|

Kivonták az utolsó bolgár tengeralattjárót is

Mivel már régebb óta terítéken volt a dolog, az aktuális haderőreform részeként pedig tavaly el is fogadták, így senkinek nem okozott meglepetést, hogy november 1-vel sor került a Bolgár Haditengerészet utolsó „aktív” tengeralattjárójának, a Szlávának a nyugdíjazására. Az aktív jelző nem véletlenül került idézőjelbe, hiszen az 1960-ban megépített, majd 1985-ben a Szovjetunió által átadott, Project 633 / Romeo-osztályú vénség cirka 11 éve bevetésre alkalmatlan állapotban rohadt szép csendben Várna kikötőjében.

Bulgária haditengerészete először egyébként az I. Világháború alatt rendelkezett tengeralattjáróval, mikor is 1916-ban megkapták az egyik német Type UB I-osztályú tengeralattjárót, az 1915 áprilisában hadrendbe állt SM UB-8-ast, mely addig a Fekete-tengeren tevékenykedett, 2 hajót süllyesztve el. Az első világégés végéig a Fekete-tenger bolgár partjai mentén őrjáratozó tengeralattjáró végül a franciáknak adta meg magát.

A legalábbis külsőleg „kissé” megviselt Szlávából a hírek szerint múzeumhajót szeretnének a bolgárok Várnában.

A Szláva nincs éppen a toppon

A Szláva sincs éppen a toppon | Forrás ,

Bulgária anyagi helyzetéből kiindulva az mindenesetre bizonyosnak tűnik, hogy a haditengerészet mintegy 95 évvel ezelőtt elkezdődött tengeralattjárós vonala ismét csak szünetelni kényszerül – immáron formálisan is – ki tudja meddig.

6 hozzászólás “Kivonták az utolsó bolgár tengeralattjárót is”

  1. Tcat, ezzel kapcsolatban hallottad a hét viccét? A Fox News szerint a bolgár ellenzék élesen támadja a kormányt a tengeralattjáró kivonása miatt, mondván, hogy Bulgária így „komoly hátrányba kerül” a szomszédos Törökországgal. Mintha bármit is számítana ez az 50 éves, egy évtizede mozgásképtelen, rozsdás koporsó a törökök 14 db Type-209 tengója ellen, nem is beszélve a németektől megrendelt, ultramodern Type-214 AIP-s tengókról, amelyekből négyet állítanak majd szolgálatba! Úgyhogy ha lehet, politikusokat ne importáljunk Bulgáriából, mert a hülye kormány mellé passzoló hülye ellenzékből „szerencsére” önellátóak vagyunk! :-))

  2. A törökök épp hogy meg tudták eddig védeni a saját hazájukat, de a birodalmuknak vége. (Nem mintha baj lenne.) Hiába nem ijedős nép, saját komoly hadiipar nélkül nem megy. Ha nagy szarba kerülnének, csak mások érdekei mentén maradhatnak meg. Mint 1877ben.