|

Elhunyt Anatolij Lebegy

Az Orosz Belügyminisztérium bejelentette, hogy április 27-én, helyi idő szerint 17 óra 45 perckor halálos balesetet szenvedett Anatolij Vjacseszlavovics Lebegy gárda alezredes.

Az Oroszország Hőse érdemrenddel is kitüntetett 48 éves tiszt a bogorodszki autópályán motorozott Kawasakijával, amikor elvesztette az uralmát motorkerékpárja felett, az útpadkának csapódott és belehalt sérüléseibe.

Poti kikőtőjében, Grúziában (bal oldalt) az orosz-grúz háború idején | Forrás: Observationsplatsen ,

Lebegy született katona volt: 1963-ban született Észtországban, 1981-ben lépett be a Szovjet Fegyveres erők kötelékébe, ahol a Légideszant Hadosztályban szolgált ejtőernyősként. 1986-ban repülőmérnökként végzett a Lomonosov Katonai Akadémián, utána a Szovjetunió több pontján is megfordult. 1994-ben leszerelt és Szerbiába utazott, majd ’99-ben Dagesztánba. Még ebben az évben szerződéses katonaként belépett az Orosz Hadseregbe, hogy Csecsenföldre mehessen, ahol 2007-ig többször is járt. 2003-ban aknára lépett és elvesztette egyik lábát, de ennek ellenére lábadozása után visszatért az aktív szolgálatba immáron egy művégtaggal. 2008-ban a grúz háborúban is részt vett, ahol többek között felderítést végzett, valamint ellenséges felderítő csapatokat üldözött. Halálakor a 45. Gárda Önálló Különleges Rendeltetésű Ezred állományának tagja volt. Az állam több kitüntetéssel is jutalmazta tevékenységét: megkapta többek között az Oroszország Hőse kitüntetést, a Szent György Érdemrendet, a Bátorság Érdemrendet és a Vörös Csillag Érdemrendet is háromszor.

Életútját részletesebben a Combat Gear Blogon olvashatjátok.

Szerző: GrGLy

—–

Jelen írás a HTKA Lapcsoport által szervezett Hír- és Cikkíró versenyre érkezett és megfelelőnek ítéltetett a publikációra. Amennyiben Te is szeretnél indulni a nyereményekért vagy csak szeretnéd megmutatni a világnak eddig rejtegetett írói vénád, akkor ne habozz, jelentkezz gyorsan! Részleteket ide kattintva olvashatsz!

61 hozzászólás “Elhunyt Anatolij Lebegy”

  1. Halottakról csakis az igazat, tartja helyesen a mondás. Itt szeretném minden elérzékenyülő oroszmániás olvasó figyelmébe ajánlani hogy Lebegy a magyarokat golyófogónak és ágyútölteléknek használó közismerten szadista szerb söpredék oldalán tevékenykedett. A magyar oldalakon nem kellene magasztalni. GrGLy, ha tárgyilagos akarsz lenni, akkor közelítsd meg több oldalról a témát, mondjuk keresd meg a horvát nagykövetséget és kérjél tőlük is infókat a L-hez hasonló orosz önkéntesek működéséről. Mi róluk a horvátok véleménye?

  2. Szerb söpredék alatt nem az EGÉSZ szerb társadalmat, de az annak egy jelentős hányadát alkotó „harcos” réteget értem. Azokat, akik a fegyvert rájuk fogva és időnként a kivégzésektől sem visszariadva kényszerítették a szerencsétlen besorozott és az első vonalba rakott magyarokat, hogy meghaljanak a nagyszerb-érdekekért. Azokat akik a volt Jugoszlávia számos pontján halomra kínozták-gyilkolták a civil lakosságot, köztük irgalom nélkül az öregeket, a nőket, a gyerekeket is. Hát ezek után van olyan magyar ember, aki elérzékenyülve gondol erre a tipikusan bunkó pánszláv terminátor csetnikbérenc Lebegyre?

  3. HindTheBest

    De hát azok ártatlan MAGYAR civileket használtak élő pajzsként ami háborús bűn!!!Ez olyan mintha meglopna(tudod,hogy ő volt) egy kofa de te visszajárnál karfiolért hozzá.Hogy mondhatsz ilyet te Zinovjevista-Kavenyevista-Buharinista zsidó bérenc vadkapitalista megalkuvó!!!???

    :D

  4. A vitát megelőzendő: ez az eredeti (orosz + angol) hír majdnem szó szerinti fordítása, plusz egy kis életrajz a Combat Gearesektől. Az írás közben a tárgyilagosság megtartása volt a célom, illetve némi életrajzi infó közlése az elhunytról.

    @cinikus

    A „hadosztály” is a Combat Gear-esektől van, sajnos az eredeti megnevezését annak az egységnek nem tudom.
    Egyébként nem akartam regényt írni, ez szimplán csak egy hír, hogy elhunyt.

  5. Lebegynek R.I.P.
    Miért bántanánk egy halottat? Ő már nem bánt senkit.
    Legyünk elődeinkhez méltón lovagiasak.
    Mégis, mit vártak egyesek? Szláv ember volt, vérei érdekében szerelt le és ment harcolni – igaz, egy legalábbis erősen vitatható ügy mellett.
    Vajon hány honi magyar mondhatja el, hogy Kalast ragadott Szentlászló, Vukovár vérzésekor?
    Van itt valaki, aki ’89-ben egy szál IFÁ-val vitte a lisztet Aradra, Temesvárra, Nagyváradra?
    Tisztelet neki….
    Neked, Anatolij Vjacseszlavovics, pedig adjon végre békét a föld.

  6. GrGLy

    Cinikusnak az a baja,(jogosan)hogy a Szovjet/orosz terminológia nem használja a légi szállítású(ez nyugaton divat)megnevezést mint ahogy a magyar sem a bevetés szót(!!!).Ők a légi-deszant kifejezést használják helyette.Olyan mintha azt írtad volna a repülő sárkányára,hogy kasztni vagy a harckocsi teknőre,hogy alváz.

  7. Dudi:

    Ez egy hír, nem szakcikk. A bevetés szó meg létezik, a köznyelv gyakran használja, hovatovább érti mindenki, így nem érzem helytelennek (itt) a használatát. A háborús filmekben eredetileg meg nem éppen a magyar szaknyelvet használják, így aztán a fordítások ebben speciel nem tévednek… :)

    onedinkapitany:

    Ha tudnál magyarul, esetleg már kiderülhetett volna számodra, hogy Lebegy a szerbek oldalán (is) muzulmánok ellen harcolt. Európában, nem mellékesen.
    A horvátok, szerbek, bosnyákok, stb véleménye meg a kutyát nem érdekli. Az egyik 19…

    GrGly:

    Nem a hadosztállyal volt a baj (az stimmel), a forrás meg egyértelmű volt, csak ezt már nem akartam feszegetni. :) Lényeg a lényeg, sem a szovjet, sem az orosz terminológia nem használja a „légiszállítású” kifejezést. Vagy „(légi)deszant hadosztály” vagy „légi roham ezred” elnevezéseket használták az ilyen egységekre.

  8. sulyid
    A vallási határvonal általában összefügg a mentalitásbeli határral. Azért a horvát és a szlovén nacionalistákat és nem venném egy kalap alá a szerb csetnikekkel. Tőlünk nézve Ho. meg Szlovénia egyébként már szinte? Nyugat-Európa.

    dudi
    „lyen alapon a nemzeti érzelmű pártunk mi a lófaszt akar üzletelni az oroszokkal???”
    Ez bonyolult ügy, nem látok Vona és slepje fejébe, de mintha túlzásba estek volna.

  9. Lebegy szerintem ízig-vérig kalandor volt, aki kereste a balhét. Helytállt, ami elismerésre méltó, bár a minősítése nézőpont függő. Dudi, azt mondod, hogy bevetés nincs, csak feladat. Én szerintem semmi baj a „bevetés” szóval, én attól akadok ki, ha „küldetést” emlegetnek. Küldetése a misszionáriusnak volt a kannibálok között, a feladat és a bevetés egyaárnt helyes, attól függetlenül, hogy Ti mit alkalmaztok.

  10. cinikus

    Létezik de ettől még nem lesz helyes.Ha azt mondod egy I szelvényre,hogy vasból van akkor azt érteni fogja mindenki de ha egy metallurgiával foglalkozó oldalon ezt leírod azonnal átnyúlnak a monitorodon és kitépik a szívedet :)

    „A háborús filmekben eredetileg meg nem éppen a magyar szaknyelvet használják, így aztán a fordítások ebben speciel nem tévednek… :)”

    Emiatt vannak olyan magyartalan hülyeségek,hogy égnek áll tőle az ember haja.

  11. Legutóbb valaki pont róla állította azt, hogy szociopata volt, amiből lett is némi vita. Valamit tisztázzunk: minden igazi zsoldos minimálisan mutat szociopata tüneteket, a külföldön jó vagy rossz pénzért harcoló és gyilkoló zsoldosok pedig profi gyilkosok. Azaz vegytiszta pszihopaták. Ettől még jó harcosok, csak kicsit más a filozófiájuk, mint egy saját hazáját szolgáló hivatásos katona eszméjének. A zsoldos motivációja a pénz, a katonáé (szamurájé) a…. ?

    Valaki kérdezte anno, hogy akkor ezen az alapon a szamurájok is szociopaták voltak-e? A válasz az, hogy csak annyira, amennyire a középkori európai lovagok. Naná, nem is kicsit!
    Persze ezt igyekeztek Európában a lovagi erényekkel, Japánban a bushido-val némileg kompenzálni, azaz = maximálisan kiszolgálni az elit érdekeit. A samurai eredeti szó jelentése egyébként szolgálatot vagy szolgálni-t jelentett, és illett ezt minimum bármi áron megtenni.

    A „szerb söpredék” kifejezés talán nem áll oly távol az igazságtól, de ehhez lenne egy kérdésem: Az ártatlanokat elpusztító öngyilkos merénylők, vagy a szabadságot védő és közben halottakat lehugyozó valamint japán kiscsajokat megerőszakoló katonák esetében mi lenne a pontos definíció?

    Vagy maradjunk annyiban: a cél szentesíti az eszközt, azaz vannak jó gaztettek és vannak rossz gaztettek.

    Üdv: M

  12. „Zinovjevista-Kavenyevista-Buharinista zsidó bérenc vadkapitalista megalkuvó!!!???”

    Ez igazából akkora ellentmondást szült bennem.Mert ismerem a történelmet meg utálom a komcsikat is.Van ennek családi szála is…nah mind1….De akkor meg mondjatok már egy országot akivel kereskedhetnénk?Egy iparunk van amiben van potenciál az pedig az élelmiszeripar…Kaját kell eladnunk külföldre ezért kell a piac az orosztól meg más országtól…Tőlünk az Eu nem fog jo minőségű ám drágább kaját venni,még ők hoznak ide 120ft-s tejet meg stb stb…Csalódtunk mi már mindenkiben….Gazdasági szövetséget egyébként sem az erkölcs szelleme szokta szülni…Ott van az angol-francia példa…Lengyel-német….stb..stb..

    jah a komcsi részhez visszatérve,az orosz haditechnika jobban érdekel mint a nyugati és???Ettől még gyűlölöm a pártot meg aki benne vagy alatta szolgált…A kettő bennem megfér együtt…Ott is van ilyen is meg olyan is..És itt is,aki statisztált és segített a Szovjetúniónak itt megtelepedni majd 50 évre nah azokba egy tárat mondjuk egy kalasból….

  13. Lassan összedolgozhat a HTKA.hu a nyest.hu-val, annyit nyelvészkedünk… :D

    Dudi:

    Van abban valami, amit írsz (különösen a vas téma vonatkozásában :D), de ez egy hír volt, nem szakcikk. Ne várd el, hogy „Figyelem… Fel, vigyázz!” kezdetű legyen az összes HTKA-s hír – hasonló folytatással, persze. :)

    Valóban előfordulnak marhaságok a magyar filmes fordításokban, de berosálnék, ha egy amerikai filmben az amerikai katonák magyar szakkifejezéseket kezdenének el használni, ami meg nekik totál idegen. Így szerintem az ilyen szövegeket általában jól fordítják magyarra úgy, hogy az „magyartalannak” tűnik. (Valójában nem a magyartalan a helyes kifejezés erre, de talán ne hajtsunk rá a 2012-es év majdani értékelésében „a két legnagyobb nyelvtannáci HTKA-olvasó” kétes címre… :D)

    aerophyl:

    Katonának az otthonülő típusok és a nebántsvirágok ritkán mennek önként…
    Ha elküldenek egy „nem misszionáriust” valahova, hogy ott csináljon valamit, akkor az magyarul miért is nem lehet akár küldetés is? Küldetése nem csak a misszionáriusoknak (használjuk többesszámot, nem csak egy misszionárius rohangál(t) a világban, ráadásul nem csak kannibálok között tették ezt, ha már kukacoskodunk :D) lehet, törődjünk bele.

  14. onedinkapitany

    Elolvasva a belinkelt Lebegy cikket megint az a vélemény alakult ki bennem, hogy az az alapvető baj az oroszokkal, hogy dolgos építőmunka helyett kimondottan szeretnek hódítani meg háborúzni. Viking hagyomány? Viszont mostanában a tudósok pont azzal álltak elő, hogy ferde -hamis- a vikingekről korábban kialakult és elterjedt hasonló jellegű kép.

  15. Született katona az volt, vagy csak egy erőszakos ember. Leszerelt majd elment harconi szerbiába, ahol a háború hát finoman szólva sem volt kíméletes a civilekkel. Mit is akartak a szerbek?

    Van is mit dícsőíteni ezen a barbár állaton! Semmiféle végtisztesség nem jár neki, azoknak sem járt akiket a tömegsírokba lőttek.

    Dudi!

    te meg itt jössz a bevetés szavaddal! Igazi szakbarbár vagy!
    A gazdasági kérdésekbe meg légyszíves ne menj bele, mert ha jól gondolom csak egy kiskatona vagy. Te sem érthetsz mindenhez.

  16. Veér István

    Szerintem meg nyugodjon békében.

    „a barbár állat”, és a többi. A háború ilyen műfaj, ezért kell megelőzni.
    Vicces látni a sok soviniszta gyűlölködést. Ott, abban a háborúban sok randa dolog történt, több is mint más háborúkban. Vége van, és reméljük nem ismétlődik meg. A felelősségre vonások is haladnak, ha lassan is, bár az amerikai és német felelősöket (kinek áll érdekében Jugoszlávia széthullása) soha nem fogják felsősségre vonni, bár a háttérben biztos onnan is kapott lökéseket a háború beindítása.

    Ha mindig csak a múltba tekintünk, és vélt, vagy valós múltbéli sérelmeinken nem tudunk túllépni, soha semmire nem fogjuk vinni. Túl kicsit vagyunk ahhoz, hogy mindenkire örökké haragudjunk, aki valaha is keresztbe tett nekünk. Valójában ennyi erővel már nem lenne kiben bíznunk, mivel ártott már nekünk mindenki, a „súlytalan” afrikai törzseken kívül.

    Ezt utálom, hogy itt is a legtöbben ahelyett, hogy tanulnának, és a jövőt építenék, kényelmesen a múlt sebein rágódnak, és köpködnek, majd nyavajog, hogy milyen rossz nekünk, a rabszolgaság, a szegénység. A jövőt építsétek, ne ilyeneken rágódjatok. Ha pedig valaki a még középiskolai ismeretekkel is érthető dologra hívja fel a figyelmet, mindenki csendben elfordul, mert kényelmesebb hasból bemondani dolgokat, meg vagdalkozni sokszor fogalom nélkül.

    Széljegyzetként hozzáteszem, hogy míg Lebegy ment segíteni a véreinek, nekünk értékelhető hadseregünk sem volt, és a hazaáruló parlamenti csürhe abban reménykedett, hogy a szerbek át ne jöjjenek… Az, ami ott és akkor történt a vajdasági magyarokkal, ilyenformán elsősorban az ő felelősségük, valamint egy kis részben azoké is, akik megszavazták őket, és csendben reménykedtek. Akik a demokrácia jó társadalmi szelep mivolta szerint egy X-elés után letudták kötelezettségük, a többit majd fent elintézik, ha nem majd 4 év múlva visszatérünk a kérdésre. Én úgy vélem, hogy akkor a nemzet elárulta véreit, és most a szerbek mocskolása csak a felelősség hárítása. Ezért kell tanulnunk és dolgoznunk, szorgalmasabban és keményebben mint másoknak, és kell egy rendes vezetést „installálnunk” (akikre szavazni lehet azok nem merítik ki véleményem szerint ezt a kategóriát), hogy az ország olyan érdekérvényesítő képességre tegyen szert (többek közt a méretéhez és a helyzetéhez mérten erős hadsereg), hogy ilyen helyzetben kellő tekintélyt tudjon parancsolni, vagy szükség esetén be tudjon avatkozni (valószínűleg nemzetközi segítséggel, de annak a kilobbizásához is jó, ha nem csak egy élelmiszerhulladék hasznosító telep vagyunk).

    Halottakról pedig jól (sic!) vagy semmit!

  17. Veér István

    És még annyi, hogy nem a mi dolgunk ítélkezni, hitem szerint megvan aki ítélni fog Lebegy felett is, mindeki más felett is, érdemei és bűnei szerint, igazságosabban mint egy fórum fröcsögő unatkozó közössége.

  18. Valahol csodálatos, hogy egy komment nélküli cikk, ami felsorolta, hogy kb. ki volt ez az ember ilyen szintű kommenteket generál.

    A sok turbómagyar vajon akkor is ilyen mimózalelkű lenne, ha pár „nagymagyarnak” tartott ember húzásairól lenne szó? Pl. számomra örök rejtély, hogy mitől lett Kossuth a magyar történelem szent tehene. Fogalmazzunk úgy, hogy sokszor kedvem lenen kisbetűvel írni a nevét, mert annyire tehetségetelen és erőszakos droid volt…

    (Kicsit olyan, mint az angoloknál Churchill.)

  19. Veér István

    @molni: ugyan a turbómagyar kifejezést továbbra sem csípem, de sajnos létezik a halmaz, akikre használod. Kossuth pedig egy… igen, jól fogalmaztál. Anélkül, hogy túlzottan kifejteném a véleményem, annyit mondhatok, hogy ambivalens figura volt, aki még a komcsiknak is megfelelt mint „nemzeties hős”. Leginkább a politikai kalandor szó illik rá, amit súlyosbít, hogy lelépett a felelősségrevonások elől.

  20. molni: Churchilt Kossuthal ellentétben nem mondanám tehetségtelennek.

    Veér: Lehet volt, de én se Horvát se Bosnyák oldalról nem hallottam olyat, hogy Magyar kiskatonákat „toltak volna előre”. Elég nagy difi.
    Uígy Gotovinara… is kinyilik a Szerbek (rohadjon börtönben) és Mladic…ra (szintén rohadjon börtönben) is a Horvát/Bosnykok zsebében a bicska. Mind mészárosok voltak ahogy Lebegy is. Akkor itt min van csodálkozni?

    „Az, ami ott és akkor történt a vajdasági magyarokkal, ilyenformán elsősorban az ő felelősségük…”

    Erről Kelepisti/Dudi… zsidozós hszei jutottak eszembe. Jahát biztos az övék. Mit kellett volna tenniük?

  21. Churchilt Kossuthal ellentétben nem mondanám tehetségtelennek.

    A XX. századi brit hadtörténelem legnagyobb katasztrófáinál és leghülyébb ötleteinél valahogy mindig felbukkan a neve…

    Milyen olyan kiemelkedó húzása volt, ami miatt az mondanád rá, hogy nagy formátumó volt? A hadvezetésbe mikor beleszólt, semmi haszna nem volt.

  22. Nem értem ezt az oroszgyűlöletet! Ha útáljuk az oroszokat akkor nyugodtan útálhatjuk az osztrákokat is ! Ők tovább tartottak megszálva minket mint az oroszok! Vagy a törökökről ne is beszéljünk!
    Ha elitéljük ezt az orosz tisztet ítéljük el pl Skorzeny-t is! Na meg az összes kalandor magyart aki például az USA függetlenségi háborújában besegített! Igazán ezzel szüntetnénk meg a kettős mércét!

  23. Először is nyugodjon békébe. Minden embernek jár a végtisztesség.
    Az meg abszurd innen az ismeretlenből ítélkezünk egy ember felett.

    Ha már haditechnikai oldal a háború nem játék, egy leírhatatlan pokol.
    Sok okos kis ön jelölt Frajd mit számít normálisnak?

    Civil világba normálisnak mondott emberek zöme harctéren nagy valószínűséggel személyiség degradációt szenvedne. Ennek oka az hogy más jellem vonások preferál a civil társadalom, mint a katona társadalom.

    Lebegy úr kapcsán már közöltek itt egy életrajzi interjut. Akkor Onidekapitány tett személyére gyalázkodó jelzőket. Akkor kicsit rosszabb napom volt és elküldtem melegebb éghajlatra felmenőstül.

  24. Nem arról van szó utáljuk. Hanem, hogyha Magyar vonatkozása is van, márpedig van akkor had ne csodálkozzunk hogy egyes délvidékiek nem tapsikolnak Oroszo hőséhez, hanem inkább egy let u rot in hell kifejezés hagyja el a szájukat.

    molni: Chamberlainhez képest istenverte zseninek tűnik… :)

  25. Molival megint egyet kell értenem. Sajnos a nemzeti oldalon belül van a Turbómagyar réteg.

    Személyes vélemény Kossuthról egy habzó szájú, vérig sértett szabadkőműves volt. 48-49 történelmünk dicső pillanata, de távlatilag káros volt. Reform korba végre béke volt és a nemzet gyarapodott, a szabadság harc a teremtő erőt fogta vissza jelentősen.

    Ki gyűlölünk ki nem.
    A gyűlölet nem teheti tönkre a jövőnket. Ha az oroszoknak holnap van jobb ajánlatuk mint az EU tagság. A múlt miatt ne fogadjuk el?

    Csak az élő nemzet tud emlékezni a halottaira, a haldokló úgy is eltűnik a történelem süllyesztőébe. Akkor ki fog a hallottaira emlékezni?

  26. Fade

    Churchilt egy háborús uszító volt. Chamberlain kormány alatt az admiralitás első lordja. A skandináv fiaskó az ő bűne.
    Mégis Chamberlain fizetett meg érte. Aki jogosan a béke mellett érvelt. Harmadik birodalomnak nem voltak követelései a angolok felé. Sőt az északi civilizáció egyik oszlopának tartották.
    Angolok WWII gyakorlatilag vesztettek. A Brit birodalom szét hullott. 45 utáni britanni elvesztette mind politikai mind gazdasági jelentőségét.

  27. Pl. számomra örök rejtély, hogy mitől lett Kossuth a magyar történelem szent tehene. Fogalmazzunk úgy, hogy sokszor kedvem lenen kisbetűvel írni a nevét, mert annyire tehetségetelen és erőszakos droid volt…

    A magyar szabadságharc szellemi vezérét, a feudális kiváltságok felszámolásáért, a polgári szabadságjogok biztosításáért vívott harc legnagyobb személyiségei közé tartozó dr. Kossuth Lajos a magyar nép szemében

  28. Üdv Fiúk!

    Először is jeleznem kell, hogy volt némi vitám a nejemmel (aki eü-s egyébként), hogy a szociopata vagy a pszihopata jelzők közül melyik a helyes, így most már fogalmam sincs, hogy igazam volt-e ebben a kérdésben. Megkérdeztem őt erről és nem értett egyet az értékelésemmel, mindegy…

    A szociopata jelző azonban egy okból nem teljesen igaz: a katonák közösségén belül rendkívül erős szociális összetartás volt/van, ugyanakkor a társadalom vs hadsereg viszonylatában maga a szervezet válhat bármikor szociopatává – pl: katonai diktatúra bevezetésekor.

    A másik:

    A szerb, a bosnyák és a horvát oldalon is harcoltak magyarok, konkrétan ismerek olyan magyar zsoldost, aki a bosnyákok oldalán harcolt a szerbek ellen. Mielőtt itt bárki elkezdi nyomni a szar dumát a délszláv háborúról, maradjunk annyiban, hogy a bosnyák és a horvát oldal is folyamatosan követett el háborús bűncselekményeket és ebben magyar személyek is részt vettek.
    Csak hát a történelmet, a törvényt a győztesek írják, Hága pedig nem csak ismeri, hanem napi szinten gyakorlatban alkalmazza a „jó gaztett” és a „rossz gaztett” fogalmát.

    A másik: minek nevezzük azokat a holland katonákat, akik asszisztálása mellett (!!!) követték el a szerb szabadcsapatok, amit tettek éveken át. Vagy minek nevezzük a CIA balkáni üdvöskéjét, aki a drog és szervkereskedelem miatt már évekkel korábban interpol listán is szerepelt, majd az USA támogatásával Koszovó első embere lett?

    Bárki, aki egy népet vagy nemzetet ócsárolni mer és gyűlölködik, legyen kedves nem kiakadni akkor, ha az ő fajtájáról is hasonló vélemények látnak majd napvilágot.

    Attól tartok, hogy a leghangosabb „kritikusok” nem hogy háborút, de még hadsereget sem láttak belülről…

    Veér István:
    Tőlem kapásból egy pipa! Nincs is mit hozzátennem.

    Fade:
    Óvatosan a magyar vonatkozással. Magyarország aktívan részt vett a délszláv háború kirobbantásában a horvát oldalról, és mielőtt forrást követelsz tőlem, fordulj a magyar katonai hírszerzéshez egészen nyugodtan. ;) Erről többet nem óhajtok polemizálni.

    Nekem személy szerint egyvalamivel van tele a tököm: „rohadt zsidó, rohadt ruszki, rohad alma meg a f@szom gyerekek.”

    Nincs bűnös nép, nincs bűnös nemzet. Pont. Vagy ha csak egyetlen egy is van, akkor az összes az. Primitív f@szkalap az, aki ilyen dogmát nyom.

    Szabadkőművesség:
    Él, létezik és virul. De már távolról sincs akkora valós befolyása, mint egykoron. A szabadkőművességen belül is számtalan irányzatra szakadt miden, sőt, „állam az államban” létrejöttek sokkal rejtettebb új oligarhák. Ezekben van zsidó, van európai kékvérű arisztokrata, sőt, kínai pénzmogul is. A Martinovics-páholytól elkezdve a Rotary Klubbon keresztül egészen a Grand Orientig lehet nyomni a süket és misztikus meséket, de akik valóban irányítják a világot, azoknak csak és kizárólag egy vallásuk van: pénz és hatalom.
    És magasról szarnak a többiek isteneire, elméleteire, bőrszínére. Pont. A zsidók: pont jók lesznek bűnbaknak, vihetik a balhét.
    Zsidó: Aki az ószövetség és a Tízparancsolat szerint él. (Lásd Város Őrzői!)
    Cionista: Szarik Jehovára meg a Tízparancsolatra is, meg a zsidóságra is, sőt, mindenkire. Jó reggelt annak, aki ezt először hallja esetleg.

    M

  29. Pl. számomra örök rejtély, hogy mitől lett Kossuth a magyar történelem szent tehene. Fogalmazzunk úgy, hogy sokszor kedvem lenen kisbetűvel írni a nevét, mert annyire tehetségetelen és erőszakos droid volt…

    dr. Kossuth Lajos a magyar nemzeti függetlenségét, a feudális előjogok felszámolásáért és polgári szabadságjogok biztosításáért vívott harc kiemelkedő személyisége!
    A magyar függetlenségért vívott harc szellemi vezetője !

    Ilyen gyalázatos vélemény nyilvánosság előtti terjesztése szerintem felér egy hazaárulással és egy kegyeletsértéssel l!

    E komment eltűréséért a HTKA megérdemelné a bezárást !

  30. A magyar szabadságharc szellemi vezérét, a feudális kiváltságok felszámolásáért, a polgári szabadságjogok biztosításáért vívott harc legnagyobb személyiségei közé tartozó dr. Kossuth Lajos a magyar nép szemében

    Lássuk eme „csodás szellemi vezér” teljesítményét.

    A katonai dötnésekbe folyamatosan belepofázátt, a scweháti vereség csak neki köszönhető, a balfaszságot erőltette. A magyar katonai vezetők folyamatosan elhajtottk volna Dembinszkit. Ez sikerült is, csak amikor Kossuthel szembefordultak, akkor visszahítva D-t, akit maga csapott ki nem túl rég. Kemény…

    A szabadásgharcban a nemzetiségeket be akarta vonni, ami valahogy az erdélyi százok vezetőjének elleni koncpeciós per és kivégzése után valaholgy nem ment…

    A végén átadta Görgeynek a vezetést azzal, hogy próbáljon jó fegyverszünetet kötni. Görgey egy tanács döntésére bízta, hogy mi legyen. Az ülésen jelen sem volt, az mondta, hog bármit dönt, ő végrehajta. Még befolyásolni sem akarta a döntést. Ők az orosz előtti fegyverletételt választották.

    Görgey maradt, Kossuth lelépett. Ezek után meg volt pofája hazaárulózni Görgeyt, meg a Kiegyezést képködni. Micsoda hatalmas formátumú ember… Ezek után én csak a nemzet csótányaként tudok rá tekinteni…

    Ha egy ikot akarsz ’48-hoz rendelni, akkor az Görgey, mint tehetséges katona, politikusként meg az ártatlanul kivégzett Batthynány. Ugyanis őt még a császár nevezte ki és le is mondott. Teljesen törvényesen volt miniszterelnök, amíg le nem mondott. Na, ő valaki volt. A Kossuth név láttan nekem a kezem ökölbe szorul és köphetnékem támad…

  31. Hééé
    A Semmiből felállított és felfegyverezte a Honvédséget és a nemzetörséget a kor szinvonalának megfelelő fegyverzettel uniformissal látta el em vóltak élelmezési problémák ez nagyon em kis teljesítmény és ez csak a katonai dolgai (hol lenne képes erre ma bárki is vagy hol vólt???)

  32. @omega

    A véleménynyilvánítás mindenkinek szabad az oldalon függetlenül nézetei, politikai hovatartozása és egyéb beállítottságaitól. Gyalázkodni tilos. Szóval nem kell kelteni itt a hangulatot, hogy Kossuth miatt zárják be az oldalt.

    Egyébként valahol nagyszerű, hogy egy szimpla halálhírből milyen remekül történelmi, politikai és nemzeti veszekedést kreáltatok. Komolyan mondom, öröm így hírt írni…

  33. GrGLy !
    Meg kellene maradni a haditechnikai kommenteknél!

    A véleménynyilvánításnak vannak korlátai ! Kossuth Lajosnak is lehettek hibái, soha senki nem állította,hogy hiba nélküli ember volt.
    Cselekedeteit is lehet kritizálni !

    A magyar szabadságharc szellemi vezérét gyalázni, droidozni és ezzel sok-sok magyar érzelmeit is megsérteni már egyeneses bűncselekmény !

    A magyar nép – minden valós és vélt hibája ellenére – hősének nyilvánosan eltűrt gyalázása szerintem olyan cselekedet amiért bizony még a lap bezárása is indokolt !

    Ha mégsem, akkor hol a határ ? Vagy ilyen nincs ?

  34. A magyar nép – minden valós és vélt hibája ellenére – hősének nyilvánosan eltűrt gyalázása szerintem olyan cselekedet amiért bizony még a lap bezárása is indokolt !

    Ide tényleg elég nagy facpalm kellene. Esetleg mikor küzdesz azért, hogy ne hajdanvolt vérkomcsikról legyen elnevezve a BME két kollégiuma? (Schörnhertz meg a Martos. Csak azért nem nevezték át őket, mert már a köztudatban van a nevük, és mindenki így szokta meg.) Hajdan Marxot és az egyész szocialista pereputtyot imádni kellett.

    Taláh Kossuth revidiálása sem ártana némileg objektívebben. Ha meg nem tetszik ez, akkor el lehet menni. Nekem nem fogsz hiányzoni, az tuti…

  35. De van határ tényleg csak az Magyarországon nem a Magyar történelemből való. A határ a Holo…szt ezen kívűl minden más megengedett szidhatod a nemzet nagyait ocsárolhatod a néped lenézheted megvetheted leköpheted mind ezt szabad egész addig még a Holo…szt nem kerül szóba

  36. „Taláh Kossuth revidiálása sem ártana némileg objektívebben. Ha meg nem tetszik ez, akkor el lehet menni. Nekem nem fogsz hiányzoni, az tuti… ”

    Nem kizárt,hogy leiratkozom. A tiéddel azonos szellemi közösségben lenni számomra nem öröm.

    Őszintén remélem,hogy valamely hatóság viszont megtalál és a magyarok érdekében megteszi azokat az intézkedéseket amelyeket az oldal tulajdonosai elmulasztottak megtenni !

  37. Ha nem kis teljesítmény akkor most miért nem csinálják azt mint akkor miért nem képesek rendbetenni az országot a sok péz öröklését meg ne emlicsd mert olyan nem vólt (kevered valakivel szerintem) a korba nem vólt kifejezetten gazdag se a család

  38. Tök jó. Egy orosz katona halálhíréből sikerült eljutni alig 60 poszt alatt a hazuárulózásig és holokausztozásig. Nem semmi…

    Őszintén remélem,hogy valamely hatóság viszont megtalál és a magyarok érdekében megteszi azokat az intézkedéseket amelyeket az oldal tulajdonosai elmulasztottak megtenni !

    Ööö, miért is? Mi törvénybeütközőt tettem? Történelmi tényeket közöltem…