|

Kihajózott a Zaporizzsja

Bő 2 évvel ezelőtt számolhattunk be arról, hogy az ukránok segítséget kértek az oroszoktól a kövület kategóriás tengeralattjárójuknak, az Oroszországtól 1997-ben megörökölt Foxtrot-osztályú Zaporizzsja belső felújításához. Azóta az orosz szakik az ukránok által a körülményekhez képest 2003-2010 között elfogadható állapotba kalapált, lassan 42 éves tengeralattjárót belsőségek tekintetében alkalmassá tették az első, teszt jellegű kihajózásra – az ukránok korábban úgy remélték, hogy erre már legkésőbb 2011 májusáig sor kerülhet majd.

Zaporizzsja az úszó szárazdokkban

Zaporizzsja az úszó szárazdokkban ,

Mikor a nagyérdemű először olvassa ezt a bejegyzést a Zaporizzsja már lehet épp Szevasztopol felé kódorog hazafelé, lévén az egyelőre szigorúan felszíni tesztekre szerdán kihajózott Foxtrot elviekben a pénteki napon tér vissza a kikötőbe.

… és ilyen lett. ,

„A Zaporizzsja tengeri tesztje fontos esemény az Ukrán Haditengerészet számára.” – nyilatkozta az ukrán védelmi miniszter, aki nyilatkozatában kitért arra, hogy a sikeres tesztek biztosítják majd az ukrán tengeralattjárós képesség felélesztését.

Mint arra korábbi, a Foxtrot-osztályról távirati stílusban értekező írásunkban is kitértünk a Zaporizzsja aktív állományba visszakerülése esetén az utolsó szolgálatot teljesító Foxtrot lesz. Harcértéke értelemszerűen a nullához konvergál, de arra jó, hogy a tengeralattjárós fegyvernem alapjait összehozhassák az ukránok, míg a haditengerészetnek a jövőben esetleg esélye lesz egy komolyabb egység beszerzésére.

Az idén 42 éves Zaporizzsja – 1997-ben megkapták, 2003-ban lett pénz új akkumulátorokra és a felújítás elkezdésére. 2007-ben már eladását fontolgatták, 2010-ben orosz segítséget kértek, idén pedig tengeri tesztre hajózott ki. ,

9 hozzászólás “Kihajózott a Zaporizzsja”

  1. Így van….. Kiképezni az embereket nagyon jó alap lehet. Kérdés, hogy miből lesz pénz tengót venni az ukránoknak. Mert annak tényleg semmi értelme, hogy ezzel kavircoljanak a Fekete-lavórban… Tényleg, vajon le tud ez még merülni? Eszembe jut róla a „Fehérnemű hadművelet” c. film……:)

  2. Amire az ukránok szánják, arra valóban jó. (Az utolsó bekezdést picit módosítottam is, mert picit túl feltételes volt benne, hogy jó lesz az alapok elsajátítására. Nem egészen úgy akartam hagyni :D)

    Ellenben ahogy miből lesz pénzük egy potensebb (használt) vasra az kérdés. A németeknél esetleg bepróbálkozhatnának Type 206-os ügyben. A „lavórba” tökéletes is lenne :)

    Vagy meggyőzni a románokat, hogy nem kell nekik az a Kilo…
    Ahhoz képest, hogy 95 óta ez is csak álldogál, kívülről egész jó állapotban van: http://en.wikipedia.org/wiki/File:DelfinulSubmarine.jpg

  3. Iskolahajó. Vannak egyes országokban vitorlások is, azt, hogy kiderüljön valakiről, hogy lesz-e belőle igazi tengerész-tengeralattjárós, ahhoz nem kell más, csak egy működő egység, ami szolgáltat némi kihívást is:)

    Na ez majd fog:)

  4. „Ellenben ahogy miből lesz pénzük egy potensebb (használt) vasra az kérdés. A németeknél esetleg bepróbálkozhatnának Type 206-os ügyben. A “lavórba” tökéletes is lenne :)”

    Ez egy alternativa de csodalkoznek ha nem orosz ladik lenne a valasztas. Ugy egyaltalan arra gondolok hogy e mogott a felujitas mogott orosz erdek es penz van.

    „Vagy meggyőzni a románokat, hogy nem kell nekik az a Kilo…”

    Szerintem ez csak kisreszben ugg a romanoktol. Ugy altalaban kell a feketengeri kontrollhoz.