Szíriai vegyes

Assad csapatai a végső csapásra készülnek Damaszkuszban

Szemtanúk és helyszínen tartózkodó informátorok szerint a szír katonai egységek tüzérségi támadás alá vonták Damaszkusz Tadamun körzetét mely jelenleg a lázadók utolsó bástyája a városban. A város felett katonai helikopterek köröznek és légi támogatást biztosítanak a földi csapatok számára. Az informátorok és szemtanúk elmondása szerint a korábbi napokban heves harcok zajlottak a felkelők és a hadsereg között melynek eredményeként a hadsereg a korábbi napokban szinte teljesen uralma alá vonta a kérdéses városrészt és megkezdte a felkészülést az utolsó csapásra.

Kormányzati hírforrások szerint a szombati heves összecsapások után ismét a hadsereg uralma alá került Damaszkusz városa.

Fotó: RIAN

Aleppó

Szíria második legnagyobb városában és egyben gazdasági központjában még jelenleg is heves harcok zajlanak. A szír hírügynökség (SANA) jelentése szerint a lázadók a napokban megpróbálták a központi rádió és televízió állomást elfoglalni. Kísérletük nem járt sikerrel, a támadást az állami erők visszaverték, az összecsapások során több felkelő is életét vesztette.

A SANA közlése szerint a nagyvárosok közül már csak Damaszkuszban és Aleppóban zajlanak összecsapások, ezen városok visszafoglalása után az ország felett ismét a kormány veheti át a teljes uralmat. Aleppó városa különlegesen fontos mivel a város elvesztése azaz a lázadók kezére kerülése esetén a török határ mellett egy pufferzóna alakulna ki ahol a kormányellenes erők folyamatos utánpótlást kaphatnának és továbbra is harcba szállhatnának a kormány erőivel. A kormányközeli al-Watan lap szerint Aleppóban jelenleg mintegy 6-8000 főt számláló lázadó csoport található akik közül már több százan életüket vesztették a heves összecsapásokban. Az AFP hírügynökség szerint a kormány oldalán közel 20 000 katona sorakozott fel a városban.

Szíria gazdasági és pénzügyi segítséget kért és kapott Putyintól

A Szíria ellen bevezetett szankciók lassan elérik céljukat, a szír vezetés gazdasági és pénzügyi segítségre szorul. Kadri Dzsamil szíriai miniszterelnök helyettes moszkvai útja során jelezte orosz partnere számára, hogy országa komoly hiányt szenved kőolajipari termékekben és egy jelentősebb anyagi kölcsönre is igényt tartana, hogy szankciók által okozott negatív gazdasági hatásokat enyhíteni tudja.

A találkozó után pénteken tartott sajtótájékoztatón Kadri Dzsamil bejelentette, hogy Oroszország ígéretet tett a szír kőolaj és kőolajszármazék hiány enyhítésére. Az egyezség értelmében hamarosan orosz tankhajók indulnak majd Szíriába. Ugyanakkor a sajtótájékoztatón elhangzottak szerint Oroszország fontolóra veszi a pénzügyi segítség kérdését is, ez ügyben később várhatóak fejlemények. A szóban forgó hitel mérete egyelőre nem került megnevezésre.

Forrás: acus.org

Az orosz haditengerészet nem zárja ki egy szíriai látogatás esélyét

Viktor Tschirkow admirális korábbi nyilatkozatait megcáfolva, pénteken az orosz védelmi minisztérium kijelentette, hogy immáron nem kizárható, hogy a nagyszabású hadi gyakorlatról hazatérő orosz hadihajó kötelék ki fog kötni Tartus városában is. Az minisztérium közleménye szerint elképzelhető, hogy a hajók tengeri úton kapnak majd ellátmányt az útjuk folytatásához, de ugyanakkor könnyen elképzelhető, hogy hazavezető útjuk meghosszabbítása esetén meglátogatják a szír kikötővárost is. Burhan Ghalyoun a Szíriai Nemzeti Tanács elnöke szerint az orosz hadihajók kikötése egyértelműen Assad támogatását jelentené és nagyban hozzájárulhatna a további megtorlásokhoz.

Forrás: RIAN

A törökök 75%-a nem támogatna egy Szíria elleni támadást

A török Stratégiai Kutatási Központ felmérése szerint a törökök 72%-ának véleménye, hogy egy Szíria elleni katonai fellépés csak az imperialista nyugati hatalmak érdekeit szolgálná. A török Cumhuriyet újságban megjelent információk szerint a válaszadók 36,8%-a azon a véleményen van, hogy Törökországnak semmilyen formában sem szabad részt vennie egy ilyen akcióban. A válaszadók további 38%-a szerint az országnak csak politikai támogatást szabad nyújtania egy esetleges beavatkozás esetén. Az újság összegzése szerint a lakosság több mint 3/4-e elutasítja az esetleges Szíriai elleni fellépés lehetőségét.

Kofi Annan lemondott

Kofi Annan az ENSZ és az Arab Liga közös különmegbízottjaként hónapokon keresztül próbálta leállítani a harcokat Szíriában, de nem járt sikerrel. A csütörtöki hivatalos ENSZ bejelentés szerint augusztus végén távozik posztjáról és nem kívánja, hogy megújítsák mandátumát.

Annan lemondását követően Jay Carney a Fehér Ház szóvivője azzal vádolta Oroszországot és Kínát, hogy a különmegbízott az ő tétlenségük miatt mondott le. Oroszország elutasította a vádakat és kijelentette, hogy az ő meglátásuk szerint sem a nyugati országok sem pedig a Szírai Nemzeti Tanács nem tett semmilyen lépést sem a békés, tárgyalások útján történő rendezés érdekében.
Teherán pénteken tartott sajtótájékoztatója szerint Annan visszalépése után csökkent egy szír invázió lehetősége. Teherán az orosz véleményt osztva a békés rendezés támogatja. David Cameron brit miniszterelnök szerint az eddigi próbálkozások megbuktak, részben Oroszország és Kína miatt. A brit miniszterelnök szerint fokozni kell az Al Assadra nehezedő nyomást, véleménye szerint országa jelentős erőfeszítéseket tesz annak érdekében, hogy a jelenleg széttöredezett Szíriai Nemzeti Tanácsot egyesítse és támogassa. Cameron leszögezte, hogy országa nem kíván fegyvert szállítani a tanácsnak, de jelentős anyagi támogatásban részesíti őket és mindent elkövet annak érdekében, hogy a szír beavatkozással kapcsolatos folyamatokat felgyorsítsa. Az orosz miniszterelnök Vlagyimir Putyin sajnálta Annan lemondását, véleménye szerint Kofi Annan egy kiváló diplomata és tisztességes ember volt. Éppen ezért sajnálja lemondását, a szír helyzetet ugyanakkor tragikusnak nevezte, valamint reményét fejezte ki, hogy a nemzetközi közösség folytatni fogja munkáját és mindent elkövet a helyzet minél előbbi rendezése érdekében. Az orosz helyettes külügyminiszter Gennadi Gatilow szerint sokan szerették volna Annant eltávolítani, hogy szabad kezet kaphassanak egy agresszív beavatkozáshoz, ehhez számukra már semmilyen kétség sem fér. Gatilow szerint Annan személyének távozása számos kérdést vet fel, egyrészt a követője személyét illetően másrészről pedig a szír helyzet rendezésével kapcsolatban.

Forrás: haraldsun.com

Titkos török kiképzőtábor

A Reuters információi szerint a dél törökországi Adana városban a török kormány, Szaúd-Arábia és Katar egy titkos kiképzőbázist létesítettek ahol fegyveres szír lázadókat képeznek és látnak el fegyverekkel. A dohai informátor szerint a határtól 100 km-re fekvő bázis török irányítás alatt áll. A lázadókat elsősorban orosz fegyverekkel látják el, az informátor szerint azért mert sokan a katonai képzésük során ezen fegyverek használatát sajátították el. A fegyverek szinte mind a feketepiacról származnak. Az Reuters riportjából nem derül ki egyértelműen, hogy a bázis a városban található amerikai légibázison vagy attól független helyszínen található. A jelentésben kitérnek a bázison állomásozó katari tanácsadókra akik korábban már tapasztalatokat szereztek Líbiában is. A tábor felállításának ötlete állítólag a szaúdi Abd al-Asis Bin Abdullah Al Saud herceg törökországi látogatásakor merült fel.

Fotó: diezeit.de

A Reuters hírének napvilágra kerülése után a török munkáspárt (TIP) helyettes vezetője Hasan Basri Özbey követelte, hogy az amerikai főkonzult Daria Darnellt Adana városában minősítsék „Persona non grata” személynek. Álláspontjuk szerint ő felel a szír „terroristák” kiképzéséért. Hasan a továbbiakban még követelte az Egyesült Államok légibázisának, valamint Hatay és Kilis tartományban található menekülttáborok bezárását is. A török lapokban megjelent kormányzati informátorokra hivatkozó cikkek szerint a Hatay és Kilis tartományban található menekülttáborokban a CIA és a Moszad emberei képezték ki a lázadókat egyes információk szerint közel 5000 főt.

Russia Today: Mossad és CIA ügynökök Szíriában
Szíriában elfogott állítólagos Moszad ügynökök
Izraeli fegyverek a lázadók kezében

25 millió dollár és CIA támogatás az Egyesült Államoktól

Az amerikai külügyminisztérium szóvivője bejelentette, hogy az Egyesült Államok Nagy Britannia, Katar és Szaúd-Arábia után szintén támogatni fogja a szír felkelőket, hivatalosan erre a célra 25 millió dollárt különítettek el. A szóvivő szerint a támogatás nem fegyvereket jelent, hanem elsősorban orvosi felszereléseket, gyógyszereket és kommunikációs berendezéseket szállítanak majd a felkelők számára. A CNN és a Reuters korábban kormányzati információk alapján feltárta a CIA és egyéb amerikai titkos szervezetek támogatását és jelenlétét is. A megjelent hírek szerint a titkosszolgálatok beavatkozását Barack Obama személyesen hagyta jóvá.

Elraboltak 48 iráni zarándokot a lázadók

A Szabad Szíriai Hadsereg alakulatai elraboltak 48 iráni zarándokot akik Damaszkusz nemzetközi repteréről indultak és a Sayyida Zeinab-mecsetet szerették volna megtekinteni. A zarándokok buszát feltartóztatták majd eddig ismeretlen helyre szállították az iráni állampolgárokat.

Sayyida Zeinab-mecset | Forrás: rian.ru

A Szabad Szíriai Hadsereg internetre feltöltött videóján azzal vádolja a zarándokokat, hogy valójában kémek és az Assad rezsim támogatására érkeztek az országba. Az elraboltak között nem voltak nők és gyermekek. A lázadók a videó tanulsága szerint az egyik zarándoknál fegyvertartási engedélyt találtak melyet teóriájuk bizonyítékaként mutattak be.

Ali Akbar Salehi iráni külügyminiszter az esemény után segítséget kért Katartól és Törökországtól. A két ország közleménye szerint nagyon jó kapcsolatot ápol a lázadókkal, ezért fordult hozzájuk.

Az elrabol irániak | Forrás: rian.ru

Az iráni zarándokok nem ismeretlenek Szíriában, évente mintegy 700 000 iráni látogatja meg az ország vallási látványosságait. A lázadások kitörése óta nem ez volt az első alkalom amikor a lázadók iráni zarándokokat ejtettek foglyul.

Menekülnek a keresztények

Több ezer keresztény menekül Szíriából a lázadók elől. Szíria 22 milliós lakosságának közel 10%-át kitevő keresztény közösség Assad uralma alatt vallási szabadságot élvezett, számos vezető beosztású kormánytag is ezen közösségből került ki. Azonban a vallási fanatikus lázadók kemény kézzel lépnek fel a keresztény lakossággal szemben. A templomok és keresztény közösségi épületek közkedvelt célpontjaivá váltak az ellenzéki erőknek, a lázadó erők rendszerint porig rombolják ezen épületeket, a keresztény vallású embereket pedig kisemmizik és elüldözik. A német Focus Online internetes magazin által megszólított keresztény menekültek rettegnek, hogy soha sem térhetnek vissza otthonaikba, elbeszélésük szerint a lázadók megjelenésével egy időben megszűnt a villany, a gáz és a telefonszolgáltatás Aleppó városában, egyik napról a másikra bezártak a boltok, nem volt élelmiszer és tiszta víz. Elbeszélésük szerint ugyanez történt Irakban is Szaddám Huszein bukása után, az új kormány vezetése alatt az iszlamisták elüldözték a keresztények, egyes adatok szerint az iraki keresztény közösség mintegy fele menekült el az országból. Az menekült keresztény szerint ő sem szimpatizál Assad reformjaival, de szerinte a lázadók sokkal rosszabbak és alkalmatlanok az ország vezetésére mivel vezetőik a Szíriai Nemzeti Tanács tagjai is megosztottak Szíriai jövőjével kapcsolatban. Elmondása szerint számos lázadóval találkozott és jelentős részük nem szíriai, a nyelvet ugyan törten beszélik de akcentusuk ismeretlen volt számukra.

A német Bild.de oldal által megkérdezett Simon Jacob szerint a szír lázadók brutális akasztásokat is végeztek a keresztény lakosság között, elmondása szerint ahol a radikális muszlimok megjelennek ott nem marad hely a keresztények számára. Simon Jacob a szír ortodox keresztények németországi képviselője. A magazin szerint a tomboló erőszak lassan vallási háborúba torkollik.

Figyelem propaganda!

A német Süddeutsche.de internetes portál egy cikkben hívja fel a figyelmet a szíriai katonaság és a rezsim által elkövetett állítólagos bűnökben felfedezhető furcsaságokra. Rengeteg Youtube felkerült a szír rezsim brutalitását bemutató videóban találhatunk furcsaságokat. Egy videón például egy külföldi riportert temetnek el élve, a gyenge minőségű felvételen mégis észrevehető a hiányos katonai ruházat az uniformishoz viselt tornacipő és a hiányos rangjelzések. Számos videót manipulálnak, megvágnak tényeket ferdítenek el. Ezen furcsaságokra hívta fel korábban a figyelmet az orosz Russia Today és több más nemzetközi média is. Még olyan nagy tévécsatornák mint az Al-Arabiya, Al-Jazeera, CNN, BBC is többször ellentmondásba kerültek vagy éppen videóikban közölt tények kerültek megcáfolásra.

Russia Today: A média manipulációkról

Egy leleplezett videó a sok közül
http://www.youtube.com/watch?v=kaNei6tuiUU

Russia Today: Leleplezett manipulációk

Békés tüntetők közé vegyült fegyveresek

BBC riporter

Szerző: forest