|

Alámerült a Zaporizzsja

Az Ukrán Haditengerészet kitartása amellett, hogy feltámasszák a tengeralattjárós kultúrát mindenképp megsüvegelendő! Az egykoron meglévő képességük leépült, az egyetlen tengeralattjárójuk, a kövületként kategorizálható, Foxtrot-osztályú Zaporizzsja pedig hosszú éveken át szinte ócskavasként tengődött. Ennek ellenére 2010 folyamán sikerült valahogy összekaparni akkora anyagi keretet, melyből fedezni lehetett az említett Foxtrot-osztályú tengeralattjáró felújítását.

Mivel a tavalyi évben India is kivonta utolsó két Foxtrotját, ezért az ukránok az egyetlen nemzet, mely haditengerészetében megtalálható ezen igen öreg típus. Az orosz segítséggel felújított Zaporizzsja persze arra azért alkalmas lesz, hogy a tengeralattjárós kultúrát feltámassza az Ukrán haditengerészeten belül, megalapozva egy esetleges későbbi beszerzést. (Képzés kapcsán a tavalyi év novemberében említés szintjén szóba hozták a törököket.)

Mint arról mi is beszámoltunk a Zaporizzsja felújítási munkálata az oroszok hathatós segítségével 2012 tavaszára fejezték be: a financiális támogatás összehozását követő mintegy 2 év alatt kívül – belül megújult tengeralattjáró „első” kihajózására az idei év áprilisának végén került sor.

A lassan 42 éves tengeralattjáró karrierjének legújabb állomására július 18-án került sor, mikor is a felújítást követő tengeri tesztek részeként sor került az első lemerülésre. A hírügynökségek által leközölt anyagokban semmiféle említés nem esik arról, milyen mélyre merült a tengeralattjáró, csak arról, hogy az illetékesek szerint végig jól irányítható maradt, amit egy elsődleges kritériumként neveztek meg. No igen…

Ugyanakkor az ukrán védelmi minisztérium honlapján közzé van téve egy kapcsolódó videóanyag – itt megtekinthető. Ebben 01:30 környékén kezdődik a merülés. Ha jobb híján a videóból indulunk ki, akkor az mondható el, hogy a Zaporizzsja még csak részben merült alá, hiszen a torony a vízfelszín felett maradt.

Ez a július 20-án készült fotó az U01 Zaporizzsja Szevasztopolba történő visszatértét örökíti meg. | Fotó: ukrán védelmi minisztérium ,

10 hozzászólás “Alámerült a Zaporizzsja”