Románia holland F-16-osokat vásárolna

A közelmúlt híreiből mindannyian tájékozódhattunk róla, hogy Románia légiereje minden valószínűség szerint továbbra is a nagypapakorú MiG-21 LanceR típusra támaszkodik, mivel nincs pénze használt, de felújított amerikai F-16-osokra. Mint ismeretes, keleti szomszédunk nemrégiben mindenféle közbeszerzési eljárás nélkül bejelentette, hogy Washington segítségével modernizálja légierejét, amit természetesen mind a Saab, mind az EADS megtámadott, mivel ők – állításuk szerint – ugyanannyiért adnának új gyártású repülőgépeket. Végül az egész projekt elhalt, a LanceR-ek pedig folytathatják szolgálatukat. A napokban viszont új szereplő kapcsolódott be a játszmába, mégpedig Hollanida.

A gazdasági válság miatti pénzügyi megszorítások, valamint az Európában jellemző haderőcsökkentés végett Hollandia az utóbbi években sorra vonja ki és adja el haditechnikai eszközeit. Elég csak arra gondolni, hogy a harckocsizó fegyvernemet teljes egészében felszámolták, de említhetnénk akár a Chilének eladott F-16-osokat is. Utóbbihoz hasonló kontraktus lehetősége merült fel Bukaresttel is: tegnap a holland védelmi tárca hivatalosan is elismerte, hogy további katonai eszközöket szeretnének eladni több ország számára. Ezek között konkrétan említette Romániát, mely 15 darab, MLU korszerűsítésen átesett F-16 Fighting Falcon vadászbombázót vásárolna.

[singlepic id=1711 w=584 h=380 float=none]

Egyelőre nem tudni, hogy Hollandia mennyiért adná el a gépeket, bár valószínűleg kedvezőbb összegért, mint amit eddig bárki ajánlott Romániának. A védelmi tárcát egymilliárd eurós spórolásra kötelezte a kormány, így nagyjából ennyit szeretnének összekaparni az eladásokból. A miniszter szerint számos országgal folytatnak tárgyalásokat, beleértve Chilével, mely nyolc darab Cougar helikopter iránt érdeklődik, vagy Indonéziával, mely 80 Leopard harckocsira vágyik – utóbbi üzletről tegnap kezdve meg a vitát a holland parlament. Érdekesség, hogy a 200 millió eurós biznisznek számos ellenzője van a törvényhozásban, bár valószínű, hogy végül mégis rábólintanak majd a kontraktusra.