A honvédelmi költségvetés növelését tervezi a kormány

„Minden területen fontos a kiszámíthatóság, de különösen fontos ez a honvédelmi költségvetés esetében” – hangsúlyozta dr. Simicskó István, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára június 29-én, pénteken a jövő évi költségvetésről szóló törvényjavaslat vitájában.

„Egy szinte naponta változó európai gazdaságban a kiszámíthatóságot fontos szem előtt tartanunk. Úgy látom, hogy a kormányzat a költségvetés tervezésekor és a honvédelmi fejezet sarokszámainak megalkotásakor is erre törekedett” – fogalmazott Simicskó István. A Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára hozzátette, hogy a jövő évi honvédelmi költségvetésben az idei 233 milliárd forintos büdzséhez képest 1,7 százalékos növekedést szeretnének elérni: a támogatási főösszeg 214,5 milliárd forint lenne, amelyhez 23 milliárd forint bevételi főösszeg társulna.

A kormány már az indulásakor megfogalmazta a honvédelmi terület legfőbb célkitűzéseit, köztük az Önkéntes Tartalékos Rendszer kiépítését és bővítését – húzta alá Simicskó István, majd arról beszélt, hogy jelen pillanatban több mint hatezer regisztrált tartalékos katonája van a Magyar Honvédségnek, ám ezt tovább szeretnék bővíteni. A kormány a tárca törekvését támogatja, amelyhez 2,1 milliárd forint többletlehetőséget kínál.

„Ez jelentős előrelépés lesz, és kellő garancia arra, hogy a tartalékos rendszer stabil lábon álljon” – mondta az államtitkár.

Simicskó István kitért arra, hogy egy fejezeti költségvetésen belül mindig fontos kérdés, hogy az adott területen milyen mértékben jelennek meg a személyi, a működési, a dologi kiadások és a fejlesztések. A honvédelmi tárcánál a személyi jellegű kiadások – a költségvetés egészét alapul véve – 48,6 százalékot tesznek ki. A működési és fenntartási költségek aránya 38,5 százalék, míg a fejlesztési jellegű kiadások – amelyekben már benne van a Gripenek bérleti díja is – 12,9 százalékot jelentenek.

Magyar JAS-39 Gripen a 2010-es pöstyéni repülőnapon

Magyar JAS-39 Gripen a 2010-es pöstyéni repülőnapon | Fotó: HTKA.hu - sid911

A Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára kiemelte: a Magyar Honvédség létszámának tekintetében szerény mértékű növekedést célzott meg a kormány; elsősorban a szerződéses állomány bővítésével kell számolni. Amíg a 2012-es költségvetés 25 255 fő foglalkoztatására nyújtott fedezetet, addig 2013-ban ez 25 480 főre ad lehetőséget – hangsúlyozta Simicskó István.

Felszólalásában az államtitkár kitért arra is, hogy a katonai nemzetbiztonsági szolgálatok összevonása 1,4 milliárd forintos megtakarítást eredményezett. A szolgálatok a teendőiket ugyanolyan hatékonysággal látják el, mint korábban, ám sikerült megszüntetni a párhuzamosságokat, valamint csökkenteni a vezetői szintek és a vezetők számát is.

Svédországban tárgyalt Fodor Lajos

Fodor Lajos, a honvédelmi tárca közigazgatási államtitkára a magyar – svéd hadiipari együttműködés fontosságát hangsúlyozta a Svédországban folytatott tárgyalásain június 27-én.

Fodor Lajos június 27-én egynapos hivatalos látogatást tett Svédországban. A Honvédelmi Minisztérium közigazgatási államtitkárát hivatalában fogadta Carl von der Esch, a svéd védelmi minisztérium államtitkára, valamint találkozott több vezető svéd hadiipari cég képviselőivel.

A Fodor Lajos közigazgatási államtitkár és Carl von der Esch államtitkár közötti találkozón a felek áttekintették a két ország védelmi minisztériumai közötti együttműködés területeit. Kiemelt helyet foglaltak el a Gripen szerződés módosításának, az új helyzet áttekintésének kérdései, a Stratégiai Légiszállítási Képesség (SAC) Program keretében Pápán települt Nehéz Légiszállító Ezred tevékenységében való svéd részvétel, továbbá az évek óta tartó magyar-svéd nano-technológiai kutatási együttműködés.

Fodor Lajos államtitkár tárgyalt több svéd hadiipari vállalat vezető képviselőjével: találkozott többek között Ulf Hammarströmmel, a svéd Királyi Védelmi és Biztonsági Export Ügynökség (FXM) vezérigazgatójával, Jan Pie-vel, a svéd Védelmi Ipari és Biztonsági Egyesület főtitkárával, valamint a BAE Systems (Bofors and Hägglunds), a SAAB AB Gripen és az Ericsson vállalatok magas rangú képviselőivel. A hadiipari cégek képviselőivel folytatott tárgyalásokon áttekintették a magyar-svéd hadiipari együttműködés, a közös kutatás és fejlesztési eddig eredményeit, jövőbeni lehetőségeit, illetve megtekintettek több, a Magyar Honvédség érdeklődésére számító svéd hadiipari terméket.

A svéd tárgyaló partnerek tájékoztatást kaptak a magyar hadiipar fellendítését célzó úgynevezett HADIK-tervről (Hadfelszerelési Iparkorszerűsítési Terv), valamint az ehhez történő kapcsolódás lehetséges területeiről.

Forrás: honvedelem.hu / MTI