedig nem ártana fiúk…

    Üdv: M

  72. Montezuma szerint:
    2012. augusztus 8. szerda @ 17:50

    Ez egy remek kis írás, nagyon jól eltalált mondatokkal.

    „Az összes véres szájú fanatikus izraelpárti valamint az összes antiszemita szélsőséges ugyanazon az oldalon áll valójában, hiszen a cél a gyűlölet irányított szítása oda-vissza.”

    Ezt valószínűleg sokan nem fogják földolgozni.

    „Izraelben – amely elvileg a Közel-Kelet egyetlen demokráciája”

    Az egyetlen ma is létező fasisztoid állam.
    Sokan nem értik azt, hogy miért vagyok kibukva az Izraeli vezetőkre, és mondjuk arra meg nem, hogy többet adóznak a helyi zsidók, mint a Jehovák. Ezt szintén sokan soha nem fogják megérteni…(pedig egyszerű)

    ” Nem mellesleg a zsidókérdés abszolúte mellékes ahhoz képest, ami a nagyhatalmak között készülődik, kár, hogy ezzel senki sem akar foglalkozni.”

    Hát jah. Az antiszemita vagy a zsidó kártya mindig jó terelő lap. Az Ászokat meg észre sem vesszük.

    Tele van még jó gondolatokkal az írásod, de azokat egyszer már átbeszéltük úgy emlékszem.

    Amúgy a szuper cion összeesküvés hívőktől megkérdezném, hogy Kína esetleg Oroszország milyen szerepet játszik a nagy összeesküvésben? Ez engem nagyon érdekelne. (Gyakorlatilag ami most van majdnem végig észérvekkel, logikus viselkedésből kiindulva levezethető. Szerintem.)

  73. @ Montezuma
    Szívemből szóltál, azonban azt csendben megemlíteném, hogy a Tórában le vagyon írva az is, sok hasonló mellett, hogy a hároméves kislánnyal még mit lehet csinálni, merthogy később az a szövet visszanő…Na, ezért mondom, hogy én szurkolok nekik hogy békében az arabokkal éljenek Izraelben. De akkor ott.
    Erre most mondhatja akárki, hogy pacifista minek jön egy HT oldalra. Valszeg azért, mert mikor köveket dobáló gyerekeket lőnek agyon, vagy rakétát indítanak panelház ellen, az nem ugyan az mint ha igazi potens technika csap össze méltó ellenfelével.
    @fip7
    Ha a cionistákkal összemoshatom a szabad malterkeverőket, akkor meglátásom szerint a Putyini Oroszország és a rendkívül agresszíven terjeszkedő Kína (Erről szívesen olvasnék valamit mondjuk Montezumától, hogy joggal félek-e a hódításuktól, avagy sem.) a végcél. Ezért van most Szíria, hogy utána támadhassák Iránt, aztán szépen a macit is térdre kényszeríthessék a sárkánnyal együtt. Javítsatok ki, észérvekkel, győzzetek meg!

  74. Fade:

    „mz: Mindha kommunistát hallanák a sötétben bujkáló ellenforradalomról szonokolni.”

    Remélem nem, mert az azt jelentené, hogy sok minden, amit írok, nem áll össze és emiatt nem érthető. Sok téma van, amiről még értekezni sem kezdhetek, mert tuti, hogy jön valamelyik kórus azonnal nyomni a szokásos szonátát.

    De ha már kommunistáról beszélünk, két apró dolog:
    1. A jelenlegi Izrael államot a Szovjetunió ismerte el elsőként, megelőzve a világon mindenkit, beleértve Nagy-Britanniát és az USA-t is. Ez egy enyhén zavarba ejtő momentum, pláne, ha valaki kicsit is ismeri Sztálin és holdudvara amúgy addigi nagy „zsidóbarátságát”.
    2. Kommunizmus: a kommunisztikus elveket a világon ezidáig csak és kizárólag az izraeli kibucok valósították meg leginkább, de az ellenérdekelt fél gyakorlatilag el is lehetetlenítette ezt a vonalat jó gyorsan.

    A világon a szövetségek és ellentétek nem országok és nemzetek közötti, hanem adott országon/nemzeten belüli, ősidők óta létező kiváltságos rétegek szembenállása.
    A hidegháború idején a két ellentétes oldal nem a CIA-KGB, hanem a CIA+KGB vs. GRU volt valójában. Ennél a témánál itt illik kitenni a Stop táblát, így ezt nem szívesen firtatnám tovább.

    Silirusgranis:

    Vannak ciki dolgok a Bibliában is (Újszövetségi részre gondolok), sőt, a Koránban is. Igaziból a világtörténelem három legvéresebb és legálszentebb vallási intézményrendszere a zsidó, a keresztény és a muzulmán. Közös tételük annyi, hogy monoteista (egyistenhitű, ha valaki nem ismerné a szó jelentését) és „csak és kizárólag” oktatja a dogmáit.
    A gond nem Istennel, Allahhal vagy Jehovával van – a nagybetű mások hitének tiszteletét jelenti -, hanem az egyházakkal van.

    „Minden eszme akkor hal meg, amikor székházat alapít.” Emiatt én személy szerint nem „tömörülök”, akár az igaz hitről, akár az igaz célokról szónokol bárki is.

    „Ha a cionistákkal összemoshatom a szabad malterkeverőket, akkor meglátásom szerint a Putyini Oroszország és a rendkívül agresszíven terjeszkedő Kína (Erről szívesen olvasnék valamit mondjuk Montezumától, hogy joggal félek-e a hódításuktól, avagy sem.)”

    Nagyon szívesen írnék erről, mert a szabadkőművesség sem az, aminek beállítják. Nem onnan indult, nem ez volt a cél, de ezt a korabeli rejtett mozgalmat is utolérte minden szervezet végzete: kialakult az „állam az államban”, amely már nem célnak, csak eszköznek tekintette a szervezet struktúráját egészen eltérő célok megvalósítása érdekében.

    Korábban Molni megjegyezte, hogy az USA azért tudott létrejönni, mert György király hülye volt. Az igazság az, hogy erről szó sincs. Az USA volt az első igazi nagy kísérlet a felvilágosodás ( = szabadkőművesség) részéről egy új társadalom felépítésére. A legnagyobb támogatói a tervnek a francia és brit szabadkőműves páholyok voltak, az amerikai szabadságszobor is a Grand Orient páholy ajándéka volt az Újvilágnak. Tudja-e itt valaki, hogy kit ábrázol a szobor? ;D

    Kis kitérő Molninak:

    http://www.origo.hu/kultura/20120627-megmutatnak-magukat-a-szabadkomuvesek.html

    Röviden: a szabadkőművesség sem nem istentelen, sem nem gonosz. De hasonlóan jó „takaró”, mint a zsidóság. Egy kis titokzatosság, némi misztikum = eszi a jónép.
    A lényeg nem az, amit láthatunk vagy olvashatunk, hanem az, amit el akarnak takarni vagy hallgatni.
    Ha veszélyesebb vizekre akarnánk evezni, akkor szimplán csak a Fekete Nemességet említeném, de inkább nem teszem. ;D

    Visszatérve Kínára pár szó elejéig:

    Magyarországon nem kell kínai katonai hódítástól közvetlenül tartani. De egy dél-kelet ázsiai kínai katonai expanzió lóg a levegőben, aminek közvetett hatása azonnal eléri Európát is.
    Gazdasági hódításról meg nincs mit beszélni, a világ fő pénzügyi-kereskedelmi központja jelenleg Ázsia, ott is az elsőszámú központ Sanghai. Ez a hajó már elment, az EU jelenleg túlélni próbál, de Kínával gazdaságilag rivalizálni esélytelen.

    Kína érdekérvényesítési képességén belül az arányok egyre jobban eltolódnak, ami gondot jelent a jövőt vizsgálva. A gazdasági hatalom mellé egyre inkább felfejlődik a katonai szegmens. Kína regionális szinten már most is példátlan katonai erőt képes összpontosítani és akár bevetni is. Dél-Kelet Ázsiában Kína nagyobb erejű katonai csapásra képes, mint az USA. Globális szinten ez pont fordított, de a különbség már érezhetően csökkent, ami előre vetíti a nem távoli jövőben a globális katonai képességek kiteljesedését.
    A műholdrendszerek és rakétafegyverek fejlődésével az aktív repülőgép-hordozók jelentősége csökkenni fog, mert egy-két évtizeden belül a nagy hatótávolságú hiperszonikus csapásmérő eszközök olcsóbbak és hatékonyabbak lehetnek.

    „Aki uralja a tengereket, az uralja a világot.” – ez az elv uralkodott és működött jó néhány évszázadon keresztül.

    „Aki a világűrt uralja, az uralja a világot”. – ez pedig a nem túl távoli jövő.
    Kína komolyan versenybe szállt a feléledő orosz illetve az erősen lanyhuló amerikai riválisok mellett.
    Ha a jelenlegi trend tartós marad, akkor Kína „emelkedése” és az USA „hanyatlása” az űrtechnológiák kutatása és fejlesztése terén előbb-utóbb zárja az ollót. Az oroszok esélye a sikerre ezen a téren India bevonását jelenti a témába, ami rövidesen realizálódik.

    Hiába a magántőke és a magán űrrepülés, azt senki sem gondolhatja komolyan, hogy egy megnyirbált NASA költségvetés illetve néhány magánbefektető hosszabb távon képes lesz a lépést tartani egy Kínával szemben.

    Nem véletlen az USA-ban sem a sorozatos pénzelvonás a közegészségügytől vagy oktatástól a hadiipar előnyére – az Egyesült Államok és az egész Nyugat néz szembe a tradicionális Kelettel. A globalizált világ végül elhozta az Óvilág és az Újvilág közvetlen ütközését. Itt nem simán vallási vagy társadalmi rendszerek, eszmék és pillanatnyi gazdasági érdekek feszülnek egymásnak, hanem több ezer évnyi múlttal rendelkező, de alapvetően eltérő civilizációk nőttek fel erre a szintre. És mivel a fő érdekütközés minden téren globálissá vált, így az ügy rendezése is globális léptékű lesz.

    Az USA már mozgósította a végső érvét a vitában: a külföldre telepített katonai erőinek legjavát Dél-Kelet Ázsiába vonja össze több lépcsőben. És ennek nem az oka nem az, hogy Moszkva annyira gyíkfing, hogy Európának nincs mitől tartania (pont ellenkezőleg), hanem az, hogy az USA számára az USA fontosabb, mint Európa. És ha egy napon Washingtonban választani kell majd aközött, hogy Európa vagy Amerika, akkor a választás nem lesz kérdéses.

    A lényeg: a magára találó orosz hatalomnál az USA jelenlegi pozíciójára egy még veszélyesebb hatalom emelkedik fel, amire az USA-nak muszáj reagálni – vagy behátrál, de ha dől Ázsia, akkor dől az USA teljes szövetségi rendszere is.

    Remélem Fip7 kedvében is sikerült járnom egy kicsit, de nem bánom, hogy pár szó esett ezekről a dolgokról. Igaz, Szíria most nem volt terítéken, de majd pótoljuk – lesz rá még lehetőség és ok, tartok tőle.

    Üdv: M

  75. @Montezuma
    Köszönöm terjedelmes eszmefuttatásodat.
    Nem értek egyet a vallási kérdésekben, a kőművesekkel kapcsolatban pedig végképp nem. Ebbe ne menjünk bele, nem fogjuk a másikat meggyőzni.

    Kínával kapcsolatban én nem a katonai, hanem a népességi és gazdasági terjeszkedéstől félek (mármint hogy akár a helyi gazdaságokat is megbénító hatalmat tudnak kiépíteni. A világgazdaságban ez már megvan.). Arra hogy Kínának globális expedíciós képességei megközelítsék az USA-t, szerintem még minimum 7-10 évet kell várni. Ennyi ideje van a „Nyugatnak” utolsó erejéből valamit kezdeni. Igaz, az akárhogy nézem csak egy nagyobb tűzoltás lenne.
    Írtad, hogy délkeleten vonják össze Kína ellen az erőiket az amerikai cimborák. Nekem valahogy úgy tűnik, hogy Oroszország is körbe van véve. Nem csak az AEGIS hajókra gondolok, meg a radarrendszerre a Mecsekben (és a rendszer további elemei), hanem ha felütünk egy térképet egyből kirajzolódik a jenki bázisok elhelyezkedése a Moszkva érdekterébe tartozó területek körül. És ebben a rendszerben megint csak Irán a szálka a talpakban…
    Ez egyrészt logikus volt eddig, de másrészt közel sem az. Elfogadom tényként az általad felvázolt régi-régi ellentétet, és hogy a rendezésére hamarosan sor kerül. Akkor mi a fenének van a veszélyzónába helyezve az létfontosságú „eszköz” ? Azt hittem ma már az ICBM-ek korát éljük, neutronbombástól meg mindenestől.

  76. @Roni
    Nekem érdekesebbnek tűnik a katonai magánvállalatokról szóló új törvény. Valahogy azt érzem, hogy Putyin megpróbálja az amerikai mintát gyakorolni, és megfordítani a kockát? Már várom, mikor jön a Blackwaterovszkij :D

  77. És hogy ON is legyen:

    Forest:

    A közvetlen orosz katonai beavatkozás kézzelfogható közelségbe került Szíriában. Hogy a deszantosok partra szállnak-e már nem technikai, hanem csak politikai kérdés. A szír vizek közelében 20 felszíni orosz hajóról tudnak, amelyek közül tíz nem szállító, hanem hadihajó. Ahol felszíni egységek vannak, ott van néhány tengó is, jelen esetben minimum kettő a közelben cirkulál.

    Mostanra a Kaukázus északi térségében is igen komoly támadó haderőt vontak össze az oroszok, amellyel kapcsolatban rossz hír, hogy Azerbajdzsán közben háborúval fenyegeti Örményországot. Örményország és Oroszország között pedig katonai védelmi szerződés van életben. Ha az azeriek lépnek, az orosz haderő megindulhat északról. A kérdés csak az, hogy ez kinek lenne jó. Ha mégis bekövetkezik egy orosz beavatkozás Szíriában, akkor az orosz haderő korridort nyitva Azerbajdzsánon keresztül közvetlenül elérheti az iráni és/vagy örmény határ térségét.

    http://karpatinfo.net/cikk/ukrajna/haboruval-fenyegetozik-azerbajdzsan

    Egy szír beavatkozás egyben Libanon teljes felbolydulását is jelentené, amely Izraelt azonnali lépésekre kényszeríteni, így földrajzi értelemben veszélyesen közel kerülne az izraeli és orosz haderő egymáshoz egy éles helyzetben.

    Törökországban egyre nő a feszültség, a kurdokat állítólag Asszadék nehézfegyverzettel is ellátták. Ez a pont, ami Izraelnek kedvez – a kurd kérdés lebénítja Ankarát, így Erdogan kevésbé képes Izrael ellenében növelni a térségben a befolyását. Ugyanakkor ez rendkívül ingatag helyzet és rosszul is elsülhet a vége.

    Silirusgranis:

    Sokféle forrásból mentem utána témáknak, a lényeg az, hogy a szabadkőművesség is meghasadt belülről, nem egy irányzat létezik. Olyan ez, mint a keresztény valláson belül a millió egyház, akik képesek lennének egymást megfojtani egy kanál vízben.
    A szabadkőművesség mára egy antik klub, az a fajta összeesküvés, amelyről sokan sokfélét állítanak réges-régen túllépett ezeken a kereteken is. Ugyanis az összeesküvés létezik, de nem egészen úgy, mint ahogy sokan feltételezik.

    Kedvenc példám:
    Ha esik az eső, mindenki ernyőt nyit. Ez nem összeesküvés.
    Ha én döntöm el, hogy hol és mikor esik az eső, az viszont olyan képességet ad, amivel képes vagy közvetve vagy indirekt módon manipulálni az eseményeket. Az összeesküvéseknek ennyi a lényege: észrevétlen módon manipulálni. Ebből is az észrevétlen (rejtett) lenne a legfontosabb.

    Wikileaks: Sok lényegtelen igazság mellé dobjál be néhány orbitális kamut. A lényeg a közvélemény manipulálása.

    A „kommunista” érában a híreket igyekeztek elhallgatni. A mostani „kapitalista” érában pedig információ túlkínálatot öntenek mindenki nyakába, így végül már az sem számít, ha valahol valaki az igazat írja le. Mindkettő végeredménye ugyanaz: nem tudjuk, hogy mi az igazság. És pont ez a cél.

    Én hiszem azt, hogy nem attól kell tartani, aki keresi az igazságot, hanem attól, aki hirdeti. Kezeld óvatosan az összeesküvés elméleteket és azok cáfolatait is. Az igazság valahol félúton található. (Nem a túloldalon, ott Mulder van.)

    Katonai magánvállalatok: majd el is felejtettem.

    http://index.hu/kulfold/hirek/319080/

    http://www.mfor.hu/cikkek/Maganhadsereget_is_bevethet_a_Gazprom__ha_durvul_a_helyzet.html

    A hír ugyan 2007-es, azóta annyit „hallani”, hogy ezek a nem állami haderők nehézfegyverzettel is elláthatóak, értsd: harckocsi, tüzérség és csatahelikopterek. Most, 2012-ben vajon milyen fegyverzettel vannak felszerelve? Ugyanis ez a magán haderő már létezik oroszhonban is.

    A tendencia rendkívül rossz és veszélyes. Ugye nem kell sok fantázia ahhoz, hogy egy napon az Exxon vagy a Gazprom akár atomhatalommá is válhat.

    A világ Irántól reszket, pedig a legnagyobb magántőkések klubja sokkal komolyabb lehetőségekkel rendelkezik. Övék a dollár, ők játszanak a tőzsdékkel és egyre nagyobb hatalomra (gazdasági = politikai = katonai) tesznek szert. A folyamat terjed, egyenlőre szép csendben, a végkifejlet viszont semmi jót nem ígér.

    USA, Oroszország…, ki a következő?

    Üdv: M

  78. Én is hozzá szólok kicsit az ázsiai sakk/póker/go játszmához. (ugye melyik hatalom melyiket játssza.)

    Először az orosz sakk:
    1. Az oroszok sakkoznak, mégpedig vissza akarják sakkozni a régi SZU tagállamokat. Ennek nem csak gazdasági okai vannak (kaukázusi olajvidékek). Katonai szempontból ha megnézitek ütköző zónát akar maga köré vonni. A Kaukázus segíthet Európát féken tartani, hiszen így beszűkül a földgáz/olaj import beszállítók köre.(nagyban nő az orosz érdek). Ez részben Kína ellenében is igaz. (még mindig az oroszok Kína fő energetikai beszállítói). Ezzel az oroszok két kockázatos riválist a gazdaságon keresztül tarthatnak valamennyire féken.
    2. Ukrajna fontos földrajzi ütköző zóna lehet az EU és a kialakulóban lévő SZU/FÁK között.
    3. Kínát elsősorban India megnyerésével próbálják féken tartani, bár ez veszélyes játszma hiszen India közel sem mozog fenntartható gazdasági, demográfiai pályán, de ugye sokkal jobb, mint a semmi.
    A másik ilyen szövetségese az orosz félnek Vietnam lehet.
    4. Az oroszoknak lényegében csak „védeniük” kell magukat, hiszen bőven rendelkeznek nyersanyag készlettel egy két kivételtől eltekintve bármiből. Sőt még a globális felmelegedés is jó nekik bizonyos szempontok mentáén. (ezt más nem nagyon mondhatja el rajtuk kívül)
    5. Oroszoknak elsődleges volt a népességfogyás megállítsa bevándorlás nélkül. Ez mára sikerült nekik, a cél a stabil növekedés, mert komoly probléma egyelőre, hogy a nagy ország „nincs rendesen belakva”
    6. Az orosz cél szerintem az elkövetkező 20 évben megerősíteni a gazdaságot (jó példa erre a folyamatosan növekvő orosz aranytartalék) annyira, hogy a világgazdasági nagy „reccst” könnyen átvészeljék, és onnan megerősödve nyomulhassanak tovább ha úgy hozza a sors.
    (A reccs alatt a nyugati világgazdaság beomlását értem ami úgy néz ki 10-20 éven belül bekövetkezhet ha nem lesz komolyabb változás)

    Az amerikai póker:
    Amerika jelenleg próbálja csúcsra járatni a hadiparát, hiszen a nyugati „reccs” után a fejlesztésekre már nem lesz pénz, szóval eddig ütik a vasat amíg meleg.
    1. USA gyorsan terített lapokat főleg a Közel-Keleten (Iraq, Afganisztán, „Arab Tavasz”) hiszen most még az ő kezében vannak az aduászok, ezt kihasználva gyorsan próbál stratégiai előnyre szert tenni.
    2. Az USA egyik nagy szponzora Kína, ennek egyébként örül is az USA, hiszen ha bukik azzal nagy kárt okozhat a kínai gazdaságnak is. Ez azért fontos mert az USA fő riválisának Kínát tekinti.
    3. Az USA miért veri nagy dobra a fejlesztéseit? Mert szeretne újabb „űrversenyt” generálni. Abban reménykedik, hogy idő előtt bele tudja ugrasztani a két riválisát és így könnyebben nyerhet ellenük hiszen komoly előnnyel indul. Úgy néz ki az oroszok nem eszik meg másodjára a trükköt, de a kínai hatalmas fejlesztéseket nézve lehet, hogy ők igen.
    4. Az USA az EU-t is próbálja víz alá nyomni, hiszen amég a dollár a legfőbb tartalék valuta addig az USA gazdasága stabil és folyamatosan fejlődő képes. Ha elvesztik a tartalék valuta versenyt, a dollár inflációja hosszú távon elviheti az USA előnyét a játszmában.
    5. Az USA próbál az ázsiai szövetségeseire is támaszkodni, hiszen segítenek ha kell akár komoly nyomást gyakorolni Kínára, és gátolják annak terjeszkedését már a kezdetektől fogva. Lényegében ez is egy egyfajta „ütköző zóna” még ha nem is klasszikus.
    6. AFRICOM stratégia. Kínai afrikai terjeszkedés beszűkítése.
    7. Kína Közel-Keleti beszállítóinak ellenőrzés alatt tartása/ellenőrzés alá vonása.

    A Kínai GO:
    Kína alapvetően szerteágazó módon játszik, megpróbál mindenhol teret nyerni ahol csak lehet. Elsősorban a nagyhatalmak által eddig hanyagolt Afrikai/Dél-amerikai térségben.
    1. Pakisztán „átállítása” Ezzel ellenpólust kreált Indiának, hiszen Kínába az olaj nagy része tengeren érkezik. Két oldalról harapó fogóba foghatnak egy Indiai blokád kísérletet.
    2. Irán, Szíria és az ex szovjet térség megnyerése a maga számára. Ez fontos hiszen diverzifikálja az energia hordozó ellátását, ez növeli a biztonságot.
    3. Az „elhanyagolt” Afrikai/Dél-amerikai térség felkarolása szintén ezt segíti elő+ gyarmatosítás (pénzszivattyú) nyugati mintára.
    4. A belső kereslet élénkítése. Évente 10 millió embert emelnek ki a nyomorból, ez a politikai stabilitást szolgálja, és így egy nyugati „reccs” esetén nem dőlne be a Kínai gazdaság. (vagy nem teljesen)
    5. Atomerőmű „építési láz” csökkenti a szénhidrogén függőséget, stabilabb, olcsóbb gazdaság.
    6. Az „Ázsiai Élettér” kérdése. Sok ember kis helyen, szűk erőforrásokkal= előbb utóbb fegyveres konfliktus és/vagy háború. Kína folyamatosan készül a nagy háborúra , elsősorban tengeren kívánja majd megvívni nekem ez jött le a flotta és légierő fejlesztésből. Szóval reszkess Kuruc!!!

    Konklúzióm:
    Egyelőre az USA és Oroszország stratégiája eredményesnek látszik Kína ellenében, bár teljesen sarokba szorítani egy országot/embert/állatott sosem szabad,mert ki akar törni mégpedig agresszíven. Úgy néz ki Oroszország próbál üzleti partnerként feltűnni, ez jó stratégia így az USA felé terelik elsősorban Kína figyelmét.
    Szerintem az USA taktikája nem hagy kibúvót és az hiba. Iránnál is elkövetik ezt a hibát és itt is. Ennek okát nem tudom, talán nagyon bíznak az atompotenciáljuk végső elrettentő erejében. ha ez így van az nagyon nagy gáz-falusiasan mondva.
    Kína egyelőre vigyorog, miközben tudja,hogy a két másik ellenlábas bekeríti. De a vigyorgás csak a látszat, aki jobban figyel az látja a mosolygós gyilkost. Kína erőpróbára készül. Ennek időpontját nem tudom megjósolni, csak a déli irányú cél a biztos, ha tippelnem kéne akkor a nagy „reccst” várják és a célok először a nem USA szövetséges államok lesznek.

    Atomháborúra mindegyik fél készül (főleg az Orosz/USA páros) de ez csak elővigyázatossági készülés , és inkább elhárító célzatú. Az új „nagy háborút” szerintem áttét országokon és a gazdaságon, médián keresztül vívják majd meg.
    Továbbá az EU kérdése még nyitott. Ez a súlytalan álliberális szervezett úgy tűnik, hogy a végnapjait éli. Ez, hogy mi lesz vele még három esélyes. (EU demokráciának álcázott diktatórikus szuper állam/”több sebességes” Európai Unió/ vagy szétesik és lesz „Nemzetek Európája” ) A lényeg, hogy mai formájában politikailag súlytalan, és ezért katonailag sem alkalmas kellő erőkivetítésre.

    UI: Sok mindenről lehetne még bőven beszélni de az már cikk lenne nem hozzászólás.

  79. Roni:

    Az orosz haderő technikája túlnyomó részben avultnak tekinthető, de ezt nem szabad összekeverni a használhatatlan/bevethetetlen szavakkal. A katonai törpehatalmak elleni sikeres hadjáratok nem jelentenek egyenlőség jelet egy Oroszország elleni háborúval. Az eltérés pusztán „csak” nagyságrendi, de azt tudjuk, hogy egy nagyszámú mintából álló statisztika pont ellentétes végeredményt is hozhat, mint egy nagyságrendileg kisebb minta. Ezt sokan hajlamosak elfelejteni!
    Az egykori Szovjetunió haderejének nagyjából a fele maradt Oroszország birtokában, ami jelen pillanatban is sokkal nagyobb pusztító erőt/képességet jelent, mint amit bárki is képes felfogni a maga valójában.
    Az avult technika mennyisége kombinálva az ABC rendszerekkel még mindig kényelmesen a világ második legnagyobb katonai hatalmát biztosítja Moszkva számára, amely téren Kína a jövő igazi kihívása.
    A SZU által 1989-ig kiépített technológiai pajzs nagy általánosságban elmaradt az USA rendszereitől, de bizonyos részterületeken messze beelőzött mindenkit. Ezeknek a rendszereknek a továbbfejlesztése – és terjesztése – alaposan próbára teheti a Nyugat realizálható katonai fölényét már egy közepesen kemény ellenfél ellen is. Kína vagy India pedig a mission impossible kategóriává növi ki magát.

    Silirusglanis:

    Oroszország katonai bekerítése a végső fázisban tart, ez egy teljesen egyértelmű és logikus lépés a Nyugat hatalmainak szempontjából. (Nem azt állítom, hogy jó, hanem azt, hogy logikus!) Vannak, akik egy Oroszország elleni közelgő háború előkészítését látják benne, ami – akár hihetetlen, akár nem – nem egy lehetetlen forgatókönyv. Vannak körök, akik számára egy atomháború is belefér a dobozba.

    http://mno.hu/kulfold/megtamadhatjak-oroszorszagot-1066110

    Ez sem jó ómen, akárhonnan is nézem:

    http://mno.hu/kulfold/kozak-egysegeket-hoznanak-letre-1097173

    Végezetül: az összeesküvés elméletek annyiban érdekesek csak, hogy a napi szinten követhető rövidebb és hosszabb távú folyamatok esetén mely elméletek azok, amelyek szépen illeszkednek a mozaik darabkákhoz. Ennél jobban nem érdemes belemélyedni, mert ezen a ponton túl no controll, no limits.
    Érdekes lehet persze az egyiptomi miszticizmus – a héber mágia (kabbala) – a templomos lovagok – szabadkőművesség – jezsuita páholy és illuminátusok (Adam Weishaupt) története, feltárt vagy sejtett összefüggések keresése vagy kutatása, de megnyugtató választ nem fogsz kapni sehonnan.

    Ráadásul mi a rosszabb: Ha van globális összeesküvés (terv), vagy nincs, és az emberiség vakon sodródik és bukdácsol a végzete felé reménykedve egy kedvező deus ex machina-ban? A kérdés sokkal komolyabb, mint így elsőre tűnik!

    Üdv: M

  80. Montezuma

    „csak akkor van értelme tovább elemezni ezt az egyre veszélyesebb helyzetet, ha van még valaki, akit érdekel. Ha állandóan le kell állni újra és újra alaptételeken rágódni, megette a fene az egészet”

    Bőven van, akit érdekel! Ez tegnap este is kiderült, de én is így érzem. Ritkán szoktam kommentelni, mert a tudásom mind ht, mind bizt/pol téren hiányos (igyekszem pótolni), de történelemben viszonylag otthon vagyok, ezt igyekszem összekapcsolni a józan paraszti ésszel, és az eddigi tudásommal, amikor írok.

    Írtad, hogy a Nyugat néz szembe a tradicionális Kelettel. Mi a helyzet Japánnal és Dél-Koreával? Ők évtizedek óta nyugati séma szerint élnek (igaz, csak Japánt tanulmányoztam valamennyire, és a jelenlegi kultúrája nagyon egyvelege a tradíciónak és a fejlett nyugati életstílusnak), és az USA szövetségesei. Japán egyrészt úgy tűnik, hogy hű ehhez a szövetséghez, de másrészt vannak jelek, amik arra utalnak, hogy kezd kicsit kihátrálni belőle, példa erre, hogy csökkenteni akarják az amerikai katonai jelenlétet az országban. Kínával komolyak az ellentétei, csak őket nézve, két katonai nagyhatalom feszül egymásnak, viszont ha hosszútávú történelmet nézünk, eltekintve az elmúlt kb 80 évet, Kína és Japán viszonya egyáltalán nem volt barátságtalan. A klasszikus japán kultúra a kínaiból merített leginkább. A középkori japán akkor számított kulturáltnak, műveltnek, ha ismerte, és fejből fújta a híres kínai költők műveit. Kínai mintára írták saját költeményeiket. Azt hiszem, a 16., vagy 17. században Kína pl Japánból rendelt a hadsereg számára kardokat. Az ellentétek feloldhatatlannak tűnnek, de már gondolkoztam rajta, hogy mi lesz, ha Japán és Dél-Korea idővel jobb szövetségest lát Kínában, mint az USÁ-ban? Nemrég írtak alá ők hárman gazdasági egyezményt, amiben megegyeztek, hogy az eddiginél sokkal szorosabbra fűzik a kapcsolatokat, és pl egyik első lépésként Japán ígéretet tett, hogy több milliárd dollár értékben vásárol dél-koreai államkötvényeket. Nem tűnik nagy lépésnek, és lehet is, hogy megreked ennyiben a közeledés, de szerintem mindenképpen figyelemreméltó.
    Még a keleti témánál maradva kicsit, nem rég kezdtem el olvasni egy könyvet, Ruth Benedicttől „Krizantém és Kard” címmel. Kulturális antropológus volt, a könyvet a 2.Világháború alatt írta az amerikai hadseregnek, a célja az volt, hogy az amerikaiak megértsék, hogy hogyan gondolkozik a japán, a keleti ember. A háború miatt sosem járt Japánban, csak korábbi írók, elemzők és antropológusok írásaira, Amerikában élő, de Japánban nevelkedett japánokkal és hadifoglyokkal való beszélgetésekre támaszkodhatott, de hihetetlenül megértette a két kultúra közti különbségeket. Nagyon érthetően írja le (még csak a könyv elején tartok), hogy mennyi mindent látnak máshogy a japánok, mint az amerikaiak. Eddig folyamatosan hangsúlyozza, hogy a legnagyobb gond, hogy egész egyszerűen a nyugati emberek nem értik a keleti emberek gondolkozásmódját, a világképüket (Ilyenkor mindig eszembe jut egy korábbi fórum vita, ahol már nem tudom, ki írta (elnézést tőle), hogy a kínaiak a technológiai koppintást nem lopásnak, hanem egy jó rendszer átvételének, és ezzel elismerésének tekintik). Akit érdekel ez a téma, szerintem mindenképpen olvassa el azt a könyvet. Folyamatosan tanulok belőle, és nem csak a keleti-nyugati kulturális különbség felfogására gondolok, hanem arra is, hogy tényleg meg kell próbálni megérteni egy ember, vagy akár egy ország, nemzet gondolkozását, mielőtt az ember megértheti, hogy mit miért tesz.

  81. fip7

    „Szerintem az USA taktikája nem hagy kibúvót és az hiba. Iránnál is elkövetik ezt a hibát és itt is. Ennek okát nem tudom, talán nagyon bíznak az atompotenciáljuk végső elrettentő erejében. ha ez így van az nagyon nagy gáz-falusiasan mondva”

    Mi van akkor, ha EZ az USA politikája? Mármint a valós? Kierőszakolni a konfliktust, valahol? Addig megverni Kínát, legalább időlegesen, amíg megteheti erőből, lendületből? Gazdaságilag, pénzügyileg nagyon összefonódtak, de akinek hatalom van a kezében, nem akar osztozni rajta. Persze ezen lehet vitatkozni:)
    Amikor legutoljára hasonló volt a helyzet, annak az Első Világháború lett a vége. A feltörekvő Németország egyre jobban szorongatta Nagy-Britanniát, aki addig akarta megszüntetni a fenyegetést, amíg meg volt hozzá a fölényes ereje. Szövetségesekkel körbezárta, mindenki orrán-száján fegyverkezett, és közben várták az alkalmat. Végül a Központi Hatalmak robbantották ki a háborút, mert 1914-re a lehető legjobban készen álltak rá, de 1916-17-re az Antantnak is beértek volna a fejlesztései. A Monarchia a kérdésére Németország felé 1914 tavaszán, hogy mi Berlin véleménye a kialakult helyzetről, nem véletlenül kapta a választ: „Most, vagy soha!”

  82. 3. Izraelben – amely elvileg a Közel-Kelet egyetlen demokráciája – a szefárd zsidó (Sötét bőrű, konkrétan néger is akad közöttük!) nem mehet be az askenázi zsidók iskoláiba, épületeibe, stb. Azért ez 2012-ben egy demokráciában kicsit erős, nem fiúk?

    Nem értem a felháborodásodat. Mekkába meg keresztény nemigen teheti be a lábát. Mi köze a magántulajdonban lebő iskola szabályainak a demokráciához? Attól, mert demokrácia van attól én még nyugodtan megválogathatom, hogy kit engedek be és hova, ha a törvény lehetővé teszi. A demokrácia nem jeleti azt, hogy mindent szabad…

  83. Sőt kapaszkodj meg. 11 éve egy zenés táncos mulatozó helyre nem akartak beengedni, mert (zsír új, nem szakadt) sportcipő volt rajtam. Nem volt sem rikító sem ízléstelen, egyszínű tiszta fekete volt. A bátyámat beengedték vola, egy totál szakadt tök fekete bőrcipőben. Micsoda antidemokratikus rasszizmus. Sőt, gondolom halottál már olyan éttermekről, ahol a férfiaknak kötelező a zakó és nyakkendő. Azt az antidemokratikus hétszentségit neki…

    Monte, te néha olyan zagyvaságoat írsz ide, hogy a hajam égnekáll…

  84. Csak zárójelben jegyzem meg, hogy ha trianonos téma lett volna már régen felhördültek volna egyesek hogy ennek nem itt van a helye, pedig az legalább magyar téma. Szerintem lassan lezárható ez a közel keleti féligazságok és tévedések saláta, a főoldalban a legutóbbi hsz-eknél mást sem lehet látni.

  85. Közös tételük annyi, hogy monoteista (egyistenhitű, ha valaki nem ismerné a szó jelentését) és „csak és kizárólag” oktatja a dogmáit.

    Nem vagyok jó vallástudományban, de a Korán emleget valami olyat, hogy a „könyv népei” és velük kapcsolatban tesz kitételeket.

    A műholdrendszerek és rakétafegyverek fejlődésével az aktív repülőgép-hordozók jelentősége csökkenni fog, mert egy-két évtizeden belül a nagy hatótávolságú hiperszonikus csapásmérő eszközök olcsóbbak és hatékonyabbak lehetnek.

    Én nagyon nem ezt látom. Ezek az ekszözök méregdrágák és legtöbbször ágyúval verébre. Az, hogy egy CSG ellen ilyen kell, az lehet. Ellben mi a pékéapátot kezdesz egy óránként 10 millióba kerülő csapásmérő képességgel OCIN hadműveletben vagy teljesen konvencionális szárazföldi háborúban? Semmit. Mi kell? Hagyományos légitámogatás? Az miről jön? UACV vagy ember vezette gépről. Mindkettőnek kell repfedélzet…

    „Aki uralja a tengereket, az uralja a világot.” – ez az elv uralkodott és működött jó néhány évszázadon keresztül.

    No offense, most is. Amíg a világkereskedelem ~90%-a tengerhajózással megy, addig aki képes blokkolni az útvonalakt, addig ő a király. Az, hogy ezt nem játszották meg Kuba vagy a II. Vh óta nagy léptékben, az más tészta. A Tamil Tigrisek is így kaptak ki. Indiai segítséggel a kis flottájukat a tenger fenekére küldték. Szerinem mindenféle sötét jövő és NWO vízionálás helyett tanulmányozd kicsit többet a kézzelfogható valóságot…

    „Aki a világűrt uralja, az uralja a világot”. – ez pedig a nem túl távoli jövő.

    A világűrt nem tudja senki uralmi, mert az oda felőtt eszközök gyakorlatialg védtelenek. Ha valakinek megvan a képessége a LEO pályán levő holdak gyakásához, akkor a LEO hold semmit sem tud csinálni. Mivel védekeznél egy SM-3 vagy F-15 + ASAT kombó ellen? Szükség esetén a jenkik fel tudnák támasztani azt is sőt, Raptorról egy még durvább platformjuk lenne. Látsz erre te bármiféle szándékot? Az űrfegyverkezés költségeit senki nem bírná el, ezért a staus quo megfelel. Ott nem buzerálják egymást. Amúgy is annyi űrszemét van, ha elkezdenék egymást eszközeit gyakni, akkor aztán olyan helyzet lenne, hogy ihaj…

    Hiába a magántőke és a magán űrrepülés, azt senki sem gondolhatja komolyan, hogy egy megnyirbált NASA költségvetés illetve néhány magánbefektető hosszabb távon képes lesz a lépést tartani egy Kínával szemben.

    Kína jelenleg ott tart, ahol a SZU-USA páros volt 40 éve. És nem diktálnak gyorsabb tempót, mint anno a fenti duó…

    Nem véletlen az USA-ban sem a sorozatos pénzelvonás a közegészségügytől vagy oktatástól a hadiipar előnyére – az Egyesült Államok és az egész Nyugat néz szembe a tradicionális Kelettel.

    Monte, te valami álomvilágban élsz. A DoD költségvetését úgy nyirbálják, hogy sorban törlik a fejlesztési programokat és beszerzéseket. Az ugye rémlik, hogy az elmúlt 4-5 ében vagy tíz TFS-t felszámoltak? Ez úgy laza ~200 gép. Eggyel kevesebb CVN van. Zumwalt programból maradt négy hajó, FCS (~100+ milliárdos program) törölve, stb. Fejből meg nem mondom, de kb. 10%-os költségvetési nyirbálás volt. Az lehet, hogy elvontak a fenti két területről, de az ziher, hogy nem a DoD kapta…

    A globalizált világ végül elhozta az Óvilág és az Újvilág közvetlen ütközését. Itt nem simán vallási vagy társadalmi rendszerek, eszmék és pillanatnyi gazdasági érdekek feszülnek egymásnak, hanem több ezer évnyi múlttal rendelkező, de alapvetően eltérő civilizációk nőttek fel erre a szintre. És mivel a fő érdekütközés minden téren globálissá vált, így az ügy rendezése is globális léptékű lesz.

    Az erő összevonást sem értem. Szinte semmivel sem állomásozik a Távol-keleten és Csendes-óceánon nagyobb erő, mint 5-6 éve. Igen, jelentettek be átcsoportosítát a Cs-ó felé, de már eddig is az volt a nagyobb erő. Néhány %-os növelésről volt szó.

    Monte, véleményem szerint te beleszerettél a saját „hangodba” és képzelegsz.

  86. Arra hogy Kínának globális expedíciós képességei megközelítsék az USA-t, szerintem még minimum 7-10 évet kell várni.

    Hát, inkább 70-et, ha a jenkik nem omlanak össze. Hol vannak Kínának partaszálló hajóval támogatott CSG? Kína valós erőkivetítő képessége katonailag a határaitól max. pár száz km szárazföldön, tengeren még annyi sem. Amint kimennek a parti SAM ernyő alaól, me a parti vizekről, nekik annyi. Jenkikkel összevetve gyakorlatilag nem lehet ilyen képességről beszélni. Tajvanra nem tudnánk még talán egy dandárt sem átdobni… Parjaikról több ezer km lényegében teherhajókat tudnak küldeni. Ameddig senki nem állítja meg azokat, addig azok vihetnek „bármit”, de egy blokád ellen semmit sem tud tenni.

    A jenkiknek van egy régi Tarawa és 8 új Wasp kététű partaszálló hajójuk. Ezeket CSG-be nyomnák be. Egy ilyen CSG akkora erő, amihez hasonlót egyetlen állam sem tud felmutatni. Nem az összes, EGY DARAB CSG. Na, ebből a jenki bármikor összeránt 4-5-öt, erőlködés nélkül. A jenki tengóflotta olyan vérengzést tudna csinálni a kínai partoktól távol, amit a II. Vh legszebb korszakában az U-Boatok (mármint nekik volt legszebb.)

    Nekem valahogy úgy tűnik, hogy Oroszország is körbe van véve. Nem csak az AEGIS hajókra gondolok, meg a radarrendszerre a Mecsekben (és a rendszer további elemei), hanem ha felütünk egy térképet egyből kirajzolódik a jenki bázisok elhelyezkedése a Moszkva érdekterébe tartozó területek körül. És ebben a rendszerben megint csak Irán a szálka a talpakban…

    Ez is elég fejvakarós megjegyzés. Az AEGIS hajókat nehogy úgy képzeld már el, hogy majd egyesével körbeállják Oroszország határait falat alkotva. Pikk-pakk kinyírnák őket a tengók. Az AEGIS egy kötelék védelmét látja el. A kötelékek egy „buborékot” hoznak létre maguk körül, amit megközelítve életbenmaradási esélyeid egyre csökknnek az ott eltöltött idővel növekedve, távolsággal csökkenve. Összesen van 22 TICO, de ennek egy része még régebbi és kb. 8-at ki is hajtítanak pár éven belül. A legújabb AB rombolók nem teljes értékű AEGIS-ek. Azokból talán, ha egy tucat van, de azok sem flangálnak önállóan.

    Azt hittem ma már az ICBM-ek korát éljük, neutronbombástól meg mindenestől.

    Két komoly hatalom között ezek a bevetetetlen eszközök kategóriájában vannak, ha az ellenfél hasonlóval képes visszavágni. Azért van mindkét oldalon, hogy egyik sem használja. Persze a HTKA-n divat lett tagadni ezt az álláspontot, de McNamara kijelentése és álláspontját sem az idő sem más nemigen tudta eddig megcáfolni. Lehet nem szeretni azt az embert, de nem volt buta.

  87. A szabadkőművesség mára egy antik klub, az a fajta összeesküvés, amelyről sokan sokfélét állítanak réges-régen túllépett ezeken a kereteken is. Ugyanis az összeesküvés létezik, de nem egészen úgy, mint ahogy sokan feltételezik.

    Nesze semmi, de fogd meg jól…

    Ha észrevétlen, akkor te honnan látod? Mindig imádom, hogy a nethuszárok szerint ők olyan éles szeműek, hogy ihaj és mi földhöragadt gondolkodásúak meg vakok vagyunk. :)

    A tendencia rendkívül rossz és veszélyes. Ugye nem kell sok fantázia ahhoz, hogy egy napon az Exxon vagy a Gazprom akár atomhatalommá is válhat.

    Ahhoz picit túl szigorúan vannak ellenőrzive a hasadóanyagok. Ezen felül nem az nukleáris robbanófegyver az igazi bibi lassan. Az, hogy platform kell hozzá. A nukleáris fegyverekkel való fenyegetőzés kőkemény politika, egy gáz-kőolaj cég mi a péklapátra meg vele…? Azzal nem fogja megvédeni pl. a kőolajmezőit…

  88. Amerika jelenleg próbálja csúcsra járatni a hadiparát, hiszen a nyugati “reccs” után a fejlesztésekre már nem lesz pénz, szóval eddig ütik a vasat amíg meleg.

    Az amerikai védelmi ipar minőségileg nem állt le. Mennyiségileg igencsak leépült az is, a kis halakat megették a nagyok. A megrenelések hiányában nem maradtak életben. És ez már a hidegháború vége előtt elkezdődött.

    Az F-X programban még 13 résztvevőt tudtak megszólítani és 9 versenyző be is szállt. 1997 óta van Boeing és Lockheed Martin a vadászgép piacon. Ennyi… Nem lehet csúcsrajáratni azt, ami takaréklángon ég már ~20 éve. Ha sürgős lenne és több pénz, akkor nem 15 év a proto – IOC F-22 vonalon. De nem volt sürgős…

    Ezt sokan hajlamosak elfelejteni!
    Az egykori Szovjetunió haderejének nagyjából a fele maradt Oroszország birtokában, ami jelen pillanatban is sokkal nagyobb pusztító erőt/képességet jelent, mint amit bárki is képes felfogni a maga valójában.

    Na ne fárasszuk már egymást. A Grúziában bevetett erőnek még Legyelország is akkora pofont verne le a mai technikájával, hogy Moszkváig repülne vissza… Hányszor kell még elmodani…? A teljes orosz szárazföldi akítv haderő kb. 800 ezer fő. Ez szét van szórva több helyen. Az aboszlút szám nagy, az erő koncentráció már nem annyira félelmetes. Ez igaz az összes haderőnemre.

    Az avult technika mennyisége kombinálva az ABC rendszerekkel még mindig kényelmesen a világ második legnagyobb katonai hatalmát biztosítja Moszkva számára, amely téren Kína a jövő igazi kihívása.

    Az elavult technika nem képes rendesen ABC környezetben operálni, ezek bevetése a saját erőkre is igen gyászos következménnyel járna…

    A SZU által 1989-ig kiépített technológiai pajzs nagy általánosságban elmaradt az USA rendszereitől, de bizonyos részterületeken messze beelőzött mindenkit. Ezeknek a rendszereknek a továbbfejlesztése – és terjesztése – alaposan próbára teheti a Nyugat realizálható katonai fölényét már egy közepesen kemény ellenfél ellen is. Kína vagy India pedig a mission impossible kategóriává növi ki magát.

    Szép szóvirágok, konkrétum semmi. Mondjam azt, hogy megszoktuk már…?

    @arbalest

    Olli egészen máshogy látta az I.Vh elindulását. Én nem vagyok történész, de nekem inkább úgy tűnik, hogy vártak valamire, de aztán úgy sodródtak bele valamibe, amit nem igazán akartak, mert ők nem ekkora és olyan háborút akartak, ami lett. (Olli írásait olvastad mát? Hajókról ír, de imád mindig történelmezni egy kicsit. Néha pont olyan hajmeresztő az ipse, mint Monte.)

  89. arbalest szerint:
    2012. augusztus 9. csütörtök @ 06:44

    „Mi van akkor, ha EZ az USA politikája? Mármint a valós? Kierőszakolni a konfliktust, valahol? Addig megverni Kínát, legalább időlegesen, amíg megteheti erőből, lendületből? Gazdaságilag, pénzügyileg nagyon összefonódtak, de akinek hatalom van a kezében, nem akar osztozni rajta. Persze ezen lehet vitatkozni:)”

    Valóban lehet ez a cél. Kierőszakolni egy konfliktust a pillanatnyi fölény tükrében. Ezt a forgató könyvet sem lehet kizárni.

    Az I.VH-hoz meg igen, „most vagy soha” volt a helyzet, Tisza például ellenezte a háborút és csak úgy tudták meggyőzni, hogy a „háború elkerülhetetlen és most van meg az a pillanatnyi technikai fölénye a németeknek, hogy esély van megnyerni a háborút”
    Amúgy az I.VH-t egyértelműen az USA hadba lépése döntötte el.

  90. molnibalage

    A csúcsra járatásnál nem igazán mennyiséget értek. Plusz ugye ezt a mindenkori gazdasági helyzethez kell ott is igazítani. Maga a technológiai fölény megőrzése ,és a hi-tech legyártása fontos. Jó példa erre az F-35. De lesz új rephordozó osztály , meg Zumwalt romboló. Persze ezek fejlesztése/beszerzése úgy halad ahogy a költségvetés pillanatnyi állapota engedi.
    Ettől függetlenül igaz az amit állítasz.
    PL:”Az amerikai védelmi ipar minőségileg nem állt le. Mennyiségileg igencsak leépült az is, a kis halakat megették a nagyok”

    Az gyors elemzésemmel az a baj, hogy távirati stílusú, nincs időm most kifejtős cikket írni. Ráadásul ha minden (lehetséges)forgatókönyvvel megpróbálok számolni, úgy járok, mint te az F15 cikkel. Csak ugye mire megírnám, az események zajlanának…

  91. OFF

    Arra lennék kíváncsi, hogy a „kinek az apukája erősebb” idegen, a magyarhoz semmi köze játékot játszók vajon ilyen szinten érdeklődők-e saját hazájuk eseményeivel kapcsolatban is a haditechnikán kívül?

    Természetesen tudom, hogy ez egy haditechnikával foglalkozó oldal, de érdekel, hogy vajon van-e más fórum is az életében azoknak, akik itt más nemzetekkel keménykednek vagy kimerül ebben tudásuk?

  92. A csúcsra járatásnál nem igazán mennyiséget értek.

    Én sem. Sem a programok értéke sem száma nem éri el azt, ami 20 éve volt. Takaréklángon is beelőz a jenki. Na ez az, ami durva. A ’80-as évek lendülete még ennyire viszi őket előre. Nekik van mire alapozni. Ez a nagy difi.

    Az gyors elemzésemmel az a baj, hogy távirati stílusú, nincs időm most kifejtős cikket írni. Ráadásul ha minden (lehetséges)forgatókönyvvel megpróbálok számolni, úgy járok, mint te az F15 cikkel. Csak ugye mire megírnám, az események zajlanának…

    Ha írni akarsz, akkor az összehasonlításhoz és jósolgatáshoz először azt kellene megnéni, hogy mi volt. Az F-15 cikk 90+ százaléka a ’90-es évek előtti korszakról és arról szól, ami a gépben valszeg úgymond állandó.

  93. molnibalage

    „Ha írni akarsz, akkor az összehasonlításhoz és jósolgatáshoz először azt kellene megnéni, hogy mi volt. Az F-15 cikk 90+ százaléka a ’90-es évek előtti korszakról és arról szól, ami a gépben valszeg úgymond állandó.”

    Molni, volt itt talán fél éve Kínával kapcsolatos vita, ahol megadtam 10 könyv címet és sokan kibuktak azon, hogy több mint a fele 1960’s évek előtti korszakról szólt. Nem értették. Tudom, hogyha írok akkor ahhoz nem árt a történelmi távlat, meg az adott nép gondolkodásának megértése.

    ” programok értéke sem száma nem éri el azt, ami 20 éve volt. ”

    Igen , mert 2 háborút visel közben az USA. 2 háború és a nyugati világ pénzügyi válsága mellet szerintem igen is sokat költ az USA a haderő fejlesztésre. A lendület meg valóban kitart, hiszen folyamatos a szakember utánpótlás és folyamatosak a megrendelések, így persze, hogy kitart a lendület.

  94. @molni

    Olli (Zoli?) úgy emlékszem saját elmondása szerint az első világháború kirobbanásáról szóló írásait Patrick J. Buchanan ‘The Unnecessary War’ c. munkájára alapozta nagyrészt. Nem egy rossz könyv bár nem tudom mennyire van benne a történelmi kánonba… (Ha mélyebben meg akarod érteni Olli világnézeteit szerintem bőven megér egy olvasást)

  95. molnibalage

    „Pont az a baj, hogy nem folyamatosak a megrendelések.”

    Mindig vannak leállított programok mindenhol. De nagy összességében mind a hazai (USA) mind a külföldi megrendelések folyamatosságot és bevételt biztosítanak az USA hadtech szektornak, és mondom ezt úgy, hogy két háborút visel és a nyugati világ válságban van! Ilyen körülmények között ez szerintem hatalmas teljesítmény!

  96. Molni

    Nem olvastam Ollit, a legjobb mű, amivel találkoztam Galántai József „Az Első Világháború” című, a könyv elején hosszan összegzi, jó 50 évre visszamenőleg a háború okait.
    A háborút igazából mindenki akarta valamilyen okból, Németország gazdasági ereje már megközelítette Nagy-Britanniáét, több területen, például acélgyártásban már le is hagyta, és a gyarmatok újra felosztására törekedett, mert ő már csak az utolsó hullámba kapcsolódott be. A brithez fogható világbirodalmat akartak kiépíteni.
    Franciaország gazdasági és katonai ereje ekkor már kissebb volt Németországénál, ők ki akarták ütni a németeket, megszüntetve a legnagyobb fenyegetést.
    Oroszország szintén fenyegetve érezte magát Németország miatt, és már régóta meg akarták szerezni a Boszporusz és a Dardanellák feletti kontrollt, hogy bármikor stabil kijárásuk legyen a Földközi-Tengerre. És teljes befolyást akartak a Balkánon.
    A Monarchiának viszonylag kis igényei voltak, mi is hegemóniát akartunk a Balkán felett. Az elsődleges cél főleg Szerbia letörése volt, mert a nagy számú szerb kisebbség Boszniában és Dél-Magyarországon az egyik legnagyobb feszítő erő volt a Monarchián belül.
    Nagy-Britannia meg akart tartani egy viszonylag erős Németországot, ellensúlyként a franciák és az oroszok ellen, de mindenképpen le akarta törni a német világbirodalmi terveket, és csökkenteni a katonai erejét. Ekkor már a német flotta toronymagasan a második volt a világban, egymaga is nagyon komolyan veszélyeztette a brit flottát.
    A háború már korábban is majdnem kitört, a marokkói krízisnél, de akkor még senki sem látta elérkezettnek az időt. 1914-ben volt meg az utolsó alkalom Németországnak és a Monarchiának, hogy a győzelem reményével vívhassák meg. Ők már készen álltak, amennyire lehetett, az Antant még nem teljesen. Egyébként mindenki max pár hónapos háborúra készült fel, azt hitték, olyan lesz mint a porosz hadjárat Franciaország ellen. Nem számoltak a modern háború következményeivel, a gyorstüzelő ágyúk, de főként a hatalmas számú géppuska tűzerejével. Megakadtak a rohamok, bemerevedtek a frontok, nyugaton 4 évig lényegében egy cm-t sem mozdult semerre, egészen a légvégéig, és elkezdődött az anyagháború. Erre senki sem volt felkészülve. Ha nincsenek a britek, a franciák előbb összeomlottak volna, mint Németország, az USA szállításai, és főleg hadba lépése pedig teljesen eldöntötték a mérleg állását. De 1917 végén, 18 elején az Antant még jó két éves háborúra számított. Ami ezt megváltoztatta, egyrészt a tankok tömeges megjelenése, másrészt az utolsó német roham nyugaton, ami az utolsó tartalékokat is elvitte. A központi hatalmak frontja szinte magától omlott össze, csak kicsit meg kellett lökni ehhez.

  97. Azért Grúziába nem volt semmi az oroszoknak .

    A szu-25 is a régiek voltak nem volt mi-35 sem se mi-28 még t-90 tankokat sem vetettek be.

    A grúz légvédelmet meg lebecsülték, azért volt veszteség.
    2007-ben már ott volt a radar elleni a rakéta a szu-27sm gépeken.

  98. Üdv!

    Igyekszem válaszolni Mindenkinek, de nem ígérem, hogy röviden, mert ez eddig sem jött össze (de azért megpróbálom a lehetőségekhez képest). Sorban válaszolok a korábbi bejegyzésekre, így ha menet közben jön új észrevétel, biztos, hogy késve fogok reagálni.

    Először is Arbalest (ma reggel 06:18)

    Mindenki tudása (beleértve önmagamét is term.) hiányos, ezzel semmi gond.

    Japán és Dél-Korea:

    Akkor lehet tartós a szövetségük, ha akad valaki, aki mindkettő biztonságát egyszerre fenyegeti. A várható jövő inkább az, hogy Japán és Dél-Korea közeledni fog Kínához. A nagy kérdés ebben csak az, hogy a Kínához való közeledés során milyen irányban és mekkora mértékben változik ezen államok kapcsolata az USA-val és Oroszországgal egy időben.
    Huntington víziója szerint Kína magállam mögé a környező államok végül besorolnak. Mivel a természetben is működik a tömegvonzás (amely a távolság négyzetével arányosan csökken), így ezt a természeti törvényszerűséget szem előtt tartva számomra teljesen elfogadható elmélet. Egyetlen, ámde lényeges alapfeltételtől függ a helyessége: Kína civilizációs magállamá válik.
    Hogy erre képes-e vagy sem – nos, ez egy biztonságpolitikai, geostratégia, szociológiai, antropológiai és még ezernyi más terület szemüvegén át kutatható kérdés. (Véleményem szerint képes.)

    Van egy japán mondás, amely szó szerint így hangzik: „A japánok kívül tiszták, belül mocskosak, a kínaiak kívül mocskosak, belül tiszták, a koreaiak kívül-belül mocskosak.” A japán lakosság döntő része az amerikaiak mellett a koreaiakat utasítja el a legjobban. És itt jön a képbe Észak-Korea valamint stratégiai szerepe, amely mindegyik nagyhatalomnak pont megfelel arra, hogy egy nagyon kényes egyensúlyi játékot fent tudjanak tartani.

    Csak nagyon halkan jegyzem meg: Észak-Korea léte sem érzelmi, hanem kőkemény geostratégiai kérdés és érdek. Amíg ÉK létezik, addig Japán és Dél-Korea egy oldalra sorol, ÉK léte gyakorlatilag permanens referenciát (érdekszövetséget) biztosít a Tokió-Szöul viszonyrendszerben. Ha majd egyszer a két Korea egyesül, akkor egy merőben új fejezet (és helyzet) nyílik Ázsia történelmében.

    A japánok gyakorlatilag szinte mindent a kínaiaktól vettek át, amelyet azután a japán sajátosságoknak megfelelően tovább egyszerűsítettek és finomítottak. A kulturális gyökerek ezer szállal kötik Japánt Kínához, bár mindkét fél egyfolytában azon erőlködik, hogy jó élesen megkülönböztesse önmagát a másiktól. Az egyik ferdeszemű a másiktól, jó mi? Na mindegy, a lényeg: Japán szempontjából Kína magállam.

    http://www.asiaport.hu/hirek/politika/2918-japan-es-del-korea-katonai-egyuettmkoedesi-egyezmeny-alairasara-keszuel.html

    http://index.hu/kulfold/2012/06/29/del-korea_megsem_irt_ala_katonai_paktumot_japannal/

    Fip7 (23:22), ahogy előző este ígértem:

    A globális sakk-póker-go „játékot” mindig adott kapcsolódási szinten érdemes kezelni. Gondolok arra, hogy globális szinten és adott régióban az egyik blöfföl, a másik go-zik, regionális szinten az egyik sakkozik, a másik például pókerezik. De ez csak játékelmélet, nyilván ehhez kell némi asszociatív érzék is.
    Kína katonai költekezésének trendje Moszkva számára biztonságérzetet ad, hiszen Oroszország ellen nem a tengeri és légierejét kellene Kínának fejlesztenie a szárazföldi erők markáns rovására.
    Miután Newton óta tudjuk (ő is freemason volt, :D ), hogy hatás-ellenhatás, azaz a kölcsönhatás létező jelenség, így tudományosan megalapozottnak tekinthető talán az a feltevés, hogy a kínai-orosz határszakasz térségében jelképes katonai erő tartózkodik mindkét oldalon. Oroszország a Távol-Kelet és a „Távol-Nyugat” irányába tolta el a fő erőit, amelyet ráadásul nem is titkolnak.

    Miután Moszkva a Kuril-szigetek ürügyén bebiztosítva tartja Kínát a japán kérdés kapcsán, így Kína más irányokba koncentrálhat, ami történetesen majdnem minden egyéb irányba így-vagy úgy, de az USA-t jelenti. Oroszország így a Kaukázusba, a Balti-térségbe és a Középsztyeppi területekre csoportosíthatja erőinek nagyobb hányadát.

    Molni:

    Nagyon sokat írtál, engedd meg, hogy most csak néhány gondolatodra reagáljak, de a lényeg szerintem átmegy (legalábbis remélem).

    „Mi köze a magántulajdonban lebő iskola szabályainak a demokráciához?”
    Semmi, nem is erről írtam. A magántulajdonban lévő iskolába az mehet be, aki jattol. Ebben az esetben egy szefárd hiába kiváló tanuló és hiába jattolna, akkor sem mehet be. Azért nem, mert szefárd. Azért, mert más a bőre színe és a származása, bár elvileg ő is zsidó.

    Te minek nevezed a bőrszín, a származás, a vallás, a szemszín, a DNS, stb. alapján történő hátrányos/kedvező megkülönböztetést? Demokráciának? Ha a válaszod igen, akkor végre megértettem a világnézetedet.

    „Monte, te néha olyan zagyvaságoat írsz ide, hogy a hajam égnekáll…”
    Nesze, egy kis grafotelekinézis! :D

    „Nesze semmi, de fogd meg jól…”
    Pontosan erről írtam tegnap egész este. Leesik már?

    A kedvencem:
    „A Grúziában bevetett erőnek még Legyelország is akkora pofont verne le a mai technikájával, hogy Moszkváig repülne vissza… Hányszor kell még elmodani…?”

    Nekem egyszer bőven elég volt. Mond inkább Neki:

    http://www.youtube.com/watch?v=49wOzZdWWYM

  99. Te minek nevezed a bőrszín, a származás, a vallás, a szemszín, a DNS, stb. alapján történő hátrányos/kedvező megkülönböztetést? Demokráciának? Ha a válaszod igen, akkor végre megértettem a világnézetedet.

    Én meg végre megértettem, hogy imádsz trollkodni. Ha egy országban ezt a törvényk lehetővé teszik…

    Azt meg ki ne találd már, hogy Irael nem demokratikus mikor 20 éve folyamtos kományválság van, mert egyik koalíció sem húzza ki a mandátumát és n+1 pár miatt iszonyatosan kompromisszumkésznek kell lenni. Nagy kötélhúzás van ott. Izraellel összevetve az angol vagy jenki állapot kicsit vicces. Van A és B tábor. Ennyi…

    Ja, és vallástól és származástól függetlenül szavazhatnak. Én is jattaoltam volna a szórakozóhelyen és jó sok pénzt terveztem elszórni. Hát elszórtam máshol. Annak a helynek meg a közelébe nem mentem soha. Egyébként meg minden közösség maga dönti el, hogy kit fogad sorai közé. Ennyir erőlvel rohanj tiltakozni, hogy nem vesznek fel x/y patinás golfklubba. Továbbra is csak mosolygok rajtad… Hol konetós vagy, hol realisata, hol károgó néha meg idealista. Tiszta skizofrénia…

    Nekem egyszer bőven elég volt. Mond inkább Neki:

    http://www.youtube.com/watch?v=49wOzZdWWYM

    Továbbra sem értem, hogy ebben mi az indoklás. Grzúiának lófasz nehézfegyverzete van a lengyelekkel összevevte. A Lengyel Légierő az ottani terepet két szempillantás alatt fasírtot csinált volna az orosz menetoszlopokból.

  100. Molni, Montezuma…..
    Annyira különbözik a világnézetetek, hogy ez már-már….. érdekesen izgalmas.
    Molni, ne légy ideges, mert határozottan hatással van a helyesírásodra. Montezumát trollnak hívni legalábbis enyhe csúsztatásnak tűnik. Akkor inkább én vagyok troll…. :)
    Montezuma, Neked végre meg kellene értened, hogy Molni mindent számokon, statisztikákon, adatokon keresztül ítél meg. Te pedig árnyaltabb „kreatívabb” nézőpontból írsz. Mindkettő igen értékes annak, aki mindkettőt elolvassa…..
    Mindkettőt elolvassa…. szinte minden konfliktus alfája és ómegája.
    BOCS A TROLLKODÁSÉRT :) :) :)

  101. Üdv Little!

    Örülök, hogy valakit legalább még szórakoztat rajtam kívül is. ;D

    Molni!

    Tényleg ne kapd fel állandóan a vizet, tök felesleges. Semmi nem múlik a véleményeinken, illetve egyvalami egy kicsit. Aki itt olvasgat, arra ragad valami plusz. Rád is, rám is, mindenkire.

    Skrizofén állapot. Ki tudja, lehet, bár én inkább skizoidnak mondanám, ez egzaktabb definíció lenne. Mentségemre szóljon, csak annyira vagyok tudathasadt, amennyire körülöttem az egész világ.

    Van, amikor irigylem azokat (és most nem Rólad beszélek kivételesen), akik tényleg nagyon egyszerűen látják az egész világot. Egyébként lehet, nekik van igazuk, végül is mi a fenét agyalunk állandóan ezeken a témákon?

    Izrael kétségtelenül demokratikus államnak számít a Közel-Keleten, pláne, ha pl. Szaúd-Arábiával vetem össze. De pl. a svédekkel már nem említeném egy évezredben sem őket. A vicc az, hogy ezen az alapon Irán is egy demokrácia, igaz, egy kicsit teokratikusabb formában élik meg önmagukat.

    http://hungarian.ruvr.ru/2012_07_23/82610041/

  102. „A Lengyel Légierő az ottani terepet két szempillantás alatt fasírtot csinált volna az orosz menetoszlopokból.”

    Csak úgy szabadon légévdelem nélkül biztos ledarálták volna őket .

    Már Boszniába is lőttek le Kub m1 légvédelemmel f-16 gépet.

    Ahogy írtad a SAM zónájából kilépve veszélyben vannak a szárazföldi erők .
    De ma már kísérhetik a tankoszlopokat a pancir modernebb légvédelmi rendszerek is .

  103. Úgy látszik mindig vissza térünk ehhez a demokrácia/autokrácia vitához. Ezek csak állam formák, nem garanciák semmire. Két alapmódja egy állam vezetésének. Ennyi. Se több, se kevesebb. Mind kettőt lehet jól és rosszul csinálni, mind kettőnek vannak előnyei/hátrányai. Egyik sem jobb önmagában a másiknál…

  104. „Kurva sok orosz van Izraelben. Ebből mennyi lehet FSzBs?”

    1-se.
    Nem FszB, hanem SZVR a KGB utódja .

    Az SZVR emberei szerint Szíriába külföldi titkos ügynökök lőttek a tömegbe tüntetéskor.
    Amúgy érdekes hogy ezek nem csinálnak olyan perverz dolgokat mint a CIA Szíriába.DD

  105. Gacsat…
    Potenciálisan mind.
    Valójában egy sem.
    Az alijázók szűrési rendszere Izraelben igen komoly. Ráadásul az ottani orosz ajkú izraeliták nem véletlenül hagyták el egykori hazájukat. Sőt, hovatovább az egyik meghatározó etnikum Izrael Államban.
    Roni….
    Magánvéleményem szerint a grúz konfliktus kapcsán a lengyel légierőt emlegetni dőreség. ÖNMAGÁBAN a lengyel légierő – bármilyen erős – a helyi viszonyok miatt súlyos veszteségeket szenvedett volna. Ne feledd: az oroszok „csak úgy” mentek oda. Összeszedtek ezt-azt. Ráadásul Grúziáig el is kell jutni. Nem vagyok elájulva az orosz felderítés/légvédelem/légierő állapotától, de a lengyeleket egy komoly harcban még lenyomták volna. Pláne úgy, hogy a lemgyelektől CSAK a légierő lett VOLNA ott…..

  106. @Littlejohn

    Nem, nem csak azon. Csak a végletesen szélsőséges ötleteket elvetem, mert az élet bizonyíotta, hogy véletlenek vannak, de olyan sci-fi, mint amit egyesek kitalálnak, az nincs.

    @Montezuma

    Nem kaptam fel a vizet. Fogalmazzunk úgy, hogy én vagyok itt az ellensúly. :)

    (Bár, ha megfigyeltem január óta kb. ez az első alkalom, mikor ilyen témában írok. Okkal…)

    @Roni

    Csak úgy szabadon légévdelem nélkül biztos ledarálták volna őket .

    Az orosz légvédelmi erők csak árnyékai önmaguknak. Az, hogy Moszkva környéként telenyomják Sz-300-zal, attól a csapatlégvédelem még alig bír új egységgel…

    Már Boszniába is lőttek le Kub m1 légvédelemmel f-16 gépet.

    És? Az Lengyel géppark talán 1 db F-16-ból áll? Egyébként meg O’Grady-t a saját balfaszsága miatt lőtték le, mert nem kapcsolta be az ECM podot és másban is hibázott. Nem véletlenül hagyta ott a Légierőt.

    Ahogy írtad a SAM zónájából kilépve veszélyben vannak a szárazföldi erők . De ma már kísérhetik a tankoszlopokat a pancir modernebb légvédelmi rendszerek is

    Fehér holló kategória, és ezek megsemmisítési zónája elég korlátos. A lengyeleknek meg olyan SEAD képessége van, ami nem jelképes.

  107. Magánvéleményem szerint a grúz konfliktus kapcsán a lengyel légierőt emlegetni dőreség. ÖNMAGÁBAN a lengyel légierő – bármilyen erős – a helyi viszonyok miatt súlyos veszteségeket szenvedett volna.

    Mármint Grúzia felett? Az isten is arra teremtette azt a környéket, hogy a SAM elől bújkálj és agyovernd azt az ellent, akinek a look-down/soot down képessége más dimenzióban van, mint a tied…

    A lengyel példa meg nem arra vonatkozik, hogy ők odamennek segíteni. Arra, hogy ha a lengyelekkel próbálták volna Lengyelországban azt, amit a grúzokkal akkor talán sikerül, de iszonyatos veszteségekkel. Nézd meg a teljes orosz gépparkot és azt, hogy hány helyen van széttelepítve. Ha az arány nem változik, akkor a lengyel gépek ellen még számbeli fölényt is csak akkor lehet kihozni, ha a csapásmérő gépekkel számolsz, amiken gyak. nincs légiharc fegyverzet, de ha van, akkor is csak önvédelemre. A lengyel légvédelem minden, csak nem jelképes.

    Roni hogy ajnározott egy Kub sikert. Akkor az orosz gépek ennyi előre az az ultrapower fegyver, ha még egy F-16C-t is leszedtek vele. Egyébként Grúzia felett még a Szu-27 CAP megvalósítása sem sikerült….

  108. Molni…..
    A felvetés jogos, nem is vitatom. Hozzászólásom arról szólt, hogy – mivel Te sem szereted a konteókat – értelmetlennek tartom a lengyel-orosz meccset, mert a lengyelek nem önmagukban harcolnának (NATO) és Iván sem a minden földi jóval felszerelt 2 db (a leendő haderő magjának szánt) hadosztályokat vetette be, hanem az arrafelé unatkozó „C” kategóriát. Hidd el, ha égne a ház, akkor Iván elő tudna kaparni ezt-azt. Ami a médiában az oroszokról megjelenik így-vagy úgy, de közel sem a harcászati-hadműveleti valóság. Mint írtam, Moszkva környékén állomásozik 2 db új „A” hadosztály, Pancirokkal, Tunguzokkal, SZ-ekkel, stb. Ott is leépítés van, egy kisebb haderőben gondolkodnak, profikkal, profi cuccokkal. Kevés és elégtelen, egyelőre, de minden átállás nehéz… Sajna, linket n

  109. Molni:

    „Nem kaptam fel a vizet. Fogalmazzunk úgy, hogy én vagyok itt az ellensúly. :)”

    Ez természetes és törvényszerű. ;D

    „Bár, ha megfigyeltem január óta kb. ez az első alkalom, mikor ilyen témában írok. Okkal…”

    Nagy kár. A múltkor Fade mester is írt egy jó kis szösszenetet ilyen témában, ráadásul egész hosszút. Rég vártam erre! >D (ez most egy gonosz vigyor akart lenni, csak gondoltam, szólok, poén)

    Kicsi marhaság így estére:
    Orosz-lengyel háború – tegyük fel hipotetikusan, hogy kitör.
    „A” verzió: NATO-orosz háború, ami atomfegyverek nélkül nem fog menni, mindenki jól ráb@szik
    „B” verzió: NO NATO, a történelem ismétli önmagát és a lengyelek megint jól ráb@sznak
    „C” verzió: Lengyelország legyőzi az orosz hadsereget, most az oroszok b@sznak rá jól

    Kinek mi a tippje egy ilyen hipotetikus esetben?
    Bármilyen őrült logika megfelel, csak legyen mögötte valami felépített érvrendszer.

    (Nyugi, tudom, csak hasonlatnak szántad a példát, ne aggódj, én értem, amit írsz.)

    A másik rövid észrevételem, amit hajlamos vagy elfelejteni: az orosz területek nagysága és a széttelepített erők az ellenfélnek egy háború során ugyanilyen távolságokat és szétszórtságot jelentenek. A támadó fél előnye egyedül a meglepetés, a védekező fél előnye onnantól kezdve a rendkívül nagy akció rádiusz és a szétszórt célpontok tömege, amelyet a támadó félnek kell elérnie.

    A másik aggályos dolog, ami Líbiában történt. Relatíve kis terület felett egy viszonylag alacsony intenzitású háború során félidőben kezdtek elfogyni az okos fegyverek. Ha túl sok a célpont, túl nagyok a távolságok, akkor hamarabb fogy el az extra bónuszod, semmint az ellenfél végére érnél. A fejlett hihg-tech háború ezen a ponton átfordul anyagháborúvá.

    Oroszországot csak egyetlen módon lehetne legyőzni: egy váratlan, a szinte teljes „lefegyverzést” elérő gyors és egyidejű, megsemmisítő erejű megelőző csapássokkal. Az ellenfél vagy képes ezt produkálni, vagy el se kezdje.

    Apropó, tud erről valaki valami konkrétumot erről az új orosz szárnyas rakétáról? Pláne, hogy stratégiai fegyverként definiálták. Dima!

    Dudi!

    Ne magyarázz! ;D

    Üdv és jó éjt Mindenkinek!

  110. Ha pontosan tudom ’95-ben volt egy projekt, annak keretében meg is építettek egy gépet, ami most egy múzeumban áll. Aztán hagyták az egészet. Nem lennék meglepve, ha újra látnánk azt a furcsa denevérformát. Amúúúúúúgy, a „honvédelmi” feladatkör mit jelöl? Lesz rajta integrált fegyverzet, vagy katonai felderítő lesz? Mert azért közel sem ugyan az… Akkor azok a koponyák, aki ÁLLÍTÓLAG az ELTE-n kitalálták hogyan lehet telefonnal rakétát vezérelni, remélem ügyködnek rá legalább valami potens cuccost. (OFF: Megint csak a rossz nyelvektől hallottam, hogy a kínaiak nagyon szeretnének bejutni az ELTE kutatási anyagai közé. Most hogy ebből mi igaz…)

    Ki hogy gondolja? Lesz ebből az UAV-osdiból valami?

  111. Chimera

    Az ivóvíz arzén mentesítése nagyon nem hülyeség! (tudom nem állítottad azt,hogy az lenne)
    A pilóta nélküli gépünk meg gondolom valami kézből eldobható kisgép lesz, ami a célnak megfelel. Ha van egy kis eszük a már rendszeresített Izraeli típuson fog alapulni. Nem kell mindig újra feltalálni a spanyol viaszt.
    Aztán ki tudja, lehet a Global Hawk ellenfelét akarják megépíteni…

    Montezuma

    Orosz-Lengyel harcban én még egy forgatókönyvet el tudok képzelni, és ez a döntetlen. Szerintem nem tudnák egymást legyőzni. Ennek fő oka, hogy nem határosak, és a távolság sem kicsi. Értelmetlen pénzpazarlás lenne semmi több.

  112. Moli a gondolkodásod néha nagyon lineáris. Látszik, kvantummechanikával és statisztikus termodinamikával nem ismertettek meg titeket.
    Grúziába a bevetett orosz erők értéke valóban számszerűsíthető. Általános érvényű összevetéseket lehet tenni. De ezek nem biztos hogy a valóságot adják vissza. Emberi tényezőről nem is beszélve.
    Ha tanultál volna kvantummechanikát akkor ismernél egy olyan elvet. Miszerint a hullám függvények és azok lineáris kombinációjából számolt molekulás pálya energia értéke mindig nagyobb mint a valóságos M.O energia.
    Ez azért hozom ide mert, akár hogy ragozod. Állítasz modellt a vezérlő paraméterek alapján. De nem a valós katonai helyzetet kapod.

    Grúzia kapcsán Putyinék a legjobb döntést hozták. Gyorsan erőt demontrálva lezárták a válság helyzet. Ezért csak mi beszélünk róla. Mai napig.

    Nem értem egy olyan állam amelynek 1-2 nyersanyag típuson kívül minden meg van. Mért akarná tökre tenni a jövőjét? Értelmetlen háborúkkal.

  113. Kavé betöltve.

    Ha nem lenne világos amit eddig írtam. Tömören a lényege klasszikus fizikai és matematikai gondolkodással. Bonyolult egymástól függő dinamikus függvényeket (integrálunk :) ) nem lehet megoldani

    Újra azért vetem fel megint így , mert azt látom Moli így gondolkodik.
    Biztos remek mérnök is :)

    Bibi Katonai konfliktusok esetén miden nagyon összetett és bizonyos mértékig bizonytalan.
    Monte elemzései ezért jók mert ő próbálja a problémákat több nézőpontból elemezni.
    Ezért szeretem olvasni az írásait.
    Ha már bele megyünk itt mindenbe. Én azt látom orosz haderő nagyon is védelemre rendezkedik be.
    Eleve nincs erőltetett fegyverkezés . Légierő fejlesztése megújítása nagyon döcög. Ezzel párhuzamosan egyre többet repülnek a stratégia bombázóik . Végső esetet leszámítva, nagyon védelmi jellegű manőver.
    Átlag emberek tudatába megragad. Félelmet kelt óvatosságra int.
    Valóságban már inkább légvédelmi trófeák.

    Valamint az orosz költségvetés és pénzügyi rendszer is egyre ki egyensúlyozottabb. Markáns fegyver tény megállítottak a népesség fogyást. Katona nyelv lefordítva 20 év múlva is lesz az oroszoknak kikből szelektálni a kopasznak valót.
    Eu-be meg az más kérdés. Főleg fű egyre több országba lesz legális élvezeti cikk.

  114. Az UAV valószínűleg a HM EI ZRT által pár éve kifejlesztett és reszelgetett típus lesz http://www.kormany.hu/hu/honvedelmi-miniszterium/hirek/piacvezeto-honvedsegi-ceg-a-szakkiallitason egy régi hír róla. A Líbiai bombázást ha már fel lett hozva a tévedések elkerülése végett a résztvevő államok egy részének akiknek elfogyott a precíziós fegyverzet nem úgy kell érteni hogy mindent eldobáltak/lődöztek amijük csak volt hanem úgy kell érteni a dolgot hogy eldobáltak ellőttek mindent hanem úgy hogy eldobáltak ellőttek mindent amit az adott misszióra szántak (otthon a hazai raktárakba késszenléti reptereken volt még elég precíziós fegyver) csak azokat nem akarták bevetni (nem Líbiára szánták) ezt már írtam akkor is csak senkit nem érdekelt. Maga a szállítógépek kapacitása se nagyon engedte hogy többet fegyvert vigyenek mert a gépek alkatrészeiről és egyebekről is gondoskodni kellett.

  115. „A” verzió: NATO-orosz háború, ami atomfegyverek nélkül nem fog menni, mindenki jól ráb@szik

    Ez a kijelentés úgy önmagában hülyeség. A NATO röhögve megvédi magát atomfegyver nélkül, ha orosz támadást tételezünk fel. Az, hogy a NATO miért támadá meg az oroszokat az pont olyan homályos, hogy az oroszok miért tennék ezt a lengyelekkel. Ha elve csak atomfegyverrel érhető el a siker = BELE SE KEZDJ TE MARHA!

    „B” verzió: NO NATO, a történelem ismétli önmagát és a lengyelek megint jól ráb@sznak

    Nem. Pont erről tépem a számat, hogy ez nem igaz. Az orosz kegyetlenül le, a lengyelek meg igencsek felépültek. Nem lenne orosz mennyiségi fölény szinte semmiből. Minőségi sem nagyon és védekező fél minden előnye a lengyeleknél van.

    „C” verzió: Lengyelország legyőzi az orosz hadsereget, most az oroszok b@sznak rá jól

    Védelmi háborúban és komoly esélyt látok erre. Csak akkor van esélye az orosz haderőnek a mostani állapotába, ha az európai részre komolyan átcsoportosít, azon az áron, hogy Távol-kelet és dél-ázsai részeken szinte semmit sem hagy.

    A másik rövid észrevételem, amit hajlamos vagy elfelejteni: az orosz területek nagysága és a széttelepített erők az ellenfélnek egy háború során ugyanilyen távolságokat és szétszórtságot jelentenek.

    Nem. Ugyanis Kína vélhetőleg pl. nem Moszkvát akarja elfoglalni, vagy Japán pl. a Kuril szigeteket szeretné. Nekik totál irreleveáns, hogy mivel kellene egy Moszkva elleni légicsapással megküzdeni, ellenben ürül, mint majom a farjának, mert azzal nem kell szembe néznie, ami ott van.

    A támadó fél előnye egyedül a meglepetés, a védekező fél előnye onnantól kezdve a rendkívül nagy akció rádiusz és a szétszórt célpontok tömege, amelyet a támadó félnek kell elérnie.

    Láthatólag a legalapvetőbb taktikai felállásal sem vagy tisztában. A földi légvédelem ponz ezért nem képes kiváltani a repcsiket. Nem tudsz minden célponot védeni, mert akkor olyan erőkoncentrációd van, hogy semmit sem védesz. Oroszország területe akkor, hogy gyakorlatilag védetetlen. Viszont egy támadás esetén viszont van miből feláldozni.

    A másik aggályos dolog, ami Líbiában történt. Relatíve kis terület felett egy viszonylag alacsony intenzitású háború során félidőben kezdtek elfogyni az okos fegyverek.

    Ez csak az európai államok szegénységi bizonyítványa. A háború alacsony intenzitása ellenére ezres nagyságrendű PGM-et lőttek el. Érdemes lenne összvetni, hogy a Sivatagi Viharhoz vagy AF-hez képest mennyit. Remek cikktéma lenne, ha az arányokat is megnézed. Természetesen az SV melett labádba nehéz rúgni, mert tízezerszám szórták a hagyományos bombákat is. Na, ez a dolog másik fele. Ki mondta, hogy mindig PGM kell…? Az, hogy Líbiában PR okok miatt erre szorultak rá, az egy dolog. Egy honvédelmi háború meg egy másik…

    Megjegyzetm a lengyeleknek most is van kazettás bombájuk, mert nem írták alá az Ottawai egyezményt, ahogy sok más állam sem. Mert vannak olyan országok, akik talán nem ostoba PR húzásokra gyúrnak…

    Egyébként a lengyelek iszonyatosan sok fegyert vásároltak. Ha nagyon érdekel, akkor visszakeresem, de a 48 db F-16 mellé asszem bőven 500 db feletti AMRAAM-ot és ezres nagyságrendű prec. fegyerzetet és elég sok buta bombát is.

    A fejlett hihg-tech háború ezen a ponton átfordul anyagháborúvá.

    Nincs olyan ma egy nagy hagyományos konfliktusban, hogy anyagháború, mert azzal vívod meg, ami az elején van. Egy SV lezajlott kb. egy hónap alatt. Az egyetlen opció az, hogy más országok adnak át haditechnikát, de kb. ennyi. Nem fog semmit legyártani és bevetni, ami nem volt akkor.

    Oroszországot csak egyetlen módon lehetne legyőzni: egy váratlan, a szinte teljes „lefegyverzést” elérő gyors és egyidejű, megsemmisítő erejű megelőző csapássokkal. Az ellenfél vagy képes ezt produkálni, vagy el se kezdje.

    Teljesen felesleges ilyen forgatókönyvekkel dolgozni. Egy védekező állam végszükség estén atomfegyverrel is megvédi magát, mert saját területén alkalmazhatja. Elég nehéz elképzelni, hogy taktikai atomfegyver bevetésére a támdó fél majd statégiaival válaszol. A meg folytatja ellen ellenére, akkor egy atomháború lesz, aminek nincs győztese… = BELE SE KEZDJ TE MARHA!

  116. Moli a gondolkodásod néha nagyon lineáris. Látszik, kvantummechanikával és statisztikus termodinamikával nem ismertettek meg titeket.

    De, igen. Egyébként nem lineáris, csak az n+1 hülyeség az nem jelenik meg komment outputként. Az nem jelenti azt, hogy nem gondoltam végig…

    A kavtummechanikás példa meg emlekdett, de röhejes. Attól, mert ilyen szépeket írsz, attól a modell még nem lesz sem analóg sem homológ…

    Nem értem egy olyan állam amelynek 1-2 nyersanyag típuson kívül minden meg van. Mért akarná tökre tenni a jövőjét? Értelmetlen háborúkkal.

    Akkor már ketten vagynuk, lásd a fenti kommentet. Csak ez az értelmetlen állam megszállva tartotta fél Európát. Gyors kérdés. Minek?

  117. :) Moli :) kavtummechanikát azért hoztam fel mert, minden részecskének van bizonytalansága. pl hely és idő egymástól függő bizonytalansága.
    Lényeg ezen bizonytalanság mi mérte tartományukba ki átlagolódik.
    Viszont ha a rendszer tovább bonyolódik megjelenik újra a bizonytalanság.

    Jelen helyzet szerint oroszok tanultak a múlt hibából.

    A fél európát megszálló totalitárius rendszer. Egy társadalmi kísérlet volt. Az ne feled el oroszok ezt nagyon megszenvedték.
    Sztálin maga felelős 27 millió orosz haláláért. Ez megegyezik a háborús veszteségükkel.
    A kommunista rendszer 1940 évei megerősödéseben USA is benne volt vastagon.

  118. Molni had idézzek klasszikusokat! Oroszországnak elég ha a rakétatüzérségével visszabombázza Lengyelországot vagy 30 évvel(erőművek,ipar csomópontok stb) és a Lengyel barátainknak (akik megint nagyhatalomnak hiszik magukat) nincs mivel visszavágni! A NATO egy konvencionális háborúban nem használhatna atomfegyvert védekezésképpen hiszen egy orosz katona sem lépett lengyel földre!A lenygyelek legfeljebb visszacsíphetnek de azt is legfeljebb fehéroroszország szívja meg!

  119. „Oroszországnak elég ha a rakétatüzérségével visszabombázza Lengyelországot vagy 30 évvel(erőművek,ipar csomópontok stb) és a Lengyel barátainknak (akik megint nagyhatalomnak hiszik magukat) nincs mivel visszavágni!”

    namigeccer lassabban.

    „A NATO röhögve megvédi magát atomfegyver nélkül, ha orosz támadást tételezünk fel. Az, hogy a NATO miért támadá meg az oroszokat az pont olyan homályos, hogy az oroszok miért tennék ezt a lengyelekkel. Ha elve csak atomfegyverrel érhető el a siker = BELE SE KEZDJ TE MARHA!”

    amúgy kicsit zavaros a nem lépnek Lengyelo területére de rakétatüzérséggel mindent szétbombáznak….

  120. Sztálin maga felelős 27 millió orosz haláláért. Ez megegyezik a háborús veszteségükkel.

    Javaslom a legutóbbi HT-t olvasásra. Mindig is sejtettem, hogy a SZU veszteségadati kozmetikázottak. Ezt úgy szorozd meg majdnem kettővel…

    @Chimera

    A jelek szerint fogalmad nincs arról, hogy mire jók az általad említett eszközök. Nem arra, amiről te álmodsz. Egyébként meg az Iszkandert leszámítva az ország nagy rész kívül esik. A hagyományos rakéta tüzérség területfegyver és 30-40 km-nél messzebbre nemigen használják. Tipikus vérpistikés komment volt.

  121. mz: „„mz: Mindha kommunistát hallanák a sötétben bujkáló ellenforradalomról szonokolni.”

    Remélem nem, mert az azt jelentené, hogy sok minden, amit írok, nem áll össze és emiatt nem érthető.”

    Nem, nem áll össze. Úgy látom nincs minek. Én nem látok olyan óriási világméretű összeesküvések sorozatát mint te. Rendszeresen olyan dolgokra hivatkozol amiről semmit se tudunk és abból vezeted le egy új elméleted. Hiába dolgozok informatikai befektetések területen azaz látok rá a gazdaságra 1000*jobban mint az átlag én nem látok ilyesmiket.

    „A jelenlegi Izrael államot a Szovjetunió ismerte el elsőként, megelőzve a világon mindenkit, beleértve Nagy-Britanniát és az USA-t is. Ez egy enyhén zavarba ejtő momentum…”
    Mért lenne az? A NYi nagyhatalmak abszolute nem voltak Izraelpártiak.

    „Hiába a magántőke és a magán űrrepülés, azt senki sem gondolhatja komolyan, hogy egy megnyirbált NASA költségvetés illetve néhány magánbefektető hosszabb távon képes lesz a lépést tartani egy Kínával szemben.”
    Nem tudom mi a hosszabb táv, de Kína azt hozta össze amit az Oroszok/Amik 50éve, igazából még azt se mondhatni, hogy gyorsabban mint anno Oroszok/Amik és azt se mondhatni, hogy teljesensaját kutföből.
    De kiváncsian várom mikor fog az első Kínai Kiváncsiság landolni a Marson… és azt, hogy akkor amik hol tartanak. :)

  122. Jobban is teszik az oroszok hogy nem költik túl magukat fegyverekben.
    Már a hidegháborúkor is inkább az atom volt a félelmetes fegyver mint mondjuk 150 tu-22-es mondjon akárki akár mit .
    Ja, hogy az szovjetek össze omlottak fegyverkezésbe az meg már kit érdekel .
    Most sincs fele annyi cuccok mégse meri megtámadni senki az atom miatt.
    Inkább oda adják azt a 50 szu-35 árát rászoruló országoknak vagy munka helyet teremtenek belőle.

    Maga a franci miniszter is elmondta hogy az atom az a fegyver ami garantálja az ország biztonságát.
    Igaza van ? igaza!
    Garantálja a biztonságot anélkül hogy beszereznének vagy 400 rafale gépet.
    Persze repcsik attól még lehetnek csak nem 400 hanem vagy 150 .

  123. Roni

    Egyet értek veled. Az SZU összeomlása pont azt bizonyította be, hogy a fegyverek nem pótolják az erős gazdaságot. Gazdasági csődben a fegyverek harcértéke hosszútávon közelít a nullához mivel nincs miből üzemben tartani őket. Én úgy látom Oroszország tanult a múltból, és jó úzon haladnak. Az orosz fegyverkezés végig a realitások talaján áll és főleg védelmi célú. (Az meg, hogy melyik hülye épp mit nyilatkozik a ruszkiknál meg mellékes, a nagyot mondás alapkövetelmény lehetett a felvételijükkor.) Ráadásul sikerült megfordítani az orosz demográfiai helyzetet, növekszik a népesség, és nem külső bevándorlás hanem belső szaporulat miatt. Ez bizt.pol. szempontból hatalmas fegyvertény az ő helyzetükben!

  124. Erről én is beszéletem. Ezért is vicceltem azzal, hogy oroszok 20 év múlva is válogathatnak a sorozáskor. Eu-pa kollégáik meg nem.

    Beszédes dolog az alkoholizmussal is sikerrel vették fel a harcot.

    A társadalom mellesleg elég konzervatív beállitotságú.
    Gondoljunk a mostani Pank csőcselék jogos hűvösre vágására.
    A liberális EU-ba váron veregették volna őket.

    Hadsereg és a kommunikáció. Egy tipikus védelmi jellegű.
    Ha nem akarsz harcolni akkor, győzd meg az ellenséget hogy ha veled kezd rosszul jársz.
    Rivális közvélemény tematizálása. :)
    Jól csinálják :)

    Gondoltátok volna hogy ide jutunk? Kisebb Eu tagok inkább oroszokhoz fordulnak hitelért mint az IMF-hez. Iván meg a tartalékaiból könnyedén fizet..

  125. nekerdez

    Én meg azon gondolkodom minden nap, hogy a „huh bezzeg” EU a szép szólamokon és elveken kívül, mint intézmény az elmúlt két évtizedben nem sok mindent mutatott fel. Rátelepedtek Európa népeire és hozzák a hülyébbnél hülyébb intézkedéseket. Amíg a sok Eu demokrata tökölődik sebességet váltott mellettünk a világ. De még az USA is válság ide vagy oda fejlődött és fejlődik folyamatosan. Nem hiszem el, hogy nem veszik az emberek észre, hogy nem jönnek az eredmények csak a szar. Ami jó, azt gyakorlatilag mind a tagországok kaparták ki maguknak EU nélkül, vagy éppen annak ellenében. Hihetetlen. És vannak olyanok akik komolyan örülnek annak, hogy ez van. Számomra ez feldolgozhatatlan. Az EU úgy néz ki nem tud úrrá lenne azon a problémán amit a puszta léte idézett elő. Borzasztó rossz amúgy a helyzet, és komoly versenyhátrányunk lesz ebből a későbbiekben.

  126. Roni

    Vagy az orosz flotta is indíthat repülőket rakétákat. A lehetőség adott csak egyszerűen értelmetlen egy ilyen háború, és mint írtam szerintem irgalmatlan pénz, eszköz, ember bele feccölése után kiegyeznének egy döntetlenben, mert egyik fél sem tudna döntő sikert elérni.

  127. Fade:

    „Én nem látok olyan óriási világméretű összeesküvések sorozatát mint te.”

    Mert nem jól nézed, nem azt keresed, amiről én beszélek. Pénzügyekkel foglalkozol, de nem látsz tervszerűséget a folyamatokban.
    Az évszázadokon átívelő, egyetlen nagy terv szisztematikus és megszakadás nélküli rejtett végrehajtásáról szóló elméletek alapvetően hibásak, így nem hihetek az igazságukban. Gondolj bele, egy családon belül is milyen gyakori az egyet nem értés. Hogyan is működhetne egy bevallottan többmilliós tagsággal rendelkező titkos összeesküvő tagság?

    Ugyanakkor Cézárt elárulták. Ez nem a Szenátus összeesküvése volt, hanem egy szűk köré adott célokkal.
    Ugyanezen célok azóta sem változtak, csak a technológia fejlődött. A mai kor létező kicsi és nagy összeeskövői ugyanolyan egyenletek mentén rendeződő célok érdekében ugyanolyan receptekhez nyúlnak.
    A hatalom a manipulációval tartja fent a hatalmát. A lefizetés, megvesztegetés, érdekeltté tevés, a megfélemlítés vagy figyelemelterelés mind-mind manipulatív eszközök, amelyekkel a történelem kezdete óta a hatalom vagy a hatalomra törők mindig is éltek. Egymástól teljesen eltérő kultúrák, birodalmak vagy akár cégek – a minta és az alapmotiváció mégis ugyanaz.
    Ez törvényszerű.

    Sokszor leírtam már:
    Ha esik az eső, akkor mindenki esernyőt nyit. Ez nem összeesküvés.
    De ha szert teszek olyan lehetőségre, hogy én dönthetem el, hol és/vagy mikor essen az eső, akkor ez tudod, hogy mit jelent?

    Az összeesküvések (gazdasági, politikai, okkult, stb.) létrejötte TÖRVÉNYSZERŰ és ISMÉTLŐDŐ.

    De mivel a fák sem nőnek az égig (azaz semmi sem tart örökké), így a számtalan történelmi korszakon valamint kontinensen átívelő permanens Nagy Titkos Terv végrehajtásához minimum isteni hatalommal kell rendelkezni. Aki pedig isteni hatalommal bír, az le se szarja a mi konteóinkat.

    Mivel a zsidóságot bizony aggasztják a cionista összeesküvésekről szóló nézetek (a szél és a haraszt esete, mellesleg), ergo nincs még félisteni hatalmuk sem, így a permanens történelmi összeesküvésük sikeres eddigi végrehajtása eleve kizárt.

    Ellenben a jelen történelmi korszakban is van törvényszerűen létrejövő kartellezés (szintén összeesküvés), kicsiben és persze jó nagyban is.
    Azaz sok konteónak azért van némi igazságalapja. Ez persze nem jelenti azt, hogy egy adott elmélet végkövetkeztetése helyes, hiszen abszolúte mellé is lehet lőni: vagy tévedésből, vagy szándékosságból (ez már manipuláció).
    És mivel a 4. hatalmi ágnak a médiát tekinthetjük, így nyugodtan ki lehet jelenteni: a média is manipulál. Mégpedig okkal, mivel véletlen manipulációról nem hallottam még. Ezt hívtuk retro formájában például komcsi propagandának. Az is egyfajta manipuláció volt. Most ezt nevezhetjük például tőzsdei előrejelzésnek. Az is manipulál. Vagy Gyuri egy fingása. (A Sorosé.)

    Minél nagyobb a gazdasági hatalmad, annál nagyobb a politikai befolyásod, minél nagyobb a politikai befolyásod, annál nagyobb hatalmad van az erőszakszervek (pl. hadseregek) felett. (hatalom = az irányítás képessége)

    Kérlek, válaszolj két kérdésemre:

    1. Szerinted őrültség-e, amit írok?
    2. Érted-e azt a paradoxont, hogy összeesküvés létezik is meg nem is? Ne feledd, a négyzetgyök kilenc nem egyenlő hárommal. A jó megoldás a plusz és mínusz három, mégpedig egyszerre.

    Üdv: M

  128. Montezuma
    A 17:54 -es hozzászólásod jelentős részével egyet tudok értnei, mégis valamilyen szinten ellentmondásos önmagával szemben.
    Egyrészt elutasítod az „isteni, évszázadokon átnyúló” hatalmat, amivel egyet értek, ámde egy olyan hasonlatot használsz, ahol
    „Ha esik az eső, akkor mindenki esernyőt nyit. Ez nem összeesküvés.
    De ha szert teszek olyan lehetőségre, hogy én dönthetem el, hol és/vagy mikor essen az eső”
    Ez két dolog pedig (bár lehetséges, hogy félreértem a dolgot) kvázi ugyanaz. Úgy gondolom, hogy az ilyen dolgok inkább a lehetőségek kiaknázásán alapulnak, minthogy egy független tervező gondolataitól függjenek. Valószínűbbnek tartom, hogy egy-egy CIA/M6 tiszt meglátta, hogy milyen lehetőségek lehetnek abban, ha a szíriai ellenállás tagjait kiképzi és felfegyverzi, minthogy a semmiből ő hozta volna létre őket(bár el kell ismernem, bizonyos szempontból a különbség elhanyagolható).

  129. Üdv F1End!

    Csak látszólagos az ellentmondás. A hasonlatom arra akart utalni, hogy bizonyos törvényszerűségek és összefüggések felismerése esetén lehetőség nyílhat az események rejtett vagy közvetett manipulációjára direkt vagy indirekt beavatkozással.

    Gondolj csak a 2008-as amerikai ingatlanbuborékra. A többszörözött keresztbiztosítások által látszólagosan levédett fedezet nélküli hitelek felvételéhez kevés lett volna az ingatlan spekulánsok és a bankok „összeesküvése”, ehhez kellett azoknak a tömege is, akik önként és dalolva számolatlanul vették fel a hiteleket. Hiszen senki sem nyomott pisztolyt a fejükhöz azért, hogy hamarabb legyen új ház és új kocsi, semmint megdolgoztak volna érte.

    Mindegy, nem akarom már tovább ragozni a témát, remélem van, aki érti, hogy összeesküvés alatt én mit értek.

    A történelemben minden korszakban az aktuális birodalmak az ismert világ feletti uralomra törtek. Ez ma sincs másképpen, csak mivel a technológia jóval fejlettebb, mint például Dzsingisz kán idején, így más léptékűvé vált minden. Amit az egészből ki akartam hozni, hogy az embert jellemző alaptulajdonságok valamint a gazdasági/társadalmi/politikai törvényszerűségek miatt az állandó összeesküvés és ellen-összeesküvés gyakorlatilag kódolva van, ami végigkíséri az egész történelmünket. Ez nem szándék, hanem törvényszerűség kérdése.

    Ez a jelen korszakban is létezik.

    A továbbiakban nem akarok konteó-vitákba bocsátkozni, ha biztpol kérdésekről fogunk még esetleg értekezni, mert ez valóban egy ht oldal, ahol a biztonságpolitika nem megkerülhető téma, a „konteók” pedig – ahogy korábban írtam – valamilyen szinten és mértékben mindenképpen figyelembe veendő opciók.

    Kérném az ellenpólusomat is, hogy a továbbiakban a kifejtett összeesküvés-elméletekről szóló elméletemet tartsa szem előtt. Én nem a Blikk szintű meséket kajálom. ;D

    Üdv: M

  130. Néhány napja török csapatok benyomultak Szíria kurdok lakta területére (Djarablos). Ugyanakkor Ankara Szíriát vádolja a kurd konfliktus kiszélesedésével, ami történetesen igaz. Az már csak hab a tortán, hogy a törtök légierő gépei Irán ordító hallgatása mellett a mai napon iráni területen bombázott kurd lakta régiókat. A perzsák engedik – azaz passzívan hozzájárulnak – a török-kurd viszony további romlásához. Cserébe Ankara még mindig nem támad, csak hadgyakorlatot tart a szír határ mellett, néha odacsapva az odavalósi kurdoknak.

    A kínai hivatalos pártlap (red mainstream media) közben azzal vádolja a Nyugatot, hogy rendszerváltást akar kierőszakolni Szíriában. Történetesen ez is teljesen igaz.

    Közben a fegyveres konfliktus átterjedni látszik Libanonba, ahol a szabadságért küzdő kurd lázadók (őszinte balfaszok és pénzelt zsoldosok tömege) sikeresen belenyúltak a Hezbollah-siíta darázsfészekbe. Annyit már tudni, hogy Szaúd-Arábia, Katar és az Egyesült Arab Emírségek (akik természetesen minden eszközzel támogatják a rivális hatalmak területén zajló „szabadság”-harcokat) viharos gyorsasággal üzentek a honpolgáraiknak, hogy söprés a környékről.

    Az egyik orosz napilap tudni véli, hogy asztalon az orosz-kínai-iráni defense-pact. Ha hinni lehet a kósza híreszteléseknek, akkor orosz és kínai „békefenntartók” ugranának át a Közel-Keletre. A gond annyi ezzel a kósza kis konteóval, hogy minden egyéb egyenlet az orosz és kínai befolyás bukását jelenti, vagy közvetlen konfrontációt.

    Közben Dél-Oszétiában megkezdték a lakatlan grúz falvak lerombolását, ami egyértelmű provokáció Tbiliszi irányába. Ugyanis a menekülteknek többé nincs hova hazatérni. Ha Grúzia lép, akkor vesztett. Minden értelemben.

  131. Szíria ellen egy mocskos háború zajlik, amit Szaúd-Arábia, Katar, az Egyesült Arab Emirátusok, ezek a nyomorult vahabita diktatúrák, a török kormány és a háttérben a nyugati hatalmak finanszíroznak. A mainstream nyugati és arab média okádja a sok gyomorforgató hazugságot a világ közvéleményére! Lerombolnak egy egész államot. A szalafita zsoldosok patkány módra lepik el az országot és gyilkolják a kétezer éves keresztény közösség tagjait a nem vahabita szír muszlimokat és alavitákat. Ezt a gyalázatot a művelt nyugat eltűri, Líbia mintájára egy bukott, részekre szakadt államot akarnak létrehozni Európa közelében, amit elvakult hadurak és vahabita imámok uralnak. Miért érdeke a nyugatnak ez??? Az autoriter Oroszországi Föderáció és a Kínai Népköztársaság sokkal józanabb mint a „szabad világ”??? Meddig hajlandóak elmenni a Pentagont manipuláló globalisták??? Addig nyitogatják a pofonládát, amíg kirobbantják a III. világháborút!