|

Mehet Okinawára az Osprey, avagy sem?

Az Egyesült Államok formálisan június 29-én értesítette Japánt, hogy elkezdi a korábban tervezett Osprey telepítést, aminek köszönhetően októberben már fél tucat MV-22 Osprey lenne Okinawa szigetén. Azonban az érintett szubtrópusi japán prefekturátus köszöni, de ebből inkább nem kérne. A japán sajtó értesülései szerint Okinawa kormányzója mindezt közölte is a látogatásra érkezett japán védelmi miniszterrel. Hirokazu Nakaima mindezt azzal indokolta, hogy nincs más választásuk, csak visszautasítani, ha az amerikaiak egy ilyen rossz baleseti statisztikákkal rendelkező típust kíván hozzájuk telepíteni.

A kormányzó a sajtó képviselőinek úgy nyilatkozott, hogy az Osprey telepítés esetén egy esetlegesen, netán sűrűn lakott területen bekövetkező baleset odáig vezethet, hogy a lakosság az összes amerikai bázis bezárását követelje. (Emlékeztetőül: nagyobb részben Okinawa nyomása miatt és kisebb részben az amerikai katonáknak az ázsiai régióban történő egyenletesebb szétszórása miatt tavasszal megállapodás született arról, hogy Okinawáról 9 000 amerikai tengerészgyalogost telepítenek át – nagyobbrészt Guamra, illetve Hawaii-ra. Ám így is marad még mintegy 10 000 amerikai katona, lévén a sziget kulcsfontosságú szerepet játszik továbbra is az amerikai regionális stratégiában.)

A Halászsasok a Futenma bázisra érkeznének, ami már régebb óta kényes kérdés tárgyát jelenti, lévén a helyi lakosság szempontjából piszkosul útban van – kiebrudalása már régóta napirendi ponton van a szigeten. (Az amerikaik a szigeten belül akarnák áthelyezni, erről született is 2010-ben megállapodás Washington és Tokió között, de az okinawaiak legjobban a szigetről történő eltüntetésének örülnének.) A korábbi értesülések szerint az első gépek egyébként már július folyamán megérkeznének, számuk októberre 12 darabra, a későbbiekben pedig 24 gépre emelkedne.

A Marine Corps Air Station Futenma a területfejlesztést ellehetlenítő pozíciója mellett hangterhelés és egyéb biztonsági tényezők miatt is csípi az erős amerikai jelenléttel amúgy sem teljes mértékben elégedett okinawaiak szemét. | Fotó: Sonata, Wikipedia ,

Okinawa persze nem akadályozhatja meg az amerikai terveket, lévén erre a japán törvények a helyi kormányzati szinteken nem adnak lehetőséget, ám Tokió számára némiképpen kelepcét állítottak a szigetről, lévén az erős ellenállással szembe menvén ha semmit nem tesznek az ügyben, akkor elképzelhető, hogy jelentősebb támogatásvesztést könyvelhetnek el a helyi lakosság köreiben.

4 hozzászólás “Mehet Okinawára az Osprey, avagy sem?”

  1. Hát a légi felvétel képe alapján igencsak be van kerítve a kifutó lakóépületekkel. Nem emlékszem, hogy a gép balesetei le és felszálláskor voltak-e gyakoriak, de ha igen, akkor (bár ez gyanítom csak egy újabb indok a ki nem mondott többi mellett)támpontot adhat a tiltakozásnak.